Jeroen Hovius( FC LEO): Een groot talent op de weg terug.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Een van de vragen in de rubriek ‘Het profiel van…” op de website www.tweenul.nl was wie vind je de beste amateurvoetballer. Een vraag die ik beantwoordde met: Dat is er teveel om op te noemen als je al bijna vijftig jaar op de velden rondloopt.

              1330888083Njeroen hovius
Vijf teams

Ik zou wel vijf teams kunnen samenstellen wat ik uitstekende voetballers vind of vond want sommige coryfeeën zijn ondertussen gestopt. Maar als ik een team zou mogen samenstellen uit spelers en speelsters die ik ooit getraind heb dan zou één speler er zeker in staan. Rond 2003 zag ik Jeroen Hovius voor het eerst voetballen toen ik als jeugdtrainer bij FC LEO actief was. Een talentvolle speler die tegenstanders passeerde als waren het pionnetjes op een trainingsveld. Helaas sloeg het noodlot toe in een duel tegen Kloosterburen voor de toen 13 jarige voetballer. Een breuk in de groeischijf van zijn enkel zorgde ervoor dat het er bijna naar uitzag dat aan zijn carrière een vroegtijdig einde zou komen.Jeroen Hovius kwam echter terug na zijn blessure. Al kon je in het begin duidelijk zien dat het tempo nog te hoog lag en zijn fysieke weerstand  niet optimaal was. Er kwam verbetering in en langzamerhand kwam de ‘oude” Jeroen weer terug. Hoeveel pech kan een voetballer verdragen  want en in een duel tegen FC Grootegast was het weer raak voor de talentvolle voetballer toen hij zijn scheenbeen brak. Weer werd hij teruggeworpen in zijn poging om terug te keren op het niveau van voor zijn blessures. De jonge voetballer bleek weer een knokker te zijn die ook nu  het revalidatieproces doorliep en terugkeerde op het voetbalveld.

Privéomstandigheden

Enkele jaren verdween Jeroen bij mij een beetje uit beeld omdat ik door privéomstandigheden wat minder op de velden kwam dan ik gewend was. Af en toe hoorde ik wel wat van een van de grootste talenten die ik had getraind maar dat was  summier.

In het seizoen 2010-2011 kwamen we elkaar weer tegen toen Jeroen een van de spelers van de eerste selectie binnen FC LEO was en ik namens de Ommelander Courant regelmatig in Leens kwam om een verslag te maken. Een van die wedstrijden was de derby tussen FC LEO en VVSV’09 die beide in het seizoen 2010-2011 in de vierde klasse uitkwamen. De Leensters wonnen het duel, door drie goals van de jonge voetballer, met 3-2 en hoewel als neutrale toeschouwer aanwezig was ik blij voor de voetballer, die na twee zware blessures weer teruggekeerd was op een redelijk niveau.

Enkele weken later zat hij opeens niet meer bij de selectie. Navraag leerde dat in het leven van de jonge voetballer iets gebeurd was waar zijn twee zware blessures bij in het niet vielen. Enkele maanden eerder was zijn vader, Marten Hovius, op 52 jarige leeftijd overleden en die klap dreunde harder door bij de jonge voetballer dan zijn omgeving in de gaten had. Een enkele keer zag ik hem langs de lijn staan bij een wedstrijd van het eerste elftal maar van enkele kaderleden van de Leensters begreep ik dat de lust om te voetballen even weg was bij de enkele maanden eerder nog zo bejubelde Jeroen Hovius. Enkele weken geleden hoorde ik berichten dat Jeroen een voorzichtige rentree had gemaakt in het tweede elftal. Ik besloot, en dan is Facebook een mooi hulpmiddel, hem op te zoeken en te kijken hoe het met hem ging. We spraken af om een keer bij te praten en dat gebeurde in Winsum waar we die dag toevallig allebei moesten zijn. Het werd een fijn gesprek  waarin veel boven tafel kwam.  Het eerste dat mij opviel was dat mijn oud-pupil er rustig en blij uitzag wat door Jeroen bevestigd werd. ‘Ik voel mij op dit moment goed en na de krokusvakantie ga ik ook weer naar school want ik wil wel wat bereiken richting mijn toekomst. Een paar weken geleden ging het even wat minder maar nu voel ik mij gelukkig alweer stukken beter.’

Armstrong

We kregen het daarna over zijn tweede favoriete sport naast het voetballen, wielrennen, en viel de naam van Lance Armstrong. ‘Dat is mijn favoriete sporter want in zijn carrière sloopte hij zijn tegenstanders wat ik prachtig vond om te zien. Ik vind het daarom ook bij het voetbal jammer dat daar altijd een persoon wordt uitgekozen tot bijvoorbeeld voetballer van het jaar. Voetbal is voor mij een teamsport en dat doe je samen. Messi is een geweldige voetballer maar ook hij kan het niet alleen. Dat moet een wielrenner wel, man tegen man gevechten leveren."

