Jacob Hofman: Trouw aan de v.v. Kloosterburen.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

In 1974 werd de toen 44- jarige Jacob Hofman door toenmalig secretaris Jan Bos van de voetbalvereniging Kloosterburen benaderd voor de functie van terreinmeester. Deze functie zou Jacob Hofman ruim dertig jaar vervullen tot zijn gezondheid hem in de steek liet. Maar de hoogbejaarde vrijwilliger liet de voetbalvereniging niet in de steek want nog steeds verkoopt hij bij iedere thuiswedstrijd van het eerste elftal lootjes. Staande op ‘zijn” vaste stek bij de ingang van Sportpark Westerklooster heeft de ondertussen 84- jarige vrijwilliger, voor de club waar hij zijn hart aan verpand heeft, de nodige Euro's verdiend waar als het aan Jacob Hofman ligt, voorlopig nog geen einde aan zal komen.

In 1974 werd de toen 44- jarige Jacob Hofman door toenmalig secretaris Jan Bos van de voetbalvereniging Kloosterburen benaderd voor de functie van terreinmeester. Deze functie zou Jacob Hofman ruim dertig jaar vervullen tot zijn gezondheid hem in de steek liet. Maar de hoogbejaarde vrijwilliger liet de voetbalvereniging niet in de steek want nog steeds verkoopt hij bij iedere thuiswedstrijd van het eerste elftal lootjes. Staande op ‘zijn” vaste stek bij de ingang van Sportpark Westerklooster heeft de ondertussen 84- jarige vrijwilliger, voor de club waar hij zijn hart aan verpand heeft, de nodige Euro's verdiend waar als het aan Jacob Hofman ligt, voorlopig nog geen einde aan zal komen.

hofman

 Jacob Hofman: Trouw aan de voetbalvereniging Kloosterburen   foto: Jan Gerdez Zoutkamp

Bron: Ommelander Courant                            door: Johan Staal

,,Ik ben natuurlijk op een leeftijd gekomen dat ik geen vijf jaar meer in het voren moet gaan kijken. Maar zolang ik het nog leuk vind, en het nog kan doen, zal ik bij iedere thuiswedstrijd van het eerste elftal lootjes blijven verkopen.”

Jacob Hofman haast zich daarbij te zeggen dat zijn besluit om eventueel te stoppen mede afhangt van de beslissing van oud-penningmeester Pé Bolt. ,,De lootjesverkoop doe ik al jaren samen met Pé Bolt en aan het eind van ieder seizoen overleggen we even of we er nog een jaar aan vast knopen. Want als een van ons tweeën er geen trek meer in heeft dan stoppen we er beide mee. Maar als ik eerlijk ben denk ik dat we voorlopig nog wel doorgaan.”

In 1974 begon het allemaal voor Jacob Hofman als vrijwilliger bij de voetbalvereniging Kloosterburen waar hij overigens zelf nooit voor gevoetbald heeft. ,Mijn carrière als voetballer heeft niet erg lang geduurd en begon in Wehe-den Hoorn bij de Hoornster Boys. Daarna verkaste ik naar Eenrum maar verder dan het derde elftal ben ik daar nooit gekomen en ik ben dan ook vrij snel gestopt als actief voetballer.”

In de beginjaren zeventig keerde hij dus terug op de voetbalvelden en hoe dat in zijn werk ging weet de 84-jarige Jacob Hofman zich veertig jaar na dato nog goed te herinneren. ,,De toenmalige terreinmeester, Cornelis van der Laan, stopte ermee en toen kwam secretaris Jan Bos namens het bestuur vragen of ik zijn taak over wou nemen. Dat heb ik toen gedaan en naast dat ik de velden gereed maakte voor de wedstrijden deed ik op een gegeven moment ook het onderhoud van de kleedkamers. Verder stond ik zaterdagsmorgens tijdens de jeugdwedstrijden ook achter de bar in de kantine.

Zo werden zijn taken steeds meer uitgebreid want ook de voetbalclub uit Kloosterburen ging met de tijd mee. Na een aantal jaren werd de kantine van de huidige koploper in de vijfde klasse E te klein en vond er een ingrijpende verbouwing plaats. Jacob Hofman, die door astmatische klachten niet dat meer kon doen wat hij graag wilde, speelde op de achtergrond een grote rol tijdens deze verbouwing. De overige vrijwilligers hoefden zich geen zorgen te maken over hun natje en droogje tijdens de werkzaamheden want dat werd allemaal goed in de gaten gehouden door Hofman die voor dag en dauw aanwezig was om alles klaar te zetten. ,,In die periode liet mijn gezondheid mij al geregeld in de steek zodat ik het zwaardere werk aan de andere vrijwilligers over moest laten maar ik ben blij dat ik toch mijn steentje heb kunnen bijdragen tijdens de verbouwing van de kantine.”

De activiteiten van Jacob Hofman werden zeer gewaardeerd binnen de voetbalvereniging want toen hij de pensioengerechtigde leeftijd bereikte schonk Kloosterburen hem een nieuwe fiets wat door de toen nog in Kruisweg woonachtige vrijwilliger nog steeds zeer gewaardeerd wordt. ,,Dat vind ik nog steeds geweldig want dat had de club natuurlijk niet hoeven te doen want er waren en zijn veel vrijwilligers zoals ik.”

