Berend Schuitema: Kunstschilder waakt over toekomst Noordwolde

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Berend Schuitema is al bijna zijn leven lang aan de voetbalvereniging Noordwolde verbonden. Ruim dertig jaar als voetballer en sinds kort vormt hij  samen met Rick Havinga de technische commissie van Noordwolde.

 1330329113Nvoetballer en kunstenaar vv noordwolde interviewfoto

Berend Schuitema bij een van zijn kunstwerken   foto: Herman Spier Bedum

Bron: Ommelander Courant               door: Johan Staal

Hierdoor  is hij nog steeds nauw betrokken bij de derde klasser waar hij vroeger als speler een prachtige tijd had waar hij jaren later nog steeds met veel plezier op terugkijkt. ,,Op mijn periode als voetballer van Noordwolde kijk ik met veel plezier terug, verteld de nu 58 jarige Berend Schuitema die naast voor Noordwolde ook nog twee seizoenen voor Oosterparkers voetbalde. Na zijn periode bij Oosterparkers werd Schuitema door Helpman benaderd of hij er iets voor voelde om bij de toen in de eerste klasse uitomende zondagclub te komen voetballen. ,,Hoewel ik het een eer vond dat Helpman mij vroeg besloot ik toch om samen met Ferry Petterson, de oud-voetballer van GVAV, terug te keren naar Noordwolde waar Petterson speler/trainer werd.” Zo keerde de gedreven voetballer weer terug op het oude nest en werd hij direct weer een van de steunpilaren in de hoofdmacht van de voetbalclub waar hij zijn carrière op jonge leeftijd begonnen was.

Gedreven:

Zijn gedrevenheid als voetballer speelde hem echter voor en tijdens de wedstrijden ook vaak parten want de veelvuldig scorende aanvaller werd regelmatig geplaagd door aanvallen van migraine waar hij zelf  een verklaring voor heeft.,,Ik was altijd met een wedstrijd bezig want  het willen winnen woog bij mij heel zwaar. Ik was in mijn hoofd heel erg met een wedstrijd bezig waardoor ik mij veel te druk maakte. Daardoor stond ik vaak met hoofdpijn in het veld wat natuurlijk geen gezonde situatie was.”

Hard voor zichzelf noemt de man die in het dagelijks onder andere als meubelmaker,dakdekker en als bedrijfsleider bij de  MC Donalds gewerkt heeft,een typering die zeker op hem van toepassing is want legendarisch is het verhaal dat hij een week door heeft gespeeld met een blessure waarvan achteraf bleek dat het een kuitbeenbreuk was geweest. Nu kan hij er om lachen maar in alle eerlijkheid geeft hij toe dat zoiets natuurlijk niet goed voor zijn lichaam is geweest. ,,Ik ben als voetballer en ook in het dagelijks leven niet altijd even zuinig op mijn lichaam geweest en dat besef ik mij, nu ik wat ouder ben heel goed. Maar aan de andere kant vind ik dat spelers tegenwoordig sneller afhaken met blessures dan in onze tijd. Dat heeft ook met een stukje mentaliteit te maken want het voetballen, wordt tegenwoordig totaal anders beleefd als zeg maar voor dertig jaar terug. Een mooi voorbeeld daarvan is de problematiek rond het trainingsveld in Noordwolde. Het trainingsveld nu is echt niet slechter dan in mijn periode als voetballer. Maar bij slecht weer deed je toen plastic zakken om je voeten en daarna je voetbalschoenen aan. Die mentaliteit is er niet meer en dat heeft duidelijk met een verandering van de maatschappij te maken waarin men nu eenmaal overal veel gemakkelijker over denkt.”

Na zijn carrière bleef de oud-voetballer  bij Noordwolde betrokken al was dat als trouwe toeschouwer ,,Nadat ik door knieproblemen noodgedwongen moest stoppen met voetballen bleef ik bij Noordwolde komen waar ik steeds veel bekenden trof wat al die jaren zo gebleven is.”

Betrokkenheid

Mede door zijn betrokkenheid bij de derde klasser werd de oud-speler enkele weken gepolst voor een rol in de nieuw te vormen technische commissie. Een commissie die verder bestaat uit de eveneens oud-speler van Noordwolde, Rick Havinga. Een rol die Schuitema wel zag zitten omdat hij begaan is met de toekomst van de ruim vijftig jarige derde klasser ,,Toen het bestuur met het verzoek kwam of k zitting wilde nemen in de technische commissie heb ik daar positief op gereageerd omdat ik van mening ben dat zoiets belangrijk is binnen een club. In het verleden was het zo dat de onlangs gestopte elftalleider Bennie Berghuis, ik vind het nog steeds jammer dat Bennie gestopt want dat is een echte clubman, veel zaken rond het eerste elftal regelde. De laatste jaren gebeurde het regelmatig dat er spelers van buitenaf kwamen die uiteraard minder binding met de vereniging hadden. Mede daardoorwerd het lastiger voor de eigen jeugd om door te breken richting het eerste elftal. Op een gegeven moment gaat dat tegen je werken als vereniging terwijl ik vind dat je eigen jeugdafdeling de basis moet zijn. In de A-junioren zit genoeg talent richting het eerste elftal waarbij ook nog eens komt dat de  meeste ouders van dat team zich ook nog eens erg bij Noordwolde betrokken voelen. Geregeld staan er bij onze A-junioren bijna 100 toeschouwers langs de lijn wat helaas bij het eerste elftal niet altijd het geval is. Mijn persoonlijke mening is dat we de jeugd een kans moeten geven. Misschien moeten we dan wel even een stapje terug doen qua niveau maar richting de toekomst van Noordwolde is dat misschien wel het beste.”

