Geert Timmer neemt afscheid als voorzitter van v.v. Kloosterburen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Op 12 jarige leeftijd begon Geert Timmer aan een ruim vijftig jaar durende periode op de velden van eerst Zeester en later Kloosterburen. In die periode was hij naast de eerste damestrainer, enkele jaren bestuurslid en jeugdleider bij Zeester en de laatste elf jaar voorzitter van de v.v. Kloosterburen. Daarnaast behoorde Geert Timmer in de hoogtijdagen van zijn voetballoopbaan, samen met onder andere de broers Rieks en Kees van Ham, Jan Rienks, Elzo van Kampen en doelman Gerrit Arkema, als speler tot het team dat door velen nog steeds als het beste elftal uit de historie van Zeester wordt gezien.

Op 12 jarige leeftijd begon Geert Timmer aan een ruim vijftig jaar durende periode op de velden van eerst Zeester en later Kloosterburen. In die periode was hij naast de eerste damestrainer, enkele jaren bestuurslid en jeugdleider bij Zeester en de laatste elf jaar voorzitter van de v.v. Kloosterburen. Daarnaast behoorde Geert Timmer in de hoogtijdagen van zijn voetballoopbaan, samen met onder andere de broers Rieks en Kees van Ham, Jan Rienks, Elzo van Kampen en doelman Gerrit Arkema, als speler tot het team dat door velen nog steeds als het beste elftal uit de historie van Zeester wordt gezien.

                               

 18-03-2011_NL_Doet_007

Geert Timmer ( links) samen met Bob Bolt op een van de klusdagen van de v.v.Kloosterburen   foto: Jan Gerdez Zoutkamp

Bron: Ommelander Courant                                                                       door : Johan Staal

 

 De over enkele maanden oud-voorzitter van de voetbalvereniging Kloosterburen is over zijn eigen voetbalprestaties zeer bescheiden maar bevestigd na enig aandringen wel dat de voetballers waar hij eind jaren zeventig mee samenspeelde bij Zeester een uitstekende lichting was. ,,Ik ben geen man die roept dat vroeger alles beter was want dat is namelijk niet waar. Vaak worden in mijn ogen de prestaties van vroeger mooier gemaakt dan dat ze in werkelijkheid waren en dat klopt natuurlijk ook niet. Maar het elftal uit die periode was inderdaad wel het beste team waar ik in gespeeld heb.”

Veertig jaar

 Precies veertig jaar was de nu 64 jarige Geert Timmer actief als voetballer waarbij hij werkelijk honderden wedstrijden als middenvelder heeft gespeeld. Het grootste gedeelte speelde zich af in het tenue van Zeester waar op zevenenveertig jarige leeftijd om een bijzondere reden een wijziging in kwam. ,,Toen ik op 12 jarige leeftijd bij Zeester ging voetballen speelde die club haar thuiswedstrijden in Ulrum en dat bleef zo tot men zestien jaar geleden besloot om met Zeester naar Zoutkamp te verhuizen. Ik was echter aan gewend om mijn thuiswedstrijden in Ulrum te spelen en hoewel ik het sportcomplex in Zoutkamp echt prachtig vind voelde dat alsof ik een uitwedstrijd speelde waardoor ik de overstap maakte naar het derde elftal van Kloosterburen waar we toen al geruime tijd woonden.”

Verberteringen

Na nog vijf jaar in het derde elftal te hebben gevoetbald zette hij op 52 jarige leeftijd een punt achter zijn actieve carrière en werd kort daarna benaderd voor de functie van voorzitter. Dat die vraag zo snel kwam had Timmer min of meer zelf in de hand gewerkt weet hij zich nog goed te herinneren. ,,Toen ik voor Kloosterburen ging spelen viel mij op dat bepaalde zaken wel voor verbetering vatbaar was. Daarmee doelde ik voornamelijk op het gebied van de accommodatie. Daar maakte ik tegen bestuurslid Betto Smit weleens een opmerking over maar niet met het idee om ‘even” voorzitter te worden. Ik ben namelijk niet iemand die zonodig in een bestuur moet zitten en het verder alleen maar als een erebaantje ziet. Ik zag echter bij Kloosterburen mogelijkheden om de vereniging een nog betere uitstraling te geven. Dat zag ik gelukkig goed want door ongelofelijk veel zelfwerkzaamheid van de vele vrijwilligers die voor de v.v. Kloosterburen actief zijn hebben we al onze doelstellingen op het gebied van het verbeteren van ons sportcomplex gerealiseerd.”

