Mario Miskovic: Fred Rutten praat veel maar zegt niets

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Samen met Mario Miskovic ben ik een van de Freelance verslaggevers van de Ommelander Courant. We treffen elkaar natuurlijk nooit op de velden waar tijdens de wedstrijd die het RWE-team op 29 juli 2011 tegen FC Groningen speelde verandering in kwam. Mario was aanwezig voor de OC en ik voor Puurvoetbalonline en samen hadden we een gezellige middag. Ik vind het dan ook mooi dat Mario uitgebreid inging op de vragen en stellingen die ik voor hem bedacht waarin hij onder andere heeft over Fred Rutten, Gertjan Verbeek, TEO Ten Post en zijn 'Top Elf".

Samen met Mario Miskovic ben ik een van de Freelance verslaggevers van de Ommelander Courant. We treffen elkaar natuurlijk nooit op de velden waar tijdens de wedstrijd die het RWE-team op 29 juli 2011 tegen FC Groningen speelde verandering in kwam. Mario was aanwezig voor de OC en ik voor Puurvoetbalonline en samen hadden we een gezellige middag. Ik vind het dan ook mooi dat Mario uitgebreid inging op de vragen en stellingen die ik voor hem bedacht waarin hij onder andere heeft over Fred Rutten, Gertjan Verbeek, TEO Ten Post en zijn 'Top Elf".

 

                                                               Mario_Miskovic

 

Jij bent student op de School voor de Journalistiek. Welke richting wil jij graag op als journalist: Ik sta momenteel overal nog voor open. Vorig jaar heb ik mijn propedeuse behaald en nu, in het tweede jaar, probeer ik echt uit te vinden wat ik het leukste vind om te doen, want daar draait het uiteindelijk voor mij om. De schrijvende journalistiek ligt me, maar ook radio/televisie sluit ik niet uit. En dan zijn er natuurlijk ook nog specialisaties als sport, buitenland etc. Ik ben erg veel bezig met sport, dus dat ligt voor de hand. Al zou ik ook graag maatschappelijke problemen aan de kaak stellen. We zullen zien. Ik laat het allemaal op me afkomen dit jaar.

Jij bent naast freelance verslaggever voor de Ommelander Courant ook redacteur van 'Schwalbe United'. Wat is dat precies voor een site: Schwalbe United (www.schwalbeunited.nl) is een site waar voetbalnieuws met een knipoog wordt benaderd. Wij zijn een beetje zat van de oppervlakkige manier waarop dat nieuws normaal gesproken wordt gebracht en zelf vinden we plezier in deze andere benadering. We durven wel onze vraagtekens te stellen bij de voetbalwereld en laten graag onze mening horen, of een ander het nou leuk vindt of niet.

Wat is tot nu toe de mooiste wedstrijd geweest, waarbij je voor de Ommelander Courant aanwezig was: Ik vond Poolster - Mussel (3-0) van vorig seizoen erg leuk, met name door drie erg mooie doelpunten. Toch zal de wedstrijd die me het meeste bij zal blijven TEO - SIOS (3-2) in de nacompetitie geweest zijn. En hoewel ik voor de Ommelander Courant voor SIOS kwam, is TEO 'mijn club'. Ik leefde intens mee om TEO in mijn eigen woonplaats te zien promoveren was natuurlijk erg leuk. Ik heb dan ook wel een feestje meegevierd na afloop, het enige nadeel was dat ik de volgende ochtend nog een verslag moest schrijven. Gelukkig ging dat nog vrij goed!

Jij bent een groot supporter van PSV. Snap jij nou dat ik jouw mening niet deel: Ik kan met dat heel goed voorstellen Johan, want ik word er de laatste tijd zelf ook niet vrolijk van. Echter ben je een supporter voor het leven, dus ook in mindere tijden als de afgelopen twee of drie jaar. We komen er zeker bovenop, daar ben ik van overtuigd. De vele aankopen moeten nog wel goed op elkaar ingespeeld raken, maar dat is een kwestie van tijd. En met Drieske Mertens heeft niemand het nog over onze Hongaarse vriend Dszudszak, toch?

TEO uit jou woonplaats Ten Post speelt dit seizoen in de vierde klasse en zal een moeizaam seizoen tegemoet gaan, vrees ik. Deel jij mijn mening: Ja, ik vrees van wel. Ik voorspel dat ze samen met Ezinge, Zuidhorn en OKVC moeten strijden om de nacompetitie. TEO heeft een ploeg met enkele goede voetballers, die moeiteloos meekunnen in de vierde klasse. Alleen zijn er ook spelers die het erg lastig gaan krijgen en het niveau in mijn ogen niet aankunnen. Ik hoop dat ze zich kunnen handhaven, maar het gaat wel een lastig verhaal worden.