In zijn veertig jaar als vrijwilliger heeft hij vijf voorzitters meegemaakt. Harry van Velzen, Klaas Werkman, Henk Werkman, Geert Timmer gingen de huidige voorzitter, Ron Bolt, voor. Vijf voorzitters met ieder zijn specifieke kwaliteiten waarbij Geert Timmer bij Jacob Hofman de duidelijke favoriet is van het vijftal. ,,Zonder de anderen tekort te doen was Geert Timmer de voorzitter waar ik de meeste binding mee had. Geert was naar de gemeente toe een prima voorzitter en ook voor de club heeft hij veel betekend door zijn grote betrokkenheid bij alles en iedereen binnen de club.

Maar de hoogbejaarde Jacob Hofman benadrukt nogmaals dat hij de drie voorgangers van Geert Timmer ook zeer waardeerde om hun inspanningen voor Kloosterburen. ,,Naast Harry van Velzen hebben ook Klaas en Henk Werkman veel betekend voor de club zoals ik dat ook verwacht van onze huidige voorzitter, Ron Bolt. Ron is sinds enkele maanden voorzitter en is een jong iemand die weer andere ideeën heeft dan zijn voorgangers. Dat is ook goed want als club moet je nu eenmaal met de tijd mee.”

Dat met de tijd mee gaan heeft Jacob Hofman zelf ook ondervonden want ook het verzorgen van de velden en de materialen gebeurt nu anders dan in 1974 toen het voor hem allemaal begon. Zo is een van de kenmerkende dingen wat er tegenwoordig anders gebeurt dan in zijn periode als terreinmeester dat de netten in de doelen blijven hangen. Dat is iets waar de oud-terreinmeester zich steeds weer over verbaast. ,,Iedereen doet het uiteraard op zijn eigen manier maar ik had altijd de gewoonte om de netten 's maandags naar binnen te halen. Dan liet ik ze drogen en vrijdagsmiddags hing ik ze dan weer op. Tegenwoordig zie je bij veel clubs dat de netten wat opgetrokken worden zodat het gras in en rond de doelen goed gemaaid kan worden maar het naar binnen halen is er niet meer bij.”

Zo zijn de tijden veranderd weet de sinds twee jaar samen met zijn vrouw Trijn in Kloosterburen woonachtige vrijwilliger. Tijden die Kloosterburen vaak promoties en kampioenschappen opleverde waar de club de laatste jaren helaas van verstoken bleef. Daarom genoot de geboren vrijwilliger ook met volle teugen van het feest op 11 december toen het 1e elftal, door een 3-1 zege op Engelbert, de periodetitel in de wacht sleepte. Een feest dat hij, bescheiden als hij is, wel voor het grootste gedeelte aan zich voorbij liet gaan. ,,Tijdens en na de wedstrijd heb ik genoten van de blijdschap die er heerste binnen de vereniging maar ik ben na afloop maar even gebleven want dat werd mij allemaal wat te druk. Maar blij was ik wel want de laatste jaren waren de jongens er vaak dichtbij maar lukte het steeds niet. Nu hebben we in ieder geval al nacompetitie waardoor er nog minimaal twee extra wedstrijden op het programma zullen staan.

Bij het thuisduel zal de 84- jarige vrijwilliger ongetwijfeld weer op zijn post staan en zal hij, zoals enkele weken geleden in de derby tegen Eenrum, hulp nodig hebben bij het verkopen van de lootjes. Want op die dag bracht de hoogbejaarde Jacob Hofman alleen al 500 lootjes aan de man of vrouw. Een prestatie waar oud-voorzitter Geert Timmer enkele weken later nog steeds zijn waardering over uitspreekt. ,,Vrijwilligers zijn de kurk waar een vereniging op draait en Jacob Hofman is daar een van. Op 84-jarige leeftijd bij weer en wind paraat staan voor je club verdient veel respect. Samen met oud-penningmeester Pé Bolt zorgt hij er voor dat de lotenverkoop de vereniging jaarlijks aardig wat geld oplevert waar niet iedereen bij stil staat. Ik hoop dat het hem gegund is dat hij het nog enkele jaren mag doen want Jacob Hofman hoort bij de voetbalvereniging Kloosterburen.”

Mooie woorden van de oud-voorzitter die de 84 jarige vrijwilliger zeker verdient want honderden keren heeft hij de lijnen gekalkt en duizenden lootjes heeft hij verkocht en dat allemaal met een doel, zijn verbondenheid met de voetbalvereniging Kloosterburen tonen. Veertig jaar Kloosterburen betekent ook dat hij veel wedstrijden heeft gezien waardoor de vraag gerechtvaardigd is wie hij als de beste voetballers van Kloosterburen ziet. Dat Jacob Hofman Gerard Ernens, Bob Bolt, Han Bos en Theo, Tude” Bos noemt is niet echt een verrassing maar zijn grote favoriet is wel een verrassende keuze. Als de voetballiefhebber zijn keus toelicht is het opeens niet zo bijzonder meer. ,,Ik geniet iedere keer weer van Johan Timmer. Dat is een speler naar mijn hart. Een harde werker die ontzettend belangrijk voor het team is want met Johan is het net als met de vele vrijwilligers van onze mooie club. Als ze er niet zijn dan mis je ze pas.”