Doelman Dirk Johan Ritzema (Ezinge1) is een echte penaltykiller

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Dirk Johan Ritzema,  de doelman van Ezinge1 is een keeper die alle seizoenen de nodige punten voor zijn team pakt. Velen vinden hem aan de kleine kant voor een doelman maar hij is met zijn 1.78 even groot als bijvoorbeeld Luciano. De doelman staat verder bekent als ‘penaltykiller” wat in onderstaand interview aan de orde komt.

Dirk Johan Ritzema, de doelman van Ezinge1 is een keeper die alle seizoenen de nodige punten voor zijn team pakt. Velen vinden hem aan de kleine kant voor een doelman maar hij is met zijn 1.78 even groot als bijvoorbeeld Luciano. De doelman staat verder bekent als ‘penaltykiller” wat in onderstaand interview aan de orde komt.

 

IMG_9199

                              Doelman Dirk Johan Ritzema, de penaltykiller van Ezinge                   foto: Ite Wiersema Ezinge

Vorig seizoen was voor Ezinge een leer jaar: Dat was het zeker, dat wisten we van tevoren, we zijn een jonge ploeg en dat het een leerjaar was is wel gebleken. Ezinge kwam voor het eerst uit in de 4e klasse en Wobbe heeft van begin af aan gezegd dat de 4e klasse andere koek is dan de 5e klasse en daarin heeft hij zeker gelijk gekregen. Het gaat allemaal een tandje sneller, het niveau ligt gewoon een stuk hoger al lijkt de stap 5e klasse naar 4e klasse niet zo groot. Maar we hebben de doelstelling gehaald, de manier waarop maakt niet uit en daar ging het toch om. Een leerjaar was het daarom zeker en we weten nu wat ons dit seizoen te wachten staat!

Dit seizoen moeten we in de middenmoot eindigen omdat: We daar gewoon de ploeg voor hebben en omdat zoals hiervoor genoemd we hebben kunnen leren van vorig seizoen. Teveel wedstrijden zijn vorig seizoen onnodig verloren dan wel weggegeven. Wij konden gewoon prima mee met de middenmoot van vorig seizoen, daar ben ik van overtuigd. Pech speelde ook een rol, als voorbeeldje mijn 3e wedstrijd van vorig seizoen. Nog nooit in mijn leven heb ik een kaart gekregen maar bij Stedum kon ik na 3 minuten met direct  rood naar de kant om in mijn ogen een onschuldige botsing. Zo waren er wel meer van zulke gevalletjes maar op pech wil ik het eigenlijk niet gooien, geluk dwing je af zeggen ze wel eens. Dit seizoen zal het toch niet weer zo tegen zitten?  En als je in het begin wat punten kan pakken kan het seizoen zomaar het tegenovergestelde worden van vorig jaar. Ezinge kan heel goed voetballen dus het is tijd dat we dat nu maar gaan laten zien.

Het nacompetitieduel in en tegen Meeden vergeet ik nooit meer omdat: Die wedstrijd gewoon alles in zich had. We moesten een 0-1 stand wegpoetsen in Meeden. Na die 0-2 halverwege de 2e helft hebben we een ware stormloop overleefd. Die wedstrijd had gewoon alles wat een nacompetitieduel hoort te hebben denk ik. Persoonlijk en zeker voor een keeper is het een lekker gevoel dat je steentje kan bijdragen door in de 90e minuut een penalty te stoppen. Was die erin gegaan hadden we over 2 wedstrijden gelijk gespeeld en een penaltyreeks moeten doen en dan weet je het nooit. Ook een niet onbelangrijk feitje is dat ik die 28e mei precies een jaar getrouwd was met Carin dus we hebben dat maar gevierd met een feestje in de kantine. Die wedstrijd vergeet ik nooit meer dat is zeker!

Jij bent, althans dat is mijn mening, een van de betere keepers in het verspreidingsgebied van de Ommelander Courant en bent dus regelmatig benaderd om ergens anders komen spelen: Bedankt voor het compliment, maar nee, ik ben niet vaak benaderd. Je hoort wel eens geruchten maar niet meer dan dat. Ik heb zelf eigenlijk ook nooit echt serieus nagedacht om het hogerop te gaan zoeken en heb ook nooit die ambitie gehad. Ik vind het prima zo, 1 keer in de week trainen, op zaterdag voetballen en daarna gezellig met de jongens in de kantine een drankje doen. Ik zie mezelf eigenlijk niet voor een andere club spelen dan mijn cluppie Ezinge, sowieso niet in de regio. In de toekomst misschien wel in Leeuwarden maar dat zien we dan wel.

Dat FC Groningen een doelman had moeten halen is in mijn ogen onzin want: In tegendeel, Ik vind dat de zwakke plek van de FC en niet alleen vorig seizoen, ook daarvoor en ook dit seizoen. Luciano en van Loo zijn naar mijn mening geen keepers waar je top 5 mee eindigt. Wie dan wel is vraag 2, maar als ik Groningen was had ik Pietje Veldhuizen uit Spanje weggeplukt.

