Edwin en Arjan Heckman (v.v Engelbert) Onze dagen zijn gevuld met voetbal

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Voor de tweeling Edwin en Arjan Heckman bestaat een groot gedeelte van hun leven uit voetbal. De tweelingbroers voetballen bij Engelbert en zijn ook in het dagelijks leven alle dagen met deze sport bezig. Puurvoetbalonline zocht ze dan ook voor een duo-gesprek aan het Skagerak in de stad Groningen.

Voor de tweeling Edwin en Arjan Heckman bestaat een groot gedeelte van hun leven uit voetbal. De tweelingbroers voetballen bij Engelbert en zijn ook in het dagelijks leven alle dagen met deze sport bezig. Puurvoetbalonline zocht ze dan ook voor een duo-gesprek aan het Skagerak in de stad Groningen.

                           edwin_2

Edwin Heckman in duel met Peter Reitsma (v.v. Kloosterburen)   foto: Jan Gerdez

 

De tweelingbroers voetballen bij Engelbert en zijn ook in het dagelijks leven iedere dag met in de voetbalwereld actief. Puurvoetbalonline zocht ze namelijk op voor een duo-gesprek aan het Skagerak 8 in de stad Groningen waar de vestiging van Spormaat dat metname de verenigingen van sportmaterialen voorziet in tegen stelling tot het pand aan het Zuiderdiep waar de individuele sporter geholpen wordt.

Kampioenskandidaat

Bij binnenkomst in de vestiging van Sportmaat aan het Skagerak 8 zijn Arjan en Edwin in druk gesprek gewikkeld met de elftalleider van hun team, Engelbert1. Uitvoerig worden de resultaten van het weekend daarvoor besproken en waar de kansen liggen wat hun eigen team richting een kansrijke positie voor wat de slotfase van de competitie betreft. Al snel komen ze tot de conclusie dat er qua resultaten meer in had gezeten dan er dit seizoen is uitgekomen. Engelbert deed namelijk wel bovenin mee maar werd door velen getipt als de ploeg die tot de teams behoorde die aanspraak kon maken op een eventueel kampioenschap. Engelbert promoveerde vorig jaar dankzij het kampioenschap in de zesde klasse naar de vijfde waar het volgens Edwin en Arjan dit seizoen geen slecht figuur heeft geslagen maar op beslissende momenten net aan de verkeerde kant van de score bleef.

Edwin: ‘Als ik bijvoorbeeld naar het uitduel in Eenrum kijk waar we kans op kans kregen om de wedstrijd winnend te beëindigen dan hebben we in die wedstrijden teveel punten laten liggen waardoor we weer achter de feiten aanliepen. Arjan is het helemaal met zijn broer eens maar voegt er aan toe dat er ook wedstrijden gewonnen werden waarbij Engelbert geen enkele aanspraak op de zege mocht maken. Arjan:’In Kloosterburen wonnen we bijvoorbeeld met 1-0 maar kreeg Kloosterburen zeker zes opgelegde kansen op een doelpunt. Onze trainer( Henry Kramer. js) riep op een gegeven moment dat Kloosterburen er conditioneel doorheen zat maar had dat beter niet kunnen roepen. Kloosterburen zette namelijk een tandje bij en bracht ons in de slotfase echt in de problemen. Gelukkig scoorde de toen net van een blessure herstelde Jordi Rasterhoff vlak voor tijd de 1-0 zodat wij met drie punten naar huis gingen.” Met Jordi Rasterhoff noemen de tweeling direct een van de spelers op wie de benaming ondergewaardeerd duidelijk van toepassing is.

Jordi Rasterhoff

Arjan: ‘Jordi is een rustige, bijna verlegen, jongen die echt goed kan voetballen. Het zit niet in zijn karakter om dat uit te stralen maar voor het team is hij van grote waarde.’ Die waarde dichten zowel Arjan als Edwin ook aan de gebroeders Stefan, Bert en Edwin Greven toe die al jaren samen met de twee Heckmannen voetballen.

Edwin: We voetballen al een paar jaar met de gebroeders Greven en ik denk dat als we over enkele jaren wat het eerste elftal betreft stoppen we elkaar in een vriendenteam weer zullen tegenkomen om dan samen in een lager team nog tegen een balletje te trappen.” Voorlopig zit dat vrijblijvend tegen een balletje trappen er voor de doelman, Edwin, en rechtsback Arjan nog niet in want daarvoor zijn beide nog te fanatiek in hun beleving van het voetballen. Edwin is wel de fanatiekste van de twee maar dat Arjan het voetballen iets anders beleefd heeft enkele duidelijke oorzaken. Arjan: ‘Een zware enkelblessure heeft ervoor gezorgd dat ik niet meer op mijn oude niveau zal terugkeren wat niet gemakkelijk te accepteren is natuurlijk. Ik wil het voetballen in het eerste elftal zo lang mogelijk volhouden maar als het over een aantal jaren niet meer gaat zal ik mij daar wel bij neer moeten leggen. Daar komt bij dat ik iets minder bezeten ben van het spelletje dan mijn broer omdat ik ook nog vader van twee kinderen die natuurlijk ook hun aandacht vragen. Is Arjan naast zijn werk en het zelf spelen verder niet in het voetbal actief dat geldt niet voor Edwin Heckman die bij de voetbalvereniging Helpman ook nog als jeugd en damestrainer actief is.”

