Kornelis Prins( Ommelander Courant/VIBOA ) Ik ben een liefhebber van het spelletje

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Kornelis Prins is naast vrijwilliger bij VIBOA ook een van de verslaggevers die voor de Ommelander Courant regelmatig bij een sportwedstrijd aanwezig zijn. Een man met een duidelijke mening over alles wat zich in de sport en het voetbal in het bijzonder afspeelt. Puurvoetbalonline bedacht dan ook een aantal vragen en stellingen waar Kornelis, die het jammer vond, maar meer ook niet, dat Nederland geen wereldkampioen werd zijn mening over gaf.

 1333095483N41317 139028286139943 100000983174989 199085 1382833 n

Het DvhN vergeet dat er ook in de vijfde klasse gevoetbald wordt: Mee eens. Ik vind sowieso dat de verslaggevers van het Dagblad weinig echte betrokkenheid tonen bij het amateurvoetbal. In belverslagen van de eerste tot en met de vierde klasse worden zelfs bekende namen van spelers die er al sinds jaar en dag voetballen regelmatig fout geschreven. Bovendien zijn de korte verslagen vaak inhoudsloos. Ik vind het ook onbegrijpelijk dat RTV Noord zo weinig aandacht aan amateurvoetbal besteedt. Ik denk dat daar ook de kracht van de Ommelander Courant ligt. Onze verslagen vallen zeker ook niet altijd in de smaak, maar we zijn wel meer betrokken bij verenigingen.

Als je als vereniging geen spelers betaalt, heb je niets in de hoofdklasse te zoeken:Ik denk dat momenteel door de invoering van de topklasse wel een beetje meevalt. Het niveau is hierdoor toch minder hoog geworden. Ploegen die niet betalen, zullen bijna nooit bovenin de hoofdklasse mee kunnen doen en de sfeer wordt in bijna elke ploeg vaak beduidend negatiever als er elke week verloren wordt. Dat voorkom je niet en dat kan ook de totale moraal van een club aantasten. Daarom is bovenin meedoen in een klasse veel leuker en is er veel meer positivisme in een vereniging. 

Ik merk dat de ‘flow” waar VIBOA1 in zit zijn uitwerking heeft op de gehele vereniging: Viboa 1 is aan een extreem goede serie bezig. Ontzettend knap. Ook A1 en B1 doen het ontzettend goed in de hoofdklasse. Ik denk, zoals ik ook bij de vorige vraag schreef, dat iedereen dan veel positiever tegen zaken aankijkt. Daar moet je nu je voordeel uit halen.

FC Groningen won van Excelsior en Lorenzo Burnet riep dat de crisis
voorbij was. Waan van de dag of waarheid: 
Waan van de dag. Dit is en blijft een hopeloos seizoen. Ik ben wel wat gewend bij Groningen hoor, ik kom er al meer dan twintig jaar en was in 2000 ook blij met 0-2 winst op Telstar door goals van de gebroeders Van Dijk. En in 1998 waren we al blij met elke corner die we wisten te versieren. Alle ballen Harris. Het herstel is fantastisch geweest, maar de laatste jaren zijn er met Femi Ajilore en bijvoorbeeld ook Pedersen toch te veel miskopen geweest. Bovendien is er zowel voetballend als in leeftijd geen evenwicht. En daarnaast zijn we met de verkeerde keeper begonnen. De schade kan snel weer hersteld worden, maar dan moet vooral het middenveld versterkt worden en moet er een goede spits bijkomen. 

Hunsingo en VIBOA samen een jeugdafdeling betekent: Dat alle jeugd uit Winsum samen gaan voetballen en dat lijkt me heel goed voor de ontwikkeling van ons dorp. Je leert weer andere mensen kennen en iets mooiers bestaat toch niet? Voetbaltechnisch kun je een betere scheiding aanbrengen tussen prestatiegericht en recreatief voetbal waar allebei voldoende ruimte voor moet zijn. Het enige probleem vind ik wel dat je, in ieder geval de eerstkomende tijd, van twee sportparken gebruik moet maken. Wat mij betreft alles tegen de vlakte en nieuwbouw met een mix van kunstgras en gewoon gras, maar dat zal financieel wel een probleem zijn. 

Futsal Winsum staat op de rand van een geweldig succes, de stap naar
de eredivisie. Is de club daar klaar voor of bestaat zoiets niet: 
Zoals je schrijft, het succes zal geweldig zijn. Ik verheug me op het moment dat het zover is en ook op het feest. Ik zie het probleem daarna vooral in de uitwedstrijden. Organisatorisch gaat de club zich prima redden, maar je moet wel op vrijdagmiddag richting Amsterdam of Utrecht. Je reist als supporter niet zo maar even mee. Dat vind ik wel ontzettend jammer. Het was ook zo leuk om met zoveel aanhangers naar Groningen te gaan voor de topper tegen Drs. Vijfje. Hoog voetballen is dus niet altijd goed voor de chemie tussen eerste team en de club. Momenteel is er een hele goede klik tussen de spelers van het eerste en anderen mensen van de club dat is het enige waar ik me wat zorgen over maak. 

Jij bent nauw betrokken bij VIBOA, wat maakt deze club zo bijzonder voor jou: Het klinkt misschien dom maar ik vind Viboa helemaal niet zo bijzonder. Gewoon een gezellig en goed georganiseerd voetbalclubje. Ik heb een grote binding met veel leden, maar wat mij betreft mogen we ook snel verder gaan als FC Winsum. Ik ben een liefhebber van het spelletje en vind het heerlijk om een hele zaterdag langs de lijn te staan en overal ongevraagd commentaar op te geven. Verenigingen zijn belangrijk voor de onderlinge binding waarbij iedereen welkom moet zijn.

