Minke Bies: De opbrengst van de ‘viifachtwedstriid” gaat helemaal naar het goede doel

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

 Op 21 mei wordt op sportpark ‘De Holten” de viifachtwedstriid gespeeld. Een wedstrijd ter nagedachtenis aan de op zes oktober 2008 overleden Anne Eelze Bies en Bernard Posthumus die op 28 maart 2009 overleed.

Op 21 mei wordt op sportpark ‘De Holten” de viifachtwedstriid gespeeld. Een wedstrijd ter nagedachtenis aan de op zes oktober 2008 overleden Anne Eelze Bies en Bernard Posthumus die op 28 maart 2009 overleed.

 

 minuutstilte206312

 De minuut sttilte in Marum op 12 september 2009 tijdens viifachtwedstriid.     foto: Arno Haijtema (de Volkskrant)

 Anne Eelze was speler en Bernard elftalleider van de A1 van Marum in het seizoen 2008-2009 en worden op deze manier herdacht door hun teamleden van toen. Rond de wedstrijd zal de ’58wedstriidgroup” tijdens de tweede editie weer tal van acties organiseren voor het goede doel dat deze keer de Beatrixkliniek van het UMCG is geworden. Daniel Jonker, Kino Elias, Marit van der Meulen, Ruurd Posthumus, Mark van der Wiel, Tim van der Meulen, Emko Bandringa( een van de twee hoofdsponsoren van de SV Marum en tevens elftalleider van Marum1), Reind van Veen( webmaster en elftalleider A1), en Minke Bies behoren allen tot ‘de 58wedstriidgroup”.

Drukke tijden

Voor de negen breken er drukke tijden aan maar zegt Minke tijdens het gesprek dat ik met haar had: ‘Emko, Reind en ik zijn actief in een adviserende rol. Het leeuwenaandeel voor wat de organisatie betreft wordt door de vrienden van Anne Eelze gedaan.” De moeder van de in oktober 2008 overleden Anne Eelze werd na het plotselinge overlijden van haar zoon door zijn vrienden benaderd met de vraag hoe ze tegenover een erewedstrijd stond.

‘Het idee waar de jongens meekwamen vond ik hartverwarmend waar nog eens bij kwam dat het oorspronkelijk idee al genoemd werd voordat Bernard overleed. Die kwam al met dat plan van een erewedstrijd maar doordat zijn eigen gezondheid hard achteruitging kon hij dat niet meer ten uitvoer brengen.” Als we over het seizoen 2008-2009 napraten komt het weekend van 4 en 5 oktober tersprake waarin het drama zich wat Anne Eelze betrof zich voltrok wat de aanzet was tot het organiseren van de ‘viifachtwedstriid.”

Minke: ‘Zaterdags had Anne Eelze nog gevoetbald tegen Houtigehage en was er niets aan de hand. Hij had goed gespeeld en zelf was hij ook wel tevreden. Zondags tegen het einde van de dag kreeg had hij echter een raar gevoel in zijn benen en toen hij samen met zijn moeder bij de dokterspost kwam moesten ze hem daar uit de auto tillen. Het werd na onderzoek in de dokterspost echter een bezoek aan het ziekenhuis waar hij in de nacht van zondag naar maandag zes oktober overleed.”

Jongeren

 Direct na het bekend worden van het overlijden van Anne Eelze was het een komen en gaan van vrienden en bekenden aan de Singel 20 in Marum. Anne, zoals hij ook vaak genoemd werd, was zowel op de voetbalclub in het dorp als op het Singelland Het Drachtster Lyceum namelijk zeer gezien. De bezoekers blijven, ruim tweeënhalf jaar later nog steeds komen wat door Minke erg gewaardeerd wordt.

