Jans Knot: SC Loppersum is gereed voor de volgende 25 jaar

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Voor de Ommelander Courant mocht ik, sinds dat ik mijn eerste verslag van toen nog UVV’70 en Boerakker inleverde, ook geregeld interviews maken. Interviews met oud-voetballers waren daar geregeld bij uiteraard. Voor Puurvoetbalonline zal ik in de zomerperiode regelmatig een duik in het ‘archief” nemen voor een interview met een oud-voetballer,bestuurslid of trainer om die met een beetje aanpassing op Puurvoetbalonline te plaatsen. De tweede in de serie is bestuurslid Jans Knot van SC Loppersum dat op 1 en 2 juli  2011 het 25 jarige jubileum groots zal vieren

Voor de Ommelander Courant mocht ik, sinds dat ik mijn eerste verslag van toen nog UVV’70 en Boerakker inleverde, ook geregeld interviews maken. Interviews met oud-voetballers waren daar geregeld bij uiteraard. Voor Puurvoetbalonline zal ik in de zomerperiode regelmatig een duik in het ‘archief” nemen  voor een interview met een oud-voetballer,bestuurslid of trainer om die met een beetje aanpassing op Puurvoetbalonline te plaatsen. De tweede in de serie is bestuurslid Jans Knot van SC Loppersum dat op 1 en 2 juli  2011 het 25 jarige jubileum groots zal vieren.


 

 1307379439NDSC_0015

Jans Knot in actie bij het aanleggen van het tegelpad rond het hoofdveld van de SC Loppersum 

 

Het jubileumjaar van de op 1 juli 2011 vijfentwintig bestaande sportvereniging kende in de ogen van de vierenvijftig jarige inwoner van Loppersum louter hoogtepunten, waarbij Jans Knot duidelijk niet alleen op het sportieve gedeelte doelt.

,,Voorop gesteld, het sportief aspect moet altijd de boventoon voeren bij een sportvereniging maar ik kijk echter in dit geval graag een stukje verder. Als we bijvoorbeeld kijken wat er in het jubileumjaar op en rond het sportcomplex gerealiseerd is dan is dat in mijn beleving het grootste hoogtepunt. Zo zijn de kleedkamers uitgebreid, hebben we een massageruimte gerealiseerd, is alles rond de kleedkamers en kantine betegeld en is het hekwerk rond het hoofdveld vervangen. Dat heeft heel wat uren gekost en we zijn er nog niet. Een grote wens van ons is om rond het hoofdveld verlichting te realiseren wat  geen klus is die zo maar geregeld is. Daar komt wel een beetje meer voor kijken dan alleen maar het kopen van vier lichtmasten. ”

Plannen

Volop plannen bij Jans Knot die bestuursverantwoordelijk is voor de kantine, een taak die na 1 juli een extra lading krijgt als Loppersum de kantine en kleedkamers in eigen beheer krijgt van de gemeente. ,,Dat wordt een hele verandering voor ons als vereniging maar heeft vele voordelen. Dan zijn we namelijk eigen baas en kunnen kostend besparend werken door sneller tot vervanging van verouderd materiaal over te gaan.” Dan zal een telefoontje weer voldoende zijn om de vrijwilligers te mobiliseren om dat te realiseren die daarmee de saamhorigheid binnen de vereniging symboliseren verteld Jans Knot. ,,Bij alle verenigingen heb je uiteraard vrijwilligers maar als ik zie dat een telefoontje vaak genoeg is als we om hulp vragen dan geeft mij dat iedere keer weer een goed gevoel. Ik zeg dan ook wel eens dat je als bestuurlid geregeld een schouderklopje moet uitdelen want zonder vrijwilligers ben je als club nergens.”

Barcelona-kleuren

Als de sportieve hoogtepunten van de in Barcelona-kleuren, Rood/ Blauw, voetballende vereniging in het jubileumjaar aan de orde komen noemt Jans Knot uiteraard als eerste de promotie naar de tweede klasse hoewel dat eigenlijk nog net buiten het jubileumseizoen viel. ,,Daar begon het eigenlijk wel een beetje mee want door de promotie naar de tweede klasse kreeg alles natuurlijk een extra dimensie. Nadat we gepromoveerd waren speelden we enkele weken later een wedstrijd tegen SC Heerenveen wat de eigenlijke start van ons jubileumjaar was. Dat duel werd mede door medewerking van onze sponsoren en Heerenveen de start van een prachtig jaar dat we op vrijdag 1 en zaterdag 2 juli groots af zullen sluiten met onder andere een optreden van het in onze regio zeer bekende duo, Rooie Rinus en Pé Daalemmer.”

