Oud-voorzitter Harrie Vos: Nog altijd betrokken bij DIO Bedum.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Nog steeds praat oud-voorzitter Harrie Vos over 'we" als hij het over DIO Bedum heeft. Zeven jaar was hij voorzitter van de volleybalvereniging uit Bedum. Een periode waar hij met veel plezier op terugkijkt en hij zeker van weet dat DIO Bedum nooit helemaal uit zijn leven zal verdwijnen.

1329115961Nvoorzitter dio bedum voor sporthal de beemden

Bron: Ommelander Courant      foto: Herman Spier Bedum

door:Johan Staal

Harrie Vos in 2004 de voorzitter werd van DIO Bedum stelde hij zich ten doel om van DIO Bedum een topclub te maken. En met een topclub bedoelt de oud-voorzitter duidelijk de hele vereniging en niet alleen het hoogste herenteam.

,,Met een topclub bedoel ik de hele vereniging omdat ik dat graag binnen alle geledingen wilde uitstralen. In de zeven jaar dat ik voorzitter was van deze mooie club hebben we met een groot aantal mensen veel kunnen realiseren waar ik met gepaste trots op terugkijk. Ik vind namelijk dat DIO Bedum het predicaat topclub verdiend met een ledenaantal dat de laatste jaren rond de driehonderd schommelt en waarmee we zowel in de jeugd als senioren uitstekend presteren."

De oud-preses nog altijd in wij-vorm pratend als hij het over DIO Bedum heeft, vindt het overigens wel jammer dat de functie van voorzitter nog steeds vacant is binnen de volleybalvereniging.

,,Dat DIO op dit moment geen voorzitter heeft is erg jammer. We hebben binnen de vereniging erg ons best gedaan om een opvolger te vinden maar degene die we benaderd hebben waren allemaal terughoudend wat de functie van voorzitter betrof. Dat is qua uitstraling naar buiten toe niet goed, maar laten we eerlijk zijn, je kunt mensen moeilijk dwingen. Waar ik overigens wel blij mee ben is dat we bestuurlijk gezien in de breedte gegroeid zijn. Die uitbreiding is erg belangrijk geweest want er was een periode dat het op een te beperkt aantal personen aankwam wat geen goede zaak was."

Zo blikt Vos terug op zijn periode als voorzitter en roemt hij uitvoerig de rol van de trainers die binnen DIO actief zijn, of in het verleden, zijn geweest.

,,Wij mogen bij DIO bepaald niet ontevreden zijn over ons trainerskorps binnen de gehele vereniging. Toch wil ik daar wel een opmerking aan toevoegen en die is dat het voor de toekomst van DIO Bedum mooi zou zijn als we nog meer onze eigen trainers en trainsters op zouden leiden. Binnen de vereniging zijn er genoeg spelers en speelsters die bepalend voor hun team zijn geweest, of nog zijn, en die binnen ons trainers collectief uitstekend werk zouden verrichten."

Een duidelijke stelling van de in Groningen woonachtige oud-voorzitter

waarvan de betrokkenheid bij alle onderwerpen waarin DIO Bedum tersprake komt duidelijk voelbaar is. Veel onderwerpen passeerden namelijk de revue en een daarvan was de aandacht van sponsoren richting DIO Bedum. Een onderwerp wat Harrie Vos zorgen baart omdat, gezien de crisis waarin Nederland op dit moment verkeert, het zoeken van sponsoren steeds moeilijker wordt.

,,Sponsoren hebben nog steeds het beste met DIO Bedum voor waar we ze zeer erkentelijk voor zijn. Als vereniging moet je echter ook beseffen dat de liefde niet altijd van een kant kan komen. Veel sponsoren moeten in deze economisch zware tijd vaker de hand op de knip houden, wat overigens heel begrijpelijk is. Als vereniging moet je dan creatief denken richting sponsoren. Als club kun je ook een keer wat terug doen namelijk. Ik denk dan aan bijvoorbeeld een bedrijvenbeurs waar leden flyers uit zouden kunnen delen. Of je kunt als club ondersteuning bieden als een ondernemer een actie organiseert. Daardoor ontstaat er een wisselwerking die ook voor sponsoren prettig is. Die krijgen dan meer het gevoel dat het niet altijd alleen maar geven is van hun kant maar dat ze er ook wat voor terugkrijgen."

