Scheidsrechter Marcel Bellinga: Mijn voorbereiding is voor ieder duel gelijk

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Scheidsrechter Marcel Bellinga is een man van vaste rituelen in aanloop naar een door hem te fluiten duel in de top van het amateurvoetbal.

Scheidsrechter Marcel Bellinga is een man van vaste rituelen in aanloop naar een door hem te fluiten duel in de top van het amateurvoetbal.

 MarcelBellinga

Marcel Bellinga 

Dat zal zaterdag 16 april niet anders zijn als de derby aller derby, s in het amateurvoetbal, IJsselmeervogels- Spakenburg, op het programma staat. De 38-jarige noordeling is namelijk als scheidsrechter aangesteld bij het duel in Spakenburg waar de derby al wekenlang hét gesprek van de dag is. Dat het duel wel in een andere context geplaatst kan worden dan alle andere ondervond de arbiter toen hij vier weken geleden het bericht kreeg dat de derby aan hem toegewezen was. ‘Direct nadat bekend werd dat ik als scheidsrechter aangesteld was voor IJsselmeervogels-Spakenburg stond de telefoon niet stil en werd ik door diverse mensen gebeld, kwamen er sms’jes en mailtjes binnen met felicitaties. Ook de media trok direct aan de bel. Dat eerste paar dagen was ik dan ook vooral met die wedstrijd bezig. Door de begrijpelijke hectiek was Marcel dan ook blij dat hij in het weekend van 26/27 maart niet ingeroosterd was.

Uitverkocht

'Er gebeurt natuurlijk wel wat met je als je IJsselmeervogels- Spakenburg, waar veel collega’s van hopen dat ze hem ooit mogen fluiten, toegewezen krijgt.’ Bellinga floot vaker wedstrijden met veel publiek, zoals in 2002 het duel tussen Huizen en ASWH, beslissend voor het landskampioenschap bij de zaterdagamateurs. ‘Daar waren toen 4000-5000 toeschouwers aanwezig. Maar als ik het goed heb zal dat aantal zaterdag overtroffen worden. Ze verwachten dat sportpark De Westmaat met tegen de 9000 toeschouwers uitverkocht zal zijn.”

Tijdens ons gesprek krijgen we het uiteraard over hoe een aanstelling eigenlijk in zijn werk gaat en de conclusie mag getrokken worden dat Marcel Bellinga aan een uitstekend seizoen bezig is. Op de lijst van twintig scheidsrechters die de duels in de topklasse fluiten staat de Groninger arbiter bovenaan. Dat is volgens Marcel Bellinga een eerste indicatie dat je kans op het duel maakt.

‘Dat is natuurlijk een plus als je bovenaan de lijst staat, maar verder is het ook van belang of je beide teams kort daarvoor nog gefloten hebt. En er wordt ook nog gekeken of je bij eerdere duels van beide teams nog problemen hebt gehad.” Dit alles was volgens de KNVB blijkbaar in orde, zodat niets meer in de weg staat om zaterdag vroegtijdig naar Spakenburg af te reizen. Dan zal Marcel zelf achter het stuur plaats nemen, ondanks dat zijn vriendin Saskia en schoonvader (en oud-scheidsrechter) John ten Cate hem vergezellen.

Zelf achter het stuur

‘Ik rijd het liefst zelf naar een wedstrijd toe, is ook een deel van de voorbereiding. Ik bereid me voor dit duel precies zo voor als voor elk ander duel, want dat werkt voor mij het beste. Maandags begint dat met het nieuws van beide teams in het weekend daarvoor te verzamelen. Kijken of er spelers terugkeren van schorsingen of blessures, of juist geschorst zijn. Maar ook wat leeft er verder binnen een vereniging. Er kan bijvoorbeeld wel iets bijzonders gebeurt zijn binnen een van beide clubs wat wel belangrijk is om te weten. Daarnaast train ik dinsdags en donderdags bij de Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken om conditioneel en mentaal goed te zijn.” Marcel  kijkt uit naar het hoogtepunt in zijn carrière waarvan hij ooit dacht dat die in 2002 al te hebben meegemaakt. Toen floot hij op 29-jarige leeftijd zoals eerder gezegd Huizen-ASWH om het Nederlands kampioenschap. Daar bleef het echter niet bij, want ook in 2006, 2008 en 2009 was hij actief in een finalewedstrijd in de landelijke titelstrijd. Inmiddels kan Marcel terugkijken op ruim 500 wedstrijden, waarvan ongeveer 120 op het allerhoogste amateurniveau. Met kampioenswedstrijden, derby’s als Harkemase Boys – Drachtster Boys, Quick Boys – Noordwijk en GVVV – DOVO. Daardoor heeft hij na 16 april alles wel bereikt en kan hij nu al terugkijken op een glanzende carrière die naar eigen zeggen geen jaren meer zal duren.