Ik speel nog steeds voor Ezinge ondanks dat ik in Leeuwarden woon omdat: Ezinge  een bijzondere, warme club is met veel gezelligheid en omdat ik daar nu al ongeveer 20 jaar lid ben was dat niet iets wat ik zomaar los kon laten. Het is natuurlijk ook een groot sociaal deel van je leven want ik ken heel veel teamgenoten en mensen al heel erg lang. Niet alleen ik, maar er zijn genoeg voorbeelden op te noemen van mensen die ver weg wonen maar lid blijven en wekelijks terug komen om te voetballen, dat zegt genoeg over deze club. Natuurlijk zal ik niet eeuwig blijven reizen maar zolang het me niet dwars zit en  het met mijn gezin te plannen is zal ik gewoon heen en weer gaan op zaterdag. Gaat het echt niet meer dan hebben we met David v/d Berg een groot talent en prima keeper in huis.

Een keepershirt met korte mouwen zou ik preferen boven een met lange mouw omdat: Ik heb inderdaad wel altijd mijn mouwen opgestroopt, ongeacht wat voor weertype, maar aangezien voetbal meer een wintersport begint te worden omdat de KNVB bijna doorgaat tot de kerst en half januari weer van start gaat lijkt me dat toch wat aan de frisse kant. Als het lekker weer wordt en de velden beginnen op te knappen dan moeten we al gestopt zijn van de KNVB! Als ze dat omdraaien, dan misschien wel ja.

Dat mijn vader jarenlang vrijwilliger is geweest bij Ezinge is iets waar ik trots op ben: Ja natuurlijk ben ik daar trots op, maar hij mag daar zelf ook vooral heel trots op zijn vind ik. Hij heeft als leider alle jeugdteams met mij doorlopen van de E’ers tot en met het 1e. Wat is er mooier dan voetballen in de jeugd en altijd je vader erbij te hebben. Hij was er altijd langs de lijn en dat geld niet alleen voor mij maar ook voor mijn beide broers . Ook heeft hij jarenlang in het bestuur gezeten en in het jeugdbestuur van vv Ezinge en heeft veel gedaan voor de club. Nu heeft hij een stapje terug gedaan, sinds dit seizoen zit hij niet meer in het bestuur,  is hij geen leider van een team en heeft hij op zaterdagmiddag nu ook wat meer tijd voor mijn moeder! Nu coördineert hij nog wel de jaarlijkse banketstavenactie die altijd een mooie inkomstenbron is voor de club.

Ron Jans en Heerenveen ziet er niet uit als een gelukkig huwelijk omdat:Het ziet er niet alleen zo uit, zo is het ook. Ron Jans was bij Groningen natuurlijk prima maar bij Heerenveen komt het er gewoon niet uit. Geen idee waar het aan ligt maar als je de club Groningen inruilt voor de club Heerenveen dan is het natuurlijk ook wel een beetje de goden verzoeken. Die stap die hij toen maakte snapte ik eigenlijk al niet want sportief ga je er zeker niet op voorruit vind ik. Misschien komt het nog goed want die beide vleugelspitsen zijn wel erg goed. Als Jans dan die Dost een beetje vertrouwen geeft en hem zo nu en dan een keer 90 minuten mee laat ballen dan gaat hij er echt wel 15 inleggen dit seizoen. Ook Heerenveen mag net zoals Groningen trouwens wel gaan investeren in een doelman want dat is ook al jaren dramatisch.

Onno van Dijk en Wobbe de Vries zijn trainers die ik hoog heb zitten omdat: Ze ten eerste hele fijne persoonlijkheden zijn en echte clubmensen, en ten tweede een duidelijke visie op het spelletje. Onno is een jonge trainer die midden tussen de jongens stond. Hij is ook maar 7 jaar ouder dan ik bijvoorbeeld, hij lag goed in de groep. Ik heb nog steeds regelmatig contact met hem en we drinken af en toe een kop koffie. Promotie naar de 4e klasse tegen Onstwedder Boys was hem echt gegund geweest maar dat is toen helaas niet gelukt. Ik ben bij hem zelf ook beter geworden vind ik, het ware 3 mooie jaren met Onno. Nu is Wobbe de trainer, eigenlijk hetzelfde verhaal. Een fijne man en trainer om mee te voetballen altijd positief, aanvallend voetbal en ik hoop voor Ezinge dat hij nog even blijft. Niet alleen Wobbe en Onno,  maar ook Ynze Prins is een trainer die ik wel even wil noemen. Ook zo’n echte clubman. Onder hem ben ik begonnen in het 1e.  Hij haalde me erbij toen ik 17 was, dat vergeet je dan natuurlijk ook niet en wat ook wel leuk is, is dat hij ook nog wel eens komt kijken, ook dat zegt weer genoeg over deze club.

Ajax heeft met Frank de Boer de beste trainer van de eredivisie in huis:Laten we allereerst even voorop stellen dat ik absoluut geen ajax man ben, sterker nog: ik ben al van kinds af aan fan van de aartsrivaal. Maar wat die man gedaan heeft in dat half jaartje bij Ajax, dan kun je niet anders dan een diepe buiging maken want onder Dickie Jol was Ajax nooit geen kampioen geworden. Laat hem nu maar bewijzen dat hij een jaar lang zo kan presteren. Maar ik ben niet voor niks Feyenoorder dus ik hoop toch echt dat Ajax niet weer kampioen wordt. Wie de beste trainer is: Diegene die na 34 wedstrijden bovenaan staat.