Zijspanduo Philip Wieringa/Hessel Auwema richten blik op Europese subtop

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Nu het voetbalseizoen teneinde is mag ik voor de Ommelander Courant regelmatig op pad voor het maken van interviews met personen die actief zijn in andere sporten. In deel 1 komt het zijspanduo Philip Wierenga en Hessel Auwema aan het woord.

Nu het voetbalseizoen teneinde is mag ik voor de Ommelander Courant regelmatig op pad voor het maken van interviews met personen die actief zijn in andere sporten. In deel 1 komt het zijspanduo Philip Wierenga en Hessel Auwema aan het woord

                                          rijders

 Philip Wierenga (links) en Hessel Auwema 

Bron :Ommelander Courant                                                                                           door: Johan Staal 

Een van de doelstellingen van het zijspanduo Philip Wierenga en Hessel Auwema  was om op 3 juli in het Friese Noordwolde tijdens de Finale van de Europese kampioenschappen Grasbaan voor zijspannen aan de start te verschijnen. Doordat Philip Wieringa en zijn bakkenist Hessel Auwema tijdens de halve finales in het Duitse Bielefeld niet bij de eerste zes eindigden werd de doelstelling echter niet gehaald. Hoewel teleurgesteld heeft het zijspanduo er alle vertrouwen in dat er nog genoeg progressie gemaakt kan worden om de komende jaren misschien wel een rol in de Europese subtop mee te kunnen spelen.

 Grasbaanvirus

 Sinds 2006 vormen de 36 jarige Philip Wierenga uit Wehe Den Hoorn en de 28 jarige, in Delfzijl woonachtige, Hessel Auwema samen een zijspancombinatie die in binnen en buitenland op de diverse grasbaanraces uitkomt. Hessel Auwema is de meest geroutineerde van de twee want de inwoner uit Delfzijl begon op vijftienjarige leeftijd aan een carrière die hem al bij veel rijders in het, bakje” deed belanden. ,,Ik begon, toen ik nog in Annen woonde,  bij Gerben Schuurman die een bakkenist zocht. Ik wilde het weleens proberen en heb zeven jaar bij Gerben in de bak gezeten. Nadat Gerben er mee stopte heb ik een jaar met Sven Holstein gereden en ben  gelegenheidsbakkenist geweest bij ondermeer William Matthijssen, 7-voudig Europees kampioen Tommy Kunert, Marco Glorie en Tony Cook.”

Waar Hessel Auwema al op jonge leeftijd met het virus ‘grasbaanracen” besmet werd duurde het bij Philip Wierenga enkele jaren langer voordat de inwoner van Wehe Den Hoorn daadwerkelijk in dat onderdeel van de gemotoriseerde sport actief werd. ,,Ik vond vroeger grasbaanraces wel spectaculair om te zien maar meer ook niet. Ik was in het karten en autocrossen actief waardoor mijn rol beperkt bleef tot die van toeschouwer. Uiteindelijk kwam ik op een punt dat ik het toch eens wilde proberen zodat ik in 2003 de stap naar de grasbaan heb gemaakt in de zijspanklasse.”

In zijn beginjaren reed de toen 28 jarige Philip Wierenga met dorpsgenoot Gert Medendorp als bakkenist. Daarna werd Roelof Mellens, in 2005, de opvolger van Medendorp. Mellens gaf na een jaar aan dat hij er mee stopte zodat Philip Wierenga zijn huidige bakkenist benaderde weet Auwema zich nog goed te herinneren. ,,Nadat Philip mij benaderde of ik interesse had zijn we bij elkaar gaan zitten om te kijken of onze doelstellingen bij elkaar pasten. Tijdens het eerste gesprek werd duidelijk dat we op dezelfde golflengte zaten zodat we besloten met elkaar in zee te gaan.”

