Bart Oosterveld: Kicken is voor mij naast een mooie foto het op grote dieptes duiken

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Bart Oosterveld is een van de fotografen die voor Orange Pictures werkt. Orange Pictures levert foto's voor onder andere de Voetbal International. Bart vertelt hier uitgebreid over en ook over zijn andere hobby die hem op grote dieptes van een zee of oceaan brengt

Bart Oosterveld is een van de fotografen die voor Orange Pictures werkt. Orange Pictures levert foto's voor onder andere de Voetbal International. Bart vertelt hier uitgebreid over en ook over zijn andere hobby die hem op grote dieptes van een zee of oceaan brengtfoto_bart_11

 

Jij speelde in het bekerduel tegen DIO Groningen jouw laatste duel in het eerste elftal van Eenrum toen je door blessureleed nog een keer een rentree maakte. Hoeveel seizoenen heb je voor Eenrum gespeeld: Ik zou eigenlijk niet weten hoeveel seizoenen ik bij Eenrum gespeeld heb. Ik ben ooit begonnen in het D 7-tal van Eenrum. In het eerste heb ik 3 seizoenen gespeelt. Vanaf mijn 16e vaak als wissel bij het eerste geweest. Toch hoop ik wel weer in een lager elftal van eenrum te kunnen terug keren. Vaak heb ik op zondag ochtend wel tijd om te voetballen.

Behalve op het veld was je ook in de zaal actief of ben je dat nog steeds: Klopt ik heb 2 seizoenen Bij Eenrum in de zaal gespeelt en 4 seizoenen bij Futsal Winsum. Bij Eenrum hadden we geen heren zaal voetbalteam meer.Maar sinds vorig seizoen heb ik geen tijd meer om in de weekenden te voetballen. Dus speel ik alleen nog volleybal op doordeweekse avonden in Eenrum.

Wat veel mensen waarschijnlijk niet weten is dat jij bij veel sportevenementen actief bent als fotograaf. Kun je vertellen in welke sportbladen we jouw foto's kunnen vinden: Vaak zijn mijn foto's terug te vinden in de VI (voetbal international), nu sport, maar ook in de landelijke dagbladen zoals het AD. En nog wat regionale kranten zoals het leidsch dagblad.

Wat is de kick voor een sportfotograaf als het om een sportfoto gaat: Voor mij persoonlijk is de kick. Als er meerdere dingen samen komen. Zo maak je bij een voetbal wedstrijd een keuze waar je gaat zitten. Dit doe je omdat je verwacht dat er aan die kant de beslissing kan gaan vallen. Of omdat je denkt dat er een verassing in zit. Als dan dat ene moment komt en je maakt de foto. Dan merk je tijdens het fotograferen al dat je HET moment hebt vastgelegd.En dan zit je met een grote glimlach achter je camera. Ik probeer dan ook altijd een andere plek op te zoeken dan de andere fotografen.

Deel jij mijn mening dat de voetbalvereniging Eenrum voor een cruciaal jaar staat dit seizoen: Ik weet niet echt of dit een cruciaal jaar is voor Eenrum. Wel denk ik dat Eenrum voor de 5e klasse een zeer goed team heeft staan. Als dit team gaat draaien dan zou het promotie naar de 4e klasse moeten kunnen afdwingen.

Wat is voor jou persoonlijk het mooiste sportevenement tot nu toe waar jij als fotograaf aanwezig bent geweest:Dat is zonder twijfel afgelopen seizoen bij tottenham hotspur tegen FC Twente geweest. De sfeer in een Engels stadion is gewoon niet te vergelijken met die in een Nederlands stadion. Als daar 36.000 duizend supporters gaan staan en "when the Spurs go marching in" gaan zingen. Dan is voetbal heel even gewoon alleen mooi

                                                      1315313521Nfotobart_2

Jij bent, als je werkzaamheden het toelaten, ook nog graag aanwezig bij een amateurwedstrijd bij zowel Dames als Senioren. Wat zoek je daar of komt dan de voetballiefhebber in Bart Oosterveld naar voren: Wat ik vooral leuk vind is de contacten die je daar hebt. Bij Eenrum staan er vaak vrienden langs de lijn of in het veld. en eigenlijk vind ik amateur voetbal soms mooier om te zien.

Je hebt verder nog een hobby waar je ongetwijfeld wel iets over kunt en wilt vertellen:

Mijn andere grote hobby is duiken. Onder water kom ik helemaal tot rust. je hoort niks anders dan je eigen ademhaling. Het is heerlijk om onder water te zweven

foto_bart_11

Foto: Jorgen van de Velde. Gemaakt in Botje zandgat Zuidbroek

Als fotograaf zal je het nodige naar je toegegooid krijgen in de stadions of valt dat wel mee: Het meeste wat je naar je toe krijgt is verbaal. Zo zit je wel eens met je rug naar de harde kern toe. En die mensen die achter je staan/zitten schreeuwen van alles naar je. Maar als je die mensen 5 minuten lang geen aandacht geeft zoeken ze vaak iets anders om tegen te schreeuwen. Voor de rest is het een keer een Mars of Frikadel.

Wat is jouw mooiste foto die je tot dusver gemaakt hebt bij een sportevenement: Dat is een hele moeilijke vraag. Zelf vind ik foto's van keepers altijd mooi. Misschien komt dit omdat ik zelf keeper ben geweest. Maar ik denk dat 1 van de mooiste foto's een juich foto van Theo Janssen is na een winnende goal in europees voetbal. Pure emotie is altijd mooi op vast te leggen.

In 2014 wordt het WK in Brazilië georganiseerd en ik ga er vanuit dat jij daar aanwezig bent of werkt dat niet zo: Nee helaas werkt het niet zo. Je zou toch echt een opdrachtgever moeten hebben die je er heen stuurt. Je moet om toestemming te krijgen van de NSP ( Nederlands sport pers service) een opdrachtgever hebben. En voor een opdrachtgever is het natuurlijk erg duur om daar een fotograaf heen te sturen.Maar ik hoop het natuurlijk wel.