‘Footballtalents Sportsacademy’: Een mooi project in Gambia.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

In januari 2011 kwam ik, samen met Martine, tijdens onze eerste vakantie in Gambia bij toeval in contact met Hattib Sanyang. De Gambiaan heeft sinds drie jaar een eigen voetbalschool genaamd ‘Footballtalents Sportsacademy’ in het Afrikaanse land en we hielden, na onze terugkeer in Ezinge, contact met Hattib Sanyang. Een contact dat er mede toe leidde dat we op 4 januari 2012 voor de tweede keer naar het Afrikaanse continent vertrokken en de voetbalacademie bezochten. We wilden met eigen ogen zien hoe de Gambiaan de voetbalacademie leidde. Daarnaast wilden we graag weten op wat voor manier we Hattib Sanyang konden helpen om zijn doel, een betere toekomst voor de jonge Gambiaanse voetballers creëren, te bereiken. Een bezoek dat voor mij uiteindelijk ook nog eens zou uitmonden in het verzorgen van enkele trainingen aan de pupillen van de ‘Footballtalents Sportsacademy’ tijdens ons verblijf in Gambia.

In januari 2011 kwam ik, samen met Martine, tijdens onze eerste vakantie in Gambia bij toeval in contact met Hattib Sanyang. De Gambiaan heeft sinds drie jaar een eigen voetbalschool genaamd ‘Footballtalents Sportsacademy’ in het Afrikaanse land en we hielden, na onze terugkeer in Ezinge, contact met Hattib Sanyang. Een contact dat er mede toe leidde dat we op 4 januari 2012 voor de tweede keer naar het Afrikaanse continent vertrokken en de voetbalacademie bezochten. We wilden met eigen ogen zien hoe de Gambiaan de voetbalacademie leidde. Daarnaast wilden we graag weten op wat voor manier we Hattib Sanyang konden helpen om zijn doel, een betere toekomst voor de jonge Gambiaanse voetballers creëren, te bereiken. Een bezoek dat voor mij uiteindelijk ook nog eens zou uitmonden in het verzorgen van enkele trainingen aan de pupillen van de ‘Footballtalents Sportsacademy’ tijdens ons verblijf in Gambia.

 1327570420N006

 Samen met een van de grote talenten van de 'Football Sportsacademy", Cha Enso, op de foto.   foto: Martine Verschoor

Bron: Ommelander Courant                                                           door: Johan Staal

In 2009 begon de 34 jarige ‘’PA” Hattib Sanyang in de compound, waar hij samen met zijn gezin woonachtig is, aan een missie. Een missie die voortkomt uit een onvoorwaardelijke liefde voor de voetbalsport. ,,In mijn eigen jeugd voetbalden we alleen maar tegen elkaar en verder niets. Trainingen kregen we niet want in de compound waar ik woonde was er niemand die daar echt veel verstand van had. In die periode wist ik al dat ik mij later wilde bekwamen in het geven van trainingen. Ik had, en heb die nog steeds, de droom om jonge voetballers in Gambia naar een hoger niveau brengen zodat ze misschien de kans krijgen om profvoetballer in Europa te worden. Ik ben er namelijk van overtuigd dat het bij ons in ‘the Gambia” bulkt van het voetbaltalent.”

Voor de jonge voetballiefhebber kwamen de toeristen uit Europa dan ook als een geschenk uit de hemel en kreeg hij soms van de toeristen tips hoe hij een voetbaltraining moest verzorgen. Tips die meer dan welkom waren maar het bleef behelpen in het straatarme West-Afrikaanse land voor de jonge trainer. Daardoor ontstond bij Hattib Sanyang het idee om zelf een voetbalschool te starten in de compound waar hij woonde. Drie jaar geleden startte de jonge Gambiaan zijn project en zocht hij op internet naar oefeningen die hij samen met de jonge voetballers kon uitproberen. ,,Ik probeerde wat geld te sparen zodat ik twee keer per week een uurtje naar een internetcafé kon om naar wedstrijden te kijken of om informatie over voetbaltrainingen op te zoeken. Op die manier probeerde ik trainingen te maken die ik de voetballers van mijn academie kon laten uitvoeren.”

De voetbalacademie, die het trouwens zonder kleedkamers en kantine moet doen, werd door de trainingen van Hattib Sanyang snel populair in de buurt van zijn woonplaats. Al snel kwamen uit de nabijgelegen compounds jeugdige talenten naar de ‘Footballtalents Sportsacademy’ waar ‘’PA” Hattib Sanyang ze iedere zaterdag en zondag de eerste beginselen van de voetbalsport bijbracht.

Door het enthousiasme van Hattib Sanyang steeg het aantal deelnemers explosief wat de voetbalacademie tegelijkertijd in grote problemen bracht weet een van de assistent-trainers van Hattib Sanyang, de 24 jarige Habib ons te vertellen. ,,Toen, PA”, zo noemen wij hem allemaal omdat hij zo goed voor ons is, met de voetbalacademie begon had hij vier ballen waar hij twintig kinderen mee moest bezighouden. Het aantal voetballers ligt nu beduidend hoger maar nog steeds moet hij zich, qua materiaal, erg behelpen.”

Bij ons eerste bezoek op zaterdag 7 januari blijkt dat de assistent-trainer geen woord gelogen heeft wat betreft de voorzieningen op de‘Footballtalents Sportsacademy’ van Hattib Sanyang. Als we de aanwezige voetballertjes tellen komen we tot het aantal van zesenzestig geregistreerde Gambiaanse voetbaltalenten maar is het aantal ballen nog precies eender als drie jaar geleden, namelijk vier stuks.

