Gambia kleurt dankzij VVSV'09 Groen en Wit.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Gambia kleurt dankzij VVSV'09 groen wit kreeg in het najaar van 2010 opeens een andere betekenis voor ons omdat we op het moment van schrijven, 25 januari, op het punt staan om naar Gambia te vertrekken voor een, althans dat vinden wij, welverdiende vakantie. Veel informatie hebben we gekregen van Koos en Dorien die al jaren in Gambia komen en waar onderstaand verhaal mede over gaat. Het verhaal dat we,als blijk van waardering voor de informatie, naar voren hebben gehaald op Puurvoetbalonline. 

Bij reportages op televisie over Afrikaanse landen gebeurt het geregeld dat de kinderen maar ook ouderen in voetbalshirts van clubs uit onze eredivisie rondlopen die gezien de reclame die er op staat niet van een recente datum zijn.

Bij reportages op televisie over Afrikaanse landen gebeurt het geregeld dat de kinderen maar ook ouderen in voetbalshirts van clubs uit onze eredivisie rondlopen die gezien de reclame die er op staat niet van een recente datum zijn.

 fotogambiaa

 een erf waar kleding ligt die via sponsoring is binnen gekomen waar Koos en Douwien een groot aandeel hebben

 De shirts zijn op welke manier dan ook in Afrika achtergebleven weten Koos en Douwien Fröling uit Hoogeveen sinds hun bezoeken aan Gambia veel over te vertellen. Koos was in zijn jongere jaren onder andere doelman bij de v.v.Eenrum in de periode dat ook  Bene Wierenga, Jelle van der Werff (in Eenrum ook wel Abe genoemd), Jan Smit en Reinder Meijer voor de Eenrumers actief waren. In het dagelijks leven is hij vrachtwagenchauffeur maar samen met zijn echtgenote Douwien heeft hij een grote passie en dat is het Afrikaanse land Gambia waar het echtpaar families helpt in gebieden waar nog geen bussen rijden de kinderen  grote afstanden lopen om hun school te bereiken.Sinds zes jaar stappen ze geregeld in het vliegtuig om tijdens hun verblijf in Gambia vrijwilligerswerk verrichtten om de levensstandaard van de mensen die buiten het toeristengebied te verbeteren vertelt Douwien.

1265468252Nfotogambia3

.woonerf van familie die door Koos en Douwien Fröling gesponsord wordt en waar inmiddels een nieuw huisje staat

,,We komen nu ongeveer vijf jaar in Gambia voelen ons er vanaf het begin thuis. We worden iedere keer weer met veel warmte ontvangen en proberen op onze manier de mensen te helpen. De families wonen in gebieden waar zoals gezegd geen bussen rijden in tegenstelling tot het toeristengebied Kololi waar de dorpelingen door de toeristen geregeld wat toegestopt krijgen. Ik heb Gambia ondertussen al een keer of twintig keer bezocht wat neer komt op 4 á 5 per jaar en waar Koos twee keer per jaar met mij mee gaat want meer lukt nog niet door zijn werk.”

Toen het steeds duidelijker werd dat er in Ulrum en Zoutkamp geen ruimte meer was voor twee verenigingen en de nieuwe vereniging VVSV’09 zou worden opgericht lagen er bij de beide clubs vele shirts en broekjes die nog zeer goed bruikbaar waren maar waar nog geen bestemming voor was. Doordat Koos Fröling de broer is van Trijn Mollema die bij iedereen die wel eens in Zoutkamp heeft gevoetbald bekend is als de vrouw die samen met haar echtegenoot Jenne de kantine in het vissersdorp runt was de link gauw gelegd  met betrekking tot wat er met de kleding zou gebeuren.Het resultaat was dat de shirts en broekjes een goede bestemming in Gambia zouden krijgen wat binnen de voetbalvereniging VVSV’09 met enthousiasme werd ontvangen. Helaas was het niet mogelijk voor Koos en Douwien om op het moment dat de dozen met de UVV’70 en Zeesterkleding in het Afrikaanse land aankwamen zelf aanwezig te zijn. Maar in het dorp Wellingara woont de 35 jarige Dawda die op het moment dat het echtpaar uit Hoogeveen hem leerde kennen nog analfabeet was vertelt Douwien.