 Jeroen Hovius fietst ook en wil dat als het weer iets beter wordt weer op gaan pakken net zoals hij met het voetballen had gedaan. Een tijdje uit beeld had mij nieuwsgierig gemaakt naar hoe het met hem ging vertelde ik Jeroen die daar direct zeer openhartig over begon te praten. ‘Door het overlijden van mijn vader had ik veel verdriet maar kon dat niet uiten waardoor iedereen, en dat vond ik ook wel logisch, dacht dat ik goed met het verlies van mijn vader omging. Dat was echter niet zo want ik zei wel dat het goed ging als iemand mij er naar vroeg maar het verdriet bleef zonder dat ik het aan de buitenwereld liet merken. In die periode ging ik wel op stap met mijn vrienden en dat ging niet goed omdat ik dan in de kroeg bleef plakken. Maar op een gegeven moment besefte ik dat het zo niet door kon gaan omdat ik daar mijn moeder, mijn zusjes en de rest van de familie verdriet mee deed. Daardoor heb ik hulp gezocht en gekregen die mij helpen weer het plezier in alles terug te vinden. Ik ben namelijk een rustige normale jongen waar dat gedrag van na het overlijden van mijn vader niet bijhoorde.”

jeroen 2

Jeroen Hovius in volle concentratie in de derby tegen VVSV'09 seizoen 2010-2011

 Rentree

Dan begint hij opeens te vertellen dat hij ondertussen al weer enkele wedstrijden voor het tweede van FC LEO heeft gespeeld waarbij hij in de wedstrijd tegen VIBOA vier keer scoorde. Terwijl hij dat vertelt zie ik de twinkeling in zijn ogen en stel hem direct de vraag die op mijn lippen ligt: "Wat zijn de plannen richting het volgend seizoen voor jou, Jeroen?" 

Zonder ook maar een seconde na te denken volgt zijn antwoord. ‘Dan ga ik voor mijn kans richting  de eerste selectie want dat is mijn doelstelling voor het nieuwe seizoen. Nu speel ik de rest van dit seizoen, samen met ondere Ben Kloosterman die ook weer is gaan voetballen, en Jan Tuma in het tweede elftal wat op dit moment de juiste keuze is maar uiteindelijk  niet mijn einddoel is.”

Dat hij dit meent blijkt ook als we het krijgen over hoogtepunten in zijn carrière en hij mij weer verrast met een direct antwoord. ‘Mijn hoogtepunt moet nog komen want met FC LEO promoveren naar de tweede klasse zou voor mij een echt hoogtepunt betekenen. Richting de promotie naar de derde klasse  heb ik wel zes keer gescoord, waar ik persoonlijk nog door onze trainer Jaap van der ploeg voor bedankt ben, maar ik was er in de nacompetitie niet bij.”

Is dat een reële doelstelling, promotie naar de 2e klasse is mijn wedervraag en weer is zijn antwoord stellig. ‘De selectie blijft aardig intact heb ik begrepen en in de A-junioren zitten ook prima voetballers dus wat dat betreft heb ik alle vertrouwen in  een mooie toekomst voor FC LEO.”

Toekomst

Een mooie toekomst, wat gelukkig ook weer voor Jeroen Hovius zelf geldt die met hulp van instanties en zijn vertrouwde omgeving langzamerhand weer de Jeroen wordt zoals ik hem heb leren kennen. Weer naar school, zijn bijbaantje bij Heiploeg weer oppakkend, genieten van het voetballen, het wielrennen, allemaal zaken waar hij weer naar uitkijkt. Dat geeft hij duidelijk aan  tijdens onze ontmoeting in Winsum. Maar ook weet hij dat zoiets niet vanzelf gaat en dat er nog wel wat moet gebeuren. ‘Ik ben natuurlijk nog niet op het niveau dat ik graag zou willen maar daar ga ik wel alles aan doen.”

Op dat moment kijken we elkaar even aan zoals we elkaar enkele jaren geleden ook aankeken toen ik bij FC LEO actief was. En even gaan mijn gedachten terug naar die periode toen ik genoot van de stylist die steeds zijn tegenstanders wist te passeren. Een ‘luie” spits noemde hij zich tijdens ons gesprek wat ik niet met hem eens was. Ik vind Jeroen Hovius namelijk  een slimme voetballer die het spelletje uitstekend ziet en een neusje voor de goal heeft. Maar ik zie Jeroen ook anders en dat is als een zoals hij zelf aan het begin van ons gesprek over zichzelf zei,  als een rustige en normale jongen.

Twee vingers

Dat is absoluut waar en wat zal die rustige normale jongen hopelijk vaak genieten als er volgend seizoen twee vingers de lucht in gaan als hij voor FC LEO gescoord heeft. Twee vingers, een voor zijn vader en een voor zijn opa, die hopelijk nog vele jaren omhoog zullen gaan want talenten als Jeroen Hovius horen binnen de lijnen van een voetbalveld thuis.