Togtemaarschool schrijft historie op NK

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

De Togtemaarschool uit Bedum is al jarenlang zeer succesvol op de diverse schoolvoetbaltoernooien die er jaarlijks onder auspiciën van de KNVB georganiseerd worden. De vierde plaats die er op dit jaar in Zeist werd behaald op het Nederlands Kampioenschap is echter het absolute hoogtepunt voor de school tot nu toe. Een hoogtepunt waarbij de rol van oud-Stedum voetballer Menko Swieringa en de oud-doelman van Bedum Wim Heemstra niet onvermeld mag blijven.

 De Togtemaarschool uit Bedum is al jarenlang zeer succesvol op de diverse schoolvoetbaltoernooien die er jaarlijks onder auspiciën van de KNVB georganiseerd worden. De vierde plaats die er op dit jaar in Zeist werd behaald op het Nederlands Kampioenschap is echter het absolute hoogtepunt voor de school tot nu toe. Een hoogtepunt waarbij de rol van oud-Stedum voetballer Menko Swieringa en de oud-doelman van Bedum Wim Heemstra niet onvermeld mag blijven.

bron: Ommelander Courant                                                                                      door: Johan Staal

 1308820003

 Het team van de Togtemaarschool dat vierde werd op het Nederlandskampioenschap met links coach Menko Swieringa en achteraan in het midden Wim Heemstra.

Wim Heemstra, als leraar aan de Togtemaarschool verbonden, Menco Swieringa en Inge Niewzwaag vormden samen het begeleidingsteam van het meisjesteam dat via voorrondes in Bedum, Uithuizermeeden, Harkstede uiteindelijk in Wildervank terecht kwam waar de Togtemaarschool kampioen van de provincie werd. Een kampioenschap dat er voor zorgde dat de Togtemaarschool de provincie Groningen mocht vertegenwoordigen in Meppel waar de Noordelijke Districtskampioenschappen werden gehouden. In Meppel werden Janine en Sanne Swieringa, Leila Agdach, Soraya Niewzwaag, Soraya Mertens, Willisa Scholtens, Donna van der Wijk en Esmee van Wilgen wederom eerste wat er voor zorgde dat de school uit Bedum voor het eerst in de historie op de landelijke finale in Zeist aanwezig zou zijn. Een aanwezigheid dat voor Wim Heemstra direct het hoogtepunt betekende in zijn bijna veertig actieve jaren in het onderwijs op het gebied van het schoolvoetbal. ,,Dat we de landelijke finale in Zeist, voor mij het Mekka op schoolvoetbalgebied, was mij nog nooit eerder gebeurd met een team en beschouw ik dan ook als het absolute hoogtepunt in onze historie wat het schoolvoetballen betreft. Ik vind dat de meiden een geweldige prestatie geleverd hebben en waarbij de rol van Menko als coach en Inge die de wissels verzorgde niet te verwaarlozen genoemd mag worden.”

Geweldige prestatie

Voordat Heemstra verder kan gaan met zijn verhaal onderbreekt oud- Stedumer Menko Swieringa de sinds 1974 in Bedum wonende Wim Heemstra en geeft aan dat het de acht meisjes zijn geweest die deze geweldige prestatie hebben neergezet.,,Het team heeft de gehele reeks wedstrijden uitstekend gepresteerd waarbij de rol van Wim, Ilse Niewzwaag en mij duidelijk sturend en coachend is geweest want de acht meisjes hebben het gedaan. Daar bedoel ik mee te zeggen dat we vooraf duidelijk aan hadden gegeven dat we zo goed mogelijk wilden presteren. Doordat we door de prima resultaten die er geboekt werden steeds verder kwamen begon dat gevoel ook meer bij het team zelf te leven. Toen we uiteindelijk tot Zeist doordrongen waar de zes districtskampioenen uit moesten vechten wie zich tot kampioen van Nederland mocht kronen hebben we duidelijke afspraken gemaakt. We spraken af dat we niet naar Zeist zouden reizen om alleen maar mee te doen. De insteek was minimaal de kruisfinales te bereiken wat uiteindelijk ook gelukt is.”

Acht speelsters

Wim Heemstra, sinds 1990 bestuurlijk actief binnen de voetbalvereniging Bedum, voegt daar ogenblikkelijk aan toe dat er op 15 juni in Zeist ook echt niet meer inzat.,,Ons team bestond uit acht speelsters waardoor we maar een wissel tot onze beschikking hadden. Naarmate het toernooi vorderde begon het warme weer van die dag zijn tol te eisen wat ons uiteindelijk een plaats op het podium heeft gekost. Ik ben er namelijk van overtuigd dat als wij iets meer hadden kunnen wisselen de Togtemaarschool Nederlands Kampioen was geworden.”