Zo kwam in 2006 de combinatie Philip Wierenga/ Hessel Auwema tot stand al kende het team de nodige aanloopproblemen. Zo moest Hessel Auwema in 2007 eerst een open hartoperatie ondergaan voordat het duo echt aan de weg kon gaan timmeren. De in het dagelijks leven als werkvoorbereider bij BAM Techniek werkzaam zijnde bakkenist had al vanaf zijn geboorte een hartafwijking en wist dat vroeg of laat er een hartklep vervangen moest worden. ,Ik wist al heel lang dat de operatie, waarbij ik een nieuwe hartklep zou krijgen, er aan zat te komen. Na de succesvol verlopen operatie voelde ik mij conditioneel een stuk beter wat als bakkenist natuurlijk erg belangrijk is. Conditioneel moet je namelijk sterk zijn want vermoeidheid gaat ten koste van je concentratie en dat kan grote ongelukken veroorzaken.”

Zwaar ongeval

Het duo weet ondertussen wat voor inpact een groot ongeval kan hebben want in 2008 werden ze zelf getroffen door dit schrikbeeld voor iedere deelnemer. Philip Wierenga brak bij een  ongeval namelijk een rugwervel waardoor dat seizoen als verloren beschouwd kon worden. Nadat dit fysiek ongemak was overwonnen kon het duo richting de toekomst kijken hoewel Hessel het na de zware crash nog steeds ongelofelijk vind dat Philip weer is gaan rijden. ,,We weten allemaal dat er bepaalde riscico, s aan de grasbaansport verbonden zijn maar als Philip na het ongeval zou hebben gezegd dat hij niet meer zou rijden had ik daar alle begrip voor gehad.”

De coureur uit Wehe Den Hoorn dacht daar zelf echter anders over en had daar in vader Jaap, die nu samen met Jack Dijkstra uit Eenrum als monteur aan het team verbonden is, een goed voorbeeld in. ,Mijn vader reed vroeger ook en heeft toen ook een zwaar ongeluk gehad maar ook hij stapte daarna weer op de motor. Dat is ook de beste manier want als je te lang wacht om weer te gaan rijden kom je nooit weer op de baan.”

Als het woord baan valt komt het gesprek automatisch op de favoriete banen van het duo waarbij die van Eenrum als de beste uit de bus komt. De beide mannen noemen vooral de tijd die de vele vrijwilligers er in steken als bijzonder om de baan iedere keer weer in goede conditie te krijgen.,,Om een baan in goede conditie te krijgen geldt natuurlijk voor alle banen waar we rijden maar Eenrum is natuurlijk toch speciaal. Iedere wedstrijd weer ligt er een baan die werkelijk in uitstekende conditie is. Dat is een compliment waard voor al die vrijwilligers want er worden bergen werk verzet om het grasbaanspektakel iedere keer weer tot een feest te maken.”

Het team Wieringa/Auwema, rijdend voor de MCE, zien de baan in Eenrum  een beetje als hun thuisbaan  waar ze wel wat vaker zouden willen rijden. ,,De baan wordt een keer per jaar door de motorclub gebruikt en sinds kort worden er jaarlijks weer draverijen gehouden in Eenrum. Dat is natuurlijk erg weinig maar doordat de baan op een complex ligt waar ook de voetbalvereniging haar velden heeft liggen is het lastig om vaker races te organiseren.” aldus Philip Wieringa.

Naast dat ze het zelf jammer vinden dat ze niet vaker op de ‘droombaan” van Eenrum rijden geldt dat ook voor de officiële fanclub die Philip Wieringa en Hessel Auwema tijdens hun races moreel steunen verteld  bakkenist Hessel Auwema .,,Voor ons is het prachtig dat in zowel  Nederland als in het buitenland speciaal fans voor ons komen wat iedere keer weer een aparte ervaring is. We waarderen  enorm dat mensen ons zou nadrukkelijk volgen wat ons nog meer stimuleert om ons beste beentje voor te zetten.”

