PWC kijkt geen jaren meer vooruit

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Vanaf het seizoen 2006-2007 tot en met het seizoen 2009-2010 moest er steeds een crisisberaad belegd worden tussen de spelers en bestuur van P.W.C. of de club nog wel bestaansrecht had. Maar na dit seizoen ziet het er opeens weer wat rooskleuriger voor de Pieterburen Westernieland Combinatie uit die volgend jaar het vijfenveertig jarig bestaan hoopt te vieren.

Vanaf het seizoen 2006-2007 tot en met het seizoen 2009-2010 moest er steeds een crisisberaad belegd worden tussen de spelers en bestuur van P.W.C. of de club nog wel bestaansrecht had. Maar na dit seizoen ziet het er opeens weer wat rooskleuriger voor de Pieterburen Westernieland Combinatie uit die volgend jaar het vijfenveertig jarig bestaan hoopt te vieren.

 jitse_drent_interviewfoto

 Jitze Drent: De archivaris van PWC uit Westernieland   foto: Herman Spier Bedum

Bron: Ommelander Courant                                                                           Door: Johan Staal

Dit en nog veel meer valt te lezen in het archief wat secretaris Jitze Drent over de voetbalvereniging heeft aangelegd en dat ondertussen uit vierennegentig plakboeken bestaat. Drent, die sinds 1982 de wedstrijdverslagen van PWC schrijft mag gerust het archief van PWC genoemd worden en bewaard werkelijk alles wat er over de voetbalclub geschreven is. De tegenwoordig in Baflo wonende Jitze Drent weet bijzondere wapenfeiten uit de geschiedenis van de Pieterburen Westernieland Combinatie dan ook moeiteloos op te noemen.

Archief

,,Doordat ik alles bewaar en nog regelmatig doorblader kwam ik ondere andere tegen dat PWC in het seizoen 1970-1971 zelfs nog in de eerste klasse van toen nog de GVB (Groninger Voetbal Bond) heeft gespeeld. Dat seizoen wordt door velen dan ook als het hoogtepunt van de vereniging gezien wat trouwens maar een seizoen zou duren want in de eerste klasse had de ploeg toen niets te zoeken bleek uit de verslagen.”

Uit die periode is trouwens niet alles bewaard gebleven waar vanaf 1982 duidelijk verandering inkwam toen de bij Akzo Nobel werkzaam zijnde Jitze Drent zich ging richten op het schrijven van wedstrijdverslagen, en dan die van PWC in het bijzonder. Dat hij niet eerder voor de voetbalvereniging actief werd kwam doordat hij voor die periode eigenlijk niets met voetballen had. Daar kwam na 1982 echter verandering in en zeven jaar later werd de clubverslaggever benaderd voor de functie van secretaris wat echter door ingrijpen van zijn ouders niet doorging weet hij zich nog goed te herinneren.,,Ik werd gevraagd voor de functie van secretaris maar ik woonde toen nog bij mijn ouders die dat totaal niet zagen zitten. Tegenwoordig gebeurt veel per mail maar toen was de telefoon natuurlijk het middel om elkaar te bereiken. Mijn ouders hadden geen er geen zin in dat ik op de onmogelijkste tijden gebeld werd zodat het feest niet doorging.”

 Verslaggever

Zo bleef het bij zijn rol als verslaggever en maakte hij in het begin jaren tachtig de situatie mee dat PWC met maar liefst tien elftallen in competitieverband uitkwam. ,,Dat we met tien teams in de diverse competities speelden kunnen we ons nu niet meer voorstellen maar rond het seizoen 1983-1984 was dat toch echt zo. In het seizoen 1983-1984 werden we zelfs met drie elftallen, het eerste, de dames en B-junioren kampioen.”

Als het onderwerp damesvoetbal tersprake komt blijkt dat PWC tussen 1982 en 1989 een dameselftal had waar de vorig jaar gestopte oud-Kloosterburenvoetbalster Anousjka Bolt ook nog enkele jaren in heeft gespeeld weet Jitze Drent zich te herinneren. ,,Anousjka Bolt heeft nog enkele seizoen voor ons gespeeld en je kon toen al zien dat het een geweldige voetbalster zou worden wat ze later bij Viboa, Zeester en Kloosterburen duidelijk heeft bewezen.”

Damesvoetbal

 Maar het damesvoetbal in Westernieland en Pieterburen hield geen stand en in 1989 kwam daar dan ook een einde bij PWC omdat het aantal speelsters niet meer toereikend was om een team op het been samen te stellen. In 1989 kwam er ook een bestuurswijziging want waar het zeven jaar eerder nog niet doorging gebeurde het nu wel dat de vijfentwintig jarige Jitze Drent tot het bestuur van P.W.C. toetrad waar hij tweeëntwintig jaar later nog steeds deel van uitmaakt. Werd hij in 1982 nog gevraagd voor de functie van secretaris nu werd het takenpakket voor de in Amersfoort werkzaam zijnde Drent die van het onderhouden van de contacten met pers en sponsoren. ,,Omdat ik natuurlijk regelmatig verslagen schreef en naar eerst de Hogelandster en later Ommelander Courant stuurde vonden de overige bestuursleden het wel praktisch dat ik dat op mij nam. Verder had ik het benaderen van sponsoren in mijn takenpakket want ook PWC kon niet zonder sponsoren natuurlijk.”