Jij hebt al een redelijk aantal ploegen in het verspreidingsgebied van de Ommelander Courant zien spelen. Daarom wil ik weleens horen wat jouw beste elf spelers zijn: Ik baseer me dan vooral op het afgelopen seizoen en het begin van dit seizoen, want eigenlijk volg ik alle ploegen pas intensief sinds vorig seizoen. Om maar bij de tijd te blijven gaan we voor een 4-2-3-1 systeem. En ik was qua keepers vorig seizoen erg gecharmeerd van Andreas Thurmaier (Noordpool), hij maakte op mij echt indruk. Ook tegen FC Groningen keepte hij voor RWE Eemsmond zeer verdienstelijk. Als centrale duo achterin zou ik kiezen voor Richard de Boer (CVVB) en Peter Groenewege (Loppersum). Twee hele goede verdedigers die ook echt iets uitstralen. Qua backs weet ik het niet zo goed, ik denk dat ik voor Vincent Lips op links en Jeroen de Groot (allebei Poolster) op rechts zou kiezen. Ik weet dat Jeroen veelal centraal speelde, maar op rechts zou hij ook niet misstaan. Bovendien speelt hij dit seizoen als rechtshalf. Controlerend op het middenveld zie ik plek voor Aalderd Duinkerken (Corenos) en de jonge Frank Langedijk (CVVB). Ik verwacht een hoop van hem dit seizoen, want met pas negentien jaar kan Frank goed meekomen in de eerste klasse. Voor de linksbuitenpositie is maar één kandidaat en dat is Soeratmin Venema (CVVB). Iedere keer als hij een versnelling inzet, is er gevaar. Rechtsbuiten is Matthijs Colstee (Stedum) en achter de spitsen mag Willem Hidskes (Loppersum) zijn broer in de spits bedienen: Rudolf Hidskes (Loppersum). Hij heeft vorig seizoen in de tweede klasse bewezen een goalgetter te zijn en dit seizoen gaat hij vrolijk verder. Uiteraard zijn er grote verschillen tussen ploegen als CVVB en Loppersum enerzijds en Poolster en Stedum anderzijds, maar deze spelers hebben in hun competitie indruk weten te maken vind ik.

Wat is jouw grote voorbeeld in de journalistiek: Ik ben een fan van Arnold Karskens, dat is een oorlogsjournalist die onder andere werkt voor Dagblad De Pers. Eigenlijk kan hij heel slecht schrijven, maar op de een of andere manier compenseert hij dat. Bovendien is het echt iemand die er staat. Hij straalt rust en macht uit en voegt met zijn werk ook nog eens wat toe aan de maatschappij.

Robert Prosinecki is een van jouw favoriete sporters. Vertel eens waarom: Robert Prosinecki is samen met Zvonimir Boban één van de beste spelers die ik ooit heb zien voetballen. Ik kom uit het voormalige Joegoslavië en dit tweetal heeft mijn jeugd een stuk leuker gemaakt. Wat voor jullie Dennis Bergkamp is, is voor mij Boban of Prosinecki. Ik zal niet te diep ingaan op het WK '98, waarin Kroatië derde werd voor Nederland. Al ben ik nog altijd van mening dat het de finale had moeten zijn, want Kroatië was sterker dan Frankrijk en Nederland was sterker dan Brazilië.

Als aankomend journalist gaan jou haren recht omhoog staan als je Fredje 'cliché' Rutten hoort praten: Ik luister er al niet eens meer naar. Fred Rutten kun je een uur laten praten en als je dat dan wilt samenvatten, heeft hij eigenlijk niets verteld. Brede kleedkamer, geil voor het doel zijn. Ik ben er wel klaar mee. Geef mij maar een Gert Jan Verbeek. Ja, die zou ik graag in Eindhoven aan het roer zien staan. Geen poespas, gewoon zeggen waar het op staat. Laat die spelers maar werken voor hun geld!