Naast Philip Wieringa, die als transportondernemer van maandag tot vrijdag van huis is, rijdt er verder ook nog een oud-inwoner uit Wehe Den Hoorn mee in het zijspangebeuren, namelijk ‘Jojo” van der Werf. Als de naam valt van de man die op menig grasbaanevenement aangekondigd wordt als de’ nachtburgemeester van Groningen”  moeten beiden lachen maar klink in de woorden direct het respect door wat ze voor hun collega hebben. ,,Jojo” hoort er gewoon bij, want hoewel hij niet vaak op het podium komt is hij bij zowel collega, s als toeschouwers mateloos populair door zijn hele manier van optreden.” verteld Hessel Auwema met een lach op zijn gezicht die doet vermoeden dat er in het zijspanwereldje het nodige afgelachen wordt.

                                          924682582_5_F2Xq

Sfeer onderling

De woorden van Auwema zijn tekenend voor de onderlinge sfeer binnen de zijspancombinaties die ook goed te noemen is als het om het lenen van materiaal gaat weet Philip Wieringa. ,,Ik durf te zeggen dat de sfeer bij ons onderling beter is dan bij de solorijders. Toen ik net begon als rijder kreeg ik veel tips van William Matthijssen, Hessel heeft veel steun gehad van oud-bakkenist Harry Drent, wat gewoon super is. Matthijssen bereidt voorziet mij nog geregeld van nuttig advies hoewel we in de wedstrijden geen pardon kennen want dan zijn we gewoon elkaars tegenstander.”

Zo is de zijspancombinatie Wieringa/Auwema steeds opzoek om de grenzen te verleggen om te proberen om op die manier een treetje hoger te komen. Een treetje hoger waarbij de hulp van sponsoren onontbeerlijk is waar het duo, met tien verschillende sponsoren, zeer tevreden over is.,,Zonder steun van onze sponsoren, waar de MCE Eenrum er een van is, zou het voor ons onmogelijk zijn om aan bijvoorbeeld wedstrijden in het buitenland deel te nemen. Een seizoen kost veel geld en dat moet er wel ieder jaar weer komen. Met onze sponsoren hebben we het dan ook echt getroffen. We hopen, ondanks dat we de finale dit jaar niet hebben bereikt, dan ook dat we daar richting de toekomst wel in zullen slagen. Als team hebben we daar alle vertrouwen die we graag met onze trouwe sponsoren en fans  willen delen de komende jaren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu het voetbalseizoen teneinde is mag ik voor de Ommelander Courant regelmatig op pad voor het maken van interviews met personen die actief zijn in andere sporten. In deel 1 komt het zijspanduo Philip Wierenga en Hessel Auwema aan het woord

 

Nu het voetbalseizoen teneinde is mag ik voor de Ommelander Courant regelmatig op pad voor het maken van interviews met personen die actief zijn in andere sporten. In deel 1 komt het zijspanduo Philip Wierenga en Hessel Auwema aan het woord

 

 

 

Een van de doelstellingen van het zijspanduo Philip Wierenga en Hessel Auwema  was om op 3 juli in het Friese Noordwolde tijdens de Finale van de Europese kampioenschappen Grasbaan voor zijspannen aan de start te verschijnen.

Doordat Philip Wieringa en zijn bakkenist Hessel Auwema tijdens de halve finales in het Duitse Bielefeld niet bij de eerste zes eindigden werd de doelstelling echter niet gehaald. Hoewel teleurgesteld heeft het zijspanduo er alle vertrouwen in dat er nog genoeg progressie gemaakt kan worden om de komende jaren misschien wel een rol in de Europese subtop mee te kunnen spelen.

 

Sinds 2006 vormen de 36 jarige Philip Wierenga uit Wehe Den Hoorn en de 28 jarige, in Delfzijl woonachtige, Hessel Auwema samen een zijspancombinatie die in binnen en buitenland op de diverse grasbaanraces uitkomt. Hessel Auwema is de meest geroutineerde van de twee want de inwoner uit Delfzijl begon op vijftienjarige leeftijd aan een carrière die hem al bij veel rijders in het, bakje” deed belanden.

