Cunera van Selm : ) Ouders kunnen kinderen stimuleren op te gaan sporten

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Cunera van Selm is tegenwoordig redacteur Kunst en Cultuur maar we kennen haar ook dat de presentatrice van NOS Studio Sport wat ze enkele jaren geleden heeft gedaan. Voor puurvoetbalonline was Cunera bereidt om enkele vragen en stellingen te beantwoorden waar hieronder het resultaat van te lezen is.

Cunera van Selm is tegenwoordig redacteur Kunst en Cultuur maar we kennen haar ook dat de presentatrice van NOS Studio Sport wat ze enkele jaren geleden heeft gedaan. Voor puurvoetbalonline was Cunera bereidt om enkele vragen en stellingen te beantwoorden waar hieronder het resultaat van te lezen is.   

                                           foto_cunera

Je werkt al geruime tijd voor RTV Noord kun je precies vertellen wat je functie is: Ik ben momenteel redacteur Kunst en Cultuur. Dat betekent dat ik zoveel mogelijk bijhoudt wat er op dat gebied in onze provincie gebeurt. Verder ben ik verantwoordelijk voor de invulling van het cultuurblok in de donderdagse uitzending van Noord Vandaag op TV Noord. Ik maak elke week een langere reportage over een expositie, voorstelling, boek of iets anders op cultureel gebied. In de studio vertel ik daar dan wat over, en bovendien heb ik iedere week één of meer culturele tips. Overigens werk ik al een jaar of tien maar twee dagen per week voor RTV-Noord.

Je bent ook een paar jaar werkzaam geweest voor NOS Sport. Wat is jouw affiniteit met de sport in het algemeen: Eigenlijk houd ik van alle sporten. Thuis werd er vroeger veel naar sport op televisie gekeken; voetballen, schaatsen en evenementen als de Olympische Spelen. En op zondagmiddag Langs de lijn, mijn broer zat dan met z’n oor tegen de transistorradio. Ik ging ook altijd mee naar de voetbalwedstrijden (uit en thuis) van mijn broers, ze speelden bij Oranje Nassau Almelo. Zelf was ik een turnmeisje, en later heb ik gebadmintond en gehockeyd. Mijn favoriete kijksport is trouwens veldrijden, liefst in storm en regen.

Velen denken dat voetballen voor dames niet de juiste sport is. Hoe denk jij daarover: Dat vind ik grote onzin. Nederland is daar heel conservatief in want in de VS bijvoorbeeld is damesvoetbal volledig geaccepteerd en erg populair. Zelf heb ik in mijn studietijd een blauwe maandag gevoetbald bij Knickerbockers. Op de tweede training raakte ik geblesseerd aan een spier in m’n dijbeen, toen was de lol er meteen af.

Jij hebt de opmars van FC Groningen van het Oosterpark Stadion naar de Euroborg van dichtbij meegemaakt. Had je verwacht dat FC Groningen zo groot zou worden: Het Oosterparkstadion was prachtig en heel sfeervol, maar ik denk dat iedereen nu toch wel de Euroborg in z´n hart heeft gesloten. Dat de resultaten goed zijn werkt daar natuurlijk erg aan mee, er valt veel te juichen, helaas dit seizoen nog niet echt, maar dat komt wel.

Volg jij het voetballen nog een beetje of is je aandacht nu meer gericht op kunst en cultuur: Voetbal volg ik altijd, maar beroepshalve heb ik er inderdaad niet meer zoveel mee te maken.

De sportredactie van RTV Noord moet het uiteraard met een beperkt budget doen. Is dat geen nadeel voor het promoten van de sport in onze provincie: Ik vind dat de sportcollega’s uitstekend werk leveren. Het zijn goeie journalisten die vaak primeurs hebben en mooie reportages maken. Natuurlijk kunnen zij lang niet alles wat er op sportgebied in de provincie gebeurt meenemen, maar de keuzes die zij maken vind ik over het algemeen goed. Sport is erg belangrijk voor RTV-Noord, het komt regelmatig voor dat het nieuws opent met een sportbericht!