Die mening wordt door Menko Swieringa gedeeld waarbij de oud-voetballer als voorbeeld aangeeft dat er binnen het team ook op tactisch gebied goed gevoetbald werd. ,,Vroeger toen ik zelf nog actief was vond ik het al belangrijk dat er nagedacht werd bij wat je deed in het veld. Dat spelers lukraak een bal wegschoten kon ik vroeger al moeilijk tegen en dat is nog steeds het geval. Ik ben namelijk ook coach van de E1-junioren van Bedum en wijs de spelertjes van dat team erop dat een bal niet alleen maar naar voren geschoten hoeft te worden. Een bal terug leggen richting de achterste linie kan in veel gevallen weleens beter zijn. Ik zeg dan ook altijd dat het voetballen voor tachtig procent uit nadenken bestaat wat helaas veel te weinig gebeurt.”

Gedreven

De voorgaande opmerkingen van beide mannen geeft direct hun gedrevenheid aan wat door Heemstra met een lachend gezicht erkend wordt.,,Menko is misschien nog wel iets gedrevener dan ik ben maar inderdaad, we kunnen er beide wat van. Zo hebben we, denk ik, onze eigen actieve carrière ook beleeft en dat zit er nog steeds in."

Als de voetbalcarrière van Wim Heemstra en Menko Swieringa tersprake komt blijkt dat beide hun sporen meer dan verdiend hebben in het Groninger amateurvoetbal. Zo heeft Wim Heemstra als doelman van Bedum nog in de tweede klasse gevoetbald tegen gerenommeerde clubs die nu in de top van het amateurvoetbal uitkomen. ,,Hoewel ik niet heel erg lang in het eerste elftal gespeeld heb omdat Bedum in die jaren een geweldige lichting keepers had in de personen van Derk Bleeker, Jeroen Korpershoek en later Egbert Darwinkel kijk ik terug op een mooie periode waarin we met Bedum zelfs nog in de tweede klasse heb gespeeld.”

Menko Swieringa kwam vierendertig jaar geleden op zestien jarige leeftijd in het eerste elftal van Stedum en zou daar ruim zestien jaar in blijven spelen. Een periode waarin hij diverse keren benaderd werd of hij niet voor een andere vereniging wilde komen voetballen waar de voetballer nooit op inging. ,,Dat heb ik nooit gedaan en ik ben heel eerlijk daar heb ik achteraf wel spijt van. Voorop gesteld ik heb een prachtige periode gehad in Stedum maar toch had ik de stap toen moeten maken. Ik volg het voetbal nog op de voet want iedere zaterdag bezoek ik samen met een groepje voetballiefhebbers dat uit Appie Zwerver, mijn broer Erik, Simon Apotheker en Jack Suiveer bestaat wel een wedstrijd in de provincie. Dan zie ik soms spelers die de stap naar een niveau hoger gemaakt hebben en dan denk ik weleens had ik dat toen ook maar gedaan.”

Wim Heemstra is het helemaal met zijn dorpsgenoot eens dat voetballers de stap naar een hoger niveau altijd moeten proberen te maken. ,,Dat moet je ook als vereniging stimuleren want daarmee geef je als club een goed signaal af richting het beleid dat je voert.”

Toekomst

Zo komen we bijna automatisch bij het punt terecht van de aanstaande samenwerking tussen CVVB en Bedum. Het komende seizoen zal die samenwerking bij de A-junioren zijn primeur krijgen wat door Menko Swieringa en Wim Heemstra van harte toegejuicht wordt. Wim Heemstra kan als bestuurslid nog niet teveel op de zaken vooruit lopen maar beiden zien wel in dat een fusie tussen de tweejeugdafdelingen geen vijf jaar meer op zich zal laten wachten. Dan zal alle jeugd samengevoegd worden wat een enorm potentieel aan talentvolle spelers en speelsters oplevert want Bedum en CVVB hebben samen alleen al 120 meisjes en dames die voetballen. Een aantal waarmee Bedum na Eenrum op de tweede plaats komt qua ledenaantal en waar het Arjen Robben Veld duidelijk een positieve invloed op heeft weet Heemstra te vertellen.

,,Het Arjen Robben Veld was na het veld in Lelystad het tweede Cruyff Court wat aangelegd werd en dat heeft het jeugdvoetbal in Bedum een duidelijke ‘boost” gegeven. En als beide verenigingen straks een samenwerking aangaan verwacht ik dat het jeugdvoetbal in Bedum naar een nog hoger niveau zal gaan.”

Swieringa sluit zich direct bij de woorden van Heemstra aan maar plaatst direct de opmerking dat de gemeente dan met beide verenigingen moet meedenken ten aanzien van de sportvelden.,,Op korte termijn zal er iets met het complex moeten gebeuren want we zijn gewoon te klein behuisd. Op zaterdag is het ook naar de tegenstanders toe zeer chaotisch en dat is geen reclame natuurlijk. Minimaal een kunstgrasveld zou prachtig zijn maar als ik heel eerlijk ben, voor de toekomst van het voetballen in Bedum is een kunstgrasveld bittere noodzaak.”