Leo Verheul : Bert van Marwijk durft geen keuze"s te maken

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Leo Verheul is een van de sportjournalisten waar ik fan van ben. Een mooie manier van schrijven, gevoel voor humor en feitenkennis maken hem bijzonder in mijn ogen. Daarom vindt ik het dan ook een grote eer dat Leo bereidt was om enkele vragen en stellingen voor Puurvoetbalonline te beantwoorden.

Leo Verheul is een van de sportjournalisten waar ik fan van ben. Een mooie manier van schrijven, gevoel voor humor en feitenkennis maken hem bijzonder in mijn ogen. Daarom vindt ik het dan ook een grote eer dat Leo bereidt was om enkele vragen en stellingen voor Puurvoetbalonline te beantwoorden.

                                    foto_leo_verheul

 

Jij schreef een aantal sportboeken. Kun je de bezoekers van Puurvoetbalonline vertellen welke dit zijn "Ik heb de biografie van Frank Rijkaard geschreven. Hij is voor veel mensen een mysterie, dat heb ik geprobeerd te ontrafelen. Alsmede het boek De Voorzitter over Jorien van den Herik, Michael van Praag en Harry van Raay. Deze drie mannen hebben het gezicht bepaald van Feyenoord, Ajax en PSV en hun clubs op een kantelend tijdvak van veredelde amateurclubs tot internationale bedrijven omgevormd. Ze hebben ook gemeen dat ze ondanks tienduizenden uren die ze belangeloos in die clubs hebben gestoken, uiteindelijk met pek en veren zijn weggedragen. Zo gaat dat in de voetballerij. Ze zijn nu als E-books te verkrijgen of in te zien. Vraag me niet hoe, ik heb zwaar last van digibetrie."

Momenteel ben je hoofdzakelijk bezig met licht autobiografische roman ´De Kunst van het Mislukken´. Kun je daar iets meer over vertellen: "Voor de driemaandelijkse literaire voetbalbundel Hard Gras schrijf ik al jaren. Maar de laatste twee jaar puur verhalen uit de oude doos, die steeds minder met voetbal te maken hebben en waar mensen om schijnen te lachen. De werkelijkheid een beetje aangepikt en met veel zelfspot. Mijn uitgever (Bruna) en anderen praatten op me in om op die toon een roman te maken. Dingen die ik heb meegemaakt vermengen met fantasie. Volgens mijn vriend Hugo Borst is mijn grootste talent om bijna continue in de meest bizarre situaties te geraken. Zelf vind ik dat vreselijk, ik slik al jaren dozen prozac, maar ik merk dat het wel een voordeel betekent als je een maf boek wil schrijven. Ik hoef nauwelijks dingen te verzinnen en word volop geprezen om mijn ongebreidelde fantasie. Ik ga er niet eens meer tegenin."

Jij schreef vroeger ondermeer voor Voetbal International. Wat maakte het vak van sportjournalist toen leuker of is dat niet zo: "Het klinkt als opa vertelt over vroeger, maar het was ongelooflijk veel leuker. Je ging stappen met voetballers, kwam bij die gasten thuis en als je kritiek op hen had, werden ze wel boos maar werd je niet voor eeuwig in de ban gedaan. God had de persvoorlichter nog niet geschapen of ergens diep in de hel verstopt. Ik boekte een reisje Barcelona, ging naar de training en trok Bernd Schuster of Diego Maradona aan zijn staart. Ook bij Real Madrid was ik kind aan huis en werd niet eens meer naar mijn perskaart gevraagd. Nu lijkt het wel of je op staatsbezoek gaat als je een of andere puberige druiloor wil interviewen, die toevallig aardig tegen een bal schopt."