Als je Matavz koopt, moet je Tadic ook overnemen: Absoluut niet mee eens. In het geval van PSV zou het kapitaalvernietiging zijn, want Mertens de is linksbuiten in Eindhoven. Uiteraard heeft Mertens niet de voorzet van Tadic, maar met zeven doelpunten uit vijf Eredivisieduels kan ik Marcel Brands geen ongelijk geven. Bovendien moet Tadic gewoon nog een jaar de sterren van de hemel spelen in Groningen, alvorens hij naar het buitenland vertrekt.

Ieder jaar wordt het amateurvoetbal minder qua niveau, waar ik het niet mee eens ben. Deel jij mijn mening: Ik denk ook niet dat het niveau minder wordt, al heb je wel met verschillende niveaus te maken. In de vijfde klasse wordt het niveau voor mijn gevoel wel steeds minder, er zijn te grote verschillen onderling. Maar daarboven absoluut niet. Ik vind het juist steeds beter worden. Ik vermaak me nog wel een tijdje langs de lijn dus. 

De trainers en spelers in het betaalde voetbal mogen alleen maar datgene zeggen wat de persvoorlichter ze voorkauwt: Er zijn altijd spelers en trainers voor wie dat opgaat, maar er zijn er ook zat die zeggen wat ze denken. Ik noem een Kees Kwakman na Roda JC uit. Weliswaar bood hij later zijn excuses aan, maar ik was al lang blij dat er iemand zo reageerde. Hij zei immers niet dat Van Loo een slechte doelman is of Hiariej een slechte verdediger is, hij zei alleen dat Van Loo die bal had kunnen hebben en dat Hiariej een domme overtreding maakte. Lijkt me niets mis mee. Gert Jan Verbeek is ook iemand die zich volgens mij weinig aantrekt van een persvoorlichter.

Wees eens eerlijk. Wat vind een van de redacteuren van Schwalbe United van www.puurvoetbalonline.nl : Je kunt de twee sites totaal niet met elkaar vergelijken, want over het betaalde voetbal is veel meer nieuws bekend. En juist daarom vind ik puurvoetbalonline een uitstekend initiatief. Je geeft amateurvoetballers de mogelijkheid om hun verhaal te doen en verder is het erg makkelijk om via de site in de gaten te houden wat er allemaal gaande is in Groningen. Vooral mee doorgaan dus!

Is er een sport waarvan jij geen verslag van zou willen doen: Je hoeft mij niet neer te zetten bij het WK turnen, judo of iets dergelijks. Er zijn veel sporten waar ik in geïnteresseerd ben, maar er zijn ook grenzen. Balsporten zijn in principe altijd wel goed.

Welke voetballer uit de Eredivisie wordt volgens jou ondergewaardeerd: Ik ben een liefhebber van Brett Holman van AZ. Een speler die negentig minuten lang blijft gaan, en hoewel hij er niet uitziet als een technische voetballer, kan hij veel meer dan menig voetballiefhebber denkt. AZ zou het een stuk moeilijker krijgen zonder Holman in het veld. Nana Asare (FC Utrecht) is ook zo'n speler die wat mij betreft vaker de aandacht mag krijgen. En ik voorspel voor Soufian El Hassnaoui van De Graafschap een mooie toekomst, maar hij is nog jong.

Door een blessure kun je zelf niet meer voetballen, wat natuurlijk erg jammer is. Op wat voor niveau heb je gespeeld: Haha, laten we het daar maar niet te lang over hebben. Ik heb bij TEO de jeugd doorlopen en ik moet zeggen dat ik als spits regelmatig trefzeker was, totdat ik daadwerkelijk tegenstand kreeg, want toen stokte de productie. Ik heb onder trainer Kees Mulder twintig minuten mogen spelen in TEO 1 in de bekerwedstrijd tegen toenmalig derdeklasser Lycurgus, het stond 4-0 voor Lycurgus toen ik erin kwam. De wedstrijd eindigde in 5-1, door een doelpunt van Rense Jan Joldersma. En de assist? Ja, die kwam van mij natuurlijk. Eén van de hoogtepunten uit mijn 'loopbaan'. Al heb ik in TEO 2 ook wel eens doelpunten gemaakt van veertig meter of met een hakbal achter het standbeen langs, helaas stonden er toen geen scouts langs de lijn. Voetballen op zich kon ik niet zo goed, zo eerlijk moet je dan ook wel weer zijn.

Wat heb ik niet gevraagd, maar zou jij nog willen vertellen: Ik zou graag een oproep doen aan amateurclubs om meer aandacht te besteden aan hun clubsite. Tegenwoordig is dat hét visitekaartje van je club en bovendien maken ze mijn leven als verslaggever dan een stuk makkelijker.