Maurits Sikkema: Sociaal smashkanon van DIO Bedum.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

In de winterstop van het voetbal mag ik voor de Ommelander Courant naar ‘binnen” wat betekent dat de zaalsporten in beeld komen. Een van die sporten is volleybal en regelmatig zit ik dan bij DIO Bedum op de tribune. In het eerste team van de Bedumers speelt, Maurits Sikkema, wat in mijn ogen een speler is waar je als toeschouwer naar een volleybal wedstrijd komt. Altijd met veel passie spelend is Sikkema een speler waar ik van kan genieten. Voor de Ommelander Courant mocht ik hem vorige week interviewen wat een mooi interview werd. Een interview wat een andere kant van Maurits liet zien die ik wel vermoed had en dat door het gesprek dat ik met hem had bevestigd werd en die ik de trouwe bezoekers van Puurvoetbalonline niet wil onthouden.

In de winterstop van het voetbal mag ik voor de Ommelander Courant naar ‘binnen” wat betekent dat de zaalsporten in beeld komen. Een van die sporten is volleybal en regelmatig zit ik dan bij DIO Bedum op de tribune. In het eerste team van de Bedumers speelt, Maurits Sikkema, wat in mijn ogen een speler is waar je als toeschouwer naar een volleybal wedstrijd komt. Altijd met veel passie spelend is Sikkema een speler waar ik van kan genieten. Voor de Ommelander Courant mocht ik hem vorige week interviewen wat een mooi interview werd. Een interview wat een andere kant van Maurits liet zien die ik wel vermoed had en dat door het gesprek dat ik met hem had bevestigd werd en die ik de trouwe lezers van Puurvoetbalonline niet wil onthouden.

 1312633156Nmaurits_sikkema_interviewfoto

 Maurits Sikkema: Het sociaal smashkanon van DIO Bedum    foto: Herman Spier Bedum.

 

bron: Ommelander Courant                                                                                     door: Johan Staal

DIO Bedum-volleyballer Maurits Sikkema is een speler waar je als toeschouwer van kan genieten door zijn manier van spelen. De 31jarige Sikkema speelt ieder duel met maar een passie, en dat is de absolute wil om te winnen. Binnen de lijnen is hij het smashkanon dat absoluut geen cadeautjes weggeeft, maar buiten de lijnen is Maurits Sikkema een sociale persoonlijkheid die graag dingen met anderen deelt.

 

Drukke werkzaamheden

De laatste twee seizoenen was Maurits Sikkema aanvoerder van het naar de eerste divisie gepromoveerde DIO Bedum. Bij de start van het seizoen zal hij deze taak echter overdragen aan Thijs Homan omdat de in Ten Boer woonachtige Maurits Sikkema een druk bestaan heeft en hij zich het komend seizoen alleen op het volleybal wil richten.

,,Naast dat ik mijn eigen klussenbedrijf heb werk ik vijftien uur per week in Opmaat in Bedum als verpleegkundige. Daarnaast is ons gezin drie maanden geleden uitgebreid door de geboorte van Ruben zodat ik samen met Avina drie kinderen heb. Daarnaast moet een aanvoerder zich redelijk veel met randzaken bezig houden. Ik wil me het komende jaar echter alleen maar richten op het volleybal omdat het in principe mijn laatste jaar wordt in het eerste team van DIO.”

De slag om de arm die hij daarbij houdt is er een van een klinkslag met een serieuze ondertoon want de hoofdaanvaller van DIO zou misschien nog wel een jaar doorgaan als er in sporthal De Beemden een nieuwe vloer zou worden gelegd.

Zwevende vloer.

 

,,Dat zou een overweging kunnen zijn om nog een jaar door te gaan want als er een zogenaamde ‘zwevende” vloer, zoals die in de Smelt in Assen ligt, zou komen waar we onze thuiswedstrijden op zouden mogen spelen zou dat fantastisch zijn. De vloer in ‘De Beemden is echt versleten en ik ben dan ook blij dat we het komende seizoen een keer per week in het Alfa College in Groningen kunnen trainen want steeds meer spelers krijgen last van blessures wat duidelijk aan de vloer ligt.”

Sikkema is zelf een speler die het van zijn kracht moet hebben en heeft met zijn sprongkracht en daverende smashes menig vijandig blok aan flarden geslagen in zijn carrière. Gescoorde punten worden niet zelfden vergezeld van een oerkreet waarmee hij aangeeft dat het winnen bij hem altijd op de eerste plaats komt.

,,Ik ben mij er van bewust dat mijn spel wel een bepaald beeld van mij geeft maar zo beleef ik het volleyballen nu eenmaal. Het is trouwens wel zo dat als Avina met de kinderen aanwezig is bij een wedstrijd ik me wel een beetje probeer te beheersen maar helaas wint ook dan het fanatisme het toch vaak van het verstand”, zegt hij met een brede grijns.

 

Passie

Binnen de lijnen een speler die met passie en vuur speelt, buiten de lijnen is Maurits Sikkema iemand die intens kan genieten van de door hem zelf uitgevoerde verbouwingen aan de woning in Ten Boer.

,,Daar geniet ik echt van als er weer iets gelukt is en het geworden is zoals we het graag wilden. Dat zijn momenten waar ik, weliswaar op een andere manier, evenveel van kan genieten als een goed ingeslagen smash.”

