Henk Leegte : Het voetballen mis ik nog iedere dag

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

In de  Ommelander Courant verschijnen in de periode dat het sportaanbod wat terugloopt regelmatig interviews met oud- voetballers die de schoenen jaren geleden al aan de wilgen hebben gehangen. Soms zijn het echter spelers die dit zijn seizoen hun laatste wedstrijd voor het eerste elftal hebben gespeeld. Een mooie serie is al opgebouwd en uit mijn’ archief” de komende weken dan ook enkele interviews die al in de Ommelander Courant hebben gestaan.

In de  Ommelander Courant verschijnen in de periode dat het sportaanbod wat terugloopt regelmatig interviews met oud- voetballers die de schoenen jaren geleden al aan de wilgen hebben gehangen. Soms zijn het echter spelers die dit zijn seizoen hun laatste wedstrijd voor het eerste elftal hebben gespeeld. Een mooie serie is al opgebouwd en uit mijn’ archief” de komende weken dan ook enkele interviews die al in de Ommelander Courant hebben gestaan.

                                       noordpool1-70-71

                           Henk Leegte (0nderste rij derde van links) met het team dat naar de 2e klasse promoveerde (foto clubsite Noordpool)

De nu 70 jarige Henk Leegte bladert soms nog door zijn plakboeken en denkt dan nog met veel plezier terug aan zijn jaren als voetballer van Kloosterburen en Noordpool. Bij de laatste vereniging behaalde hij zijn grootste successen door onderdeel uit te maken van het team dat namens Noordpool in de jaren zeventig in de tweede klasse uitkwam.

De carrière van Henk Leegte begon in 1957 toen hij op 16 jarige leeftijd debuteerde in het eerste elftal van Kloosterburen. Ruim zeven jaar zou hij in het eerste elftal van de toenmalige vierde klasser spelen voordat hij op 24 jarige leeftijd verhuisde naar Uithuizen waar hij vanaf het seizoen 1965-1966 jarenlang voor Noordpool zou uitkomen. Over de verdediger wordt nog steeds met eerbied in Kloosterburen en Uithuizen gesproken wanneer de voetbalkwaliteiten van de centrale verdediger aan de orde komen. Geroemd wordt hij door velen om zijn inzicht en kopkracht wat uiteindelijk, zij het schoorvoetend, door de oud-voetballer zelf ook wordt erkend.

,,Ik vind zoiets moeilijk om van jezelf te zeggen maar ik kon inderdaad goed koppen en het organiseren van de verdediging ging mij over het algemeen ook goed af. Wat dat betreft verbaas ik mij geregeld hoe er tegenwoordig in het hedendaagse voetbal verdedigd wordt.”

 Praatstoel

De altijd in de achterste linie gespeeld hebbende Henk Leegte zit direct op zijn praatstoel als dit onderwerp aan de orde komt en noemt daarbij FC Groningen Andreas Granqvist als voorbeeld. ,,Als ik zie hoe Granqvist bijvoorbeeld in de wedstrijd tegen NEC het duel inging waarbij hij tegen een gele kaart aanliep dan vraag ik mij af wie hem dat zo geleerd heeft. Dan hebben we het over het profvoetbal en hoeven we over de amateurs verder maar niet te hebben want daar is het qua goede verdedigers helemaal matig gesteld. Daarmee wil ik overigens niet zeggen dat het vroeger beter was. Ik denk dat wij er in onze tijd meer mee bezig waren dan dat de voetballers van tegenwoordig.”

Betrokkenheid

De inwoner van Uithuizen heeft verder een duidelijke verklaring voor het feit dat spelers tegenwoordig minder betrokken zijn bij de vereniging in hun woonplaats dan vroeger en gauwer overstappen naar een andere club. ,,Het begint natuurlijk al met het feit dat de gezinnen tegenwoordig uit minder kinderen bestaan. Ik heb bijvoorbeeld met mijn broers Kees, Bennie en Louis, die een geweldige techniek en uitstekend schot had, in het eerste elftal van Kloosterburen gespeeld. Dat gaf al een band die tegenwoordig duidelijk minder aanwezig is. De jeugd heeft nu meer geld te besteden en kan daardoor gauwer het vertier buiten het eigen dorp zoeken. Een talentvolle voetballer wordt daardoor via vrienden sneller door een andere club benaderd worden om bij hun te komen spelen en dat vind ik jammer. Het gaat namelijk altijd ten koste van de kleinere verenigingen die het vaak al zo moeilijk hebben. Als dit onderwerp aan de orde komt erkent hij echter lachend dat er vroeger ook weleens interesse van een andere club voor hem is geweest.

,,In de periode dat ik voor Kloosterburen uitkwam is er weleens iemand van GVAV Rapiditas langs de lijn gesignaleerd maar van een overgang is nooit wat gekomen. Daar moet ook bij vertellen dat ik het ook niet echt ambieerde. Ik zag het niet zitten om alleen in de stad te gaan voetballen. Mijn oud-dorpsgenoot Gerard Ernens, waar ik trouwens bijna nooit mee in het eerste elftal van Noordpool of Kloosterburen heb samengespeeld, maakte de stap richting Be Quick wel maar was na een jaar weer terug. Naast dat ik van een dorp kwam en het vervoer al een probleem was had ik, althans dat vond ik zelf, ook de technische bagage niet om te slagen bij een vereniging als GVAV.”