Een optreden dat voor iedereen toegankelijk zal zijn, waar de al vijfentwintig jaar bij de ‘Lopsters” in allerlei functies actief zijnde Jans Knot een mooi argument voor heeft. ,,We hebben als voetbalvereniging met buurtverenigingen, zoals Middelstum, De Fivel en de rest van de clubs in de gemeente Loppersum een prima band en vinden het dan ook normaal dat spelers, bestuursleden en supporters van die clubs in de gelegenheid moeten zijn om het feest samen met ons te vieren.”

Een grote feesttent zal dan ook op het sportcomplex van de Lopsters verschijnen waar maar liefst voor 1300 toeschouwers plaats in is waaronder 300 zitplaatsen. Dat zal nodig zijn want in de voorverkoop zijn nu al bijna 600 kaarten verkocht en Knot verwacht een goed gevulde feesttent op de vrijdag. ,,Dat verwacht ik zeker wat trouwens ook geldt voor de zaterdag, als onze reünie op het programma staat. Daar komen nog steeds aanmeldingen voor binnen dat duidelijk aangeeft dat verder in het land SC Loppersum door haar oud-leden nog niet vergeten is.”

1307380134NSC_Loppersum_1__10___1_

Eerste elftalfoto SC Loppersum met op de foto onder andere: staande vierde van rechts Martin Jurna met naast hem Gert Jan Doff.

 Op de onderste rij helemaal rechts trainer Hemmo Battjes met naast hem Jans Knot

Jubileumboek

De zaterdag zal dan ongetwijfeld in het teken staan van anekdotes en prachtige verhalen over spelers en trainers die bij de vijfentwintig jaar jonge vereniging de revue hebben gepasseerd. Trainers en spelers die ook in het jubileumboek, dat rond het vijfentwintig jarig jubileum door Koos Knoop en Margreet Danhof samengesteld is, genoemd worden. Zonder iemand tekort te willen doen noemt Knot daarbij de namen van Henk Buikema, Dirk Vink en Jaap Danhof die als trainer en inwoner van Loppersum veel voor de club hebben betekend. De ‘Lopster” heeft dan ook veel waardering voor het trio en betiteld ze als zeer betrokken. ,,Als ik onze huidige trainer, Jaap Danhof, als voorbeeld neem dan zie ik iemand die echt begaan is met de vereniging. Jaap is dag en nacht met de club bezig en stond in het verleden, hoewel ze toen beiden bij een andere vereniging als trainer actief waren, samen met Henk Buikema lootjes te verkopen op onze bazar.”

Jans Knot is verder ook zeer te spreken over de trainerskwaliteiten van Danhof die over de gave beschikt om het optimale uit een groep te halen. ,,Jaap is een trainer die duidelijk naar de groep toe is. Dat was zijn voorganger Dirk Vink, die in mijn ogen de basis voor onze huidige successen heeft gelegd, ook maar Dirk was langs de lijn niet altijd iedereen zijn vriend.” voegt hij er lachend aan toe. Zo passeren nog enkele namen de revue waaronder die van de man die in het seizoen ‘89-’90 en ’90-’91 twee keer met Loppersum kampioen werd, Hemmo Battjes. ,,Hemmo Battjes was in die tijd een trainer die uitstekend bij ons paste. Een zeer warme gedreven trainer waar je als speler voor door het vuur ging. Tegenwoordig zou zijn aanpak niet meer werken want de spelers zijn veel mondiger dan dat wij toen waren. De laatste twintig jaar is er in het voetbal heel veel veranderd als je alleen al kijkt naar de technische bagage die spelers tegenwoordig hebben. Ze zien veel meer op de televisie of via internet dan wij vroeger uiteraard en proberen dat na te doen. “ Zelf is hij sinds dit seizoen weer gaan spelen in het vierde elftal en doet dat weer met veel plezier. ,,Ik wilde zelf, nadat ik enkele jaren leider was geweest, zelf weer tegen een balletje trappen. En ook nu blijft de insteek om een wedstrijd winnend af te sluiten. Dat willen winnen gaat er nooit uit maar natuurlijk is gaat het allemaal niet meer zo fanatiek als in de jaren dat ik in het eerste elftal speelde.”

Gedreven

Die laatste opmerking denkt niet helemaal de lading want als het naderend afscheid van Gert Jan Doff als speler van het 1e elftal tersprake komt spreekt Jans Knot de wens uit dat de routinier zijn carrière in het vierde elftal zal voortzetten. ,,Gert Jan heeft een geweldige carrière in het eerste elftal gehad en die kunnen we er natuurlijk prima bij gebruiken. Mooi daarbij is vanuit de jeugd spelers als Rick Buikema, Jeffrey Leegstra en mijn neef John Knot steeds dichter bij de eerste selectie komen en zijn plaats overnemen. Dat vind ik persoonlijk ook een van de hoogtepunten van dit seizoen. Dat we in onze jeugdafdeling het nodige talent hebben lopen die op termijn er voor kunnen zorgen dat we minimaal een stabiele tweede klasser blijven. Wat dat betreft zijn we dan ook in alle geledingen gereed voor de komende vijfentwintig jaar.”