Als het woord waardering valt komt automatisch zijn afscheid als voorzitter aan de orde wat ongetwijfeld met de nodige toeters en bellen zal zijn gebeurd. Als die opmerking valt begint de oud-voorzitter te lachen.

,,Zo werkt het niet binnen de volleybalwereld denk ik want mijn afscheid heeft gewoon tijdens de algemene jaarvergadering plaats gevonden, wat ik trouwens prima vond. Maar ik ben het met je eens dat zoiets binnen bijvoorbeeld de voetbalwereld met meer festiviteiten wordt omlijst."

Als het woord voetballen, valt is de link naar de sportverenigingen binnen de gemeente Bedum, en hun relatie met het gemeente Bedum, snel gelegd en brand de niet om een woord verlegen zittende oud-voorzitter van DIO Bedum pas echt los.

,,Op persoonlijke titel durf ik wel te zeggen dat de Gemeente richting de sportverenigingen een van de grootste spelbrekers is als het gaat om het sporten te stimuleren. De voorzieningen zijn mij een doorn in het oog want als we even de vloer van sporthal De Beemden nemen, die is gewoon versleten. De Beemden wordt voor maar liefst vijf verschillende zaalsporten gebruikt. Dan moet je toch snappen dat een vloer en keer vervangen moet worden. We zijn met Heren1 al uitgeweken naar Groningen omdat de vloer in de Beemden ervoor zorgde dat er blessures ontstonden. Heren1 speelt in de op een na hoogste divisie en die hebben gewoon goede faciliteiten nodig, wat trouwens voor alle teams binnen de vereniging geldt, om optimaal te kunnen presteren. De club probeert alles om de leden goede faciliteiten aan te bieden maar, en dat geldt voor alle sportverenigingen in Bedum, ik heb het gevoel dat de politiek in Bedum de sportverenigingen niet altijd even serieus neemt."

Duidelijke taal van Harrie Vos die ook richting 'grote broer" Lycurgus een duidelijke boodschap heeft.

,,Lycurgus zou een voorbeeld aan FC Groningen kunnen en moeten nemen. Die gaan in de voorbereiding op bezoek bij de amateurclubs in de provincie. Op die manier stimuleert FC Groningen de jeugd om te gaan voetballen. Daar plukken wij helaas de nadelige vruchten van want je ziet metname bij de jongens duidelijk dat de animo om te gaan volleyballen terugloopt. Daar zou Lycurgus qua promotie een mooie rol in kunnen spelen. Daarnaast moeten we ook de rol van de media daar in noemen want volleybal is natuurlijk geen sport die breed uitgemeten wordt in de landelijke media."

Zo zit de al veertig jaar in de grafische wereld werkzaam zijnde Harrie Vos duidelijk op zijn praatstoel en komt de toekomst van DIO Bedum aan de orde. Een toekomst die de oud-speler, eind jaren zeventig begin jaren tachtig heb ik vijf jaar in het eerste team gespeeld, redelijk optimistisch tegemoet ziet omdat de club, in samenwerking met de NEVOBO, nog professioneler wil worden waar de nodige stappen in zijn gemaakt. Stappen zoals het aantrekken van een fysiotherapeut die voor alle leden beschikbaar is, trainers die een vergoeding voor hun werkzaamheden krijgen zijn zaken die goed geregeld zijn binnen DIO verteld de oud-preses die verder zijn waardering uitspreekt voor het huidige bestuur en daarbij een mooi voorbeeld aanhaalt.

,,Onze Heren1 speelt bovenin mee in de eerste divisie en de kans is nog steeds aanwezig dat we promoveren. Dan komen er uitwedstrijden richting Brabant en Zeeland om de hoek kijken. Zonder te weten of het sportief gezien lukt, heeft het bestuur daar nu al financieel op ingespeeld door bij een eventuele promotie ook daadwerkelijk die stap te kunnen maken. Daaruit blijkt dat er professioneel gedacht wordt binnen de club waardoor de uitspraak dat DIO Bedum in alle geledingen een topclub is."

