Paul Matthijs ( oud-FC Groningen en v.v. Actief): Canada is een geweldig avontuur

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Paul Matthijs voetbalde jarenlang voor FC Groningen maar begon zijn voetballoopbaan bij de voetbalvereniging Actief. Zijn droom,profvoetballer worden kwam uit en via FC Groningen, AZ, FC Groningen en Veendam kwam hij bij de FC Edmonton terecht. De bijna 35 jarige voetballer vertelt over zijn belevenissen in Canada, zijn toekomst en uiteraard over FC Groningen wat altijd zijn club is gebleven.

Paul Matthijs voetbalde jarenlang voor FC Groningen maar begon zijn voetballoopbaan bij de voetbalvereniging Actief. Zijn droom,profvoetballer worden kwam uit en via FC Groningen, AZ, FC Groningen en Veendam kwam hij bij de FC Edmonton terecht. De bijna 35 jarige voetballer vertelt over zijn belevenissen in Canada, zijn toekomst en uiteraard over FC Groningen wat altijd zijn club is gebleven.

                                           1314610131NDSC04405Miranda, Daan, Esmee en Paul met op de achtergrond de prachtige natuur van Canada

 

De eerste vraag die ik je natuurlijk stel hoe gaat het met Paul Matthijs en zijn gezin in Canada: Het is op dit moment een lastige vraag. Miranda en de kinderen (Esmee van 9 en Daan van 7 jaar) zijn afgelopen woensdag, 24 augustus, vertrokken naar Nederland omdat ze het nieuwe schooljaar weer in Nederland beginnen en Miranda moet volgende week ook weer aan het werk. Ze zijn hier acht maanden geweest met een onderbreking van weken in maart. Ze zijn toen teruggeweest in Nederland, omdat wij met FC Edmonton in die periode twee weken in Phoenix zaten en vervolgens drie weken in Florida. Vorig zomer zijn ze hier ook acht weken op vakantie geweest. Het is hier prima bevallen en een unieke ervaring. Afgelopen winter hebben we hier leren skiën, want er is een skiheuvel op tien minuten rijden van ons huis. Verder zijn we in de Rocky Mountains, dat op drie uur rijden van onze woning ligt, op skivakantie geweest. Afgelopen periode is er familiebezoek geweest en ook die hebben we de Rocky Mountains laten zien, waarbij we het geluk hadden dat we steeds Beren en andere wildlife in het echt te zien. Verder is het qua voetbal op dit moment wat minder, want ik heb namelijk last van een hernia in mijn rug en heb daardoor de laatste maanden niet veel kunnen spelen. Maar ik ben nu voorzichtig weer aan het trainen en hoop dan ook het seizoen uit te kunnen spelen. We moeten nog vijf competitieduels en dan hopelijk de play-offs die in september en oktober gespeeld worden. Het team zit nu in Puerto Rico voor twee uitwedstrijden, want we vliegen door heel Noord-Amerika en dat is toch een hele belevenis. Maar ook Puerto Rico dus wat het leven hier tot een geweldige en unieke ervaring maakt.

1314610466NDSC04655

                                                         Je komt nog eens wat tegen in Canada

Jij voetbalt voor FC Edmonton die qua niveau te vergelijken valt met welke ploeg in Nederland: Het niveau is moeilijk in te schatten. Ik denk onderin de eerste klasse of topklasse niveau. FC Edmonton is een jonge club met veel jonge spelers uit de regio die nog moeten leren wat profvoetbal allemaal met zich meebrengt. Maar ik moet zeggen dat een aantal zich dit jaar goed ontwikkeld heeft.

Je wordt in oktober 35 jaar en het einde van je carrière komt in zicht. Of voetbalt Paul Matthijs nog een paar jaar door in Canada: Ik heb inderdaad mijn langste tijd als voetballer wel gehad, maar ik weet nog niet wat de toekomst brengt. Mijn contract loopt op 1 november af en ik heb volgende maand een gesprek met de club. In eerste instantie was het de bedoeling om voor achttien maanden naar Canada maar je weet maar nooit. In principe sta ik, mits ik weer fit ben, nog voor alles open.

Je bent als jeugdspeler bij v.v. Actief begonnen. Volg je de club nog steeds of verwatert dat nu een beetje: Ik volg Actief zeker nog, want ik woon nog steeds in Eelde. Verder voetbalt Daan er ook samen met zijn neefje. Wanneer ik terug ben in Nederland zal ik dan ook regelmatig te vinden zijn op de velden van Actief waar ik overigens de jongens van het eerste elftal niet echt meer ken.

Vind je van jezelf dat je alles uit je carrière hebt gehaald of heb je ergens iets van daar had ik het misschien anders moeten doen: Dat weet je eigenlijk nooit maar als jongetje had ik de droom profvoetballer te worden en dat is uiteindelijk gelukt. Het was in de jeugd samen met school wel een zware combinatie, maar uiteindelijk heeft het veel opgeleverd en is mijn droom uitgekomen. Het had overigens weinig gescheeld of ik was teruggegaan naar de amateurs maar ik kreeg uiteindelijk, met dank aan Martin Koeman nog een contractje bij FC Groningen en vanaf die tijd is het alleen maar beter gegaan. Uiteindelijk ben ik nog verkocht aan AZ voor een miljoen wat ik mij een aantal jaren eerder niet had kunnen voorstellen. Ik denk dat ik het maximale er wel uitgehaald heb en ook financieel een goede periode heb meegemaakt. Verder heb ik de laatste paar jaar twee vervelende blessures gehad, lies en enkel terwijl ik voor mijn dertigste nooit geblesseerd was.

