Mit mien ogen dicht op weg naar Magisch mooi

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Bert Schaap, beter bekend als Burdy of de zingende melkboer, ken ik al een aantal jaren. Voor mijn website www.puurvoetbalonline.nl besloot ik dan ook om de oud-voetballer van UVV’70 en Zeester te vragen of hij mee wilde werken aan een interview. De eerste contacten werden gelegd op vrijdag 19 augustus toen Burdy ‘s avonds tijdens de jaarlijkse Kermis in Eenrum met zijn optreden Café Centraal op de kop zette en het publiek op tafels en stoelen stond.

Bert Schaap, beter bekend als Burdy of de zingende melkboer, ken ik al een aantal jaren. Voor mijn website www.puurvoetbalonline.nl besloot ik dan ook om de oud-voetballer van UVV’70 en Zeester te vragen of hij mee wilde werken aan een interview. De eerste contacten werden gelegd op vrijdag 19 augustus toen Burdy ‘s avonds tijdens de jaarlijkse Kermis in Eenrum met zijn optreden Café Centraal op de kop zette en het publiek op tafels en stoelen stond.

                                279e9d2665e423a8f2118021cf8980db

                                        Bert Schaap als Burdy twintig jaar in het vak

 

Wilma

Zo kwam ik maandag 10 oktober bij Bert en Wilma Schaap terecht waarbij ik het eigenlijk bijna direct met Bert kreeg over de belangrijke rol die Wilma in zijn al bijna 20 jaar durende carrière speelt. ‘Wilma is naast privé ook wat mijn carrière betreft heel belangrijk voor mij. Ze gaat altijd mee als ik ergens optreed, omdat we op die manier alles samen mee maken. Dat geeft mij voor ieder optreden weer een goed gevoel.”

Als Bert even later aan de telefoon geroepen wordt, vult Wilma de woorden van de, zoals zij haar man ziet, entertainer uit Ulrum aan.‘Doordat ik altijd met Bert meega word je er ook als partner bij betrokken. Op die manier ben je geen buitenstaander wat doorwerkt in een optreden van Bert. Om een voorbeeld te geven: als Bert roept dat hij met het publiek gaat roeien, weet ik dat de geluidsman ‘ de Vizzers van Zoltkamp” klaar kan zetten. Maar soms zeg ik tegen onze geluidsman dat hij een bepaald nummer al klaar kan zetten wat even later door Bert inderdaad aangekondigd wordt. En samen na een optreden naar huis rijden, zorgt er ook voor dat als we eenmaal thuis zijn we een verder normaal familieleven leiden want Maikel(20) en Mandy(17) zijn er uiteraard ook.”

Zo praat ik nog even met Wilma verder en vertelt ze dat ze naast haar rol als ‘de vrouw van” ook een eigen leven heeft, waar ze erg blij mee is.‘Naast dat we, wat de muzikale carrière van Bert betreft, alles samen doen, help ik de donderdag ook nog mee op de winkelwagen. Daarnaast werk ik nog twee dagen op Recreatiepark Suyderoogh wat ik erg belangrijk vind. Op die manier heb ik ook nog een eigen leven, omdat sommige mensen op Suyderoogh niet weten dat ik ‘de vrouw van” ben.

De laatste woorden van Wilma, die samen met Mandy GTST gaat kijken, zijn voor de ondertussen weer aangeschoven zanger aanleiding om het belang van een stabiele thuissituatie nog eens duidelijk te onderstrepen. ‘Als je thuisbasis niet stabiel is, kun je in mijn ogen niet optimaal presteren. Of je dan zanger, sportjournalist of voetballer bent, als je met een hoofd vol randzaken rondloopt, kun je niet die prestatie neerzetten die men van je mag verwachten.”

Voetballen

Het woord voetbal is gevallen en wat velen waarschijnlijk niet weten is dat de zanger vroeger een zeer getalenteerde voetballer was in zijn periode dat hij voor UVV’70 uitkwam. Een technisch begaafde voetballer, zo omschrijft hij zichzelf. ‘Ik was redelijk technisch en in het veld wel een leiderstype. Ik ben in mijn jeugdjaren ook wel gescout voor selectieteams waar verder niets uitgekomen is. Dat leiderschap in een team kwam mij later natuurlijk als zanger ook weer van pas, want als artiest ben je eigenlijk de leider van het feest.”