Soms denk ik weleens dat clubs, gezien de salarissen die aan spelers betaald worden, helemaal gek geworden zijn. Deel jij mijn mening: Ja 100%!!!

De laatste jaren gebeurt het steeds vaker dat scheidsrechters gemolesteerd of zelfs thuis bedreigd worden. In mijn beleving zou er dan zwaarder gestraft moeten wat de KNVB nu ook gaat doen. Juich jij deze ontwikkeling ook toe: Dat lijkt me een goeie zaak. De mensen die dit doen moeten overigens niet alleen door de KNVB maar ook door justitie vervolgd worden.

Mart Smeets is als schrijver en presentator een van mijn favorieten maar velen delen mijn mening niet. Snap jij dat velen mijn mening niet delen: Ja Mart is omstreden, en dat snap ik wel. Hij roept bij veel mensen irritatie op, bijvoorbeeld door die vaste zinnetjes van ’m (bv. “Mag ik dat zeggen, ja dat mag ik zo zeggen…” “En wie horen we daar? Dalida“).  Maar het staat buiten kijf dat Mart Smeets de anchor man van de Nederlandse sport is. Dat zal hij ook nog lang blijven; in de tv-wereld is het heel normaal dat mensen na hun pensioen op freelance basis nog jaren doorwerken. Volgend jaar dus gewoon de Avondetappe met Mart!

Wat doet Cunera van Selm zelf aan sport: Heel weinig. Ik heb jarenlang een abonnement gehad op een sportschool terwijl ik er vrijwel nooit kwam. Nu verbeeld ik me dat ik genoeg beweeg omdat ik alles op de fiets doe…  

Op scholen wordt helaas steeds minder tijd aan sport besteed waardoor overgewicht bij jonge kinderen steeds meer toeneemt. Dat is in mijn ogen een verontrustende situatie richting de toekomst: Dat is inderdaad een slechte zaak. Mijn zoontje krijgt op school gelukkig twee keer per week gymnastiek, maar dat is lang niet overal het geval. En je moet eens in die broodtrommeltjes kijken, ipv fruit eten veel kinderen chocoladerepen etc.! Overigens kunnen ouders zelf ook de lichaamsbeweging van hun kinderen stimuleren.

Jij hebt gestudeerd aan het RUG. Deel jij mijn mening dat sommige studenten wel erg lang over een bepaalde opleiding doen: Nee dat is echt achterhaald. Studenten worden tegenwoordig keihard afgerekend op hun studieresultaten, en weggestuurd als ze niet genoeg studiepunten halen. Ze hebben nauwelijks tijd om iets naast hun studie te doen. In mijn tijd was het allemaal nog wat soepeler,. Ik heb in de jaren 80 zes jaar gedaan over de studie Sociale Geografie.

Almelo is de plaats waar je geboren bent. Kijk je bij de uitslagen van de eredivisie eerst wat Heracles gedaan heeft of ben je een echte ‘Groningse” geworden: De FC is mijn club, dus éérst Groningen, en daarna Heracles. Ik zeg trouwens gewoon Héracles en niet Herácles, zoals Thom Egbers.  

Wat is voor jou een voorbeeld geweest in relatie met je eigen carrière: Ik heb nooit echt een voorbeeld gehad. Wat betreft het nieuws hou ik van presentatoren die zichzelf ondergeschikt maken aan dat wat ze te vertellen hebben. Die de juiste klemtonen leggen, en niet ieder bijvoeglijk naamwoord benadrukken. Bij het NOS- journaal vind ik Rik van de Westelaken en Astrid Kersseboom heel goed. En bij NOS-sport Dione de Graaff.

Is er iets wat ik niet gevraagd heb maar waar je nog wel iets over wilt vertellen: Nee.