De voorzitter komt nu echt op stoom en noemt moeiteloos de talloze verbeteringen op die er in de loop de jaren op het complex zijn gerealiseerd. ,In 2004 hebben we ons trainingsveld verbeterd wat een jaar later gevolgd werd door een uitbreiding van twee naar vier kleedkamers en een extra scheidsrechterskleedkamer. Onze kantine onderging in 2008 een ware metamorfose waarbij ook de bestuurskamer behoorlijk werd uitgebreid want die was duidelijk veel te klein. Kregen we voor de verbeteringen die in 2004 en 2005 plaatsvonden via de gemeente de Marne en talloze subsidies nog een groot bedrag om alles te realiseren, de verbetering van onze kantine en bestuurskamer moesten we echter grotendeels zelf financieren.”

 Trots

Voorzitter Timmer verteld dan ook met trots dat de vijfde klasser een gezonde vereniging is die zijn financiële huishouding uitstekend in orde heeft. Hij is dan ook zeer verontwaardigd over de houding van bepaalde politieke groeperingen binnen de gemeente de Marne die een fusie tussen meerdere verenigingen van harte toe zouden juichen. Om zijn woorden kracht bij te zetten pakt hij er de laatste editie van ‘Kloosternijs” erbij waar geschreven wordt dat alle voetbalclubs qua ledenbestand en bestaansrecht duidelijk zullen inleveren de komende jaren. ,,In dat artikel wordt gesuggereerd dat de voetbalclubs in de gemeente de Marne in de toekomst maar op een complex moeten gaan spelen. De verenigingen uit de Marne hebben samen 850 leden maar ik kan iedereen verzekeren dat mocht de politiek zijn zin krijgen er nog geen vijfhonderd actieve leden overblijven om van de vrijwilligers helemaal maar niet te spreken.”

Timmer beargumenteerd zijn mening met cijfers die er niet om liegen want de voetbalvereniging Kloosterburen heeft 153 leden, 73 vrijwilligers, 18 scheidrechters, 58 personen die lid van de club van 50 zijn en ruim 90 reclameborden rond het hoofdveld hangen als een teken dat Kloosterburen duidelijk leeft binnen het Marnegebied en daarbuiten. ,Naast deze cijfers hebben we gemiddeld 150 toeschouwers bij onze thuiswedstrijden waarbij de derby tegen Eenrum de laatste twee jaar steeds door meer dan 300 toeschouwers bezocht werd. Dus kom er bij mij niet mee aan dat voetbalclubs inkrimpen qua bestaansrecht want dan weet je namelijk niet waar je over praat.”

 Standpunt

Een duidelijk standpunt van de man die het in zijn periode als voorzitter niet heeft mogen beleven dat de hoofdmacht promoveerde naar de vierde klasse maar daar een zeer realistische verklaring voor heeft. ,,Voor de vijfde klasse hebben we een prima selectie die iets wat aan de smalle kant is. Qua blessures kwamen we de laatste jaren steeds in de slotfase van de competitie in de problemen. Ik ben er echter stellig van overtuigd dat als we het komend seizoen van blessures verschoond blijven we toch weer om het kampioenschap mee zullen spelen en hopelijk een keer naar de vierde klasse promoveren.”