,,Ik begon, toen ik nog in Annen woonde,  bij Gerben Schuurman die een bakkenist zocht. Ik wilde het weleens proberen en heb zeven jaar bij Gerben in de bak gezeten. Nadat Gerben er mee stopte heb ik een jaar met Sven Holstein gereden en ben  gelegenheidsbakkenist geweest bij ondermeer William Matthijssen, 7-voudig Europees kampioen Tommy Kunert, Marco Glorie en Tony Cook.”

Waar Hessel Auwema al op jonge leeftijd met het virus ‘grasbaanracen” besmet werd duurde het bij Philip Wierenga enkele jaren langer voordat de inwoner van Wehe Den Hoorn daadwerkelijk in dat onderdeel van de gemotoriseerde sport actief werd.

,,Ik vond vroeger grasbaanraces wel spectaculair om te zien maar meer ook niet. Ik was in het karten en autocrossen actief waardoor mijn rol beperkt bleef tot die van toeschouwer. Uiteindelijk kwam ik op een punt dat ik het toch eens wilde proberen zodat ik in 2003 de stap naar de grasbaan heb gemaakt in de zijspanklasse.”

In zijn beginjaren reed de toen 28 jarige Philip Wierenga met dorpsgenoot Gert Medendorp als bakkenist. Daarna werd Roelof Mellens, in 2005, de opvolger van Medendorp. Mellens gaf na een jaar aan dat hij er mee stopte zodat Philip Wierenga zijn huidige bakkenist benaderde weet Auwema zich nog goed te herinneren.

,,Nadat Philip mij benaderde of ik interesse had zijn we bij elkaar gaan zitten om te kijken of onze doelstellingen bij elkaar pasten. Tijdens het eerste gesprek werd duidelijk dat we op dezelfde golflengte zaten zodat we besloten met elkaar in zee te gaan.”

Zo kwam in 2006 de combinatie Philip Wierenga/ Hessel Auwema tot stand al kende het team de nodige aanloopproblemen. Zo moest Hessel Auwema in 2007 eerst een open hartoperatie ondergaan voordat het duo echt aan de weg kon gaan timmeren. De in het dagelijks leven als werkvoorbereider bij BAM Techniek werkzaam zijnde bakkenist had al vanaf zijn geboorte een hartafwijking en wist dat vroeg of laat er een hartklep vervangen moest worden.

,,Ik wist al heel lang dat de operatie, waarbij ik een nieuwe hartklep zou krijgen, er aan zat te komen. Na de succesvol verlopen operatie voelde ik mij conditioneel een stuk beter wat als bakkenist natuurlijk erg belangrijk is. Conditioneel moet je namelijk sterk zijn want vermoeidheid gaat ten koste van je concentratie en dat kan grote ongelukken veroorzaken.”

Het duo weet ondertussen wat voor inpact een groot ongeval kan hebben want in 2008 werden ze zelf getroffen door dit schrikbeeld voor iedere deelnemer. Philip Wierenga brak bij een  ongeval namelijk een rugwervel waardoor dat seizoen als verloren beschouwd kon worden. Nadat dit fysiek ongemak was overwonnen kon het duo richting de toekomst kijken hoewel Hessel het na de zware crash nog steeds ongelofelijk vind dat Philip weer is gaan rijden.

,,We weten allemaal dat er bepaalde riscico, s aan de grasbaansport verbonden zijn maar als Philip na het ongeval zou hebben gezegd dat hij niet meer zou rijden had ik daar alle begrip voor gehad.”

De coureur uit Wehe Den Hoorn dacht daar zelf echter anders over en had daar in vader Jaap, die nu samen met Jack Dijkstra uit Eenrum als monteur aan het team verbonden is, een goed voorbeeld in.

,,Mijn vader reed vroeger ook en heeft toen ook een zwaar ongeluk gehad maar ook hij stapte daarna weer op de motor. Dat is ook de beste manier want als je te lang wacht om weer te gaan rijden kom je nooit weer op de baan.”

Als het woord baan valt komt het gesprek automatisch op de favoriete banen van het duo waarbij die van Eenrum als de beste uit de bus komt. De beide mannen noemen vooral de tijd die de vele vrijwilligers er in steken als bijzonder om de baan iedere keer weer in goede conditie te krijgen.