In Amsterdam rollebollen ze op bestuurlijk niveau aardig over het Leidseplein. Wat moet er in jouw ogen gebeuren om AJAX weer gezond te krijgen: "Ik zag Frank de Boer laatst op tv. Hij vertelde dat hij een probleem heeft. Hij moet als het ware in de rol van een vader kruipen en kiezen tussen zijn zoon en zijn dochter. En dat wil hij helemaal niet. Hij keek er bij zoals alleen Frank de Boer kan kijken. Hij keek met zijn wenkbrauwen. Op zijn allersombermans. Laat ik als ideale vader Frank dan even helpen. Zoek uit wat die twee kinderen hebben uitgevreten en kies dan positie. Lowietje van Gaal wil het liefst bondscoach worden van een interessant land, maar dat lukt niet erg. Hij wordt dan benaderd door...delinkwentje Edje D., die niet in de RvC zit omdat ie zwart is, zoals Johan Cruijff vermoedt, maar omdat delinkwentjes uitermate geschikt zijn om achterbakse acties uit te voeren. En Van Gaal valt meteen als een bom voor een zak duiten bij Ajax én (volgens mij eerst en vooral) vanwege de uitgelezen kans om wraak te nemen op Cruijff, die zelf maar één belang heeft: om van Ajax weer iets moois te maken, zoals hij altijd iets moois schiep als hij zijn schouders ergens onder zette. Wie verdient steun? Een stelletje egotrippende farizeeërs met dubbele agenda's en enge belangetjes of een idealist waar het Nederlandse voetbal alles aan te danken heeft? Ach, soms is het ouderschap zo simpel..."

Ik ben er van overtuigd dat Ronald Koeman met Feyenoord de Play Off's gaat halen: "Ik ben daar helemaal niet van overtuigd. Ze spelen zo wisselvallig. Bij Ajax uit en Vitesse gaat het uitstekend en even later is het weer helemaal niets. AZ, FC Twente, PSV en Ajax zijn nog een paar maatjes te groot. Hoogst haalbare is een vijfde plaats. Maar ze kunnen ook zomaar tiende worden als ze weer even een inzinking krijgen. Ik schat trouwens ook FC Groningen hoger in. Het zou in ieder geval een enorme verrassing zijn als Feyenoord de Play Offs wint."

Ik heb het boek Doorgestoken Kaart, van Declan Hill, dat gaat over omkoping in het betaalde voetbal wereldwijd gelezen. Ik denk na het lezen van dat boek dat veel corruptie in de voetbalwereld zit wat het onderzoeken waard is. Hoe kijk jij daar tegen aan: "Er gebeuren dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. maar bewijs het maar eens... In 1994 had Feyenoord de landstitel voor het grijpen, maar incasseerde ineens een reeks vreemde gelijke spelen. Er gebeurden rare dingen. Ongelooflijke strafschoppen werden veroorzaakt. De trainer Willem van Hanegem heeft toen gezegd tegen journalisten dat spelers gokten op wedstrijden. Er werd in die tijd in ieder geval volop gegokt bij Feyenoord met kaarten. En er gebeurden wel meer dubieuze dingen daar in die tijd. Het zou mij niets verbazen als Van Hanegem gelijk had. Maar ja, bewijs het maar eens. Dat kon Willem ook niet. Hij had, zeg maar. sterke vermoedens..."

Fritz Korbach:"Dat was een man om van te houden. Ik heb voor Hard Gras dit geschreven na zijn dood: Hij bleek te onaangepast voor de top. Fritz Korbach dronk en was te grof in de mond. Maar zijn vakmanschap stond nooit ter discussie. Zijn gevoel voor humor wel. Je moest als getuige daarvan tegen een stootje kunnen. Twee herinneringen. Bij de Chinees in Heerenveen vertelde René van der Gijp me in 1991 dat hij in Zwitserland met Roger Moore en Cristine Deneuve in de sauna van een afslankkliniek zat. De actrice was hem erg tegengevallen. Ze had klutsknieën en ook de rest was niet veel soeps. "Ze was zo lelijk", nam zijn trainer Korbach over, "dat ze van de Zwitserse overheid toestemming kreeg om als paard op straat te schijten." Een paar jaar later kwam ik Fritz tegen in de Houtrusthal waar de sportpers zijn jaarlijkse toernooi om de Grote Orencup speelde. Fritz was gastspeler. Toen ik er een schaar uitgooide en langs hem flitste, greep Fritz me in mijn kruis en hield mijn jongeheer stevig vast. Zo stevig dat mijn pielemuis heel eventjes een meter of twee lang was. De grap deed pijn en veroorzaakte onder de douche paniek. Mijn slurfje was helemaal donkerblauw, een en al bloedblaar. Twee dagen later ontving ik een briefkaart met slechts erop gekrast: Vriendjes?, Fritz. Hoewel ik nog steeds doodsbang was dat mijn geval aan het afsterven was, belde ik om te zeggen dat het goed was. Nu is Fritz dood. Maar hij blijft een vriendje. Wat heet: dankzij Fritz had ik even de allergrootste lul ter wereld!"

