Peter Paul Datema (SC Loppersum): Loppersum kan minimaal een stabilele tweede klasser worden.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Peter Paul Datema is sinds het seizoen 2009-2010 eerste doelman van SC Loppersum.

Peter Paul Datema is sinds het seizoen 2009-2010 eerste doelman van SC Loppersum.

211

Peter Paul Datema stijlvol in actie in de uitwedstrijd tegen SVN'69

De 22 jarige doelman begon zijn loopbaan in het naburige Spijk bij de voetbalvereniging Poolster. Bij de ‘Spieksters” doorliep hij alle jeugdteams maar had de pech dat Poolster in Marcel Werkman een uitstekende doelman zodat het voor de jonge keeper moeilijk werd om een plaats in de basiself te veroveren. Zoals dat voor bijna iedere sporter geldt, wou de doelman toch graag doorstromen naar het eerste elftal.

‘Ik had dat gevoel heel sterk want daar werk je in mijn beleving in de jeugd al naar toe dat je in het eerste elftal wilt spelen. Als doelman heb je echter de pech dat je niet gauw ingezet wordt om even sfeer te proeven zoals dat bij veldspelers wel het geval is. De eerste doelman moet al geblesseerd uitvallen of er afgestuurd worden want anders kom jij er niet in. Daardoor zat ik wel drie jaar bij de eerste selectie maar speelde eigenlijk nooit." Dat begon de jonge doelman te irriteren en doordat hij Loppersum-speler Ruben Danhof goed kende gebeurde het dat Peter Paul Datema bij Loppersum ging trainen waar overigens geen directe bedoeling achterzat om over te stappen naar de Lopsters.

Peter Paul: ‘Ik wilde met de beslissing om bij Loppersum te gaan trainen een signaal afgeven richting Poolster. Op die manier wilde ik namelijk mijn ambities als doelman laten zien zodat er een eerlijke kans in zat dat ik voor aanvang van het seizoen het samen met Marcel Werkman mocht uitvechten wie eerste doelman zou worden. Nadat ik enkele weken bij Loppersum had meegetraind belde trainer Jaap Danhof met de vraag of ik er voor voelde om voor Loppersum te komen spelen waar ik in toegestemd heb.” Bij de Lopsters stond op dat moment Herman Vegter onder de lat maar die wilde wel een stapje terugdoen wat de weg vrijmaakte voor de jonge keeper om zich als doelman te profileren. De start van het in het seizoen in de derde klasse was moeizaam want voor de winterstop was de ploeg in de onderste regionen terug te vinden en het degradatiespook dreigde de ploeg uit Loppersum in zijn greep te krijgen weet Peter Paul zich nog goed te herinneren.

‘ De eerste helft ging het nog niet geweldig qua resultaten maar verder beviel de overstap prima. Alles moest natuurlijk wennen maar ik moet zeggen dat ik binnen Loppersum prima werd opgevangen ondanks dat de resultaten niet bepaald denderend waren. Ik werd trouwens zelf wel duidelijk beter doordat Patrick Siepel bij Loppersum de keeperstraining verzorgde. Patrick heeft zelf bij Be Quick gespeeld maar door drukke werkzaamheden van zijn kant kwam daar echter een einde aan." Na de winterstop van het seizoen 2009-2010 begon echter de ‘Flow’ van Loppersum in de wedstrijd tegen GEO waar Peter Paul nog steeds verbaasd over is want dat duel was van cruciaal belang betreffende degradatiezorgen weet de student bedrijfskunde aan de Rijks Universiteit te vertellen.

‘Als we tegen GEO hadden verloren dan waren we echt in degradatieproblemen gekomen maar gelukkig wisten we de drie punten te pakken waardoor we opeens uitzicht kregen op een nacompetitieplaats wat natuurlijk heel vreemd was. Een ploeg uit de onderste regionen die opeens kans maakte om te promoveren blijft raar natuurlijk.” Na het duel  tegen GEO veranderde alles wat de ploeg aanraakte bijna in goud want de ‘Lopsters” gingen opeens echt een rol van betekenis spelen in de strijd die recht gaf op een plaats in de nacompetitie. Uiteindelijk bereikte Loppersum de nacompetitie en wist door ondermeer een bloedstollend duel tegen Middelstum  in de finale te komen tegen Wykels Hallum uit Friesland, een duel dat op het complex van Harkemase Boys gespeeld werd. Die wedstrijd werd ookovertuigend met 4-0 gewonnen waardoor Peter Paul samen met zijn teamgenoten naar de tweede klasse promoveerde. Na de promotie werd er echter geen lange neus  getrokken, wat sommige voetballers misschien wel gedaan zouden hebben, naar de club uit zijn geboortedorp wat hij ook niet gepast had gevonden.