Mooie woorden van de man die DIO Bedum niet los en wil laten bekent hij eerlijk.

,,Dat zal zeker niet gebeuren want ik zal zeker voor de club mijn hand en spandiensten blijven verrichten en dan denk ik aan bijvoorbeeld een rol in het werven van sponsoren. Maar verder heb ik sinds enkele weken een nieuwe hobby gevonden want ik ben lid van het Noord Nederlands Opera en Operette Koor geworden waar ik met volle teugen van geniet. Maar in alle eerlijkheid, bij alles wat ik verder doe, DIO Bedum laat ik nooit helemaal los."

Ingezonden Brief wethouder Menne van Dijk:

Bedum, sportgemeente bij uitstek!

In de Ommelander Courant van 6 februari uit oud-voorzitter Vos van volleybalvereniging DIO Bedum op persoonlijke titel zijn grieven ten aanzien van de Gemeente Bedum. “De gemeente is”, zo stelt hij, “een van de grootste spelbrekers wanneer het gaat om het stimuleren van sport”.

Wanneer wij onvrede constateren bij inwoners bespreken we dit bij voorkeur persoonlijk. Modder gooien via de pers heeft daarbij niet onze voorkeur omdat het simpelweg minder bijdraagt aan oplossingen.  “Het had de heer Vos gesierd wanneer hij zijn onvrede met ons gedeeld had in zijn tijd als voorzitter”, aldus wethouder van Dijk.

Met Dio Bedum wordt met enige regelmaat overlegd.  Zo hebben wij zo’n drie maanden geleden afspraken gemaakt over communicatie en vervangingen in het kader van het meerjarig onderhoudsplan. De heer Vos doet de waarheid voor u als lezer van deze krant geweld aan. Daarom voorzien wij u graag van feiten.

De feiten

De heer Vos bestempelt de vloer van Sporthal de Beemden als zijnde versleten. Een van zijn teams zou zelfs zijn uitgeweken naar Groningen omdat de vloer voor blessures zorgde. Pertinent onwaar is deze bewering. Sterker nog; nog geen twee maanden geleden hebben wij de vloer laten inspecteren door een gerenommeerde sportvloerenfabrikant.  De vloer voldoet wel degelijk aan de gestelde normen en is als ‘goed’ gekwalificeerd. Dio Bedum is een van de vele sportverenigingen waarmee de gemeente Bedum contact onderhoudt. Destijds ook met de heer Vos. Nooit heeft de gemeente signalen gehoord over een vermeende slechte kwaliteit van de vloer.

Extra sport in Bedum

De gemeente Bedum faciliteert haar sportende inwoners op verschillende manieren.  Wij maken gebruik van alle landelijke sportstimuleringsmaatregelen van het Ministerie van VWS.  De hieruit voortvloeiende programma's en activiteiten zetten we op met het onderwijs, de stichting Welzijn Bedum, het Huis voor de Sport Groningen en de lokale sportverenigingen. Een greep uit het aanbod: de schaatscursussen, onlangs nog de natuurschaatstocht op de ijsbaan en het schooljeugd natuurijsschaatskampioenschap van Bedum, de schaatsactiviteit in Zuidwolde, de skate safe clinics met de KNSB, de mountainbike clinics met de KNWU, de survivalactiviteiten voor schooljeugd in het Geert Reinders Park, de traditionele schoolvoetbalkampioenschappen op het Arjen Robben Veld, waarbij de winnaars deelnemen aan het noordelijk kampioenschap en de winnaar daarvan gaat naar het Olympisch Stadion voor de finale, ondersteuning bij de  vriendinnenvoetbalmiddag, de Bedumer Bosloop voor de jeugd, minivolleybalclinics van DIO (!) initiatiefnemer van het Nordic Walking samen met de Loopgroep Bedum, seniorenfittesten, de twee-wekelijkse sportinstuif voor mensen met een beperking bij 's Heeren Loo/Opmaat, voorloper in het Groninger Sport Model, medewerking aan de jaarlijkse Wielerronde van Bedum en de skeelerwedstrijden voor amateurs.

