Bert de Vries en Jelis Schuiling(Viboa):’ Scoren voor je club is strijden tegen Kanker.”

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Naar een interview met een blanco schrijfmap is wat mij betreft een vast ritueel. Wel goed voorbereid maar verder laat ik alles op mij afkomen

.

Zo kwam ik dinsdag 21 februari bij de voetbalvereniging Viboa voor een gesprek met Bert de Vries en Jelis Schuiling. Bert en Jelis zijn de initiatiefnemers van het project, Scoren voor Viboa is strijden tegen Kanker.” Een beladen onderwerp waarbij het voor mij al snel duidelijk werd dat het interview in twee delen opgesplitst moest worden. Niet alleen omdat het project alle aandacht verdiende maar ook omdat de twee voetbaldieren nog veel meer hadden te vertellen over het reilen en zeilen binnen de vereniging waar ze aardig wat uurtjes per week aan besteden. Maar in deel 1 van dit ‘Mega-interview” komt KIKA uitgebreid aan bod.

1330085328Nbert                 1330086025Njelis        

    Bert de Vries                                Jelis Schuiling

Foto's: Huib van Dijk


KIKA

Scoren voor Viboa is strijden tegen kanker is de kreet die in relatie staat tot de actie die Viboa is gestart richting de stichting KIKA(Kinderen Kanker Vrij). Hoe men echter tot het besluit kwam om KIKA te steunen weet Bert de Vries zich nog goed te herinneren. ‘Binnen de vereniging hebben we een groot aantal sponsoren waar we regelmatig een beroep op mogen doen. Maar het wordt steeds lastiger om sponsoren te vinden wat mede komt omdat het economisch gezien allemaal wat minder gaat in Nederland. Toch wilden we richting de uitstraling van de club graag iets doen qua trainingspakken. Toen kwam Jelis met het idee om meerdere sponsoren te polsen om hun logo op het pak te plaatsen waardoor de leden voor een relatief laag bedrag het trainingspak konden kopen en we de opbrengst aan een goed doel zouden schenken.”

Wachtlijst

Jelis die instemmend zit te knikken tijdens het verhaal van Bert komt direct met een mooie toevoeging. ‘We hadden besloten dat we er geen "Belgische" taferelen van wilden hebben. Daar zijn shirts, broeken en sokken bijna aan de buiten- en binnenkant bedrukt en dat wilden we niet. Daardoor bleef het bij zes sponsoren en hebben we ondertussen een wachtlijst voor de bedrijven die graag hun medewerking aan ons project willen verlenen.

Een project waarbij snel duidelijk werd dat KIKA er aan verbonden zou worden. Uit de woorden van beiden werd namelijk duidelijk dat ook het woord wat niemand graag wil horen in hun directe omgeving ook wel gevallen was.

‘Laten we maar heel eerlijk zijn iedereen heeft in zijn haar omgeving wel eens met die verschrikkelijke ziekte te maken gehad zodat we over het doel binnen Viboa allemaal unaniem waren, vertelt Bert die nog met veel plezier aan zaterdag 1 oktober 2011 terugdenkt. ‘Dat was een dag die ik niet snel zal vergeten. Ik was ’s morgens om acht uur in de kantine en Bram en Joop van Sporthuis Winsum hadden alle maten keurig meegegeven en een paspop was aangekleed met het trainingspak zoals het er uit zou komen te zien. Rond vier uur ’s middags waren er 195 trainingspakken verkocht waar we niet op gerekend hadden. Toen kwam echter het volgende probleem want we hadden toegezegd dat ze een week later opgehaald konden worden. Daardoor zadelden we Sporthuis Winsum met een geweldige klus op die echter wel geklaard werd.”

Stormloop

Na de eerste ‘stormloop” werd het wat rustiger qua bestellingen maar dat betekent niet dat de actie na een jaar zal stoppen voegt Jelis er direct aan toe. ‘Absoluut niet! Dit is een project dat zeker niet na een jaar zal/mag stoppen. Vanaf het begin was bij ons de insteek, het is voor meerdere jaren. We willen als Viboa voor een lange periode aan KIKA verbonden blijven wat de stichting absoluut verdient. We zien het als een maatschappelijke plicht om KIKA te steunen. Een stichting die zoveel doet voor kinderen die niet dat kunnen doen wat ze graag willen doen, verdient de steun van velen. Die steun gaat ons bij Viboa lukken want in de praktijk is het ook nog eens zo dat een trainingspak te klein wordt. Bij de jeugdleden een logische zaak uiteraard en het dan prachtig is dat je een nieuw trainingspak kunt kopen voor € 20 (Senioren betalen € 25) waar je KIKA weer mee steunt. Het geeft iedereen een goed gevoel, wat we binnen de club regelmatig te horen krijgen.”

