Gerard Heun: Van Voetbalshirt naar Trainingspak

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Op 17 jarige leeftijd debuteerde Gerard Heun in het eerste elftal van Poolster. Met als breekpunt een eenjarig uitstapje naar Corenos bleef de ‘Spiekster” zijn vereniging al die jaren trouw en zette hij na eenentwintig jaar een punt achter zijn loopbaan als speler om zich verder te bekwamen in het trainersvak.

Op 17 jarige leeftijd debuteerde Gerard Heun in het eerste elftal van Poolster. Met als breekpunt een eenjarig uitstapje naar Corenos bleef de ‘Spiekster” zijn vereniging al die jaren trouw en zette hij na eenentwintig jaar een punt achter zijn loopbaan als speler om zich verder te bekwamen in het trainersvak.

 1289142771_resized

 Gerard Heun na een fel duel met FC LEO-speler Rick Oost in het seizoen 2009-2010 foto: Photopleasure Ronnie Afman Baflo 

bron: Ommelander Courant                                                                                        door : Johan Staal

Als zijn uitstapje in het seizoen 2001-2002 naar Roodeschool tersprake komt moet de 37 jarige Gerard Heun er tien seizoenen later zelf ook om lachen. ,,Doordat we elkaar in het uitgaanscircuit geregeld tegen kwamen werd je weleens gepolst of je niet naar een andere club wilde overstappen. Zo kwam ik Aalderd Duinkerken en Dennis Pieterman geregeld tegen en die vroegen op een gegeven moment of ik er niet voor voelde om bij Corenos te komen voetballen. Zo kwam ik dus voor aanvang van seizoen 2001-2002 in Roodeschool bij Corenos terecht.”

Het werd een succesvol jaar voor Gerard Heun die een seizoen eerder met Poolster uit de vierde klasse was gedegradeerd, maar het verblijf in Roodeschool was maar van korte duur.,,We werden met Corenos dat jaar kampioen in de vierde klasse wat natuurlijk prachtig was om mee te maken maar Poolster bleef natuurlijk wel mijn club en ik besloot dan ook om terug te keren.”

Opvallend

Hoewel de liefde voor het geel/zwart het uiteindelijk won van een langer verblijf in Roodeschool kwam de allrounder tot een opvallende constatering. ,,Ik kwam er achter dat er bij Corenos steviger getraind werd dan ik bij ons gewend was. Daar bedoel ik mee dat bij Corenos tijdens trainingen scheenbeschermers geen overbodige luxe was omdat er in partijvormen scherp getraind werd. Men liep niet te schoppen maar trainingen werden daar meer in de sfeer van de wedstrijden beleefd dan bij ons het geval was had ik het idee."

Duels waren daar ook echt duels en dat was, en dat is nog steeds wel een beetje zo, bij Poolster niet altijd het geval. Bij ons heerst toch een iets andere mentaliteit wat dat betreft:” Dat noemt Heun ook als een van de oorzaken dat Poolster uiteindelijk de nacompetitie misliep. ,We stonden er gedurende het gehele seizoen uitstekend voor maar hebben ons bijvoorbeeld in de uitwedstrijd tegen FC LEO compleet laten inpakken. We verloren daar met 4-0 en hadden het toen niet meer in eigen hand. Ik ben er van overtuigd dat als wij in Leens hadden gewonnen wij in de nacompetitie ook een goed figuur hadden geslagen. Dan moet er echter iemand die het spul even op ‘scherp” kan zetten zoals Aalderd en Klaas Duinkerken dat kunnen. Dat zijn binnen de lijnen spelers die tot het uiterste gaan maar zijn buiten de lijnen mannen waar je prima een biertje mee kan drinken.”

Toch werd er van‘Toefke”, een bijnaam die ik aan mijn Corenos-tijd heb overgehouden omdat ik mijn haar toen in een bepaald model had, op zaterdag 7 mei in het duel tegen Stedum officieus afscheid genomen omdat de nacompetitie in theorie nog steeds mogelijk was voor de ‘Spieksters” ,Dat prachtig afscheid was inderdaad heel dubbel omdat we in theorie nog in de race waren voor een eventuele plaats in de nacompetitie. Iedereen hoopte dan ook dat het seizoen nog met twee wedstrijden verlengd zou worden maar helaas zat dat er aan het slot van de competitie niet meer in.”