Visie

Zo heeft Berend Schuitema een heldere visie over het reilen en zeilen binnen Noordwolde, de club die in zijn goedbewaarde plakboeken prominent aanwezig is met verslagen van derby, s tegen buurman CVVB of wedstrijden tegen Viboa uit Winsum. Wedstrijden waar hij nog met plezier op terugkijkt hoewel zijn carrière wat hem betreft nog wel wat langer had mogen duren.,,Nu op 58 jarige leeftijd zou ik niet meer gevoetbald hebben maar als de chronische pijnen, waar ik bijna alle  dagen mee te kampen heb, er niet waren geweest dan zou ik zeker langer gevoetbald hebben. Daarna zou ik mij op de duursport hebben gestort want heerlijk in de vrije natuur fietsen of wandelen vind ik geweldig. Dat ik aan duursport was gaan doen weet ik zeker want tijdens voetbaltrainingen liep ik altijd voorop, samen met mijn toenmalige teamgenoot Jan Laning. We hadden longen als een paard wat dat betreft en werden dan ook regelmatig stijf gescholden door onze teamgenoten als het tempo te hoog lag. Ik kom verder uit een echte sportfamilie want mijn broer Albert, en later ook zijn kinderen, deden aan wielrennen. Wat dat betreft zit het sporten bij ons in de genen want mijn dochter Naomi basketbalt nu voor de Groene Uilen in Groningen en kwam toen ze voor Celeritas speelde ook voor het Nederlands team uit. Zo komen we bijna automatisch op zijn nieuwe hobby,die de oud-voetballer met evenveel passie beoefend als vroeger het voetballen,  kunstschilderen.

Hobby

Een hobby waar hij mee op weg werd geholpen  door dochter Milou die in de Woon-Werkgemeenschap voor mensen met Autisme (WWA) in Zuidlaren woont. ,,Milou komt regelmatig thuis en heeft onder andere als hobby, kunstschilderen. Op een keer was ik samen met haar aan het schilderen en kwam ik tot de ontdekking dat ik het zelf ook erg leuk vond. Omdat het Groninger landschap mij fascineert  besloot ik mij daar op toe te leggen. Nadat ik mij het schilderen zelf heb aangeleerd exposeer ik ook regelmatig zoals nu in lunch- en eetcafé Boven Jan waar vanaf 1 februari tot 31 mei schilderen van mij hangen.’

Zelf doet hij er bescheiden over maar duidelijk is te zien dat Berend Schuitema ook hier veel energie insteekt, maar zo verteld hij, ook veel energie uithaalt. ,,Het schilderen geeft mij veel plezier en energie in de verdere dingen die ik doe waarbij ik het mooi vind om het Groninger landschap, wat in mijn beleving van ongekende schoonheid is, via mijn schilderijen te laten zien.”

Bijdrage

De in Zuidwolde geboren Berend Schuitema verkoopt ook weleens een schilderij hoewel dat absoluut niet de motivatie was om te gaan schilderen voegt hij er direct aan toe. Want een deel van het bedrag wat hij voor een schilderij ontvangt gaat direct richting Brazilië waar de oud-Groninger Nanko van Buren zich al meer dan twintig jaar namens de stichting IBISS inzet voor de minderbedeelden in Rio de Janeiro. ,,Drieëntwintig restaurants in de stad steunen dat project en ik besloot om ook een bijdrage in te leveren, zegt hij op een toon waaruit blijkt dat de voetballer die bekend stond als, ruwe bolster, blanke pit, dat heel normaal vind.

Even normaal als het feit dat hij positief reageerde op het verzoek van het bestuur om toe te treden tot de technische commissie die de  voetbalvereniging Noordwolde weer in rustig vaarwater moet brengen.,,Over zowel mijn steun aan de stichting IBBIS en het toetreden tot de technische commissie van Noordwolde hoefde ik niet lang na te denken. Want ondanks dat de chronische pijnen mij bepaalde beperkingen opleggen ben ik een gelukkig man want nog alle dagen geniet ik van het Groninger landschap en het voetballen wat mij nu als toeschouwer nog steeds veel plezier bezorgt. Dat zijn belangrijke dingen in mijn leven waar ik op deze manier graag wat voor terug wil geven.”