Ik snap direct wat ‘Burdy” bedoelt als ik even aan het optreden in Eenrum terugdenk ,waar hij het publiek in café Centraal op een prachtige manier deelgenoot maakte van zijn optreden. De Ulrumer improviseerde soms qua tekst, wat te vergelijken valt met een verrassende actie in een voetbalwedstrijd. Zo blijven we nog even bij het voetbal en krijgen we het over zijn speciale band die hij had met Jan van Dijk. Samen met de oud-voetballer en trainer van FC Groningen zong hij op de Grote Markt, voor 10.000 uitzinnige FC Groningen- supporters, de voetbalklassieker ‘You Never Walk Alone”, toen FC Groningen aan het eind van het seizoen 1999-2000 promoveerde naar de eredivisie. ‘Dat is nog steeds een van mijn hoogtepunten, omdat ik naast zanger ook een groot voetballiefhebber ben. Ik ben echter geen fan van een bepaalde club , want naast dat ik de gouden periode van Ajax prachtig vond met spelers als Cruyff, Keizer en Swart en later Van Basten, Rijkaard, Bergkamp en de Boertjes genoot ik ook van andere succesvolle Nederlandse clubs. Zo staan de successen van PSV, met Hiddink als coach en spelers als Ronald Koeman, Sören Lerby en Hans van Breukelen mij nog helder voor de geest.”

Dan leg ik de ‘zingende melkboer” de stelling voor dat ik hem als zanger meer een speler uit de gouden periode van Feyenoord, de volksclub uit Rotterdam, vind. De zanger begrijpt wat ik bedoel en gaat er serieus op in. ‘Feyenoord stond in die periode bekend als een hardwerkende ploeg. Een ploeg die mateloos populair was, en nog steeds is, onder de havenarbeiders. Die mensen moesten hard werken voor hun boterham en werden daar als supporters door hun favorieten voor beloond met prima prestaties zoals het winnen van de UEFA-CUP in 2002. Dat is ook mijn werkwijze, want als ik ergens optreed zie ik het als mijn plicht om de mensen een mooie avond te bezorgen. Daar komen ze namelijk voor en ik ben er trots op dat ik daar steeds weer in slaag, want anders houd je het geen twintig jaar vol als artiest.”

 

Twintig jaar Burdy

 Twintig jaar ’Burdy” die hem met hits als De Vizzers van Zoltkamp, Sayonara, Ramona Ramona, De Hypnotiseur regionale bekendheid bezorgde. Het nummer ‘Mit mien ogen dicht” zorgde echter voor landelijke bekendheid waardoor de 47-jarige zanger een graag geziene gast werd op de grote Piratenfeesten en Mega Piratenfestijnen die overal in het land georganiseerd worden. Landelijke bekendheid die ongetwijfeld nog groter zal worden na het uitkomen van zijn 11e CD die de titel Magisch mooi heeft gekregen. Een titel die nieuwsgierig maakt, beken ik eerlijk. De sympathieke zanger begint direct met de toetsen van het mengpaneel te schuiven en enkele seconden later klinkt het eerste nummer van de CD door de geluidsstudio. De rasentertainer heeft niets teveel gezegd over zijn samenwerking met producer Niels Lingbeek, want het nummer Magisch mooi klinkt geweldig. ‘Ik schreef mijn teksten altijd zelf en moest daarom wel even een omslag maken toen ik met Niels in contact kwam. De demootjes die hij mij toe had gezonden, raakten mij echter op een bijzondere manier die tot een samenwerking heeft geleid waar Magisch Mooi uit is ontstaan. Een samenwerking voortvloeiend trouwens uit het 3 jarig contract dat ik heb getekend bij RM-Music uit Emmen.”

Burdy is zichtbaar trots op het album waarop hij uptempo, feestnummers, ballades en nederpop zingt en waar in zijn ogen alleen maar prachtige nummers op staan, zoals het ontroerende Mijn zoon.

 

Basis van succes

 ‘Het feestbeest uit het noorden” laat zien waarom hij populair is bij zijn fans en klantenkring. Want tijdens het luisteren naar de door Bert geschreven tekst is het stil in de geluidsstudio aan de Dr. Schönfeldstraat in Ulrum en komt de veelzijdigheid van de rasartiest werkelijk op een fantastische wijze tot uiting. Een prachtig nummer met een geweldig muzikaal slot zorgt namelijk voor een mooi einde van het interview met de man die trots is op wat hij in 20 jaar heeft bereikt en dat hij op 11 februari in de Bonte Wever in Assen uitgebreid zal vieren. Een man die blij is dat hij met zijn optredens iedere keer weer voor plezier bij het aanwezige publiek zorgt. Maar Bert, Burdy of de zingende melkboer laat in de eerste plaats zien dat hij een echte familieman is. Een familieman die er dankbaar voor is dat zijn gezin al die jaren de basis van zijn succes is geweest en dat ook in de toekomst zal blijven.