Ik ben geabonneerd op Hard Gras en vind het iedere keer weer een feest als het verschijnt. Wat maakt Hard Gras speciaal voor jou: "Ik vind Hard Gras boeiend omdat het niet gaat over de waan van de dag in de voetballerij, maar mooie aan voetbal gerelateerde verhalen worden verteld over bijzondere mensen of gebeurtenissen."

Jij bent een Spanje-kenner bij uitstek. Duurt de hegemonie van Barcelona voort zolang Messi er voetbalt: "Nee, want Messi is een schakel, de belangrijkste maar een schakel. Dit Barca is het beste elftal ooit, dat het mooiste voetbal ooit speelt. Zo mooi dat het domoren gaat vervelen. Het is het Opus Magnum van Pep Guardiola. Zijn toverwoord is schaarste. Barca B was in 2007 naar de Terecera Division gedegradeerd. Dan speel je op kale vlaktes. Tegen schoppers. Er was maar één manier om te overleven: middels opperste concentratie balbezit houden door een balcirculatie in de hoogste versnelling. Daar op de steppen van de derde divisie is het tikkie-takkie geboren. Guardiola gaat komende zomer weg. Daarna zal de natuurlijke golfbeweging neerwaarts gaan en Barca het moeilijker krijgen."

Nederland wordt volgend jaar geen Europees Kampioen omdat: "...Bert van Marwijk een overschatte coach is, die geen keuzes durft te maken. Op het WK heb ik me rot geërgerd. Omdat hij Van der Vaart en Van Persie niet op de bank durfde zetten, liep de één linkerspits (zonder dat te willen, Rafael zei na afloop steeds dat ie nu eenmaal een middenvelder is op de kritiek waarom hij steeds naar binnen trok) en de ander in de punt van de spits, maar Robin moet in de spits komen en er niet al staan. Keuzes maken, trainer!"

Jij schreef ook een biografie over Frank Rijkaard. Is hij ook een van jouw favoriete sporters. Zo ja, waarom: "Ja, omdat hij behalve een fantastische voetballer (de Europese titel in 1988 hebben we vooral aan hem te danken) ook een bijzonder mens is. Hij is altijd zichzelf gebleven en heeft steeds weloverwogen zijn keuzes gemaakt. Vaak moeilijke beslissingen, die niemand begreep. Zoals zijn botsing met Cruijff, zijn bedanken voor Oranje. Hij stond altijd klaar voor medespelers. Hielp de zwakkere broeders ook verder. Hij heeft me weleens een gedicht laten lezen dat ie had gemaakt. En kooigevechten boeien hem ook. Hij is een vat vol tegenstrijdigheden. Kortom, net een mens. Daarom hou ik van Frank Rijkaard. Hij is puur als de ochtenddauw."

Als jij terugkijkt op je tijd bij o.a VI, Panorama, Die Twee, Nieuwe Koeien en Studio Spaan wat was dan de mooiste periode: "Ik heb van al die periodes enorm genoten. Het jammere is alleen dat je op het moment zelf niet voldoende beseft hoe leuk en bijzonder het allemaal is wat je meemaakt. Ik ben de hele wereld over geweest, heb de mooiste toernooien en wedstrijden gezien, kwam bij Maradona over de vloer, sloot vriendschap met Carlos Bilardo, Juanito en tal van andere grappige, oliedomme, interessante of vreemdsoortige voetbalhelden. En ik vond het allemaal normaal. Je moet niet aan heldenverheerlijking doen, maar je mag best wat meer genieten van het leven, de dingen die je beleeft en de mensen die je ontmoet. Dat geldt voor iedereen. Ik denk dat we allemaal bij het ouder worden terugkijken met iets van spijt: had ik er maar wat meer bij stil gestaan en er meer van genoten. De mens is een ondankbaar wezen en als hij daar achter komt, is het te laat. Amen..."

En de laatste vraag Leo. Wat vindt je van de website www.puurvoetbalonline.nl: "Ik vind het een mooie, overzichtelijke site en heel vermakelijk. Ik hou ook van amateurvoetbal en hoewel ik bij veel van die clubs niet geweest ben geniet ik van al die prachtige namen van jullie clubs."