Het enthousiasme is er echter niet minder om want om acht uur in de morgen hebben sommige talenten er al een wandeltocht van vijf kilometer op zitten om aan de trainingen te mogen deelnemen. Trainingen waarbij de discipline hoog in het vaandel staat want ‘PA” is streng voor zijn pupillen. Dat blijkt als een er een jonge voetballer aan komt sprinten die zijn verontschuldigen aanbiedt voor het feit dat hij te laat is. De hoofdcoach hoort het excuus aan en spreekt hem duidelijk toe. Zonder dat we de taal verstaan is het volstrekt duidelijk dat de jonge Gambiaan de volgende keer maar beter op tijd kan zijn omdat er anders andere sancties volgen vertelt de oprichter van de voetbalacademie even later.

Sanyang vindt het belangrijk dat iedereen op tijd aanwezig is. Er wordt om acht uur met de trainingen begonnen waarvan hij weet dat het vroeg is. Het vroege tijdstip is omdat het later op de dag te warm is en de eigenaar van de voetbalacademie later op de dag als ober werkzaam is.

Hattib Sanyang oogt deze ochtend vermoeid en als we vragen hoe dat komt geeft hij een antwoord dat ons stof tot nadenken geeft. ,,Ik maak me zorgen over mijn voetbalacademie omdat ik mijn pupillen niet dat kan bieden wat ze nodig hebben. Ze hebben baloefeningen nodig maar door het gering aantal ballen moet ik ze nu teveel gymnastiekoefeningen laten doen. De meeste zijn als individu technisch zeer vaardig maar als het gaat om overspelen en bijvoorbeeld afwerkoefeningen is er nog veel werk te doen. Daar maak ik mij zorgen om want zonder trainingsmaterialen zal ik in de toekomst misschien genoodzaakt zijn om mijn missie te beëindigen.”

We besluiten dit onderwerp even te laten rusten want de trainingen staan op het punt van beginnen. En inderdaad de oefeningen bestaan door het gering aantal ballen veelal uit gymnastiekoefeningen die gelukkig wel aan voetbal gerelateerd zijn. Na de zaterdagtraining volgt er, zoals afgesproken met Hattib Sanyang, een evaluatie van zijn trainingen en besluiten we het de volgende dag, zondag 8 januari, anders te gaan doen. Samen met een groepje van 10 talenten en een bal ga ik die morgen aan de slag en wordt een vrijblijvend rondootje vervangen door een positiespel waarin enkele wedstrijdelementen gegoten worden.

Rondo

Waar het rondootje onder het motto, hoe mooier de actie, hoe leuker de dag’ wordt gespeeld is dat in het positiespel snel voorbij als er een ‘prijs” te winnen valt. Bij tien keer overspelen een traktatie verdienen werkt namelijk over de hele wereld, dus ook in Gambia. De jonge Gambianen genieten, net als hun Nederlandse trainer trouwens, met volle teugen van het positiespel en de strijd om de punten wordt feller wat het allemaal nog leuker maakt. De oefening die we uitvoeren geeft ook de overige voetballers en trainers een positieve impuls wat na afloop van de training blijkt. Want steeds weer klinkt de kreet: ‘Whe need balls to do what you did with the boys.” over het kurkdroge veld in de buurt van Serakunda. We komen na afloop van de training weer in gesprek met de jonge Gambiaanse trainer en we krijgen het weer over zijn missie om jonge landgenoten te helpen richting een eventueel betere toekomst. ,,In eerste instantie hoop ik dat er de komende jaren een van onze spelers zal doorbreken richting het nationaal team van Gambia. Dat zou prachtig zijn en voor de voetbalacademie een geweldige reclame betekenen. Als we daarnaast nog meer voetbalmaterialen tot onze beschikking zouden krijgen kunnen we nog gerichter trainen. Dat maakt de kans dat er talenten van de ‘Footballtalents Sportsacademy’ door zullen breken nog groter waardoor mijn droom zou uitkomen. Een droom die ik helaas als voetballer niet heb kunnen bereiken maar die ik mijn jongere landgenoten zo graag gun.”

Hulp

Zo raakt Hattib Sanyang niet uitgepraat over zijn voetbalacademie en zien we met eigen ogen wat voor geweldig werk hij doet met zijn voetbalschool. Een school die hij bekostigd uit eigen middelen maar wat door het succes bijna tot een nachtmerrie leidt. Want de Gambiaan kan nu eenmaal niet alles uit eigen zak betalen en hoopt al drie jaar lang dat zijn academie ‘ontdekt” wordt door het buitenland. Ontdekt in die zin dat de voetbalschool enige steun zal krijgen wat betreft trainingsattributen. Dat zal er toe bij dragen dat binnen afzienbare tijd de trainingen naar het niveau stijgen wat hij voor ogen heeft. We beseffen ons dat er in de buurt van Serakunda een uniek project ligt te wachten waar we ons graag voor willen in zetten. Zo zullen de eerste gegeven trainingen de komende jaren een vervolg krijgen en moet het mogelijk zijn om, na onze terugkeer in Ezinge, hulp voor de voetbalacademie te realiseren. Hulp dat, zoals wij persoonlijk hebben ervaren, dankbaar aanvaard zal worden, en wat voor ons de reden is om het zeker niet bij twee bezoeken aan de ‘Footballtalents Sportsacademy in Gambia te laten.