Aan de faciliteiten op sportpark Westerklooster zal het echter niet liggen want het mag duidelijk zijn dat menig club uit de vierde en ook derde klasse jaloers zal zijn op de accommodatie van de Kloosterbuursters dat door Geert Timmer bevestigd wordt. ,,Binnen de voetbalvereniging hebben we een accommodatiecommissie opgezet die er voor zorgt dat alles er uitstekend bijligt en dat de zaken die verbeterd kunnen worden ook daadwerkelijk gebeurd. Dat is namelijk erg belangrijk en is je visitekaartje naar je gasten toe, wat de andere verenigingen toch zijn. ”

Bindmiddel

Laurens van der Maar, Bob Bolt, Ite Mulder, Harry Reitsma, Allert Mennes, Gerard Stiekema maar ook Geert Timmer zijn dan ook iedere maandag en vrijdagmorgen op het complex van de vijfde klasser te vinden en wordt er, nadat de laatste dorpsnieuwtjes door de mannen zijn besproken, de nodige werkzaamheden verricht worden om er voor te zorgen dat het complex er ieder weekend weer netjes bij ligt. Dat is iets waar de binnenkort aftredende voorzitter van kan genieten, net zoals hij geniet van de samenhorigheid die er heerst om de vereniging in stand te houden waar een voorzitter volgens Timmer een bindmiddel in moet zijn. ,,Als voorzitter ben je in mijn ogen het bindmiddel binnen een vereniging, want je wordt door de leden vaak aangeschoten als ze een vraag hebben. Ik vind dat ook een normale zaak en heb dat in mijn periode als voorzitter nooit als vervelend ervaren. Ik beschouw dat zelfs als een van hoogtepunten uit mijn loopbaan als voorzitter van Kloosterburen dat men mij altijd wist te vinden.”

Nadat het woord hoogtepunt gevallen was kon de vraag niet uitblijven wat het absolute hoogtepunt tijdens zijn elf jaar durende voorzitterschap van Kloosterburen is geweest. ,,Daar hoef ik geen seconde over na te denken want naast dat ik het fantastisch vond dat in mijn periode als voorzitter, Henk Werkman, Bennie Huizinga, Bob Bolt, Theo Bos, Pé Bolt. Bob Bolt en Henk Korhorn  tot erelid zijn benoemd, was het 75 jarig bestaan van de v.v. Kloosterburen het absolute hoogtepunt. Een speciale commissie had een werkelijk fantastisch festijn georganiseerd waar veel leden en oud-leden aanwezig waren wat tekenend is voor Kloosterburen. Want nog geregeld bezoeken oud-spelers en trainers wedstrijden van het eerste elftal wat ik iedere keer weer speciaal vind.”

 Geert Timmer Brug

Zelf zal de oud-voorzitter ook nog regelmatig langs de lijn staan en zal hij over de ‘Geert Timmer” Brug het complex betreden. Als de naam van het bruggetje valt moet hij zelf ook lachen maar wordt direct duidelijk dat de bijna 65 jarige Geert Timmer een zeer sociale voorzitter was die werkelijk aan alles dacht. ,,Er lag aan de kant van de tennisbaan een brug die niet begaanbaar was voor onze oudere bezoekers. Een van mijn eerste acties als voorzitter was om te zorgen dat iedereen op het sportcomplex kon komen, of wat ook prachtig is, een rondje door het bos te lopen. De bruggetjes zijn op mijn verzoek vlak gemaakt zodat alles en iedereen naar het voetballen kan.”

Zal hij bij de thuiswedstrijden van het eerste elftal nog regelmatig aanwezig zijn, wat de uitduels betreft wordt dat een ander verhaal. ,,Ik ben een voetballiefhebber die ook graag andere verenigingen mag zien spelen zoals Harkemase Boys, WKE, Be Quick of Gronitas. Hoewel je daar uiteraard vaak betere wedstrijden ziet qua niveau kunnen die clubs echter niet tippen aan Zeester en Kloosterburen waar ik ruim vijftig jaar lang een geweldige tijd heb gehad, en wat Kloosterburen betreft nog steeds heb.”