Rob Bouman( de Volewijckers VE1): Betaalde clubs hebben ten opzichte van Jan van Dijken liggen te slapen!

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Tijdens de gesprekken met Jan voor de rubriek ‘Even bellen met Jan” valt altijd de naam, Rob Bouman. De Amsterdammer behoort tot de vriendenkring van Jan en samen waren ze in het verleden geregeld in Amerika als trainer op de JB Soccer Academy. Rob werkte dan ook graag mee aan een interview dat per mail ging omdat de voetballer van de Amsterdamse Club, De Volewijckers door zijn werkzaamheden niet altijd in Nederland is. Een interview waarin hij zijn waardering voor zijn vriend uitspreekt, zijn liefde voor De Volewijckers mooi uit laat komen en hij mij gerust stelt. Want de Amsterdamse voetbalkenner vertelt ook dat het met Ajax weer helemaal goed en de 1-0 in de Euroborg op 2 oktober een incident was.

,,Tijdens de gesprekken met Jan voor de rubriek ‘Even bellen met Jan” valt altijd de naam, Rob Bouman. De Amsterdammer behoort tot de vriendenkring van Jan en samen waren ze in het verleden geregeld in Amerika als trainer op de JB Soccer Academy. Rob werkte dan ook graag mee aan een interview dat per mail ging omdat de voetballer van de Amsterdamse Club, De Volewijckers door zijn werkzaamheden niet altijd in Nederland is. Een interview waarin hij zijn waardering voor zijn vriend uitspreekt, zijn liefde voor De Volewijckers mooi uit laat komen en hij mij gerust stelt. Want de Amsterdamse voetbalkenner vertelt ook dat het met Ajax weer helemaal goed en de 1-0 in de Euroborg op 2 oktober een incident was.

 

 foto_5

 Rob Bouman( rechts naast Johan Cruyff) op een  foto waar veel voetballiefhebbers jaloers op zullen zijn

Waar heb jij Jan leren kennen Rob: Op de JB Soccer Academy om 08.15 uur s’ochtends in het plaatsje Columbia in de staat Maryland, USA. Op de JB Soccer Academy hebben wij samen een zomertje of 7 de Amerikaanse jeugd de Hollandse voetbalwetten bijgebracht. Jan was net die voorgaande nacht (vlak na aankomst in de US) gearresteerd voor het overvallen van een supermarkt. Had hij niet gedaan, zei hij.  Na een flinke ondervraging is hij weer vrijgelaten met de onvergetelijke woorden van een vrouwelijke US Cop: Welcome to the USA. Jan was net op tijd voor zijn eerste voetballes op de JBSA. Hopppaaaaa.

Jij woont in Amsterdam en bent voetballiefhebber. Hoe zwaar was het in de Euroborg zondag twee oktober: Het enige wat ik hierop kan antwoorden is: Wij zijn Ajax, wij zijn de beste. Het zal binnenkort weer worden rechtgetrokken. Verder wil ik er geen woorden aan vuil maken. Het was leuk voor de Groningers.

217774_111810695567717_100002163617219_101513_200465_n

Commentaar van Jan bij deze foto: Het TOPTEAM van 22 mei 2010!! Met op de voorgrond ondergetekende met VRIEND en grote initiator Olaf Kessels.

Jan heeft het geregeld over jou. Wat betekent hij voor jou: Jan betekent heel veel voor me. In de USA en in NL hebben we heel wat meegemaakt dankzij het voetbal. Jan heeft heel veel goede humor en wat ik zeer waardeer is de ultieme positiviteit die Jan ten toon spreid en andere mensen om zich heen aansteekt hiermee. Telkens na een barre reis vanuit Mokum zorgt Marijke van Dijken altijd dat er koffie, kroketten en warme soep voor me klaar staat. Het schijnt zelfs dat Marijke de kaartjes heeft “geregeld” door midden in de nacht bij Scholma Druk BV de skybox VIP kaarten (inclusief parkeervergunning) uit de kluis te hebben gehaald. Marijke zegt echter dat het verhaal niet waar is. Scholma Druk BV en Marijke nogmaals bedankt hiervoor.  

