Siebrand Solinger( v.v.Eenrum): Een trainer op zoek naar het avontuur

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Voor Siebrand Solinger staat een groot gedeelte van zijn leven uit sport.Naast schaatstrainer aan de Schaatsacademie in Groningen, docent aan het Werkmancollege waar sporters studeren en trainen is hij daarnaast voetbaltrainer bij de voetbalvereniging Eenrum en voetbalt  bij de vierde klasser SIOS uit Sauwerd.

Voor Siebrand Solinger staat een groot gedeelte van zijn leven uit sport. Naast schaatstrainer aan de Schaatsacademie in Groningen,docent aan het Werkmancollege waar sporters studeren en trainen is hij daarnaast voetbaltrainer bij de voetbalvereniging Eenrum  en voetbalt bij de vierde klasser SIOS uit Sauwerd.

 7-04-2011_Eenrum_-_Kloosterburen_1-1_005

Siebrand Solinger; de avontuurlijke trainer van Eenrum       foto: Jan Gerdez 

Een op het oog druk leven maar de 28-jarige Siebrand Solinger vindt dat zelf allemaal wel een beetje meevallen.

‘Vooropgesteld, alles wat ik doe geeft mij veel plezier en of dat dan in mijn werk is of als ik zelf voetbal maakt dan niet uit. Dat laatste zie ik als mijn hobby en mijn overige activiteiten als mijn werk.” Daarmee wil de trainer van vijfde klasser Eenrum niet zeggen dat op hem de benaming ‘broodtrainer” van toepassing is. Hij heeft duidelijk een andere verklaring voor het feit dat hij het trainen van een voetbalteam als werk ziet.

‘Als schaatstrainer wil ik mij nog verder ontwikkelen en dat wil ik ook als voetbaltrainer. Ik zit er aan te denken om het komend jaar het diploma TC2 proberen te te halen want ik merk dat ik bepaalde basisprincipes van het trainerschap nog niet voldoende onder de knie heb. Dat wil ik verbeteren want ook als voetbaltrainer ben ik ambitieus en wil doorgroeien.”

Doorgroeien

Doorgroeien was ook een onderwerp wat aan de orde kwam in het gesprek dat ik met Siebrand had toen we het over Eenrum kregen wat door velen gezien wordt als een team dat, en zeker voor vijfde klasse begrippen, verzorgd voetbal speelt.  De Eenrumers heb ik dit seizoen geregeld zien spelen en ik moet zeggen dat de speelwijze van de jonge ploeg mij wel kan bekoren. Siebrand is dat wel met mij eens maar is verder van mening dat het jonge team dit seizoen teveel individuele fouten heeft gemaakt om de gehele competitie een rol van betekenis te kunnen meedraaien.

‘We hebben denk ik qua gemiddelde leeftijd veruit het jongste team in de competitie maar zijn ook de ploeg die waarschijnlijk de meeste individuele fouten heeft gemaakt waar tegentreffers uit voortkwamen. Je weet dat zoiets inherent is aan een jonge ploeg maar in sommige duels, zoals in de uitwedstrijd tegen Froombosch, waren het er wel erg veel.” Maar nadat in de thuiswedstrijd tegen Kloosterburen, na een bloedstollende slotfase, een punt uit het vuur werd gesleept gaat het prima met het team van Siebrand Solinger en doen de Eenrumers nog volop mee in de strijd om de tweede periodetitel. Een strijd die enkele weken geleden totaal uit beeld verdween  na de twee achtereenvolgende nederlagen tegen Froombosch. Siebrand is echter een trainer die altijd en overal wil winnen en eiste van zijn team dat de resterende wedstrijden met passie gespeeld werden.

Winnen

‘Daar heb ik echt opgehamerd want ik wil niet als trainer met een ongeïnspireerd team op pad. In mijn beleving moet je ieder duel ingaan om te winnen.Tekenend voor die instelling daarvoor was de actie om in de thuiswedstrijd tegen Harkstede, toen Niek Nienhuis met twee keer uit het veld werd gestuurd, bij een 2-2 stand met tien tegen elf vol op de aanval te gaan spelen. Waar negen van de tien trainers het gelijkspel zouden hebben gekoesterd baalde Siebrand na afloop zichtbaar van het gelijke spel. Als ik aan dat duel refereer dan moet hij er zelf ook wel om lachen maar is even later weer serieus als hij uitlegt waarom hij dat deed.

