Willem Bijlsma: Ik had nooit bij Marum weg moeten gaan

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Voor Willem Bijlsma werd de overstap naar Heerenveense Boys niet datgene wat hij er in eerste van verwacht had.

 

nienhuis_2

                                                sponsored by: Nienhuis Sport Marum

 

Voor Willem Bijlsma werd de overstap naar Heerenveense Boys niet datgene wat hij er in eerste instantie van verwacht had.

Willem

Willem Bijlsma keept volgend seizoen weer voor het zwart geel van Marum

De goalie kwam bij Heerenveense Boys door een vervelende schouderblessure niet optimaal uit de verf wat het eerste elftal betrof. Voor een nieuweling in de selectie, en helemaal als doelman is dat bepaald niet bevorderlijk zodat het avontuur in Heerenveen tot een seizoen beperkt bleef. Trainer Marius Hendriks, het seizoen daarvoor nog actief bij Grijpskerk, benaderde de jonge doelman voor het seizoen 2010-2011 of hij er voor voelde om de overstap naar de tweede klasser uit Heerenveen te maken.

Entourage

Willem:’Ik was vereerd dat Hendriks mij vroeg en wilde weleens weten waar mijn plafond als doelman zou liggen. Ik begon dan ook vol goede moed aan het seizoen maar al snel gooide een vervelende schouderblessure roet in het eten. Mijn linkerschouder raakte uit de kom waardoor ik niet meer aan spelen toekwam. Die blessure zorgde er tevens voor dan ik zeer regelmatig bij Marum te vinden was. Ik merkte echter snel dat ik de entourage bij mijn oude club meer mistte dan dat ik mij van tevoren had kunnen bedenken.” De entourage die de 23 jarige goalie bedoelt bestond echter uit meer dingen dan alleen de sfeer in de kantine wat uiteraard wel een belangrijke plaats in het voetballeven van Willem Bijlsma inneemt.

‘Natuurlijk is dat wel een belangrijk onderdeel binnen een voetbalvereniging en daar is Marum zeker geen uitzondering op. Maar ik bedoel ook zeker ‘De Holten”wat ik een prachtig sportpark vind. 'De Holten” vind ik namelijk een tweede klasse waardig complex wat heel belangrijk is want de thuishaven van een vereniging moet een bepaalde uitstraling hebben. Gezien de toekomstplannen van Marum, doorgroeien naar minimaal een stabiele tweede klasser, sluit het complex daar in mijn beleving prima bij aan.” Lovende woorden van de ambitieuze doelman die blij is dat hij het komend seizoen teruggekeerd op het oude nest. Hij hoopt dan ook zijn steentje aan de toekomstplannen te kunnen bijdragen en kan dan ook bijna niet wachten tot het nieuw seizoen begint. Wat zijn persoonlijke toekomstplannen betrof zag het er trouwens ruim zes jaar geleden duidelijk anders uit toen de toen 17 jarige doelman de voetbalschoenen plotseling aan de wilgen hing en richting het leger vertrok.

Vriendengroep

‘Dat was op dat moment een bewuste keuze maar eenmaal in militaire dienst begon ik het voetballen al snel te missen en keerde ik dan ook op mijn beslissing terug. Als doelman kwam ik in het tweede elftal terecht waar ik in die periode door in eerste instantie Arnold Boekema ‘volwassen” gemaakt werd. Daarmee wil ik zeggen dat Arnold op mij inpraatte als er iets fout ging want als jonge doelman ben je gewoon onzeker en bang om fouten te maken. Arnold speelde daar goed op in en gaf mij vertrouwen waar ook Floris Appelo een belangrijke rol in zou spelen. Floris steunde mij in, en laten we het even mooi zeggen, de strijd tegen de hoge ballen. Met beiden, Floris en Arnold kreeg ik dan ook een uistekende band die ook na mijn uitstap naar Heerenveense Boys niet veranderd is wat geldt voor jongens als Tjibbe Bakker en Hielke de Jong waar ik door de jaren heen altijd een prima band mee had en nog steeds heb. Nu ik weer terug ben voelt het weer alsof ik nooit bij Marum weg ben geweest wat ook aangeeft dat vereniging een warme uitstraalt waar de leden, sponsoren en niet te vergeten de trouwe supporters zich prettig bijvoelen.” Toen Marum na het seizoen 2009-2010 via de versterkte promotie in de derde klasse terecht kwam nam het bestuur de beslissing om de zaterdag en zondagafdeling samen te voegen. Door de samenvoeging kregen de Marumers een kwalitatief sterk eerste elftal en draaien moeiteloos mee in de derde klasse waar de als accountmanager bij OF Friesland( Ondernemend Friesland) werkzaam zijnde doelman niet verbaasd over is.

