Yoshua St. Juste(Leekster Eagles) Ik wil de top in het Futsal bereiken.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Enkele weken geleden had ik afgesproken met een van de talentvolste futsal-spelers van Nederland, Yoshua St. Juste die naast voor de Leekster Eagles ook voor Jong Oranje uitkomt.

            yosh

                             Yoshua St. Juste: Ik ga voor de top.

Yoshua St. Juste, een naam die staat voor sierlijkheid, ken ik sinds het seizoen dat ik in Marum actief was als jeugdtrainer. In die periode maakte ik weleens de ‘fout” om bij een oneven aantal spelers mee te doen aan een partijspel. Geen slimme actie maar de liefde voor het ‘spelletje” kreeg de voorkeur boven het gebruiken van mijn verstand. Want de trainer werd uiteraard gedold waarbij ‘St. Juste” niet achteraan stond. Maar ik genoot intens van zijn geweldige passeeracties en stond met alle plezier toe dat de panna's en allerlei andere truckjes mij soms om de oren vlogen.

 Leekster Voetbal Gala

Ik bleef Yoshua, weliswaar op afstand, volgen en las dat hij als veldvoetballer naar Leek Rodenburg vertrok en via de Leekster Eagles bij Avanti uit Stiens in de zaal terecht kwam. Na Leek Rodenburg keerde hij terug bij Marum maar besloot toch om met enkele futsal-vrienden over te stappen naar Pelikaan S om gezamenlijk daar op het veld te gaan spelen. Het verbaasde mij dan ook niet dat hij, voetballend voor Pelikaan S, in 2011 tot beste speler van het Leekster Voetbal Gala werd verkozen.

Een verkiezing die hem dit jaar weer ten deel viel als speler van de Pelikaan S, dat de 26e editie van het Leekster Voetbal Gala op zijn naam bracht. De club zorgde, met Yoshua St. Juste in de gelederen, daarmee voor een daverende stunt door vanuit het B-toernooi de A-finale te winnen. Dat laatste bericht kreeg ik mee tijdens ons verblijf in Gambia en mijn besluit stond vast, contact leggen met Yoshua voor een interview op Puurvoetbalonline.

 Rustiger

Zo zaten we enkele weken geleden bij de Drie Gezusters in Groningen al had dat door de twee ingangen van de ‘Drie” nog enkele voeten in de aarde. De sierlijke voetballer van toen, enkele dagen eerder 21 jaar geworden, was niet veel veranderd maar wel viel mij op dat hij een stuk rustiger was geworden. Dit beeld werd door de, zoals altijd, goedlachse Yoshua bevestigd.‘We worden ouder Johan, en daardoor ook wat rustiger, maar zonder gekheid op het niveau waarop ik nu voetbal moet dat natuurlijk ook.”

Zo komen we direct op het onderwerp waar de speler van de Leekster Eagles voor uitgenodigd is, een stage met het grote Oranje. Yoshua St. Juste komt al een tijdje uit voor Jong- Oranje maar is nu ook voor de A-selectie geselecteerd waar hij overigens zeer bescheiden over doet. ‘Het is voor een trainingsstage waar ik voor uitgenodigd ben wat ik een hele eer vind uiteraard. Bij Jong Oranje gaat het prima vandaar dat ik door bondscoach Marcel Loosveld geselecteerd ben voor de trainingsstage voor het echte Oranje.”

1331895736N163426 1801568244722 1405291435 31927983 7919481 n

                        Yoshua St. Juste in actie voor Jong Oranje

Druk bestaan

Een druk bestaan voor de 21 jarige voetballer die naast Jong Oranje en het spelen voor de Leekster Eagles zijn handen vol heeft aan zijn studie aan de Hanze Hogeschool. Daarnaast is hij ook nog eens werkzaam bij de KPN dus komt het woord verveling niet in het woordenboek van de in Groningen woonachtige voetballer voor. ‘Absoluut niet, ik kom regelmatig tijd tekort maar je hoort mij niet klagen hoor. Liever heb ken ik de druk van de dingen die ik leuk vind dan, zoals ik in de stad toch regelmatig zie, jongens van mijn leeftijd die maar wat rondhangen.”

Een waar woord van de speler van de Leekster Eagles, die op de Hanze Hogeschool studeert via een zogenaamd Topsportrooster. Een rooster waarin rekening wordt gehouden met zijn verplichtingen richting de KNVB waar hij min of meer op de loonlijst staat. ‘Voor de dagen dat we voor de KNVB actief zijn ontvangen we een vergoeding. Dat is uiteraard allemaal aan regels gebonden waarbij het verschil maakt of we in het binnen of buitenland verblijven. Vandaar een speciaal rooster qua studie, anders zou het echt niet lukken.”

 Leekster Eagles

Via school, werk en de KNVB komen we terecht bij de Leekster Eagles wat een matig seizoen doormaakt. Problemen op het gebied van de sponsoring zorgde er mede voor dat de Leekster Futsal-vereniging onder andere niet aan zijn financiële verplichtingen richting trainer Robert Herder kon voldoen. Dat betekende dat Herder tussentijds opstapte. Een stap die de talentvolle voetballer wel begreep maar wat de sportieve prestaties niet ten goede kwam. ‘We presteren dit seizoen door deze perikelen ondermaats en moeten nog duidelijk wat punten halen, omdat degradatie anders wel erg dichtbij komt. Ik heb er echter alle vertrouwen in dat het zover niet komt, want daar hebben we duidelijk teveel kwaliteit voor in de ploeg en Leekster Eagles op het hoogste niveau blijft spelen.”