Kampioen

Zo bleef het in eerste instantie Kloosterburen waar na het seizoen 1964-1965 een einde aankwam door de aankoop van een kwekerij in Uithuizen. ,,Samen met mijn vrouw Ali kocht ik in 1964 een kwekerij in Uithuizen en besloot dan ook om bij Noordpool te gaan voetballen. Ik maakte het seizoen nog wel af bij Kloosterburen waarbij het toeval wilde dat Noordpool uitgerekend dat jaar kampioen werd in de klasse waarin beide verenigingen voetbalden en dan ook promoveerde naar de derde klasse.”

Zo begon Henk Leegte zijn carrière bij nieuwbakken derde klasser en kan hij zich nog precies herinneren waar hij zijn eerste duel voor de Uithuizers speelde. ,,Mijn eerste wedstrijd voor Noordpool speelde ik vriendschappelijk tegen Eenrum in Baflo maar waarom dat duel in Baflo werd afgewerkt zou ik niet meer weten aldus de oud-verdediger die al snel de positie van laatste man innam. ,,Bij Noordpool speelde Frits Langeland op die positie maar ik had ook een duidelijke voorkeur voor die plaats. Toen Frits een keer afwezig was in de eerste weken van de competitie nam ik zijn plaats over en ben er niet meer weggeweest.”

Eind jaren zestig had Noordpool een uitstekend elftal weet Henk Leegte zich nog goed te herinneren en hij noemt de namen van voetballers als Roelf en Henk van der Land, Theo Schollema Johnny Veenstra, Karel van der West en Bert Stiekema. ,,Dat waren uitstekende voetballers waarvan Roelf van der Land absoluut de beste was. Roelf had alle kwaliteiten om een groot voetballer te worden maar toen hij later naar Veendam vertrok werd hij helaas minder goed begeleid dan tegenwoordig gebeurd. Ik ben ervan overtuigd als dat wel was gebeurt zijn plafond niet bij Veendam had gelegen.”

In het seizoen 1970-1971 was Henk Leegte samen met Piet Blink, Rosco Eiten, Albert Schipper, Gerard Veenstra, Siert Haan, Jan Bekkering, Henk Bos, Harrie v.d. Linde, Bouwke Dijkstra, Henk v.d. Land, Roelf v.d. Land, Jan Hulsinga, Jannes Nienhuis en Jaap Koelikamp verantwoordelijk voor het hoogtepunt in de geschiedenis van Noordpool door te promoveren naar de tweede klasse. ,,Voor Uithuizen als dorp en Noordpool als club was dat prachtig en de zaken werden ook serieus door het bestuur opgepakt want Bé Huizing uit Middelstum, die later furore als soigneur in de wielersport maakte, werd aangetrokken als masseur. Maar doordat Henk van der Land, naar Friesland, en Roelf, naar Veendam vertrokken degradeerden we een jaar later weer richting de derde klasse. De oud- inwoner van Kloosterburen voetbalde ruim vijftien jaar voor het eerste en later tweede elftal van Noordpool waar hij met veel plezier op terug kijkt. Aan het einde van zijn mooie loopbaan begin hij echte een fout waarvan hij nog vind dat het geen slimme zet was.

Blessureleed

,,Toen ik eigenlijk al gestopt was omdat ik door het voetballen en het werk op de kwekerij steeds meer last van mijn knieën kreeg heb ik mij toch weer laten overhalen om mijn rentree te maken toen het eerste elftal het moeilijk had. Dat was achteraf gezien een slechte beslissing maar als je alles van te voren weet doe je misschien wel meerdere dingen anders.” voegt hij er lachend aan toe. Mocht hij spijt gehad hebben van zijn rentree als voetballer dat had hij niet wat zijn periode als trainer van het dameselftal van Noordpool betrof. Want ook op die periode kijkt hij met enorm veel plezier op terug.

Damesvoetbal

,,In mijn periode als speler nam ik weleens een training over als een trainer ziek was maar ik had verder geen ambitie om als seniorentrainer aan de slag te gaan. Toen ik echter gevraagd werd of ik het dameselftal van Noordpool wilde trainen besloot ik, na overleg met het thuisfront uiteraard want in die tijd trainde ik ook de volleybaldames hier in Uithuizen, daar positief op te reageren. In eerste instantie deed ik het samen met Krijno Bos ( de huidige trainer van Stedum) en Bé Hofstee maar later alleen. Ik moet zeggen dat ik nooit een seconde spijt heb gehad want naast dat het niveau zeer acceptabel was heb ik tot op de dag van vandaag nog steeds contact met een deel van het team van toen. Ik vind het ook nog steeds jammer dat het damesvoetbal verdwenen is bij Noordpool want mijn ervaring is dat dames er qua trainingsopkomst en organiseren van feestjes en uitstapjes meer voor over hebben als menig mannenteam wat de sfeer in een club ten goede komt. Op een gegeven moment konden we geen team meer in het veld brengen en stonden ze van Corenos langs de lijn om te vragen of er speelsters in Roodeschool wilden komen spelen. Ondere andere Betsie de Rouw en Ineke Berendsen vertrokken dan ook naar Corenos en ik ben daar zelf ook nog een aantal jaren als trainer actief geweest.”

Tegenwoordig volgt hij het voetballen op afstand maar komt tot slot met een opzienbarende uitspraak die zijn liefde voor de voetbalsport niet duidelijker kan weergeven. ,,Als ik de plannen zie die de gemeente Eemsmond met het complex van Noordpool heeft begint bij mij gewoon weer te kriebelen al voetballer. Dan zou graag vijftig jaar jonger zijn want echt ik mis het zelf voetballen nog iedere dag.”