Hoewel hij dit seizoen steeds vaker als invaller werd gebruikt hoopte de routinier vurig dat Poolster in de nacompetitie terecht zou komen omdat Poolster in zijn ogen genoeg potentieel bezit om ook in de derde klasse een rol van betekenis te kunnen spelen., Dat meen ik echt, want ik vind dat wij genoeg talent binnen de club hebben lopen die dat niveau aankunnen. Dennis van Dijk, Jeroen en Johan de Groot zijn spelers die ook in de derde klasse een goed figuur zouden slaan. Daarnaast krijgen we er met Ronny Bakker natuurlijk een spits bij die ook goed is voor een aantal doelpunten. Wat dat betreft moeten we het komend jaar de stap naar de derde klasse kunnen maken”

Zelf zal de in het dagelijks leven als lasser werkzaam zijnde Gerard Heun in een andere hoedanigheid mee helpen om Poolster richting de derde klasse te stuwen want hij zal als tweede trainer aan Poolster verbonden blijven. De laatste jaren was hij naast speler van het eerste elftal ook trainer van de C1 waar enkele maanden geleden een verrassende taak bijkwam. ,Enkele maanden geleden kwam het bestuur met de vraag of ik er voor voelde om het tweede team te gaan trainen. Daar overvielen ze mij eerlijk gezegd wel mee want ik had het prima naar mijn zin bij de C1. Thuis moest ik uiteraard ook met Karin overleggen want er was ook een kleine opkomst dus er moest wel wat geregeld worden. In samenspraak met Karin, en ook trainer Jur Smit, besloot ik om het tweede te gaan trainen omdat ik na mijn eigen carrière graag als trainer door wil gaan. De amateurvoetbalwereld is een leuke wereld waar ik graag actief in blijf. Daarom snap ik ook niet dat veel oud-voetballers die ambitie niet hebben. Dat zie je ook bij Poolster dat als men stopt als voetballer niets meer doet voor de vereniging. Ik weet dat iedereen het tegenwoordig druk heeft maar als we dat allemaal gaan roepen wordt het nooit wat.”

Tweede trainer

De vader van de ondertussen vier maanden oude Robin ging dan ook aan de slag met het tweede elftal van Poolster en de samenwerking beviel beide partijen uitstekend. Waar Gerard Heun bang was dat het qua acceptatie een lastig verhaal zou worden werd het tegendeel bewezen en waren de spelers van het tweede team blij dat de samenwerking met de oud-speler werd voortgezet ,,Toen het bestuur enkele weken geleden bij mij kwam met de vraag wat ik van de samenwerking vond heb ik direct gesteld dat het voor mij van belang was hoe de groep er tegen aankeek. Dat was namelijk erg belangrijk voor mij hoe de jongens er tegen aankeken. Binnen de spelersgroep leefde unaniem de wens dat ik door zou gaan als trainer en wat naar mijn volle tevredenheid richting het komende seizoen omgezet is in een contract als tweede trainer bij Poolster.”

Het trainersdiploma heeft Heun nog niet in zijn bezit maar het is niet ondenkbeeldig dat hij in de toekomst dat papiertje zal gaan halen. Tot die tijd zal hij echter putten uit de oefenstof die hij van de diverse trainers heeft opgestoken.,,Van alle trainers steek je wat op en van de een wat meer dan de andere uiteraard."

Trainers

Zo passeren de namen van Bert de Vries, Kees Mulder, Sjoerd van der Klaarbergen en Kees Bouma, de beste trainer die ik ooit heb gehad, de revue. Trainers die allen uitstekend pasten bij een vereniging als Poolster volgens Gerard Heun. ,,De trainers die ik net noemde pasten hier prima. We moeten bij Poolster geen trainers hebben met ‘stadse fratsen” of die ons rondjes om het dorp laten lopen. Dat werkte in het verleden niet en ik weet zeker dat het in de toekomst niet anders zal worden ook. Trainers moeten wel betrokken zijn bij de gehele club en niet alleen bij het eerste elftal. Dat zie je ook bij onze huidige trainer, Jur Smit. Die loopt hier regelmatig zaterdagsmorgens al rond om ook zijn gezicht bij de jeugd te laten zien. Dat is belangrijk want dezelfde jeugdleden staan zaterdagsmiddags het eerste elftal weer aan te moedigen.”

Als hij het over de wisselwerking tussen de jeugd en senioren krijgt komt het karakter van de oud-voetballer duidelijk naar voren wat betreft zijn liefde voor de voetbalvereniging uit Spijk. Een liefde die er in de wedstrijd weleens toe leidde dat er even wat ‘geregeld” moest worden om een bepaald resultaat vast te houden of te bereiken.,,In het belang van het elftal heb ik weleens een gele kaart gepakt wat nu echter verleden tijd is. Ik probeer mij nu als trainer te ontwikkelen waar veel zin in heb. Af en toe een helftje in een lager team misschien nog als voetballer maar verder is het wat mijn voetballoopbaan bertreft mooi geweest.”