Ron Jans maakt bij Viboa tocht door zijn loopbaan

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Zijn band met Louis van Gaal, het respect voor Rinus Israel, zijn debuut als profvoetballer en zijn periode als trainer van FC Groningen waren nog maar enkele onderwerpen die aan de orde kwamen bij het bezoek dat Heerenveen-trainer Ron Jans aan Viboa bracht.

Ron20Jans2003720klein

Ron Jans te gast bij Viboa                          foto: Albert Haaima

Bron: Ommelander Courant                                   door: Johan Staal

De ongeveer 100 belangstellenden werden door Jans meegenomen op een tocht door zijn carrière als voetballer en trainer wat mede door de prachtige anekdotes de gehele ‘wedstrijd” tot zeer boeiend maakte.

Op uitnodiging van de commerciële commissie en de club van vijftig was Heerenveen-trainer Ron Jans donderdagavond te gast bij Viboa. De welbespraakte oud-trainer van ondere andere FC Groningen belichtte voor de pauze op een onderhoudende manier zijn loopbaan voetballer en trainer.

De oud-trainer van FC Groningen begon, na het welkomstwoord van Viboa-voorzitter Rick Carmio, direct uit te leggen wat de bedoeling was. Jans had de avond als een voetbalwedstrijd ingevuld waarin hij in de eerste helft zijn eigen carrière als voetballer en als trainer belichtte. Na de pauze werd het interactief want dan verwachtte Ron Jans dat de nodige vragen uit de goed gevulde kantine zouden komen.

De carrière van Ron Jans begon op jonge leeftijd bij RKSV Zwolle waar hij eerst ‘illegaal voetbalde want net als veel jonge voetballers loog ook Ron Jans een beetje over zijn leeftijd. De jonge Jans vertelde namelijk bij de katholieke club dat hij 8 jaar oud was, omdat je in die periode pas op die leeftijd mocht voetballen, terwijl hij in werkelijkheid 7 jaar oud was.

Maar alles kwam op zijn pootjes terecht en de talentvolle voetballer werd enkele jaren later ontdekt door, grote broer” PEC Zwolle.

Daar tekende Ron Jans, in het bijzijn van zijn vader die als ‘zaakwaarnemer” optrad zijn eerste profcontract waar hij 500 gulden per maand mee verdiende. In Zwolle zette hij dus zijn eerste stappen in het harde milieu van het betaalde voetbal waarin hij als eerste trainer de enkele maanden geleden overleden Fritz Korbach tegenkwam.

Voor de Ron Jans is Korbach nog steeds de trainer die veel indruk heeft gemaakt en waarvan hij veel heeft opgestoken en waar hij  in zijn eigen trainersloopbaan nog steeds profijt van heeft.

Bij PEC Zwolle werd het Jans ook duidelijk er een hiërarchie bestond binnen selectie want de jonge voetballer werd even door ‘IJzeren” Rinus Israel onder handen genomen zo vertelde Jans. Dat ging zo in die tijd verteld de oud-voetballer, dat de oudere voetballers de ‘jonkies” even stevig testten. Jans voegde daar direct aan toe  dat het tegenwoordig bij veel teams steeds minder voorkomt dat er een natuurlijke hiërarchie in een team zit.

Via PEC Zwolle kwam Ron Jans vervolgens bij FC Groningen terecht waarbij hij aan de onderhandelingstafel met Renze de Vries en trainer Theo Verlangen te maken kreeg. Beroemd is het verhaal dat contracten door De Vries altijd op de achterkant van een bierviltje werden opgesteld wat door Ron Jans bevestigd werd. De wedstrijd tegen Atletico Madrid beschouwd de nu 53 jarige Ron Jans nog steeds als een van de hoogtepunten uit zijn carrière waarbij hij in het thuisduel tegen Atlético, in een werkelijk kolkende Oosterpark-stadion, een van de drie treffers scoorde. Na zijn periode als voetballer in Groningen verhuisde hij voor drie jaar naar Roda JC. In Limburg had Jans het minder naar zijn zin dan in het hoge noorden. In zijn derde jaar in Limburgse dienst kwam er opeens een aanbieding van de Japanse voetbalclub Mazda Sport, waar de Nederlander Hans Ooft trainer was.

Jans moest met zijn routine een versterking worden voor het team van Ooft maar sportief gezien werd het verblijf in Japan geen succes. Maar het verblijf in Japan werd verder voor het jonge gezin Jans, de voetballer was ondertussen al getrouwd met Marjo en ook de eerste van de drie zoons was ondertussen al geboren, een fantastische periode vertelde Ron Jans, die iedereen aanraadde om eens een tijdje in het buitenland te gaan wonen omdat zoiets absoluut een verrijking van je leven betekent.

Na zijn terugkeer uit Japan kwam hij bij de andere betaalde club in Groningen, de B.V. Veendam terecht waar na drie seizoenen een einde aan zijn carrière in het betaalde voetbal kwam.