Minke:‘Ik hoor wel eens verhalen dat de jeugd dat nergens meer in geïnteresseerd. Ik moet zeggen dat ik dat duidelijk anders ervaar. Na het overlijden van Anne Eelze bleven zijn vrienden regelmatig langs komen wat ze voor die tijd ook vaak deden natuurlijk. Toen was het om te gamen en nu kwamen ze uit belangstelling en dat deed mij wel wat. Hoe vaak hoor je namelijk niet dat er van alles geroepen wordt en er niets van terecht komt.” Voor het overlijden van Anne Eelze was Minke een van de ouders die regelmatig aanwezig was bij een wedstrijd waar ze nu wat minder aan toekomt wat echter doordat de jongens ondertussen in diverse teams spelen een praktische oorzaak heeft.

 Herinneringen

Zo heeft ze prachtige herinneringen aan de voetbalvereniging Marum waarover ze vol lof is als we het over de fysieke problemen van Anne Eelze als voetballer krijgen.

‘In zijn beginjaren als voetballer was er niets aan de hand maar op latere leeftijd begon hij steeds moeilijker te lopen. Van alles is er onderzocht maar echt iets vinden kon men niet. Met fysiotherapie waarbij de club ons steunde werd geprobeerd om het te verbeteren. Dat heeft wel iets geholpen maar helaas niet veel maar dat Marum zo klaar stond voor haar jeugdleden is tekenend voor de vereniging.” Die morgen in Marum komen er diverse onderwerpen aan de orde waar de viifachtwedstriid er  een van is. Minke noemde het een adviserende rol die ze heeft maar is tevens een perfectionist die alles goed wil doen. Want een uitgebreide map wijst erop dat de zaken uiterst serieus aangepakt worden rond het evenement.

‘Dat klopt helemaal want we hebben afgesproken met elkaar dat we geen half werk willen. Je doet namelijk iets goed of je doet het niet is onze stelregel. Een actie die door een van de leden bedacht wordt moet de goedkeuring van de anderen dragen anders gebeurd het niet.’ aldus Minke Bies.

Goede doel

Maar hoewel er nog veel moet gebeuren staat 21 mei al aardig in de steigers wat de organisatie betreft. Een verloting, Het rad van avontuur en meerdere acties zullen er hopelijk toe leiden volgens Minke dat het bedrag van de vorige keer ruim overschreden zal worden.

‘Dat hoop ik echt want het doel dat we met de opbrengst steunen verdiend dat. Het goede doel wat we hebben uitgekozen is namelijk de te bouwen speeltuin in het UMCG. Daar zal een speeltuin gerealiseerd worden voor de ernstig zieke patiëntjes die in het ziekenhuis moeten verblijven.” Minke benadrukt dan ook dat werkelijk al het geld naar dat doel zal gaan er werkelijk niets aan de strijkstok zal blijven hangen.

‘Dat hoor je namelijk vaak dat er veel geld binnenkomt maar dat er de nodige kosten afgaan. Dat is bij ons niet het geval want alle prijzen zijn door sponsoren aangeboden. Ook het optreden van Bjorn Boes, de Freestyle voetballer, zal geen kosten meebrengen want dit wordt gesponsord door Lise accountancy wat natuurlijk geweldig is. Ook de sponsoren Posthumus Machines Drachten, Intersport Evink Drachten, Spoenk Reclame Drachten en Panorama West Best Terschelling werken weer vol enthousiasme mee zodat ik verwacht dat het weer een groot succes zal worden hoewel het voor de direct betrokkenen toch een bijzondere dag blijft.”

Ontroerend stil

Dat is een begrijpelijke opmerking want ook tijdens de eerste editie was duidelijk merkbaar dat er naast blijdschap over de opbrengst tijdens en rond de wedstrijd het verdriet om Anne Eelze en Bernard  bij velen de boventoon voerde. Dat zal op 21 mei 2011 niet anders zijn en zullen bij velen de gedachten terug gaan naar het seizoen 2008-2009. Dan zal het weer een minuut ontroerend stil zijn op sportpark’ De Holten” en zal iedereen terugdenken aan Anne Eelze en Bernard die,we kunnen het niet vaak genoeg zeggen, veel te vroeg zijn overleden.