Dick Heuvelman : Het kind in mij is nooit weggegaan

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Dick Heuvelman is een van de bekendste sportverslaggevers uit het Noorden. Naast sportjournalist was Heuvelman er echter in 2002 ook verantwoordelijk voor dat de Giro d’Italia vanuit Groningen vertrok. Zeven jaar later herhaalde hij dit huzarenstukje door in 2009 de Ronde van Spanje, de Vuelta, naar Assen te halen. Vijfenzestig jaar oud inmiddels, maar nog boordevol ideeën en plannen maken Dick Heuvelman tot een boeiende persoonlijkheid die met enkele opvallende uitspraken komt.

Dick Heuvelman is een van de bekendste sportverslaggevers uit het Noorden. Naast sportjournalist was Heuvelman er echter in 2002 ook verantwoordelijk voor dat de Giro d’Italia vanuit Groningen vertrok. Zeven jaar later herhaalde hij dit huzarenstukje door in 2009 de Ronde van Spanje, de Vuelta, naar Assen te halen. Vijfenzestig jaar oud inmiddels, maar nog boordevol ideeën en plannen maken Dick Heuvelman tot een boeiende persoonlijkheid die met enkele opvallende uitspraken komt. 

                                   100605-Heuvelman

 

 

 

 

 

                                 Dick Heuvelman : Het kind in mij is nooit weggegaan

Vanaf 1969 beweegt Dick Heuvelman zich al in de sportwereld hoewel hij niet, zoals velen denken, direct bij het Nieuwsblad van het Noorden aan de slag ging. ‘Velen denken dat ik direct bij het, toen nog, Nieuwsblad van het Noorden, ben begonnen maar dat is niet zo. Ik ben begonnen bij de dienst arbeidsinspectie waar ik er echter al snel achterkwam dat daar mijn toekomst niet zou liggen. Via een bestuurlid van GRC kwam ik toen op de redactie van het Nieuwsblad terecht waarbij je qua werkzaamheden je niet te veel bij moet voorstellen. Mijn taken bestonden uit het afscheuren van telexen, de borden met sportuitslagen bijhouden die opgehangen werden bij ons voor de ramen en het ophalen van broodjes bij broodjeshuis Brander op het Zuiderdiep voor de redacteuren.” Daar kwam voor de jonge Dick Heuvelman gelukkig snel verandering in, want op een gegeven moment mocht hij trainers bellen om aan de hand van het gesprek een verslag van een wedstrijd te schrijven.

Sportjournalist

‘In die fase werd het allemaal al wat leuker en kwam ik steeds dichter bij mijn doel om sportverslaggever te worden. De grote klussen werden uiteraard door de oudere journalisten gedaan, want in mijn beginjaren bij de krant was er een duidelijke hiërarchie op de redactie.” Toch bracht zijn baan op de sportredactie het plezier wat hij in zijn werk zocht, want volgens de nu 65 jarige Dick Heuvelman moet dat altijd de basis zijn bij de dingen die je doet. ‘Toen ik bij de arbeidsinspectie werkte, kwam ik er al snel achter dat ik daar niet tot mijn vijfenzestigste wilde werken. Mijn passie lag altijd al bij de sport en het maakte mij dan ook niet uit hoe lang mijn dagen soms waren.” Die gedrevenheid mist hij soms wel eens bij de jongere generatie sportverslaggevers zonder dat hij ze daarin veroordeelt.

Betrokkenheid

 Bij de jongere generatie denk ik weleens dat de betrokkenheid wat minder is. Ik kan mij bijvoorbeeld niet voorstellen dat je als journalist, met bijvoorbeeld de wielersport als specialisatie, tijdens de Tour de France op vakantie bent. Dat is in de loop der jaren duidelijk veranderd wat ik persoonlijk jammer vind.” Toen hij steeds meer ingeburgerd raakte op de sportredactie van het Nieuwsblad van het Noorden werd Dick Heuvelman steeds vaker op pad gestuurd om reportages te maken van voetbalwedstrijden en andere grote sportevenementen zoals de Tour de France, waar hij een graag geziene gast was. ‘Ik denk dat ik wel 10.000 voetbalwedstrijden live of op TV heb gezien heb en ook was ik vaak bij de grote wielerevenementen aanwezig om daar reportages over te schrijven. Ik ben de laatste 15 jaar niet meer in de Tour de France geweest, maar nog steeds vraagt men vanuit de organisatie hoe het met mij gaat. Dat geeft mij het gevoel dat men de reportages die ik geschreven heb steeds zeer gewaardeerd heeft wat altijd fijn is om te horen.”