,,Om een baan in goede conditie te krijgen geldt natuurlijk voor alle banen waar we rijden maar Eenrum is natuurlijk toch speciaal. Iedere wedstrijd weer ligt er een baan die werkelijk in uitstekende conditie is. Dat is een compliment waard voor al die vrijwilligers want er worden bergen werk verzet om het grasbaanspektakel iedere keer weer tot een feest te maken.”

Het team Wieringa/Auwema, rijdend voor de MCE, zien de baan in Eenrum  een beetje als hun thuisbaan  waar ze wel wat vaker zouden willen rijden.

,,De baan wordt een keer per jaar door de motorclub gebruikt en sinds kort worden er jaarlijks weer draverijen gehouden in Eenrum. Dat is natuurlijk erg weinig maar doordat de baan op een complex ligt waar ook de voetbalvereniging haar velden heeft liggen is het lastig om vaker races te organiseren.” aldus Philip Wieringa.

Naast dat ze het zelf jammer vinden dat ze niet vaker op de ‘droombaan” van Eenrum rijden geldt dat ook voor de officiële fanclub die Philip Wieringa en Hessel Auwema tijdens hun races moreel steunen verteld  bakkenist Hessel Auwema .

,,Voor ons is het prachtig dat in zowel  Nederland als in het buitenland speciaal fans voor ons komen wat iedere keer weer een aparte ervaring is. We waarderen  enorm dat mensen ons zou nadrukkelijk volgen wat ons nog meer stimuleert om ons beste beentje voor te zetten.”

Naast Philip Wieringa, die als transportondernemer van maandag tot vrijdag van huis is, rijdt er verder ook nog een oud-inwoner uit Wehe Den Hoorn mee in het zijspangebeuren, namelijk ‘Jojo” van der Werf. Als de naam valt van de man die op menig grasbaanevenement aangekondigd wordt als de’ nachtburgemeester van Groningen”  moeten beiden lachen maar klink in de woorden direct het respect door wat ze voor hun collega hebben.

,,Jojo” hoort er gewoon bij, want hoewel hij niet vaak op het podium komt is hij bij zowel collega, s als toeschouwers mateloos populair door zijn hele manier van optreden.” verteld Hessel Auwema met een lach op zijn gezicht die doet vermoeden dat er in het zijspanwereldje het nodige afgelachen wordt.

De woorden van Auwema zijn tekenend voor de onderlinge sfeer binnen de zijspancombinaties die ook goed te noemen is als het om het lenen van materiaal gaat weet Philip Wieringa.

,,Ik durf te zeggen dat de sfeer bij ons onderling beter is dan bij de solorijders. Toen ik net begon als rijder kreeg ik veel tips van William Matthijssen, Hessel heeft veel steun gehad van oud-bakkenist Harry Drent, wat gewoon super is. Matthijssen bereidt voorziet mij nog geregeld van nuttig advies hoewel we in de wedstrijden geen pardon kennen want dan zijn we gewoon elkaars tegenstander.”

Zo is de zijspancombinatie Wieringa/Auwema steeds opzoek om de grenzen te verleggen om te proberen om op die manier een treetje hoger te komen. Een treetje hoger waarbij de hulp van sponsoren onontbeerlijk is waar het duo, met tien verschillende sponsoren, zeer tevreden over is.

,,Zonder steun van onze sponsoren, waar de MCE Eenrum er een van is, zou het voor ons onmogelijk zijn om aan bijvoorbeeld wedstrijden in het buitenland deel te nemen. Een seizoen kost veel geld en dat moet er wel ieder jaar weer komen. Met onze sponsoren hebben we het dan ook echt getroffen. We hopen, ondanks dat we de finale dit jaar niet hebben bereikt, dan ook dat we daar richting de toekomst wel in zullen slagen. Als team hebben we daar alle vertrouwen die we graag met onze trouwe sponsoren en fans  willen delen de komende jaren.