Wat is jou rol bij FC Edmonton als geroutineerde speler: Vooral de jonge jongens leren wat er allemaal komt kijken als profvoetballer, je ervaring overbrengen,coachen en adviseren.

1314610378NDSC04279

 

                                      Paul Matthijs (nummer 14) in actie voor FC Edmonton

Voetballen er nog meer Nederlanders in Canada: We zijn het avontuur met vijf Nederlanders begonnen, de coaches Dwight Lodeweges en Hans Schrijver, Sander van Gessel, keeper Rein Baart en ik. In december kregen Dwight en Hans een droomaanbieding uit Japan en zijn toen vertrokken en in januari is Sander hun gevolgd. Samen met Rein Baart ben ik gebleven en zijn buren in het zuiden van Edmonton waar we een prachtig appartement hebben. Nadat Dwight en Hans vertrokken werd Harry Sinkgraven aangesteld als trainer en kwam in juni Ilja van Leerdam de gelederen versterken.

Dwight Lodeweges was dus trainer van FC Edmonton. Was dat de reden dat jij de stap maakte naar Edmonton: Ja absoluut, hij heeft mij deze kans en het avontuur aangeboden want ik wilde altijd nog een keer in het buitenland voetballen en leven. Ik moet zeggen dat ik niet direct aan Canada dacht maar het is een mooi avontuur en uitdaging geworden.

 

FC Groningen is: Een fantastische club waar ik veel aan te danken heb. Ik ben er trots op dat ik een rol heb kunnen spelen in de ontwikkeling van FC Groningen in de achter ons liggende jaren. De mindere periode in het begin, daarna elk jaar een beetje beter, de verhuizing naar de Euroborg, het behalen van Europees Voetbal en bijna voorronde Champions League. En ook de huldigingen op de Grote Markt en het aanvoerder zijn van de FC zullen mij altijd bijblijven als hoogtepunten in mijn carrière. FC Groningen is mijn club die ik altijd zal blijven volgen en wie weet wat de toekomst brengt.

Veel oud-voetballers zeggen tijdens hun actieve loopbaan dat ze niet als trainer terug zullen keren. Geldt dat ook voor jou: Ik heb vorig jaar de trainerscursus oefenmeester 2 en 3 gedaan om te kijken of het training geven iets voor mij was. Ik heb stage gelopen bij de B-jeugd van FC Groningen en daar veel geleerd van Peter Moltmaker. Het werd een leuk jaar en ben wel enthousiast geworden maar er zijn meer functies in de voetballerij die ik wel leuk vind.

Je hebt bewegingswetenschappen gestudeerd waar je ongetwijfeld iets mee gaat doen of is dat al te lang geleden: Ik heb inderdaad bewegingswetenschappen gestudeerd maar helaas niet helemaal afgemaakt. Ik moet nog anderhalf jaar inclusief afstuderen. Ondertussen ben ik er vijftien jaar uit en weet niet of ik het nog ga oppakken, maar ook dat weet je nooit.

 

Ik dacht even dat je partner Miranda ook een baan had in Canada maar dat klopte niet: Dat klopt, Miranda heeft een baan in Nederland in het onderwijs en heeft Esmee en Daan homeschooling gegeven in Canada. Hebben van De Ekkel in Eelde het lespakket meegekregen en Esmee en Daan hebben keurig iedere ochtend hun programma gedaan. In de middag en in de weekenden was er dan tijd voor leuke dingen

FC Groningen heeft geen goede start van de competitie met twee nederlagen een gelijkspel en een overwinning. Verbaast dat jou: Ik ben een aantal keren vroeg opgestaan, het tijdsverschil is acht uur, en heb via internet de wedstrijden kunnen zien. De wedstrijd tegen AZ niet gezien maar de eerste drie wedstrijden waren goed maar duidelijk te weinig punten. Verdedigend vind ik ze wat kwetsbaar met veel jonge jongens. Dat is een goede zaak maar je moet er wel voor zorgen dat die niet in paniek raken als het wat minder gaat. Wat dat betreft is het vertrek van Granqvist een aderlating. Je ziet dat de organisatie bij Groningen en dat is toch de basis. Een goede structuur binnen de club, prima technische staf waarbij ik Huitstra niet persoonlijk ken maar Edwin van der Looi en Dick Lukkien wel. Die heb ik zelf meegemaakt waar ik een prima indruk van heb gekregen.

Wat weet de gemiddelde Canadees van het Nederlandse voetbal: Niet zo heel veel, de grote clubs zijn bekend en de grote spelers. Verder is het meer gericht op Engeland en Spanje hoewel veel Canadezen van uit vroegere jaren nog banden hebben met Nederland.

Tot slot is het woord aan jou voor iets wat ik niet gevraagd heb maar jij toch graag kwijt wilt: Het was bijna achttien maanden geleden een groot avontuur voor mij wat prima bevallen is. Ik heb in die periode veel van de wereld gezien en ben veel door Noord-Amerika gevlogen en wie weet wat de toekomst nog gaat brengen. Ik hoop verder dat het goed gaat met FC Groningen en uiteraard ook met Veendam. Ik vind het echt geweldig wat ze vorig jaar bereikt hebbenen dat ze daardoor nog bestaan. Toen ik naar Canada vertrok had ik daar niet opgerekend namelijk. Verder wil ik iedereen de groeten doen vanuit een nu nog heerlijk warm Edmonton.