,,Net als velen in het dorp Welingara was Dawda nog analfabeet maar volgt hij drie dagdelen per week volwassenenonderwijs. Hoewel hij de lessen nog steeds volgt bleek Dawda een snelle leerling te zijn en kon hij zich al aardig redden met lezen en schrijven.”

De vooruitgang die Dawda maakte was voor Koos en Douwien dan ook een reden om hem voor een bezoek aan Nederland uit te nodigen wat vorig jaar heeft plaats gevonden.

,,Naast dat hij in Nederland is geweest hebben we ook samen met hem tijdens een van de bezoeken aan Gambia zijn familie bezocht. Hij komt uit het Oosten van Gambia en sommige familieleden zijn nog nooit van de boerderij waar ze wonen afgeweest. Er waren bijvoorbeeld kindertjes die nog nooit blanke mensen hadden gezien. En daarom is het juist zo fijn om  mensen in die gebieden kleding te kunnen geven. ”

1265468176Nfotogambia2

onder andere op de foto de mevrouw die via sonsoring een naaimachine heeft gekregen en nu kleding op bestelling maakt

Tijdens zijn verblijf in Nederland werd verder met Dawda afgesproken dat hij voor wat betreft de shirts en broekjes die uit de gemeente de Marne richting  het verre Gambia zouden vertrekken een belangrijke taak op zijn schouders zou nemen.Dawda treedt voor ons op als coördinator als het gaat om het verdelen van de kleding. Gemiddeld gaat er 2á 3 keer per jaar een container met kleding richting Gambia en dat moet zoveel mogelijk gelijkmatig verdeeld worden. Hij leidt dat allemaal in goede banen en gaat daar zeer serieus mee om waar Koos en Douwien hem zeer dankbaar voor zijn.Een belangrijke taak dus voor de Afrikaan die over enkele jaren ongetwijfeld, net als meerdere mensen in Gambia  Koos en Douwien Fröling nog beter zullen leren kennen. Het echtpaar heeft namelijk in Tujering grond gekocht wat door de plaatselijke bevolking in gereedheid wordt gebracht om er een huis op te bouwen waar ze over een tijdje gaan wonen.

1265468339Nfotogambia4

het stukje grond van Koos en Douwien wat nu door hun sponsoring in gereedheid wordt gebracht voor het bouwen van hun huis

,,Dat is inderdaad de bedoeling zodat we  vanuit Gambia wat voor dit prachtige Afrikaanse land kunnen betekenen. Koos zal ongetwijfeld qua voetbal de jongeren iets bij kunnen brengen want in principe kan iedereen voetballen leren.  Op het gebied van mensen met een handicap is er ook nog veel en goed werk te verrichten. Helaas tel je in Afrika als gehandicapte niet mee en daar willen we graag verandering in aanbrengen.”

Prachtig om van Douwien te horen wat voor plannen ze nog hebben en toen ik de  foto,s die Douwien en Koos in Gambia hebben gemaakt  onder ogen  kreeg voor plaatsing bij dit artikel werd ik gegrepen door de sfeer die de foto,s uitstraalden. We hebben dan ook besloten om ze, in tegenstelling tot bij andere interviews  of verhalen waar we een plaatsen, alle vier aan het verhaal toe te voegen als waardering voor het werk wat niet alleen in Gambia maar in tal van andere landen door mensen als Koos en Douwien uitgevoerd wordt en waar helaas nooit een einde aan zal komen . VVSV’09 mag er dan ook met recht trots op zijn dat er in Afrika velen blij zullen zijn met shirts waarin teams van zowel Zeester als UVV’70 uitstekende prestatie hebben geleverd. En wat zou het mooi zijn als er binnenkort beelden op televisie te zien zouden zijn waarin twee teams in het dorpje Tujering tegen elkaar spelen en het na het laatste fluitsignaal van de neutrale scheidsrechter Dawda uit het dorpje Wellingara 2-2 zou zijn tussen de ,,Groenen” en de ,,Witten”.