‘In die wedstrijd vond ik ons duidelijk de bovenliggende partij en mijn mening is dat je ook in ondertal beter op de helft van de tegenstander kunt spelen dan zij op jouw helft. Als je verdedigend gaat spelen roep je namelijk vaak het ongeluk over je af. Daar komt bij dat we in verdedigend opzicht duidelijk nog niet zo ver waren als dat we nu zijn dus was het de zaak om Harkstede op hun eigen helft te houden.” Het verdedigen van Eenrum komt hiermee tersprake wat in het begin van de competitie duidelijk de het zwakste gedeelte van de ploeg was. Eenrum moest in de eerste plaats opzoek naar een nieuwe doelman toen routinier Johan Bos aangaf dat het mooi geweest was in het eerste elftal. In A-junior Niels Nienhuis werd zijn vervanger gezien maar de jonge doelman moest nog veel leren wat het keepersvak betrof. Siebrand Solinger kende uit de periode dat hij bij SIOS trainer was Dick Akkerman de oud-doelman van onder andere Lycurgus en Potetos.

Siebrand:, Dick trainde bij SIOS de keepers en die heb ik gevraagd of hij mij zou willen helpen om bij Eenrum Niels en ook de jonge doelman van het tweede elftal, Marik Gnodde, te trainen. Want wat specialistisch trainen betreft moet ik mij niet aan het trainen van keepers wagen. Daarin zie ik Guus Hiddink als mijn grote voorbeeld. Hiddink zorgt namelijk dat hij specialisten om zich heen heeft die specifiek met bepaalde onderdelen aan de slag gaan. Dat gebeurt in de schaatswereld al veel langer natuurlijk dat er speciale sprinttrainers zijn of trainers die zich meer op de lagere afstanden richten. Dat zoiets vruchten afwerpt zie je dit seizoen duidelijk aan Niels, die door Dick, met assistentie van Erik Boersma, een geweldige progressie heeft gemaakt. Er gaat uiteraard nog wel eens wat fout, wat iedere doelman overkomt maar Niels heeft de laatste weken, en dan denk ik even aan het duel tegen Kloosterburen, zeker punten voor ons gepakt.” De naam Guus Hiddink viel al even en Siebrand ziet in de gelouterde trainer duidelijk een voorbeeld van hoe een oefenmeester in de groep hoort te staan.

Hiddink

‘Naast de resultaten die hij door de jaren heen heeft behaald is zijn hele manier van hoe hij in en boven de groep staat gewoon fantastisch. Je moet namelijk als coach weten wanneer je in of boven de groep moet staan. Soms ga ik weleens met een paar spelers van Eenrum op stap maar daar veranderd mijn mening over hun als speler niet door. Daar moet je namelijk consequent in zijn want ander kweek jezelf problemen. Dat doet Hiddink heel goed vind ik en daarbij komt dat het een man met een geweldige uitstraling is.” De jonge trainer heeft echter zelf ook een bepaalde uitstraling en dat is die van altijd op zoek naar een nieuw avontuur. Nu nog  werkzaam als Schaats/voetbaltrainer en docent aan het Werkmancollege zijn er plannen in een totaal andere richting.

Siebrand:’ Er zijn wat voorzichtige plannen om eventueel het bedrijf ‘de Salamander” van mijn ouders over te nemen. Van daar uit worden kanotochten en andere activiteiten voor groepen georganiseerd en dat zou ik naast mijn activiteiten in het Schaatsen en Voetballen wel willen doen. Dan ben je echt de gehele dag met sport bezig en dat ambieer ik eigenlijk wel. “ Waar het schaatsen hem op veel plaatsen in de wereld brengt ziet hij dat als voetbaltrainer nog niet ziet gebeuren.

‘Ik ben wat dat betreft nog een onervaren trainer die nog maar aan het begin van hopelijk mooie carrière staat. Ik ben zelf pas op mijn zeventiende beginnen te voetballen en kwam onder Rob Brouwer in het eerste elftal van Eenrum. Het grappige is dat Rob nu mijn trainer is bij SIOS waar ik naar toe ben gegaan toen ik als trainer naar Eenrum vertrok. Als Schaatstrainer ben ik gewend om met mensen te werken die topsport bedrijven en dat is fijn werken. Dat is bij een voetbalclub op vijfde klasse niveau wel anders. Ik ben nu als trainer werkzaam in Eenrum waar het mij prima bevalt hoewel in mijn beleving  ons plafond niet in de vijfde klasse ligt. Als we deze talentvolle groep bijelkaar houden ben ik er van overtuigd dat in Eenrum de komende jaren mooie dingen kunnen gebeuren en wie wordt ik dan wel de Foppe de Haan van Eenrum.” Dat hij die laatste opmerking vergezelt doet gaan van een vette knipoog geeft aan dat bij de avontuurlijke trainer je niet iedere opmerking even serieus moet nemen…..