‘Zo zit ik niet in elkaar want veel van mijn vrienden en ook mijn ouders wonen waar nog eens bijkomt dat het niets toevoegt.” Een terechte constatering van de in Groningen woonachtige student die het overigens uitstekend naar zin heeft bij Loppersum.

208

Peter Paul Datema behoudt het overzicht in het duel met SVN'69

‘ We maken dit een geweldig seizoen door waar niemand opgerekend had. Velen zagen ons als de gedoodverfde degradatiekandidaat maar wat in de derde klasse ook al bleek, tegen voetballende teams komen wij gewoon beter uit de verf waardoor we eigenlijk vanaf het begin van deze competitie bovenin meedraaien.” Toch zit er voor de jonge doelman persoonlijk een minpuntje aan dit seizoen door het gering aantal uren dat hij specifieke keeperstraining voorgeschoteld krijgt bij de tweedeklasser.

‘Dat is natuurlijk een onderdeel, dat net als nu bij ons, bij veel verenigingen minder verzorgd is en dat is jammer. Door een gerichte training krijg je een bepaald automatisme in je spel, daarbij komt dat ik nog een jonge doelman ben die nog veel moet en kan leren.” Dat hij niet alleen in de praktijk leergierig is blijkt uit het feit als zijn favoriete doelman tersprake komt. Dan valt de naam van Gregory Coupet de Franse doelman die via Saint Etienne, Olympique Lyon en Atletico Madrid(waar hij geen basisplaats veroverde) zijn carriere voortzette bij Paris Saint Germain. De jonge keeper wordt nog steeds lyrisch als hij het over de redding van Coupet in een duel dat Lyon enkele jaren geleden tegen Barcelona speelde heeft. Op You Tube, zo vertelde hij, is het filmpje te zien.

‘Coupet kopt een lob achterwaarts tegen de lat en de bal kwam bij toenmalig Barcelona-speler Rivaldo terecht die de bal steenhard inkopte. Coupet verricht, terwijl hij nog half op de grond ligt, een fantastische redding en houd Barcelona van een zeker lijkende treffer af. Een geweldige actie was dat waar ik echt van kan genieten.” Dat genieten komt ook aan de orde als we het, zoals onze zuiderburen zo mooi zeggen, de verplaatsingen per bus van Loppersum krijgen. Bij verre uitduels reist de ploeg namelijk uit oogpunt van veiligheid per bus en dat heeft, zeker na een gewonnen uitduel geregeld tot hilarische taferelen geleid op de terugreis. Maar waar een terugreis is moet er natuurlijk ook naar de locatie gereden worden en dat was in het begin duidelijk een ander verhaal aldus de doelman.

‘Wij waren dat natuurlijk niet gewend dat we met een bus naar uitwedstrijden gingen en dan loop je tegen praktische problemen aan. De een wil liever niet eten in de bus, de ander wil een krantje lezen, de ander slaapt, kortom iedereen bereidt zich op zijn eigen manier voor. Daar hadden sommige in het begin, waaronder ik, wel wat moeite mee om daar je ritme in te vinden.” Dat ritme heeft de in een fel oranje shirt keepende Peter Paul, mijn keepershirt moet fel van kleur zijn, bij Loppersum verder wel gevonden waarbij hij hoopt dat de club minimaal uit kan groeien tot een stabiele tweede klasser.

‘De potentie is er zeker en ook de club straalt ambitie uit waarbij ik hoop dat er op het gebied van een keeperstrainer wel wat gaat gebeuren zodat ik mij nog verder kan ontwikkelen als doelman.”