Giro d’Italia

Als het onderwerp wielrennen tersprake komt dan gaat de op 1 januari 2009 met de vut gegane Dick Heuvelman er in Kaap Hoorn eens goed voor gaat zitten, want dat het wielrennen iets speciaals voor hem betekent, blijkt wel als hij van wal steekt met zijn verhalen over de Giro en de Vuelta ‘Het wielrennen fascineerde mij altijd al en ik volg die sport dan ook met grote belangstelling. De grote Rondes zoals de Vuelta, de Giro en de Tour de France worden door miljoenen mensen over de gehele wereld bekeken wat aangeeft dat het wielrennen nog steeds een grote populariteit geniet. Een populariteit die er voor zorgde dat bij mij het plan rees om een van de drie Rondes naar Groningen te halen. Ik werd door velen voor gek verklaard, maar kreeg het gelijk aan mijn zijde toen op 11 mei 2002 de Grote Markt in Groningen het decor was van de start van de 85e Giro d’Italia. Een festijn dat zijn weerga niet kende en waar ik  nog steeds met heel veel plezier op terugkijk.” Als mensen namelijk gaan roepen dat iets toch niet lukt ben ik op mijn best en word ik alleen maar sterker in het doorzetten van mijn plannen. Te vaak wordt er naar mijn idee geroepen dat iets niet te realiseren valt. Maar je moet bij plannen van een dergelijke omvang de juiste kanalen weten te vinden om tot het uiteindelijke doel te komen. Dat kost echter tijd en geduld, want organisaties van wielerevenementen gaan natuurlijk niet over een nacht ijs. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ook ik er soms een zwaar hoofd in had of het zou lukken om de Giro naar Groningen te halen.” Maar het bijna onmogelijke werd gerealiseerd en de Giro was nog niet uit Nederland vertrokken of er borrelde al een nieuw idee bij de in de Velocitasbuurt opgegroeide Dick Heuvelman.

Assistent-trainer 

 ‘Na de Giro kwam ik met het idee om de Ronde van Spanje, de Vuelta, naar Drenthe te halen en vond in de helaas op 26 september 2008 overleden commissaris van de Koningin in Drenthe, Relus ter Beek, een grote medestander. Samen met Relus ter Beek lukte het om de Ronde van Spanje voor de tweede keer buiten Spanje te laten starten. De eerste keer was in 1997 toen de start vanuit Lissabon was waardoor het TT-circuit in Assen op 29 augustus 2009 de tweede startplaats buiten Spanje was waar de Vuelta begon.” Hoewel op 1 januari 2009 gestopt als sportverslaggever bij het Dagblad van het Noorden is Dick Heuvelman nog steeds zeer actief in de sportjournalistiek maar ook op een ander gebied waar ik persoonlijk zeer verbaasd over was toen hij dat vertelde.

‘De derde helft”

 