Jij schijnt volgens Jan iets met foto, s te hebben maar hoeveel heeft Cruijff betaald zodat hij naast jou mocht staan: Nee, dat is een fabeltje. Johan heeft me hiervoor niet betaald. Ik ken Johan al vanuit mijn jeugd. Ik zocht Johan vaak op in de Meer (het oude stadion van Ajax). Toen hij naar Barcelona vertrok ben ik hem even uit het oog verloren, maar hij woont nu weer in Amsterdam dus dan zoeken we elkaar weer even op voor een bakkie en een kletspraatje. Aangezien ik ook jarenlang betaald voetbal heb gekeken hebben we een gemeenschappelijke noemer. Johan is mijn Voetbalgod. Een beetje gevaarlijk, maar ik geloof alles wat hij zegt. Wat Johan van mij denkt weet ik niet, misschien iets voor je volgende interview.

Jij bent enkele maanden geleden samen met Jan op de Toekomst geweest Rob. Kom jij daar wel vaker of was dat eenmalig: Op de Toekomst kom ik regelmatig. Door mijn connectie met Sander Mallie van de Gestion-Copa Amsterdam (U-20 jeugd-pinkstertoernooi) loop ik ook gewoon de kantoren van Ajax binnen. Haha.  Je kunt zodoende de oude helden van Ajax dus gewoon aanraken. Verder zie je heel veel talent van dichtbij dat vaak het jaar daarop vrijwel onbereikbaar zijn. Het is dus smullen qua voetbal en de bitterballen zijn er ook erg lekker.

Ik zag dat jouw favoriete team Volewijckers zaterdag 1 is. Speel jij daar in of heb je daar in gespeeld: Speel daar alweer zo een jaartje of 10 vast in Zaterdag 1. Nu zijn we noodgedwongen Zaterdag Veteranen 1 geworden. Onze oudste speler Martin Kool heeft ooit nog tegen Cruijff gespeeld, dus dan snap je een beetje de “ouderdom” situatie. Ben bij de Volewijckers begonnen in de jaren ’80. Na een transfer van de Volewijckers naar VVZ Zaandam van een jaartje of 10 kwam ik weer terug op het oude honk in hetzelfde team. Dit team speelt nu alweer ongeveer 25 jaar samen in vrijwel ongewijzigde samenstelling en ik zal dan ook in het kort wat over ‘mijn” club vertellen:

 volewijck_kampioen_2009_1

 Rob Bouman( voorste rij tweede van rechts) met 'zijn" club De Volewijckers VE1

 

De Volewijckers: De voetbalclub is opgericht op 1 november 1920 en speelde tot 1926 op een veld aan de Amsterdamse Hamerkade. Vanaf 1927 verhuisde ze echter naar het Mosveld middenin Amsterdam Noord waar een stadionnetje (met heel veel staanplaatsen) verrees dat midden in de woonwijk lag en zo’n 15.000 toeschouwers kon hebben. Door de hechte gemeenschap in Noord bloeide De Volewijckers als club. Affiniteit met andere clubs in Amsterdam (bijvoorbeeld DWS, Ajax of Blauw Wit) was er bij de inwoners niet. Men was in Noord voor de Volewijckers óf de concurrent DWV (door De Volewijckers-aanhang consequent De Wilde Varkens genoemd). In de crisisjaren speelde De Volewijckers in de derde klasse KNVB en aan het eind van de jaren 1930 ving de eerste bloeiperiode aan. In 1941 promoveerde De Volewijckers naar de tweede klasse KNVB (toentertijd de één na hoogste voetbalklasse) en in 1942 naar de eerste klasse. Op dat moment was De Volewijckers de grootste club van Amsterdam. Landskampioen: In 1943 werd het Mosveld getroffen door bombardementen en verbood de Duitse bezetter voetbal op dat veld. De Volewijckers week voor haar thuiswedstrijden uit naar stadion De Meer van Ajax. In het seizoen 1943-1944 behaalde De Volewijckers de afdelingstitel in de eerste klasse A KNVB. (Er waren toentertijd vijf afdelingen eerste klas.) Traditioneel speelde deze vijf kampioen een kampioenscompetitie tegen elkaar; de beste van de vijf mocht zich landskampioen noemen. De vier andere concurrenten waren het Haagse VUC; het Tilburgse LONGA; Heerenveen en het Almelose Heracles. VUC werd in het Olympisch Stadion, dat bevolkt was met 40.000 toeschouwers, met 5-1 verslagen. De beslissingswedstrijd op 2de pinksterdag 1944 tegen Heerenveen, met Abe Lenstra in haar gelederen en ook in het Olympisch Stadion, werd met 4-1 gewonnen waarmee De Volewijckers het landskampioenschap veroverde

