Wim Dijkman(Rood Zwart Baflo): Oerol is een aanrader

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Als het aan Wim Dijkman ligt wordt de komende editie van Oerol er een die hij met een groot aantal Nederlandse sportvrouwen zal bezoeken. Dit is nog niet zeker maar wel zeker is dat hij samen met enkele teamgenoten van Rood Zwart Baflo de wedstrijden Portugal- Nederland en Nederland- Duitsland zal bijwonen in de Oekraïne. Dat en nog veel meer vertelt hij in het onderstaand interview dat Puurvoetbalonline had met een van de routiniers van Rood Zwart Baflo1.

wim dijkman

Wim Dijkman( geel shirt) voor Rood Zwart Baflo in actie tegen Groninger Boys

Wim jij bent met je 27 jaar een van de routiniers van Rood Zwart Baflo. Dat betekent dat jullie een jonge ploeg hebben: Ja klopt, de tijd vliegt… voel me nog steeds jong, maar dit zijn harde cijfers:p… We hebben inderdaad een erg jonge selectie. Het is mooi om te zien dat de jongens die vorig jaar doorgestroomd zijn zich goed aanpassen en prima met het niveau meekunnen. De trainer houdt er ook van om jonge spelers in de ploeg in te passen. Kanttekening is wel dat je hierdoor minder ervaring hebt dan de geroutineerde ploegen en je af een toe een wedstrijd op basis hiervan verliest. De wilskracht is echter wel aanwezig… Dit valt te zien aan de manier waarop we met 10 man afgelopen zaterdag een punt uit het vuur hebben gesleept tegen Sios. Knap van de jonge jongens die er, ondanks hun leeftijd, vol voor gaan! 

Een van jouw favoriete spelers, Mateja Kežman, is te vroeg gestopt: Als fan van PSV heb je gedurende de seizoenen natuurlijk altijd je favoriete spelers. In de tijd dat Kežman bij PSV gespeeld heeft was ik groot fan van hem. Echt een fenomeen met duizelingwekkende gemiddeldes in de Nederlandse competitie. Helaas is hij er niet in geslaagd bij de daaropvolgende clubs. Ik had het hem zeker gegund, want hij heeft PSV veel gebracht. Hoewel hij wel een heetgebakerde speler was, heeft hij er twee seizoenen bij PSV tussen zitten, waarbij hij gewoon 33 van de 34 wedstrijden gespeeld heeft en dan ook nog eens 30 goals of meer maakte. Een uniek resultaat! Het is natuurlijk ook zo dat voor sommige spelers een competitie/club gigantisch goed ligt. Wie heeft het nu bijvoorbeeld nog over Alfonso Alves van Heerenveen? Bij zijn overgang naar Chelsea had ik wel een beetje mijn twijfels of hij een speler was die het wereldniveau aankon… In Europese duels kwam Kežman vaak ook niet tot scoren, al kan ik me een aardige treffer in het dak van het doel herinneren tegen Manchester United. Mateja stopt nu op 32 jarige leeftijd, misschien vroeg ja, maar hij was verworden tot een voetbalnomade die nooit meer in de buurt kwam van zijn aantallen bij PSV, misschien is het dan inderdaad beter om te stoppen. Er komt waarschijnlijk deze zomer nog een afscheidswedstrijd tussen Partizan Belgrado en PSV… Mateja Kežman, 122 wedstrijden voor PSV, 105 goals… Zo iemand verdiend een waardig afscheid uit de voetballerij, ik zal er bij zijn.

Jouw favoriete sporters, waarom Usain Bolt en Arjen Robben: Ja, beiden prachtige sporters om te zien in wedstrijden. Usain is natuurlijk een sprintkanon van jewelste met supertijden in de sprint. Ben zelf ook meer een sprinter dan een hardloper en de aanzet tot, het explosieve en het eerder bij de bal zijn dan de tegenstander geeft zo’n geweldig gevoel! Daar kun je in het voetbal veel mee! Kijk maar naar Ronaldo & Messi, snelheid is een wapen. Robben heeft hetzelfde, vaak de tegenstander te snel af zijn zelfs met de bal aan zijn voet, onvoorspelbaar en dodelijk voor de goal… Wie de goal vanaf de middenlijn tegen Engeland gezien heeft weet waar ik het over heb. Er zijn maar weinig topspelers die op een dergelijke manier een mannetje weet te passeren als Arjen. Dat maakt hem een absolute wereldtopper, mits hij fit is en blijft. Heb nog wel meer favoriete sporters trouwens, zoals Lance Armstrong, een pure overwinnaar die met zijn levensverhaal een icoon is binnen de (Wieler)sport en dat is wat het zo mooi maakt.