Edwin: Bij Helpman train ik de D1 en op verzoek van mijn vriendin Ellen de dames van het tweede team van Helpman. Ik vind het verzorgen van trainingen, naast het zelf spelen erg leuk om te doen en zie mijzelf ook na mijn voetbalcarrière dan ook wel trainer worden. In dat streven heeft hij een leermeester dicht bij huis want zijn werkgever, Hans Maatman, zal volgend seizoen als trainer aan Engelbert verbonden zijn, iets waar de tweeling zich duidelijk op verheugd Arjan: ‘Hans heeft zijn sporen wel verdiend als trainer en ik hoop dan ook dat we met hem door kunnen groeien naar een hoger niveau wat bij Engelbert in past en wat in mijn beleving minimaal in de top van de vierde klasse ligt.” De broers zullen dus hun werkgever s, avonds dus ook op het trainingsveld tegenkomen waarvoor Edwin nog een andere factor bijkomt omdat de nieuwe trainer ook nog zijn schoonvader is

Schoonvader

Edwin: ‘ Dat Hans de vader van mijn vriendin Ellen is hebben we het uiteraard wel even over gehad maar beiden zien we dat niet als een probleem en de groep ook niet dus wat betreft komt het helemaal goed.”Beide voetballers verwachten dat Engelbert op korte termijn een stapje hogerop kan maken en hopen dat ook. Door de resultaten van de laatste weken kwamen de kansen om via de nacompetitie een eventuele promotie te bewerkstelligen steeds dichter bij met als klapstuk op de laatste competitiedag de derby tegen Harkstede. Een op voorhand al beladen duel want verliezen van de buurman wil geen enkele voetballer meemaken en de gebroeders Heckman zeker niet.

Arjan:’In dat soort wedstrijden spelen er normaal gesproken al andere belangen mee natuurlijk wat nu helemaal aan de orde is. Bij winst zou de ploeg van vetrekkend trainer Henry Kramer namelijk op de tweede plaats terechtkomen en daardoor de periode van kampioen VVK overnemen. Zondag werd het echter een 0-0 gelijkspel in Harkstede waardoor de buren uit Harkstede de vervangende titel kregen en Engelbert zoals enkele ploegen meer overal naast greep waar de beide broers wel een verklaring voor hebben.

, We moeten meer een team worden en meer van elkaar accepteren is dit seizoen gebleken. Dat heeft ons echt punten gekost wat niet nodig geweest was maar helaas niet terug te draaien is.” Maar de broers kijken alweer uit naar het nieuwe seizoen als ze, althans dat is mijn mening in een van de mooiste shirts in de vijfde klasse E, het Feyenoord-shirt maar dan in het Groen-Wit, ten strijde trekken. Als dat tersprake komt geeft Arjan de credits aan zijn broer.Arjan:’ Ik ben meer werkzaam aan het Zuiderdiep terwijl Edwin hier meer met teamkleding bezig is.” De doelman legt dan ook uit wat zijn specifieke werkzaamheden zijn binnen Spormaat.

                                1305604103Narjan                   

Arjan Heckman in het uitshirt van Engelbert wat veel stof deed opwaaien

Ontwerpen sportkleding

‘Ik houd mij veel bezig met het ontwerpen van shirts omdat tegenwoordig de clubs steeds vaker bijzondere eisen hebben. De een wil een bepaalde kleurencombinatie of bijvoorbeeld die richting een sponsor wijst. Dat kan hier allemaal en is ontzettend leuk om te doen. Zo heb ik toen ook het roze uitshirt van Engelbert ontworpen waarmee we het gesprek van de dag waren.” Zou kunnen beiden wel uren over voetbal praten wat ook veelvuldig gebeurt omdat het een gegeven is dat nieuwtjes uit de voetbalwereld in een sportzaak nu eenmaal het snelst bekend zijn weet ik uit eigen ervaring. Edwin en ‘Arie”, de bijnaam van Arjan, bevestigen dat werken in een sportzaak er door dat soort randverschijnselen nog leuker op wordt.

’Dat is absoluut waar en omdat we beide op een verschillende locatie werken van Sportmaat heeft soms de een en dan weer de andere de primeur maar samen hopen we volgend jaar een primeur te beleven door namelijk met Engelbert naar de vierde klasse te promoveren.