Smashes die er in het afgelopen seizoen veelvuldig gemaakt werden door de hoofdaanvaller die, samen met zijn teamgenoot Wytze Koop, door trainer-coach Klaas de Vries dan ook genoemd werden als de twee spelers die in het kampioensjaar 2010-2011 geweldig speelden. Als Maurits Sikkema met de opmerking van zijn trainer geconfronteerd wordt bagatelliseert hij zijn rol een beetje en geeft zijn teamgenoot Wytze Koop alle credits.

,,Wytze is van eredivisie niveau en dat ben ik duidelijk niet. Ik heb zelden iemand gezien die op het hoogste punt zo hard kan smashen als Wytze dat kan en hij is voor ons dan ook een geweldige speler en ook als persoon belangrijk in de groep.’

Dat de sfeer in een team goed moet zijn is natuurlijk ook het geval bij DIO en er wordt door het team dan ook kritisch gekeken als er een nieuwe speler zich in Bedum komt melden verteld de ex-aanvoerder van DIO.

,,Op het gebied van nieuwe spelers zijn wij best kritisch omdat er toch spelers met een bepaalde geloofsovertuiging bij ons spelen zitten wij niet op vloekende en tierende spelers te wachten. Wat dat betreft hebben we het met Klaas de Vries en Jef Hummel ook goed getroffen. Klaas heeft zelf op eredivisie niveau gespeeld en dat zie je ook duidelijk terug in zijn oefenstof. Alles is gebaseerd op de wedstrijd en daar hebben wij als team natuurlijk veel baat bij. Zware conditionele oefeningen zonder bal zitten ook volleyballers namelijk niet op te wachten.”

 

Klaas de Vries

Als Klaas de Vries tersprake komt begint Sikkema spontaan te lachen als hij verteld wat de coach voor een wedstrijd steeds tegen zijn manschappen zegt.

,,Ik heet wel Klaas, heb geen schimmel en baard, en daarom geven wij geen cadeautjes weg” is een kreet die hij steeds weer gebruikt en nergens over gaat maar op de een of andere manier pakt hij ons er wel mee. Dat vind ik heel bijzonder omdat hij verder niet zo is rond de wedstrijden. Klaas is een trainer die serieus met zijn vak bezig is en dat waardeer ik zeer in hem.”

Daarnaast roemt Maurits Sikkema ook de rol van Jef Hummel die meer van de persoonlijke aanpak is.

,,Met Jeff heb ik nog samen gespeeld bij Excelsior in Uithuizermeeden waar trouwens nog steeds een prachtige foto van mij in de sporthal hangt. Dus ik ken hem goed en ze vullen elkaar uitstekend aan want waar Klaas zijn aandacht op het totaalplaatje kan richten neemt Jeff spelers vaak even apart.”

In het komende seizoen, na twee seizoenen tweede divisie, dus een hernieuwd optreden van DIO Bedum in de eerste divisie waar de in Hooghalen geboren Maurits Sikkema een goed gevoel bij heeft.

,,De eerste keer dat we promoveerden naar de eerste divisie waren we duidelijk niet zo sterk als nu en ik verwacht dat we ons dan ook zullen handhaven. Een plaats onderin de middenmoot moet minimaal haalbaar zijn vind ik persoonlijk.” Daar wordt vanaf half augustus door de selectie van DIO Bedum weer aan gewerkt en dan kan, zoals Sikkema het zegt, het vallen en opstaan weer letterlijk beginnen. Valtechnieken die er voor moeten zorgen dat de spelers na en moeizaam binnengehouden bal weer zo snel mogelijk in positie staan om een volgende aanval te pareren.

,,Valtechnieken zijn erg belangrijk in het volleybal want als je steeds op de vloer neer klapt, kost je dat vroeg of laat blessures. Dat zie je tegenwoordig ook bij kinderen. Doordat er op scholen steeds minder tijd vrijgemaakt wordt voor gymnastiek zie je ook vaker kinderen met bijvoorbeeld een arm in het gips lopen. Daarom probeer ik bij mijn beide dochters, Mathilde (6) en Sophie( 3) te stimuleren dat ze op judoles gaan maar helaas vinden ze dat nu nog alleen een sport voor jongens” zegt hij lachend.

Buitenland

 

Zoals de zaken er nu voor staan komt er over een jaar echter een einde aan de volleybalcarrière van Maurits Sikkema die hem door het Krijgsmachtteam in tal van landen in de wereld bracht. Canada, Chili, Italië, Roemenië en India zijn nog maar enkele landen waar de volleyballer uit Ten Boer de strijd mee heeft aangebonden. Tegenstanders waar uiteraard het shirt mee werd geruild die door het smashkanon als mooie relikwieën aan een prachtige loopbaan worden ervaren.

,,Ik ben geen type dat alles bewaard maar dat heb ik wel met de shirts van tegenstanders uit andere landen. Dat zijn voor mij toch een herinnering aan een mooie periode in mijn leven waarin ik in veel landen geweest ben. En voor de rest draag ik de mooie dingen die het volleybal mij gegeven in gedachten bij mij, wat ook geldt voor andere zaken waar ik van genoten heb. Daar zal ik op een rustig moment ongetwijfeld nog weleens aan terug denken hoewel dat er met drie jonge kinderen en een huis waar nog het nodige aan moet gebeuren voorlopig niet inzit”, besluit hij met een olijke knipoog.