Glimmen_-_SV_Marum

Willem Bijlsma als doelman van Marum in het seizoen 2009-2010

Gerard 

‘Dat verbaasd mij zeker niet want spelers als Floris Appelo, Marcel Poll en Auke van der Vlugt zijn natuurlijk geroutineerde en gelouterde voetballers die goed werden aangevuld met jongere spelers als Wilco Elshof en Anton Wensink die overkwamen van de zondagafdeling. Zo onstond er een uitstekende mix waarbij de rol van trainer Gerard van der Ploeg zeker niet onvermeld mag blijven want in mijn ogen is Gerard de bindende factor tijdens de samenvoeging geweest.” Als de naam van de in Marum woonachtige oefenmeester valt klinkt in de stem van Willem het respect door dat hij heeft voor de trainer, maar vooral mens, Gerard van der Ploeg.

‘Voor het seizoen dat we promoveerden, 2008-2009, hadden we Klaas-Jan Moesker als trainer en dat pakte niet goed uit. Ik had bijvoorbeeld geen band met Moesker en keepte in die periode met weinig vertrouwen. Dat lag ook mede aan mijzelf want ik was in die tijd niet een van de makkelijkste jongens in de groep. Maar na dat jaar ging Gerard met mij aan de slag en begeleidde mij als keeper en als persoon op een duidelijke en directe manier. Door persoonlijke gesprekken kreeg ik het vertrouwen terug waarbij de rol van Gerard enorm belangrijk voor niet alleen mij maar het hele team is geweest. Dat zie je dit seizoen duidelijk terug, waarin hij de twee culturen zaterdag en zondag samengevoegd moest samenvoegen, in de resultaten en saamhorigheid dat hij er met assistentie van Emko Bandringa en Erik de Vries geweldig in heeft gebracht waar ik grote waardering voor heb. Een trainer van buitenaf had daar waarschijnlijk meer moeite mee gehad en voor Marum is het dan ook een fantastische beslissing geweest om het op deze manier te doen. Ik vind het dan ook geweldig dat Gerard voor de club behouden blijft en de jeugdopleiding verder op poten zal zetten. Als je personen met visie weet te behouden voor de club dan doe je het in mijn ogen uitstekend als bestuur. Lovende woorden voor zijn oud-trainer van de doelman die echter ook over de jeugdopleiding van Marum dezelfde lovende teksten laat horen.

‘Een mooi gezegde is dat wie de jeugd heeft, die heeft de toekomst. Een gezegde dat zeker bij ons opgaat want als ik zie wat er in de B1-junioren van Marum aan talent rondloopt dan kan het niet anders dan dat we mooie tijden op ‘De Holten” gaan beleven. Die groep is al vanaf de E-junioren, samen met trainer John van der Ploeg, voor het grootste gedeelte bijelkaar wat ook duidelijk zichtbaar is. We moeten helemaal niet raar opkijken dat op korte termijn sommige van deze spelers al heel voorzichtig aan de poort van het eerste elftal zullen rammelen.” Een stortvloed aan tekst van de doelman die blij zegt is om weer terug te zijn op het oude nest en zich bijzonder op het volgend seizoen verheugt. Hij zal dan getraind worden door de man die hij op zal volgen in het doel van Marum, Johan Mulder.

Willem: ‘Dat Johan mijn trainer wordt is natuurlijk prachtig want van hem kan ik namelijk nog veel leren. Als je alleen al kijkt wat hij dit seizoen nog gepresteerd heeft moet je daar veel respect voor hebben. Ik verheug me dan ook echt op onze samenwerking richting het komende seizoen. Het seizoen waarin alles weer als vanouds zal zijn, als Arnold of Floris de chauffeur zal zijn terwijl Willem en Hielke voor de ‘versnaperingen” zullen zorgen. Alles dus weer zoals het hoort want Willem Bijlsma beseft eens te meer dat er voor hem maar een club bestaat…….