Jullie staan te laag op de ranglijst omdat: We waren in de eerste seizoenshelft behoorlijk op weg naar de bovenste posities… Gelijkspelen door een eigen doelpunt in de 94e minuut, wedstrijden waar de bal er niet in wil, maar wel op paal en lat, het uitvallen van een verdediger terwijl we door onze wissels heen zijn en vervolgens verliezen. Zeg het maar… pech of toch weer de jeugdigheid en ervaring? Meestal beginnen we het seizoen na de winterstop slecht… zo ook dit jaar, waarbij de wedstrijd tegen Oosterparkers meer dan terecht verloren werd. Dit was gelukkig dit seizoen de enige wedstrijd tot nog toe waarvan we dit konden zeggen. We verliezen weinig wedstrijden, krijgen weinig doelpunten tegen, scoren de laatste twee seizoenen ook veel goals… Daarnaast zetten we lange reeksen neer van 8 of 10 wedstrijden zonder nederlaag, maar ja ook tegen de op papier ‘mindere tegenstanders’ moet je winnen, anders promoveer je niet uit deze klasse en wordt je nimmer kampioen. Misschien dat de conditie ook een beetje mee speelt, maar dat is aan het team om daar met elkaar harder aan te gaan werken. Denk wel dat als je drie seizoenen verder bent en de groep bij elkaar kunt houden dat iedere tegenstander met knikkende knietjes naar Baflo vertrekt!

Jan Stavenga: Mooi dat je hem noemt! Veel mensen weten niet precies wat Jan allemaal doet binnen Rood Zwart Baflo. Naast zijn taken als bestuurslid neemt hij al jaren de rol van teamleider op zich. Als onderdeel van ons team speelt Jan een belangrijke rol binnen de groep. Van het kauwgompje voor de wedstrijd, de aanwezigheid van trainingsmaterialen, verzamelen van wasgeld, sturen van diverse mailtjes en het up-to-date houden van de website… hij doet het allemaal! Voor iedereen een zeer gewaardeerde kracht die er prima bij past. Daarnaast is hij altijd aanwezig op de club en zorgt voor gezelligheid. Een gouden iemand voor RZB!! Ook wil ik graag nog even onze grensrechter Klaas Danhof noemen die als vrijwilliger al jaren bij ons een rol vervult als vaste grensrechter en (bijna) geen wedstrijd mist. Op zulke mensen drijft een team/club. Vrijwilligers zijn in ieder geval onmisbare schakels binnen de sport evenals scheidsrechters. Daar mag wel eens meer respect tegenover gesteld worden. 

St Pauli is een cultclub in een deel van Hamburg. Ben je er weleens geweest: Sankt Pauli is inderdaad een mooie legendarische club met een mooi verhaal erachter. Dat maakt het dat je direct een zwak hebt voor een club als deze. De uitstraling, fanatieke supporters en ligging maken deze volksclub wat het is! Neem voor de grap alleen maar eens een kijkje op de webshop van de Sankt Pauli. Ik ken niet veel clubs met een zodanig uitgebreide merchandising collectie! Dit geeft de populariteit aan. Daarnaast heeft Sankt de grootste aanhang van vrouwelijke fans in Duitsland, wat ook mooi is om te zien natuurlijk. Ben er zelf nog niet geweest helaas, maar een bezoekje staat nog wel op het lijstje.

Wat maakt Nederland voor jou tot de favorieten voor de Europese titel: Alleen als alles deze zomer op de goede plek valt tijdens het EK kun je Oranje als favoriet bestempelen. Nederland staat natuurlijk altijd bij de favoriete landen, maar dit brengt ook een bepaalde druk met zich mee. Een Sneijder in vorm, een fitte Robben, geluk in de wedstrijden. Waarom ook niet… In Zuid Afrika lukte het ook en daar stond zo ongeveer dezelfde verdediging. Daar ligt o.a. de zwakte van dit elftal… Je ziet hetzelfde ook bij bijvoorbeeld PSV. Kwaliteit te over op het middenveld en aanval, maar alleen daarmee red je het niet. Misschien moeten Nederland & België toch maar eens gaan samenwerken. Gelukkig heeft Nederland  in Stekelenburg een stabiele sluitpost die ons er doorheen kan slepen. We zullen het live aanschouwen over een paar maanden… Ga namelijk met 3 vrienden uit Zaterdag 1 naar de wedstrijden tegen Duitsland en Portugal en eventuele kwartfinale. Kijk er al erg naar uit! 