Ondertussen was de aan het Ubbo Emmius als leraar Duits en Geschiedenis afgestudeerde Ron Jans er achter dat hij in de voetbalwereld actief wilde blijven zodat hij uiteindelijk via clubs als HSC, waar hij een jeugdteam trainde, SJS, ACV, Achilles ’94, Emmen, waar hij assistent-trainer was, bij FC Groningen hoofdtrainer werd.

Acht seizoenen was Ron Jans hoofdtrainer in Groningen, en zo vertelde hij de aanwezigen, die hij als een geweldige periode ervaren heeft

De verhuizing naar de Euroborg, de Europese wedstrijden, het werken met spelers als Luis Suarez en Erik Nevland en niet te vergeten de samenwerking met Hans Nijland en Henk Veldmate worden stuk voor stuk als hoogtepunten genoemd door de nu in Heerenveen werkzaam zijnde oefenmeester. Daarnaast hebben de acht jaar in Groninger dienst ervoor gezorgd dat Ron Jans nog steeds populair is bij de supporters van Groningen.

Na de ‘rust” van de wedstrijd was er gelegenheid tot het stellen van vragen aan Ron Jans en daar werd door de aanwezigen dankbaar gebruik van gemaakt. De vragen waren voor sympathieke Jans een mooie manier om toch nog iets meer te vertellen over metname zijn loopbaan als trainer. Zo passeerde zijn overstap van ACV naar Achilles’94, waar hij de huidige trainer van Viboa, Hans van der Ploeg, als speler in zijn selectie had, de revue en kwamen uiteraard ook de perikelen van zijn eerste jaar in Heerenveen aan de orde. Maar ook gaf Ron Jans de aanwezigen in kijkje achter de schermen toen hij vertelde over zijn verbale botsing met Louis van Gaal waarbij Ron Jans zichzelf niet zo zijn als hij daar niet met een kwinkslag op zou reageren in Winsum. Want hij, zo vertelde hij de zaal, kon zich toch wel op het moment verheugen dat Van Gaal weer terug zou keren als trainer in de Nederlandse competitie. Daar kreeg hij de lachers duidelijk mee op zijn hand wat regelmatig gebeurde want de welbespraakte trainer liet duidelijk zien dat zijn gevoel voor humor nog steeds ruimschoots aanwezig is. Natuurlijk kwam er ook een vraag over de toekomst van Ron Jans die zoals in de media ruimschoots gemeld is na dit seizoen uit Heerenveen zal vertrekken.

Ron Jans nam uitgebreid de tijd om deze vraag te beantwoorden zonder dat de volle VIBOA-kantine van hem te horen kreeg wat zijn nieuwe club zou worden.

Natuurlijk werd de naam van PSV genoemd maar dat zat er niet in volgens Jans die zelf meer richting het buitenland keek waarbij hij direct aangaf dat zijn privésituatie, met een bejaarde vader en schoonmoeder en zoons op kamers, zeker een rol zal meespelen in zijn keuze richting een nieuwe club.

Veel vragen dus aan Ron Jans, die samen met zijn vrouw Marjo naar Winsum was afgereisd, waar hij in zijn periode als speler van HSC nog tegen VIBOA had gespeeld wist hij zich te herinneren. Dat leverde nog enkele kostelijke momenten op terwijl enkele ogenblikken later dezelfde Ron Jans bijna vertederend stond te vertellen over Luis Suarez. Een warme, vriendelijke jongen, zo betitelde Jans zijn voormalige pupil waarvan hij uiteraard ook vond dat het gedrag van Suarez binnen de lijnen soms het toelaatbare duidelijk overschrijdt. Maar aan de hand van de verhalen van Ron Jans kregen de toehoorders echter ook een andere kant van Suarez te zien en wat ook duidelijk zichtbaar, recht uit zijn hart kwam. Recht uit zijn hart kwam ook de opmerking dat het voetballen hem al veel had gegeven. Daar bedoelde de trainer mee dat hij door zijn rol in het voetbal op plaatsen kwam wat anders misschien nooit zou zijn gebeurt. Of het ontmoeten van mensen die ook Ron Jans, als hij in het onderwijs was blijven werken, nooit zou hebben ontmoet. Dat alles maakte hem rijk zo vertelde hij en dat was iets wat niemand hem ooit zou kunnen afpakken.

Dat was overigens het beeld van de hele avond, dat alles wat Jans zei eerlijk en gemeend was, een beeld dat door voorzitter Rick Carmio treffend werd weergegeven.

‘Er bestaat een beeld van Ron Jans als een integere man die niet groter is dan wie dan ook. Dat beeld is vanavond eens te meer bevestigd want in alles was te merken dat hij het vanavond prima naar zijn zin heeft gehad bij VIBOA.’

Dit werd door de ook in Winsum nog steeds populaire voetbaltrainer bevestigd, en ook de aanwezigen gaven, gezien het applaus, er blijk van dat het een zeer geslaagde avond was geweest.