Investeringen in sport

Ook investeert Bedum in verbetering van de sportaccommodaties, zoals de renovatie van de voetbalvelden, verbetering klimaatbeheersing en lichtkwaliteit sporthal "De Beemden", uitbreiding belijning voor volleybalwedstrijden, verbeteringen aan kleedkamers en kantines, renovatie tennisbanen en hockeyveld, financiering van onderzoeken naar haalbaarheid aanleg kunstgrasvoetbalveld en een mogelijke uitbreiding van de hoeveelheid oppervlakte zwemwater in zwembad "De Beemden", de voorgenomen investering in de vervanging van de technische installatie van het zwembad. Laten we de investering van 1,5 milioen Euro voor de realisering van de nieuwe multifunctionele accommodatie in Zuidwolde op deze plaats ook noemen . De vervanging van de sportvloer in sporthal de Beemden staat gepland in 2014. Bedum ligt daarmee mooi op koers!

Vette voldoende

Het onderzoeksbureau K+V uit Arnhem beoordeelde het sportbeleid in de gemeente Bedum met een vette voldoende tijdens het onlangs uitgevoerde onderzoek door de Rekenkamer Commissie naar het gemeentelijk sportbeleid. Dan voeren we nog jaarlijks diverse vervangingen uit van het aanwezige spel- en sportmateriaal op de diverse sportaccommodaties. De vervanging van de sportvloer staat gepland in 2014. Bedum ligt daarmee mooi op koers!

 

Sportief en integer

Wij nemen sportend Bedum dus wel degelijk serieus. Zoals iedere gemeente hebben we te maken met bezuinigingen. En zoals iedere organisatie werken wij niet foutloos. Maar wel professioneel en vol goede bedoelingen. Als kleine, nuchtere plattelandsgemeente willen wij voor u toegankelijk zijn en blijven. Wie een onvolkomenheid constateert of ontevreden is, is dan ook van harte welkom om ons hier –op welk terrein dan ook-  op te wijzen en met ons in gesprek te gaan. Op sportieve en integere wijze. Zoals u ook van ons mag verwachten!

Menne van Dijk

Wethouder Sport

Reactie Johan Staal

Naar aanleiding van het interview met Harrie Vos kwam er de hierboven staande ingezonden brief bij de redactie van de Ommelander Courant omdat het artikel van mij afkomstig was. Als lezer van de Ommelander Courant en als freelancer was ik benieuwd naar de inhoud. Wat de wethouder schreef zal in zijn optiek waar zijn en waar ik mij niet mee bemoei. Maar waar ik mij nog steeds kwaad om kan maken was de weigering van de gemeente Bedum om Nico en Gertjan Groendijk met een kleine financiële bijdrage te ondersteunen in hun poging om in de zomer van 2011 aan de Special Olympics in Athene te kunnen meedoen.

Twee verstandelijk gehandicapte Bedumers die alles voor hun sport over hebben en dankzij hun ouders en sponsoren hun doel bereikten. Twee Bedumers die Nederland vertegenwoordigden en die van de gemeente Bedum nul op het rekest kregen qua een kleine financiële bijdrage maar wel thuiskwamen met goud zilver en brons. Ik heb mij er tijdens het interview over verbaasd maar nu nog maak ik mij kwaad om de weigering van de gemeente. Een gemeente waar net als in alle gemeentes overal opeens potjes voor zijn als het in hun eigen kraam van pas komt had gewoon 100 Euro moeten doneren en niets minder.Toen ik de ingezonden brief las moest ik aan dit voorval denken en vandaar mijn reactie op persoonlijke titel

Daarom hoop ik dat Menne van Dijk de bal oppakt om mij eens uit te leggen waarom hij het verzoek van Nico en Gertjan heeft geweigerd. Een weigering die in mijn beleving er een is waarbij je als gemeente je kapot moet schamen.