Het Johannes Pool-toernooi moet voor altijd aan Rood Zwart Baflo verbonden blijven: Vind van wel. Rood Zwart is natuurlijk een fusieclub uit CSB en Marcia. In het begin had je nog weleens voor- en tegenstanders, maar daar moet eerst 50 jaar overheen voordat dat helemaal weg is. De jeugd die nu met elkaar speelt is een prima begin daarvan. RZB moet een sterke en stabiele club worden… een eenheid! Het toernooi is een mooie opmaat hierna toe. Je ziet dat zowel zondagteams als zaterdagteams meedoen aan het toernooi en het groeiende is. Daarnaast is ook de naam terecht gekozen. Johannes Pool heeft in het verleden enorm veel betekend voor Marcia en ook voor Rood Zwart heeft deze man, ondanks zijn leeftijd, zijn sporen dik verdiend. Denk bijvoorbeeld alleen al aan zijn bijdrage voor Roakeldais. Het is ook altijd weer prachtig om te zien dat, waar we ook spelen met het eerste elftal, Johannes ons bij uitwedstrijden komt supporten op zijn fiets.

 Wielrennen en voetballen, gaat dat samen: Vind dat beide sporten prima samengaan… Het is voor mij een gevoel van vrijheid als ik op de fiets zit. Je kunt hem zo even uit de schuur pakken en voor je het weet rij je langs mooie landerijen en karakteristieke dorpjes waar je nog nooit eerder bent geweest of in de auto zo langs zou rijden zonder dat het je opvalt. Zo gek is Groningen echt niet, maar je moet het wel willen zien! Ongeveer 8 van mijn vrienden in en rond Baflo hebben ook een racefiets, dus er is altijd wel iemand die mee wil. Ook het sprintaspect bij deze sport vind ik, net als bij voetbal, iets speciaals. Lekker hard gaan en veel kilometers maken… prima te combineren met voetbal als er niet getraind wordt en in de zomerstop.

 Wat is er speciaal aan het Oerol Festival, behalve dat het dan vaak slecht weer is: Oerol is echt iets onbeschrijfelijks… Had er vorig jaar een personeelsuitje naar toe georganiseerd met het werk. Het begint al bij de heenreis, op de weg er naar toe kan het nog regenen, maar zodra je op Terschelling aankomt, kan het zomaar prachtig weer zijn! Vooral de sfeer (het publiek), combinatie acts/muziek en de prachtige locaties zijn uniek te noemen. Allemaal blije mensen die voor hetzelfde komen… Blije gezichten die genieten van het festival. Een echte aanrader!

Ga je dit seizoen meer scoren dan vorig seizoen, toen je twee treffers wist te produceren, of heeft het weinig scoren een andere oorzaak: Leuke vraag… Vorig seizoen heb ik helaas niet alles gespeeld, maar de voornaamste reden is dat ik een positie gezakt ben van het middenveld naar de verdediging. Hier heb ik tijdens mijn tijd bij Viboa in Winsum ook gespeeld en kwam er destijds onder Jan Afman eigenlijk uit nood te staan. Wel probeer ik om als de kans zich voordoet mee te gaan naar voren. Gelukkig heb ik dit seizoen er ook alweer eentje in liggen als verdediger bij het eerste en drie bij andere RZB teams, dus gaat het wel redelijk met de doelpuntenproductie van dit seizoen. Weet van mezelf wel dat ik fitter moet worden, zodat ik na de zomer weer volop meekan onder de nieuwe trainer Wobbe de Vries.

Welke Nederlandse sportvrouw mag wel een keer mee naar Oerol: Haha, dat wordt moeilijk… Anouk Hoogendijk of Naomi van As zouden wel plezant zijn natuurlijk. Al mogen Leontien Zijlaard, Inge de Bruijn en Nicolien Sauerbreij ook wel mee op de boot hoor…