‘Toen ik in 2009 in de Vut ging bleef ik veel dingen nog wel en met veel plezier doen. Zo heb ik nog steeds mijn rubriek ‘De derde helft” in het Dagblad van het Noorden en word ik regelmatig gevraagd om een forum te leiden. Dat laatste vind ik erg leuk om te doen wat ik trouwens ook van mijn taak als assistent-trainer bij VAKO vind. Daar wilde ik eigenlijk mee stoppen maar de spelersgroep en de rest van de technische staf wilde graag dat ik nog doorging. Verder vind ik ‘De derde helft” nog steeds leuk om te doen, omdat mensen vaak spontaan met nieuwtjes komen die ik prima kan gebruiken. Wat dat betreft hoef ik mij geen zorgen te maken of ik wel nieuws genoeg heb, want dat probleem lost zichzelf op.” Dat is ook het geval als Dick Heuvelman op de dag na Eurovoetbal, dat jaarlijks tijdens de Pinksterdagen op de Esserberg en enkele andere locaties wordt georganiseerd, verslag doet van wie hij allemaal is tegen gekomen. Daarbij gebeurt het regelmatig dat sommige gasten doorgeven dat ze Eurovoetbal komen bezoeken, bang dat ze zijn dat ze niet genoemd worden in de vermaarde rubriek van Heuvelman. ‘Zo zijn mensen nu eenmaal, bang dat ze vergeten worden, maar ik heb natuurlijk geen onbeperkte ruimte op de pagina waardoor ik soms echt moet selecteren wie er wel en niet in mijn lijst met gasten komen.” Zo komen er diverse onderwerpen aan de orde en krijgen we het over het vak sportjournalist waar in de loop der jaren het nodige in veranderd is weet de nestor van de sportjournalistiek als geen ander.

Opmaak

‘Vroeger was het vak van journalist misschien wel mooier, omdat veel door de toenemende bezuinigingen tegenwoordig niet meer gedaan wordt. Zo worden door de stijgende kosten de correcties niet meer door een apart iemand gedaan wat het totaalproduct niet ten goede komt.” Maar als Dick Heuvelman vertelt over het vak van sportjournalist hoor je hem praten over een vak waar hij ongelofelijk veel plezier aan heeft beleefd en nog steeds heeft. Zo vertelt hij dat de opmaak van een artikel voor hem iedere keer weer wat speciaals was ‘De opmaak en het bedenken van een kop boven een artikel waren voor mij de krenten in de pap, want daar kon je als journalist je heerlijk in uit leven. Je eigen creativiteit kwam daarin goed tot zijn recht en in alle bescheidenheid durf ik te zeggen dat het bedenken van een mooie kop boven een artikel wel een specialiteit van mij was.” Zo praten we verder en valt het mij op dat Dick Heuvelman zeer breed georiënteerd is qua sport, want hij komt met een opvallende uitspraak over dat bij het volleyballen altijd de beste wint. ‘Bij veel sporten is het niet altijd zeker dat de beste wint, omdat het sporten zijn waar lichamelijk contact mogelijk is of er materiaalpech kan optreden. Dat is bij volleybal niet zo, want daar wint het beste team altijd. Bij het voetballen, kan een ploeg wel 70% in balbezit zijn en het betere van het spel hebben maar toch met 1-0 verliezen. Dat gebeurt bij het volleyballen echter nooit.”

Toekomstplannen

Dan komen de toekomstplannen van de in Vries woonachtige Dick Heuvelman aan de orde die na zijn pensionering weigerde om achter de geraniums te gaan zitten. ‘Ik moet er niet aan denken dat ik niets meer zou doen, dat zou niet goed komen. Daar komt bij dat ik nog boordevol plannen zit die ik nog wil uitvoeren, wat dat betreft is het kind in mij nooit weggegaan.” Een mooie uitspraak van de man die iedere zondagmorgen Noord Sport presenteert waar gasten uit de sportwereld graag aanschuiven om hun verhaal te vertellen en die het plan heeft om het WK-wielrennen naar het Noorden te halen. ‘Dat klopt, want naast dat het zo goed als zeker is dat de Vuelta in 2015 vanuit Assen zal starten, zijn er ook plannen om een tachtig meter hoge berg te realiseren op het oude TT-circuit zodat we in het Noorden ook een WK-wielrennen kunnen organiseren.”

 

Thuisfront

Plannen waarbij je denkt hoe komt iemand op het idee maar die voor Dick Heuvelman een vanzelfsprekendheid zijn en waar hij een logische verklaring voor heeft.‘Alles staat en valt met de steun van het thuisfront, want als die steun er niet is kun je het wel vergeten. Dan kun je in mijn optiek niet creatief denken en komen dit soort ideeën niet omhoog borrelen. Aan mijn vrouw Lineke en dochters Marie- José en Renee heb ik altijd veel steun gehad wat trouwens nog steeds zo is in alles wat ik bedenk en doe.”