Ambitie

Zijn antwoord roept de vraag op hoe hij zijn eigen toekomst ziet. De voetballer gaat er eens goed voor zitten om zijn antwoord op deze vraag goed te formuleren.‘Via Jong Oranje en trainingsstages bij Oranje kom je nog meer in beeld bij de grotere clubs op Futsal gebied. En ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik niet benaderd wordt, want dat gebeurt wel degelijk. Mijn doel is om zo hoog mogelijk te voetballen in de zaal waarbij ik in de toekomst een stap richting het buitenland niet uitsluit. Ik ben nu 21 jaar en heb nog heel wat jaren voor mij als voetballer en daarin wil ik optimaal presteren. Als je kijkt op wat voor niveau er in Spanje wordt gespeeld zou ik daar graag willen voetballen.”

Hoewel hij zich uiterst bescheiden opstelt in zijn antwoord is wel duidelijk voelbaar dat daar de ambitie ligt van Yoshua St. Juste. De ambitie om de top van het Futsal te bereiken.

Liefhebber

De voetballer, die nog regelmatig contact heeft met enkele voetbalvrienden van zijn periode bij Marum, voelt zich echter niet te groot voor een potje zaalvoetbal waar dan ook in Nederland. ‘In een periode, zoals rond de kerst, kun je overal wel voetballen als je wilt. Op diverse plaatsen in Nederland worden dan toernooien georganiseerd waar ik graag aan meedoe.”

Zo komen we automatisch bij de verhalen die er tijdens het Leekster Voetbal Gala de ronde deden dat Yoshua St. Juste ‘ingehuurd' zou zijn door Pelikaan S. Hij moet er zelf om lachen want duidelijk is dat hij niet voor het geld naar het Voetbal Gala in Leek is gekomen. ‘Bij Pelikaan S kwam ik maar heel incidenteel uit op het veld, omdat het niet paste in mijn schema. Daarnaast heeft de bondscoach dat ook liever niet omdat je op het veld natuurlijk gemakkelijker tegen een blessure aanloopt dan in de zaal. Maar ik kan iedereen verzekeren dat ik niet door Pelikaan S betaald werd om te komen opdraven in Leek. Ik ben een liefhebber die samen met ondere andere Noël Kailola voor Pelikaan S uitkwam en niets meer. Ik ben geen geldwolf die voor de club die het meeste biedt zijn kunstje even op komt voeren.”

Aparte wereld

Met dit antwoord laat Yoshua St. Juste duidelijk merken dat hij dit soort geruchten vervelend vindt en waar hij absoluut gelijk in heeft. Te vaak worden dit soort geruchten de wereld ingeslingerd zonder dat er bij nagedacht wordt weet ook hij. ‘De voetbalwereld is in alle lagen een aparte wereld. Een wereld waarin helaas geruchten soms voor schade zorgen. Dat is jammer maar bijna onvermijdelijk. Als je succes hebt kijken mensen opeens heel anders naar je. Vervolgens hoor je via andere kanalen dan opeens dat je veranderd bent. Ik kan iedereen echter een ding verzekeren, ik ben nog steeds dezelfde Yoshua als het voetballertje van enkele jaren geleden die in zijn Ajax-shirt op de parkeerplaats van sportpark ‘De Holten” in Marum liep te voetballen.”

Een duidelijk antwoord van de man die een duidelijk doel voor ogen heeft en dat is slagen in de wereld van het Futsal. Daar voelt hij zich als een vis in het water en wordt hij geroemd om zijn kwaliteiten als team-player. Een rol die hem duidelijk meer ligt dan de solist uithangen. ‘Ik ben meer de man van de combinatie, daar liggen mijn kwaliteiten namelijk. Ik pik natuurlijk wel regelmatig een doelpunt mee maar een medespeler vrij voor de keeper geeft mij evenveel voldoening.”

Futsal Marum

Zo komt er een eind aan ons gesprek en krijgen we het nog even over Futsal Marum, dat zeer ambitieus is. ‘Noël, Marc en veel van mijn oud-teamgenoten voetballen daar en ik vind het geweldig dat ze het fantastisch doen. Ze zijn zeer ambitieus en het ziet er naar uit dat Futsal Marum 1 en 2 kampioen kunnen worden. Dat zou prachtig zijn want ze hebben de kwaliteit zeker om hogerop te spelen.” Ik noem dan het woord afbouwen en het antwoord van Yoshua is veelzeggend. ‘Samen met Harke Kalsbeek, die in 2009 werd gekozen tot speler van het LVG en nu voetbalt bij Avanti in Stiens, en Noël een keer in een team zou wat zijn. Maar eerst andere prioriteiten wat mijn carrière betreft, maar zeg nooit nooit want ook dat is een gezegde die in de voetbalwereld regelmatig te horen valt.