‘Ik bekijk het van jaar tot jaar of ik nog op dit niveau doorga als scheidsrechter. Als je in de topklasse fluit, reis het hele land door, van Groningen tot Zeeland. En ben je dus de hele dag onderweg. Dus ik kijk van jaar tot jaar hoelang ik nog doorga. Dat zal geen jaren meer duren. Maar volgend seizoen wil ik zeker nog in de topklasse en hoofdklasse actief zijn.” Naast zijn activiteiten als scheidsrechter is de Groninger ook al jarenlang actief binnen het bestuur van de Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken. Sinds 1995 is hij secretaris van de vereniging die onder de scheidsrechters een grote populariteit geniet. Zo valt regelmatig op Puurvoetbalonline te lezen. Dat geeft het bestuurslid een bijzonder goed gevoel en hij is daar ook wel een beetje trots op.

Sfeer

‘Ik vind het mooi dat onze leden dat zo zien en persoonlijk vind ik ook dat wij als vereniging er alles aan doen om ervoor te zorgen dat onze leden zich bij ons thuis voelen. Als ik kijk naar de centrale trainingen en bijvoorbeeld de jaarlijkse trainingsweekenden op Ameland, dan merk ik dat de onderlinge sfeer uitstekend is. Een goede wisselwerking tussen de geroutineerde en aankomende scheidsrechters zorgt duidelijk voor een verbetering van de arbitrage. Van jongens uit het betaalde voetbal tot aan mensen die puur recreatief bezig zijn. Dat past prima. Als ik zie hoe bijvoorbeeld Henk Krans en Robert de Wit, waar toch een groot leeftijdsverschil tussen zit, met elkaar optrekken, dan is dat de kracht van onze vereniging. Daarom is het gezamenlijk trainen ook zo belangrijk want het maakt je, mede door de onderlinge contacten, beter als scheidrechter.” Naast het vele positieve nieuws binnen de scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken was er echter ook ander nieuws dat de gemoederen bezig hield. Het bericht dat Michel Winter van de lijst scheidsrechters betaald voetbal verdween en Kristian Bakkelo de laatste stap niet kon maken, was toch een tik voor de Noordelijke arbitrage weet ook Marcel Bellinga.

Talenten

‘Dat is in eerste plaats voor zowel Michel als voor Kristian erg zuur. Het zijn beiden prima scheidsrechters, maar de concurrentiestrijd is hevig. Dan moet je ook een beetje geluk hebben. De KNVB heeft andere keuzes gemaakt, helaas voor Michel en Kristian. En daarmee ook helaas voor de noordelijke arbitrage. We hebben echter met Jochem Kamphuis nog een prima  talentvolle vertegenwoordiger lopen en daarnaast zijn er diverse Noordelijke assistenten in het betaalde voetbal actief." Komende zaterdag dus de derby der derby’s in het amateurvoetbal. Qua moeilijkheidsgraad zal de wedstrijd niet onderdoen voor een duel uit het betaalde voetbal. Op sportpark De Westmaat zal gedurende de wedstrijd een waar pandemonium aan geluid geproduceerd worden door de 9000 toeschouwers. ‘Geen idee of ik bijvoorbeeld de piepsignalen van mijn assistenten wel ga horen’, filosofeert Marcel. Hij legt uit: ‘We hebben in de topklasse, in tegenstelling tot in het betaalde voetbal, geen headsets. Wel hebben we de piepvlaggen. Daardoor kan ik sneller reageren als de assistent vlagt of als hij me ergens op wil attenderen. Het is maar goed dat er ook een trilling volgt want die piep gaan we volgens mij echt niet horen in Spakenburg.” Gezien de aandacht van de media, het grote aantal toeschouwers en het verzoek aan het arbitrale trio om vroegtijdig te arriveren in verband met de drukte, geeft aan dat het een spektakel gaat worden aan de boorden van het IJsselmeer. Een strijd tussen de ‘Rooien” en de ‘Blauwen” met een van de toparbiters in het amateurvoetbal, Marcel Bellinga uit Groningen, als scheidsrechter.