In aflevering vier van VIBOA-TV kwam de uitslag van het dames regioteam aan de orde. Snap jij dat ik het met Rick eens ben dat een 4-2 tegen SIOS aan de lage kant is: Gedeeltelijk. Van een regioteam verwacht je meer, maar veel teams uit de omgeving voetballen natuurlijk ook niet op topniveau. Bovendien heb ik niet het idee dat de beste speelsters uit de regio eruit gepikt worden. 

De Oranje-koorts krijgt geen vat op Kornelis Prins omdat: Ik niet echt een Oranjesupporter ben. Ik vind het leuk als ze winnen. Maar op de avond dat we geen wereldkampioen werden, dacht ik: Jammer dan 

Velen zeggen dat het niveau van het voetballen steeds verder daalt
maar clubs als VIBOA en CVVB bewijzen het tegendeel: 
Wat is niveau? Ik vond FC Groningen in het begin van het seizoen goed voetballen, maar ze pakten geen punten. Ik vond Viboa in het begin van het seizoen ook prima, maar de resultaten vielen tegen. Bij Viboa is er een omslag gekomen naar zeer effectief voetbal. Goed verdedigen en gebruik van maken van individuele kwaliteiten voorin. CVVB doet het op het moment ook prima, maar speelt ook niet oogstrelend. Ik heb niet zoveel met goed positiespel als het geen resultaat oplevert. Bovendien zijn de meeste velden in Noord-Groningen nu hobbelige weilanden. Er valt amper fatsoenlijk op te voetballen, dus is het verstandiger om in de verdediging geen onnodige risico’s te nemen. 

Als jij een VIBOA-elftal allertijden mocht maken in een 4-3-3-systeem
hoe zou die er dan uitzien: 
Haha. Ik kies dan alleen voor spelers vanaf eind jaren tachtig toen ik er zelf bij betrokken raakte en worden dit mijn elf: Rick Schaaphok; Hugo Pauw Reinier Carabain Robbert Slob Otto Mekel Jr.;Ron de Boer Ard Torrenga Edwin de Haan; Henri Bierling Neil Judkins David Maroofi

Als medeorganisator van het Winsum Open Tennistoernooi zijn sponsoren onmisbaar. Ben je in dat opzicht weleens jaloers op een voetbalvereniging: Een beetje wel, want het heeft veel tijd en energie gekost om het altijd weer rond te krijgen. Ben de sponsors ook dankbaar, want ik begrijp dat je er bij een tennistoernooi van een week niet veel voor terugkrijgt. Afgelopen jaar is mijn laatste jaar geweest in de organisatie. Ik blijf natuurlijk wel deelnemen, want ik vind het een fantastische week.

Jullie besteden met VIBOA-TV naast VIBOA ook aandacht aan het voetbal
in de regio wat jullie extra bezoekers oplevert: 
Ik merk aan reacties dat er ook buiten Winsum gekeken wordt en dat men elkaar erop attendeert als er iets over een andere vereniging wordt verteld. Daarvoor werkt de link op Facebook ook prima. Op die manier wordt het voor andere clubs ook leuk om een stukje van de uitzending te zien. 

KIKA en VIBOA: Ik vind het fantastisch dat Jelis Schuiling en Bert de Vries zich hiervoor ingezet hebben. Ik wil Jelis niets tekort doen, maar ik wil toch wat over Bert zeggen. We hebben de afgelopen twintig jaar veel met elkaar samen gewerkt en te maken gehad maar zijn respect voor anderen vind ik bijna ongeëvenaard. Hij denkt in de eerste plaats aan de ander. Het project voor Kika binnen Viboa heeft hem veel tijd en energie gekost, maar hij heeft samen met Jelis doorgezet. Je dient er een groot maatschappelijk belang mee. Bovendien sta je stil bij het feit dat gezondheid het allerbelangrijkste is en absoluut niet vanzelfsprekend is. De rest is maar bijzaak.

Jij schrijft voor de Ommelander Courant ook sportverslagen. Wat is, ·buiten een duel van Viboa, de mooiste wedstrijd die je in die hoedanigheid ooit gezien hebt: Mooi vind ik vooral spannend, en ik hou enorm van beslissingswedstrijden. Er staat me nog een duel op het Hunsingo-veld tussen FC LEO en Loppersum bij. De verliezer zou degraderen. FC LEO was al met heel veel pech in deze situatie beland en verloor ook nog eens heel schlemielig. Ik vind de emotie aan beide kanten dan heel mooi om te zien. Het was bovendien spannend tot de laatste seconde: in de verlenging won Loppersum geloof ik met 3-2.

Als VIBOA de nacompetitie haalt, stoomt het door naar de hoofdklasse: Ik hoop het, maar ik denk het eerlijk gezegd niet. De serie die ze nu maken is gewoon fantastisch, maar de eerste haarscheurtjes in de vorm van blessures en schorsingen komen eraan. Als je wat wilt bereiken, moet je met een brede selectie de nacompetitie in gaan en ik denk niet dat dat er dan nog inzit. Daarom is het uitstekend dat ze nu een buffer hebben om een nacompetitieplaats veilig te stellen.