In 1997 besloot toenmalig voorzitter Cees Schelling de voorzittershamer neer te leggen en kwamen er wat wisselingen in het bestuur en kreeg Jitze Drent eindelijk de functie die hem in 1982 al min of meer toebedeeld was. De voetbalvereniging, zo valt in de plakboeken te lezen voetbalde ondertussen alleen maar meer in Westernieland wat min of meer op last van de gemeente was gebeurd ,,Qua ledenbestand waren we in 1997 al duidelijk over ons hoogtepunt heen en de gemeente verplichte ons min of meer om voor een locatie te kiezen. Het complex in Westernieland beschikte over een kantine zodat het niet moeilijk te raden valt wat uiteindelijk onze thuishaven werd.”

Toekomst

Een thuishaven waar de prestaties van de Pieterburen Westernieland Combinatie de laatste jaren niet van hoog niveau waren want de club is ondertussen afgedaald naar de reserve zesde klasse waar het volgens Jitze Drent ook nog wel een aantal jaren in zal spelen. ,,We moeten als vereniging wel zo reëel zijn dat we de stap naar een klasse hoger waarschijnlijk niet meer zullen maken. We hebben enkele seizoenen achtereen crisisberaad moeten houden om te bekijken of het zinvol en verstandig was om door te gaan dus moeten we nu het dit jaar qua ledental wat beter gaat geen rare dingen gaan doen. We hebben op papier twintig actieve leden die we ook wel nodig zijn. De spelers komen namelijk niet allemaal uit Westernieland of Pieterburen. We hebben voetballers uit Kloosterburen, Den Andel en Baflo. Maar een Martin Boxem, die vroeger voor FC LEO speelde, woont in Assen. Dat is gelukkig onze kracht dat spelers vrienden meenemen die wel bij PWC willen voetballen.”

De ook verslagen van de damesteams van Eenrum en Kloosterburen schrijvende Jitze Drent is echter wel gematigd positief over de toekomst van de bijna vijfenveertig jarige voetbalvereniging die dat heugelijk feit rond 19 mei 2012 hoopt te vieren. ,,Dat de bomen niet meer tot de hemel groeien is natuurlijk in de gemeente de Marne ook zo en de bezuinigingen treffen ook de sportverenigingen. Als vereniging moeten we nu zelf het onderhoud rond het veld op ons nemen want alleen het maaien van het veld gebeurt nog door de gemeente maar het wordt natuurlijk steeds lastiger om een kleine vereniging, wat P.W.C. is, in stand te houden.”

Naast secretaris is Jitze Drent ook al tweeëntwintig jaar lang de redacteur van het clubblad ‘De P.W.C.-er waar hij, een ook de trouwe lezers, nog steeds veel plezier aan beleeft. ,,Op het gebied van een eigen website zijn we niet met de tijd meegegaan maar ik vind het prachtig dat ons clubblad na tweeëntwintig jaar nog steeds bestaat waarvan ik alle edities nog in mijn bezit heb. Wat het trouwens extra leuk maakt is dat ons erelid en oud-voorzitter Cees Schelling, ondanks zijn respectabele leeftijd van vierentachtig jaar, daar nog steeds een column inschrijft die zijn betrokkenheid bij de club nog duidelijk aangeeft.”

Een betrokkenheid die duidelijk naar voren komt in ‘De PWC-er” van 4 juni 2011. Daarin geeft de oud-voorzitter aan dat hij zich zorgen maakt over de toekomst van PWC omdat de spelers in zijn ogen te gemakkelijk afzeggen en daar de vereniging mee benadelen. Jitze Drent is het helmaal met Schelling eens en ziet dat ook als het grootste gevaar als het gaat om het bestaansrecht van P.W.C.,,Als we richting de toekomst kijken doen we dat voor een jaar want de situatie kan volgend seizoen wel weer heel anders zijn dus wat betreft maken we ook nog geen plannen richting ons eventuele 50 jarig bestaan in 2017. We gaan eerst vol optimisme het nieuwe seizoen met enkele nieuwe spelers waar Jörg Zart de opzienbarendste is. Szart is de nieuwe eigenaar van Hotel Restaurant ‘ De Olle Smidse” in Westernieland en heeft in zijn jeugd voor de Duitse club Arminia Bielefeld gespeeld. Althans, dat wordt er verteld maar verder weet ik niet meer van dan dat hij alleen de thuiswedstrijden kan spelen door zijn werkzaamheden in het Hotel-restaurant. Die thuiswedstrijden worden zoals al eerder genoemd in Westernieland gespeeld waar de drie reclameborden rond het veld aangeven dat P.W.C. het qua inkomsten niet meer van de sponsorbijdrage moet hebben. ,Drie reclameborden en Stichting Wadloopcentrum Pieterburen, die al jarenlang onze shirtsponsor is zorgen natuurlijk niet voor een grote bron van inkomsten. Maar dat ze het toch doen is natuurlijk geweldig want veel publiciteit levert het natuurlijk niet op want zoveel publiek trekken we nu ook weer niet”, zegt hij met een lachend gezicht.

Zo gaat P.W.C. in zijn vijfenveertigste jaar op weg naar een toekomst waarvan niemand weet wanneer hij zal eindigen waarbij het archief aangeeft dat de Pieterburen Westernieland Combinatie in bijna 45 jaar enkele diepte maar vele hoogtepunten heeft beleefd. Hoogte-en dieptepunten die ook in het nieuwe seizoen weer zullen gebeuren en door Jitze Drent aan het papier toevertrouwd zullen worden en het archief ongetwijfeld weer met enkele pakboeken uitgebreid zal worden.