Ik noem Jan de wandelende voetbalencyclopedie van Bedum wat voor bijnaam zou jij hem geven: Jan de Man die alles kan, mag en ook doet. Gewoon een fijne goede vriend. Hij beseft denk ik zelf niet hoe zeer hij gewaardeerd wordt in Bedum en omstreken qua voetbal en alle bijzaken eromheen.  

Peter Langeland, een van de organisatoren van de erewedstrijd die op 22 mei 2010 voor Jan georganiseerd werd, vind dat de betaalde clubs hebben liggen slapen door Jan niet als scout aan te trekken. Deel jij Peter zijn mening: Ja, zoals ik net al zei, zijn kwaliteiten worden zwaar onderschat, en niet alleen door zichzelf. Alle invloedrijke voetbalbazen hebben inderdaad jarenlang liggen slapen. Sjaak Swart heeft bijvoorbeeld onlangs nog advies ingewonnen bij Jan.

Ik heb het met Jan vaak over randzaken uit het betaalde voetbal zoals het ‘profvoetbal” in de Jupiler League. Ben jij het met mij eens dat de spelers in de topklasse het allemaal wat slimmer aanpakken, zie Guus en Erik: Je zou denken ga voor het allerhoogst haalbare, maar er is ook nog een leven buiten het voetbal. Je moet echt wel een voetbaldier zijn om alles opzij te zetten voor het voetbal. Ik denk dat Guus en Erik heel gelukkig zijn in de topklasse. Maar ik zag laatst nog een foto van Erik in Jong Oranje met heel veel coryfeeën, en dan weet ik niet of dat nog gaat knagen later. Maar ik geloof in reïncarnatie dus je weet maar nooit of het anders gaat worden in een volgend leven.

ERIK

Erik Eleveld Eleveld (voorste rij derde van rechts) samen met o.a. Arjen Robben, Klaas Jan Huntelaar, Maarten Stekelenburg en John Heitinga in Oranje onder 17.

Jij hebt een bedrijf dat filmvergunningen regelt. Wat moet ik mij daarbij precies bij voorstellen: Dit bedrijfje regelt voor productiebedrijven die films produceren toestemming om ergens te mogen filmen. Verder ben ik een soort regelneef voor TV commercial producties. Ik werk freelance voor een aantal grote TV commercial producerende bedrijven. Ze huren me ook weleens in als voetbalkenner voor voetbalcommercials. Heb zodoende vele grote voetballers op aarde weleens ontmoet. Prachtige baan.  

Toen ik Jan de week nadat jullie op de Toekomst geweest waren sprak hij vol enthousiasme over zijn ontmoeting met Sjaak Swart. Ik snap dat volkomen maar hoe heb jij dat ervaren: Dat is toch geweldig. Er hangt toch een soort magie om deze oud-helden van weleer heen. Het zijn eigenlijk nog steeds helden, want ze zetten zich vaak belangeloos in voor het jeugdvoetbal. Ze hebben een ongelofelijke kennis van het voetbal opgebouwd. Ze zijn nog steeds van onschatbare waarde.

Wat heb ik jou niet gevraagd maar zou je nog willen vertellen: Voorlopig is dit het wel zo een beetje. Misschien ooit eens een artikeltje aan de Volewijckers wijden. Het is een oude verzetsclub met heel véél historie.