Martin Kijlstra( GVAV Rapiditas): Het drie keer trainen per week is mooi geweest

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Martin Kijlstra (GVAV Rapiditas) en het duo Jan Herman Teeninga/ Kees Pranger (VEV’67) hebben naast dat ze lid van de ‘Bende van Vijf” zijn nog een ding gemeen.

Martin Kijlstra (GVAV Rapiditas) en het duo Jan Herman Teeninga/ Kees Pranger (VEV’67) hebben naast dat ze lid van de ‘Bende van Vijf” zijn nog een ding gemeen.

goal_tegen_sjs

 Martin Kijlstra scoort in het seizoen 2009-2010 voot VEV'67 tegen SJS

De voetballers van VEV’67 ( Jan Herman en Kees) voetbalden respectiefelikjk twee en een jaar in de stad  maar Martin Kijlstra deed het precies andersom. In het seizoen 2009-2010 stapte hij over naar VEV in Leek maar hij besloot na dat jaar weer terug te keren naar de vereniging die via de nacompetitie, mede door zes goals van de spits, in het seizoen 2008-2009 naar de eerste klasse was gepromoveerd.

Martin:’Kees Pranger is een collega van mij en die vroeg op een gegeven moment of ik bij VEV’67 wilde komen spelen. Ik besloot op Kees zijn verzoek in te gaan maar het werd vanuit sportief oogpunt gezien niet wat ik er van verwacht had. Daarnaast viel het reizen mij ook tegen en ik besloot dan ook terug te keren naar GVAV Rapiditas. Eenmaal teruggekeerd op het oude nest kwam de spits echter wel tot een opzienbarende conclusie namelijk de warmte die VEV’67 als vereniging uitstraalde.

Gemoedelijkheid

‘Dat was namelijk een duidelijk verschil en daaruit blijkt dat het bij verenigingen in de provincie toch wat gemoedelijker toegaat. Ik denk dat de betrokkenheid groter is namelijk. Want buiten dat het sportief gezien geen succes was heb ik er sociaal gezien een prachtig jaar gehad. Maar toch keerde hij  terug naar GVAV wat zijn wedstrijden speelt op Kardinge en voor Martin vijf minuten fietsen vanuit zijn woning in de Hunze is.

‘Dat vond ik, en zo eerlijk moet je ook zijn, ook wel een reden om terug te keren want je hebt een gezin en dat vraagt natuurlijk ook aandacht want ik ben nu dertig en weet gewoon dat ik richting de herfst van mijn carrière ga.” Martin Kijlstra, die dit seizoen tien treffers achter zijn naam heeft staan voor GVAV, heeft dan ook besloten om na dit seizoen een treetje lager te gaan voetballen.

Drie keer per week trainen

Martin:’ Ik heb dat besloten omdat ik het drie keer per week train wel gezien heb. Datzelfde geld voor de voorbereiding op een seizoen waarbij ik in het begin vaak ontbrak doordat ik nog op vakantie was en me dan weer in het team moest spelen. Na dit seizoen is dat voorbij en ga ik waarschijnlijk in een vriendenteam bij GVAV Rapiditas spelen. Ik zag waarschijnlijk omdat Emiel Bekker, die trainer van v.v. Haren wordt, gevraagd heeft of ik met hem meewil naar de derde klasser. Emiel is een vriend van mij dus die mogelijkheid bestaat nog dat ik dat doe.” Maar het eerste elftal van GVAV Rapiditas zal na dit seizoen een gepasseerd station zijn voor Martin Kijlstra de spits die trots is op zijn club. Een vereniging die niet met de geldbuidel zwaait maar door een gedegen jeugdopleiding tot een sterk team komt.

‘Bij GVAV wordt niet betaald maar wordt er door onze sponsoren wel voor gezorgd dat het er qua kleding en dergelijke allemaal netjes uitziet. Verder wordt het sponsorgeld overal voor gebruikt en dat is de kracht van GVAV Rapiditas. Als ik zie hoeveel clubs bij de waan van de dag leven dan vind ik dat er bij ons een uitstekend beleid gevoerd wordt.” Toch kan, naast de liefde voor GVAV, ook VEV’67 nog op belangstelling van Martin Kijlstra rekenen want de band met de club uit Leek wordt ook nu hij weer in de stad woont intact gehouden.

Als dit onderwerp tersprake komt dan begint ook Martin over de ‘Bende van vijf te vertellen als iemand die daar met volle teugen van geniet.

Martin:’ Jij noemt het de bende van vijf en dat klopt wel een beetje want echt het cynisme druipt er soms af maar het mooie is dat het respect voor elkaar de overhand heeft. Anders kun je dat ook niet zo doen zoals wij waarbij de grappen en grollen tussen vrijdag en maandag heen en weer vliegen.”Een mooi voorbeeld van de humor stuurde Martin dan ook mee in de vorm van een foto van Marcel Poll waarop duidelijk te zien is dat de nu voor Marum spelende centrale verdediger bang is om over de middenlijn te gaan.

 

Poll_in_actie

 

'Poll in actie" vlak voor de middenlijn

 

Humor

Martin:’ Dat soort foto, s rond sturen bijvoorbeeld is wel een deel van de stijl van humor die we erop nahouden en waar dan weer de meest prachtige reacties opvolgen.” Met nog enkele wedstrijden te gaan zit het er wat de carrière in het eerste elftal van GVAV Rapiditas bijna op voor Martin Kijlstra. De spits zal het waarschijnlijk niet meer lukken om het aantal van zestien doelpunten in een seizoen te verbeteren. Dat aantal schoot hij in het seizoen 2006-2007 bij elkaar toen de Groninger vereniging nog in de derde klasse speelde. Een niveau waarvan Martin vind dat het derde klasse niveau ook duidelijk beneden stand van GVAV was.

‘Ik moet zeggen dat  de derde klasse helemaal niets was natuurlijk. Ons niveau lag direct hoger en ik schat verder het niveau van GVAV nu ook hoger in dan VEV’67. Ik moet wel zeggen dat ook in Leek, net als bij ons, de laatste tijd prima jeugdspelers de overstap maken naar het eerste elftal. Dat is een goede zaak natuurlijk want voor VEV’67 zie ik zeker kansen om in de toekomst door te groeien naar de eerste klasse en wat op termijn misschien wel richting de hoofdklasse voor GVAV Rapiditas telt.”

GVAV_-_Dio

 Martin Kijlstra in duel met een speler van buurman DIO Groningen in een wedstrijd van enkele seizoenen geleden