Mooi voetbalproject in Gambia komt steeds duidelijker in beeld

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

 Tijdens ons verblijf in Gambia van 4 t/m 25 januari bezochten we enkele keren de voetbalacademie ‘Football Sportsacademy” van Hattib Sanyang waar ik enkele trainingen verzorgde. Naast de trainingen brachten we ook een bezoek aan het duel om de Gambiaanse Supercup tussen landskampioen Brikama United en FC Gamtel de winnaar van de Gambiaanse FA Cup. En verder werd ons door gesprekken met de oprichter van de academie, Hattib Sanyang, steeds duidelijker welke weg de voetbalacademie, die we vanuit Nederland zullen gaan ondersteunen, moest bewandelen om toegelaten te worden tot de nationale competitie.

Tijdens ons verblijf in Gambia van 4 t/m 25 januari bezochten we enkele keren de voetbalacademie ‘Football Sportsacademy” van Hattib Sanyang waar ik enkele trainingen verzorgde. Naast de trainingen brachten we ook een bezoek aan het duel om de Gambiaanse Supercup tussen landskampioen Brikama United en FC Gamtel de winnaar van de Gambiaanse FA Cup. En verder werd ons door gesprekken met de oprichter van de academie, Hattib Sanyang, steeds duidelijker welke weg de voetbalacademie, die we vanuit Nederland zullen gaan ondersteunen, moest bewandelen om toegelaten te worden tot de nationale competitie.

 1327571154N074

 Spelmoment uit de speciaal georganiseerde wedstrijd tussen Rood en Geel in Gambia    foto: Martine Verschoor

 De drie trainingen van de voetbalacademie die ik tijdens ons verblijf in Gambia mocht verzorgen gaven een goed beeld van het talent dat er op de ‘Football Sportsacademy” rondliep, een beeld wat op zondag 15 januari op een wel hele speciale manier bevestigd werd.

De avond ervoor, zaterdag 14 januari, werd in het kleine stadion van Serakunda het duel om de Gambiaanse Supercup gespeeld tussen landskampioen Brikama United en bekerwinnaar FC Gamtel. We werden door onze steun en toeverlaat Habib uitgenodigd om het duel tussen twee van de meest toonaangevende teams in Gambia bij te wonen. Een uitnodiging die we met alle plezier aannamen om op die manier het verschil te kunnen zien tussen de spelers van de voetbalacademie en die van de hoogste voetbalcompetitie in Gambia.

Het duel tussen Brikama United en FC Gamtel viel qua niveau tegen vond ik persoonlijk. Een mening die gedeeld werd door onze achterbuurman op de tribune, de nieuwe bondscoach van Gambia, Peter Bonu Johnson. De 48 jarige Gambiaan was enkele dagen eerder benoemd als opvolger van de Belg Paul Put die zich met Gambia niet had weten te kwalificeren voor de Afrika Cup die op 21 januari van start is gegaan in Gabon en Equraat Guinee. De nieuwe bondscoach mag proberen om Gambia weer terug te brengen naar een aanvaarbaar niveau maar constateerde in de rust dat beide teams tactisch zwak liepen te voetballen. ,Er wordt door beide teams zeer matig gespeeld waarbij er van een goede opbouw helaas weinig terecht komt. Dat is ook het grote probleem hier in Gambia, technisch zijn de meeste spelers wel vaardig maar tactisch komen de meeste een hoop tekort.”

De wedstrijd eindigde dan ook in 1-1 en ook de verlenging bracht geen wijziging in de stand zodat strafschoppen de beslissing moesten brengen. Terwijl de duisternis in een razend tempo het knusse stadion van Serakunda binnenviel wist bekerwinnaar FC Gamtel de Supercup door het beter nemen van de penalty, s te winnen wat een kakofonie aan geluid veroorzaakte. Veel lawaai en emotionele uitspattingen bij de supporters van beide teams zorgde ervoor dat we de prijsuitreiking niet afwachten want ook in Gambia was de politie ruimschoots aanwezig om alles en iedereen rustig te houden.

Na dit duel werd er de volgende dag, zondag 15 januari, een wedstrijd op de voetbalacademie georganiseerd tussen twee teams die uit de dertig beste spelers van de academie samengesteld waren. Alles ging er die ochtend serieus aan toe want Hattib Sanyang en zijn assistenten hielden, zo was ons tijdens de eerdere ontmoetingen al duidelijk geworden, niet van half werk. Scheidsrechters, assistent-scheidrechters, twee setjes shirts en ballenjongens gaven het beeld van een serieuze wedstrijd en wat het ook werd.

Want waar in de trainingen steeds op gehamerd werd, dat overspelen meer rendement oplevert dan solistische acties, kwam in de wedstrijd tussen de ‘Gelen” en de ‘Rooien” volledig tot uiting. Goed samenspelend maakten beide teams er een prachtige wedstrijd van op een veld waarop in Nederland absoluut niet gevoetbald zou worden. Het werd uiteindelijk 4-2 voor de ‘Rooien” maar de brandende vraag na afloop was waarom de beste spelers van de voetbalacademie niet hoger speelden. Het antwoord van Hattib Sanyang was simpel maar tegelijkertijd ook schrijnend want ook in Gambia draait alles om geld.

In compounds, waar niet eens overal stromend water en elektriciteit aanwezig is, ligt uiteraard geen 15.000 dalasi(omgerekend 400 euro) klaar om een voetbalteam in te schrijven voor de nationale competitie. Maar om het talentvolle team geregistreerd te krijgen is dat wel nodig want dat is namelijk de opening naar een mooie toekomst voor de ‘Football Sportsacademy”. Want door het spelen in de nationale competitie zullen de betere spelers, precies eender dan in Nederland, ontdekt worden door de grotere clubs die daar een vergoeding voor moeten betalen die op maximaal 15.000 dalasi is bepaald.

Dat betekend dat als er een speler van de ‘Football Sportsacademy” voor dat bedrag getransfereerd wordt de voetbalacademie weer een jaar aan de competitie kan deelnemen. Zo kreeg ik gedurende ons verblijf in Gambia een steeds beter beeld van hoe het werkte in Afrika en werd duidelijk dat Hattib Sanyang met zijn voetbalacademie zo snel mogelijk geregistreerd moet worden bij de Gambiaanse voetbalbond. Want dan kan hij nog meer gaan werken aan zijn grote droom. Een droom die er uit bestaat om zijn jeugdige landgenoten een hopelijk betere toekomst te bezorgen waarbij er, zo hebben we met eigen ogen gezien, een ijzeren discipline op na gehouden wordt.

Wie zich namelijk niet aan de regels van de voetbalacademie houdt kan vertrekken en hoeft er ook niet op te rekenen dat hij weer mag terugkeren. De regels worden alle nieuwkomers duidelijk uitgelegd in de taal die ze spreken en daar is de kous mee af en worden er door de leiding geen concessies gedaan. Zo ging er tijdens ons tweede bezoek aan Gambia een wereld voor ons open en zagen we voetballers op de ‘Football Sportsacademy” rondlopen die bij alle clubs in het verspreidingsgebied van de Ommelander Courant in de basis zouden spelen maar waarbij direct het besef kwam dat zoiets niet werkt. Opleiden in eigen omgeving is natuurlijk veel beter en waar Hattib Sanyang vol gedrevenheid mee bezig is. Een gedrevenheid die een beloning verdiend en die we hem en zijn voetbalacademie met de Modou Cham Foundation( genoemd naar de jonge Gambiaan die symbool staat voor alles wat nodig is in Gambia j.s) hopen te kunnen geven.