Robbert Slob( Viboa 1): Een bescheiden teamplayer.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Voor aanvang van het seizoen 2004-2005 belde toenmalig trainer Fred Hansen naar Robbert Slob of hij er voor voelde om voor VIBOA te voetballen. ‘Sloppie’, zoals hij ook wel genoemd wordt, ging op het verzoek in en is acht seizoenen later nog steeds een van de sterkhouders van de zaterdagclub uit Winsum.

Voor aanvang van het seizoen 2004-2005 belde toenmalig trainer Fred Hansen naar Robbert Slob of hij er voor voelde om voor VIBOA te voetballen. ‘Sloppie’, zoals hij ook wel genoemd wordt, ging op het verzoek in en is acht seizoenen later nog steeds een van de sterkhouders van de zaterdagclub uit Winsum.

                                                                41010f8ec6ab2d08db3c9ac44bfc91fa

 De voetballoopbaan van Robbert Slob begon in de jeugd van de  voetbalvereniging Noordpool in Uithuizen, de club die hij enkele jaren later in zou ruilen voor de voetbalvereniging Appingedam. Na vier seizoenen Appingedam besloot Robbert zijn geluk in de stad Groningen te beproeven en werd Oranje Nassau de derde club in zijn nog jonge carrière. Bij Oranje Nassau, zo verteld de huidige centrale verdediger van VIBOA, was het vaak een heen en weer tussen het eerste en tweede elftal. ‘Helaas werd ik geen vaste waarde bij ON voor de eerste selectie en dan is het natuurlijk allemaal net even wat minder. Als jonge speler ben je uiteraard  erg ambitieus en niet altijd even geduldig als je moet wachten op een kans in het eerste. Ambitieus zijn is niets mis mee maar geen geduld hebben is natuurlijk wat minder.”

Na zijn verblijf bij Oranje Nassau keerde Robbert Slob terug bij Noordpool waar hij echter niet dat vond wat hij als voetballer zocht. ‘Noordpool was, zonder de club te kort te willen doen,  duidelijke een stap terug waar ik best veel moeite mee had. Omdat ik in die periode plannen had om voor een periode naar Amerika te gaan besloot ik om te stoppen met voetballen  en mij te richtten op mijn aanstaande vertrek richting de andere kant van de Oceaan.”

Het verblijf in Amerika werd uiteindelijk een periode ven een half jaar waar de toen even gestopte voetballer met veel plezier op terugkijkt. ‘In Amerika heb ik het prima naar mijn zin gehad maar toen ik op een gegeven moment terugkeerde in Nederland begon het direct weer te kriebelen qua voetbal. Ik besloot terug te keren bij Noordpool waar Fred Hansen mij  vervolgens belde met het verzoek of ik bij VIBOA wilde komen voetballen en de rest van het verhaal is bekend.”

VIBOA 

Zo kwam  Robbert Slob in 2004 naar VIBOA, de club waar hij  direct vanaf het moment dat hij binnenkwam een goed gevoel bij had. ‘Vanaf dat ik bij VIBOA binnenkwam werd ik goed opgenomen door alle geledingen van de club wat direct een goed gevoel gaf. Nu het richting de ‘herfst” van mijn carrière loopt wordt mij weleens gevraagd of ik bijvoorbeeld bij Noordpool zou willen afbouwen. Die intentie heb ik echter totaal niet want mocht ik qua voetbal een stapje terug doen, ik bekijk dat van jaar tot jaar nu, dan is het derde elftal van VIBOA een logische optie. Daar spelen veel jongens in waar ik samen in het eerste elftal mee heb gespeeld en waar ik graag na mijn periode in het eerste elftal nog een tijdje mee wil voetballen.”

Geen Noordpool dus of ZEC, de ploeg uit zijn huidige woonplaats Zandeweer, waar Robbert Slob samen met Elise ,dochtertje Jente (2) en de in juni geboren Roel woonachtig is. Een plaats waar het Robbert Slob prima bevalt waardoor hij het nog steeds niet als een probleem ziet om vanuit Zandeweer een paar keer per week naar Winsum te reizen hoewel zijn dagen goed gevuld zijn. De centrale verdediger van VIBOA is namelijk werkzaam bij GasTerra waarvoor hij actief is richting Italië om te onderzoeken wat de mogelijkheden  zijn voor GasTerra qua afzetgebied van gas in het voetbalgekke Italië. Een drukke baan, een jong gezin en zijn verplichtingen richting de eerste klasser uit Winsum zorgen er dus voor dat Robbert Slob een druk bezet man is hoewel hij dat nog steeds in goede banen weet te leiden. ‘Dat is voor mij wel belangrijk omdat ik in alles wat ik doe graag wel 100% aanwezig wil zijn. Dat geldt ook voor de trainingen van VIBOA, want ik vind namelijk niet dat je op het niveau waarop wij spelen, de eerste klasse, het niet kunt maken om er als spelersgroep niet voor de volle 100% voor te gaan.”