Acties

Maar ook de senioren lieten zich niet onbetuigd zo weten de initiatiefnemers te vertellen want rond de wedstrijd Viboa1- FC Meppel1 op 12 november 2011 werden er tal van acties georganiseerd. Zo overhandigde Viboa- aanvoerder Robbert Slob zijn collega van FC Meppel een prachtige beer met de tekst op de button: Viboa scoort voor KIKA U ook!!! Verder werden er foto's gemaakt van jeugdleden in de prachtige trainingspakken, getooid met logo’s van de zes sponsoren, KIKA en Viboa. Het overhandigen van de KIKA- beer gebeurt bij ieder thuisduel van het eerste elftal van Viboa. Op die manier worden ook andere verenigingen door de zaterdag eerste klasser geattendeerd op de stichting KIKA waarbij Bert en Jelis hopen dat het KIKA- project door andere clubs opgepakt wordt. Een mooi voorbeeld was het gebaar van FC Meppel dat op 12 november met het eerste en tweede team op bezoek was in Winsum weet Bert de Vries zich nog goed te herinneren. ‘De spelers van Meppel hadden geld ingezameld wat ze overhandigden op 12 november. Dat was een geweldig gebaar natuurlijk en er zijn ook al enkele verenigingen geweest die geïnformeerd hebben hoe wij het project hebben opgezet.”

1330086770NKIKA  20111112 10990

  Scoren voor Viboa is strijden tegen Kanker  Foto: Huib van Dijk

Betrokkenheid

Jelis bevestigt de woorden van Bert en roemt de maatschappelijke betrokkenheid van de leden van Viboa en sponsoren. ‘Ik ben zelf ondernemer(Schuiling heeft zeven kapsalons en een zonnestudio) en weet dat je als ondernemer veel benaderd wordt om je als sponsor ergens aan te verbinden. Maar je merkt nu ook bij ‘Scoren voor Viboa is strijden tegen Kanker” dat de maatschappelijke betrokkenheid bij sponsoren zeker aanwezig is.

kika

Vlag

Maar KIKA, waar een vlag van de stichting permanent op het sportcomplex aan de Schouwerzijlsterweg wappert, komt van 1 t/m 4 mei op de Schouwerzijlsterweg ook nog op een mooie manier in beeld. Dan worden bij Viboa namelijk de Univé Voetbaldagen gehouden. De organisatie van de Univé Voetbaldagen heeft besloten om vanaf dit jaar een goed doel te steunen waarbij de keuze op KIKA  gevallen is!. Per deelnemer, de voetbaldagen zullen op 21(!) locaties in Noord Nederland gehouden worden, zal de organisatie € 3,50 aan KIKA afdragen met een minimum van € 2500, -!

Beweging

Volop beweging dus richting KIKA, dat staat voor de stichting, Kinderen Kankervrij. De stichting werft fondsen, die ten goede komen aan de zeven kinderkankercentra in Nederland: Emma Kinderziekenhuis, AMC Amsterdam, UMC Groningen Koningin Beatrix Kinderkliniek, Willem-Alexander Kinder- en Jeugdcentrum Leiden, UMC St. Radboud Kinderziekenhuis Nijmegen, Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam, VU medisch centrum in Amsterdam en Wilhelmina Kinderziekenhuis Utrecht. Fondsen die worden besteed aan onderzoeken waarmee deze centra versneld therapieën beschikbaar willen maken voor een betere behandeling en genezing van kinderkanker. Minder pijn en strijd, meer genezing en kwaliteit is het motto van KIKA waar niet alleen de organisatie van de Univé Voetbaldagen maar ook Jelis Schuiling en Bert de Vries en alle andere leden, sponsoren en sympathisanten door geraakt werden. Het initiatief van Bert en Jelis werd beloond door allen die het prachtige trainingspak dragen. Een beloning die werd omgezet in een eerste storting richting GIRO 8118 van € 1995. De beide initiatiefnemers hopen dat er nog veel meer trainingspakken verkocht worden en Jelis aan het slot met een rake opmerking precies aangeeft waar het allemaal omdraait. ’Werkelijk iedereen kan het trainingspak kopen. Want het Viboa-logo hoeft er niet op. Het draait namelijk maar om een ding: Iedereen moeten samen met KIKA ten strijde trekken tegen Kanker!