Supporters

De aanvoerder van VIBOA bedoelt daarmee dat de vereniging veel voor zijn leden doet en dat ook de supporters richting de eerste selectie van de Winsumers daar hun steentje in bijdragen.‘Om een voorbeeld te noemen is daar de doelpuntenpot waarbij de supporters voor elk doelpunt dat wij in de competitie scoren 50 cent betalen. Na afloop van het seizoen krijgen we dan een bedrag waar we als spelersgroep en technische staf zelf een bestemming aan mogen geven.”

Robbert Slob haast zich om te zeggen dat het bedrag niet in de locale horecagelegenheden opgemaakt wordt wat hij als een belediging richting de supporters zou zien.‘Als spelersgroep is dat iets wat we zeker niet willen want om even  een voorbeeld te geven, dit jaar besteden we het aan kleding voor de staf en spelersgroep wat de uitstraling van ons als team richting de club en tegenstanders tegoede komt.”

IMG_9135

Robbert Slob in een karaktiristieke houding in de wedstrijd VIBOA- Blauw Wit '34 seizoen 2010-2011  foto: Ite Wiersema Ezinge

 

Teamplayer

Een ‘teamplayer” noemt teammanager Klary Schepel de voetballer die drie keer achtereen tot speler van het jaar binnen de eerste selectie van VIBOA verkozen werd. Een verkiezing waar Robbert zelf zeer bescheiden over is maar die door velen als een uitstekende prestatie worden gezien zoals Klary Schepel dat mooi verwoord. ‘Robbert is zowel binnen als buiten de lijnen van grote waarde voor het eerste elftal. Zijn inbreng mag gerust groot genoemd worden waar hij, en dat siert hem, zelf zeer bescheiden over is. Maar gelukkig dat velen met mij daar duidelijk anders over denken.”

De woorden van de teammanager kloppen als een bus want ook in het gesprek dat ik met Robbert voor het eerste competitieduel tegen LTC uit Assen had kwam zijn bescheidenheid duidelijk naar voren. Ik  vroeg hem namelijk naar zijn specifieke kwaliteiten en de centrale verdediger gaf aan dat hij fysiek sterk in de duels is en dat hij qua organisatie van zijn verdediging ook een ruime voldoende scoort. In de wedstrijd tegen LTC kwam daar echter een punt bij die de 30 jarige voetballer niet noemde en dat was ‘scorend vermogen”. Want er werden wat grappen op de bank van VIBOA gemaakt toen ‘Sloppie” tot twee keer toe zijn ploeg weer terug in de wedstrijd bracht nadat LTC op voorsprong  was gekomen. Twee mooie momenten dus voor Robbert Slob die uitbundig door zijn teamgenoten en de supporters werd bejubeld wat geen momenten zijn die vaak voor de sober spelende centrale verdediger zijn weggelegd wist hij enkele uren eerder nog te vertellen. ‘Het beeld dat ik zowel als voetballer en als persoon een rustig iemand ben klopt wel een beetje. Ik ben niet iemand die graag op de voorgrond treedt. Als aanvoerder heb ik daar geen moeite mee maar verder ben niet zo van het op de voorgrond staan.”

Bescheiden

Als we het op over op de voorgrond staan krijgen valt automatisch de naam van assistent-trainer Jan Jaap Zijlstra die in de beleving van Robbert een belangrijke rol speelt binnen de eerste selectie van VIBOA. ‘Jan Jaap zijn rol binnen onze selectie is belangrijk omdat hij toch dichter bij de groep staat dan onze hoofdtrainer Hans van der Ploeg. Dat heeft niets met Hans als persoon te maken want zo werkt het namelijk overal. De assistent-trainer is vaak degene waar wat makkelijker tegen aan gepraat wordt. Daarnaast kunnen we door de inbreng van Jan Jaap nog gerichter trainen. De groep kan verdeeld worden in twee groepen wat de kwaliteit van de trainingen op een hoger niveau brengt. Dat is een zaak dat door het bestuur goed op waarde is ingeschat waar je alleen maar je waardering over uit kunt spreken.”

Tegelijkertijd snapt de routinier dat er ook iets voor terug gevraagd wordt wat vertaald wordt naar de doelstellingen die men met elkaar heeft uitgesproken.‘Vorig seizoen hebben we de doelstelling, een plaats bij de eerste vijf en eventueel nacompetitie, niet gehaald. Deze doelstelling staat er nu weer en gezien de progressie die we als groep en individueel nog steeds maken, moet dat dit jaar zeker mogelijk zijn.”

Dat zijn geen stoere woorden uit de mond van ‘Sloppie” maar een weloverwogen antwoord uit de mond van een voetballer die het uitstekend naar zijn zin heeft in Winsum. Weloverwogen woorden uit de mond van een voetballer die na zijn actieve loopbaan geen trainer zal worden, dat is niet mijn ding, maar zijn loopbaan zal beëindigen  bij de vereniging waar hij zich al acht seizoenen kind aan huis voelt, VIBOA uit Winsum.