Anita Zwart-Kuipers (v.v Warffum): Vroeger was het allemaal wat fanatieker

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Al achttien jaar is Anita Zwart-Kuipers bestuurslid van de voetbalvereniging Warffum wat gerust een bijzondere prestatie genoemd mag worden.


Al achttien jaar is Anita Zwart-Kuipers bestuurslid van de voetbalvereniging Warffum wat gerust een bijzondere prestatie genoemd mag worden.

                 Anita_VB               

Anita Zwart-Kuipers (bestuurslid v,v. Warffum)      Foto: Peter Fokker Uithuizen  www.peter-fokker.nl 

Veelal houden kaderleden het na een drietal periodes wel voor gezien maar de Warffumse is nog steeds even enthousiast en gedreven als toen Dolf Kuiper , de toenmalige voorzitter van de v.v.Warffum, haar als 18 jarige vroeg om tot het bestuur toe te treden. Ze voetbalde op dat moment in het dameselftal van de v.v.Warffum en beschouwde het als een eer dat Dolf Kuiper haar benaderde voor een bestuursfunctie. ‘Toen Dolf mij benaderde hoefde ik niet lang na te denken om tot het bestuur toe te treden want ik voelde mij echt bevoorrecht .” Vanuit dat standpunt bekeken begrijpt ze dan ook niet dat het clubs tegenwoordig zoveel moeite kost om mensen enthousiast te maken voor een bestuursfunctie of een andere functie binnen een vereniging.

Jonge generatie 

 ‘Het probleem is om mensen te vinden die een deel van hun vrije tijd in het verenigingsleven willen steken. Iets wat je steeds meer hoort en men het  niet meer als een eer ziet maar als een belasting.” Daarom ben ik blij dat wij met Julian Kolenbrander en Heinse Dijksterhuis twee jongens uit de jongere generatie binnen het bestuur hebben mogen verwelkomen. Daarnaast is Erik de Graaf als voorzitter Menno Kloosterhuis opgevolgd als en neemt Coby Olthof als penningmeester steeds meer de taken van Eddy Berghuis over. Zelf heeft ze binnen het bestuur de zorg rond de materialen voorziening en daar voelt ze zich prima bij in tegenstelling tot een aantal jaren geleden toen het bijhouden van de ledenadministratie ook tot haar taken pakket behoorde. 'Door diverse omstandigheden werd het een last die steeds zwaarder op mijn schouders begon te drukken.Ik verloor het plezier in mijn bestuursfunctie. Maar gelukkig greep Menno Kloosterhuis, die ondertussen de voorzittershamer van Dolf Kuiper had overgenomen, in en ontlastte mij van die taak. Daardoor hoefde ik me alleen maar met het beheren van de materialen bezig te houden en ik het plezier in mijn bestuursfunctie weer terug kreeg.”

Grote wens 

 Tijdens ons gesprek aan de Noorderstraat in Warffum straalt ze duidelijk uit dat ze haar bestuursfunctie nog steeds met veel plezier uitvoert waarbij ze hoopt dat haar grootste wens wat de v.v. Warffum betreft,nog een keer zal worden uitgevoerd. ,Ik hoop dat we gezien ons ledenbestand in de toekomst nog eens een nieuw complex met twee velden krijgen waarvan een kunstgras en een wetraveld. De gemeente Eemsmond is gelukkig erg sportminded dus wie weet wat voor leuke verrassing er voor ons nog inzit.” Maar haar ogen beginnen nog meer te glimmen als haar andere taak binnen de voetbalvereniging Warffum tersprake komt.Sinds dit seizoen is Anita Zwart-Kuipers namelijk als trainster van het damesteam actief en blijkt al snel dat het trainen van een team haar op het lijf geschreven is.

Vader Sjack

Haar vader Sjack Kuipers die onder andere ook voor de voetbalvereniging Noordwolde uitkwam was namelijk een uitstekende leermeester waar ze veel van heeft opgestoken. Verder was er ook een oud-betaaldvoetballer die haar in het begin van haar  voetbalcarrière de fijne kneepjes van het voetballen bijbracht. 'Mijn vader speelde zoals gezegd bij Noordwolde in het eerste elftal waar oud-betaaldvoetballer Ferry Petterson als trainer actief was. Naast dat hij het eerste elftal trainde kregen ook wij weleens training van hem wat we geweldig vonden . Als meisjes keken we natuurlijk enorm op tegen een hoofdtrainer, helemaal omdat Petterson ook nog in het betaalde voetbal voor ondermeer GVAV had gespeeld.” Maar het gezin Kuipers verhuisde op een gegeven moment naar Warffum waar helaas voor Anita bij de plaatselijke voetbalvereniging nog geen damesvoetbal bestond. Samen met haar vader besloot ze dan ook om te proberen het damesvoetbal in haar nieuwe woonplaats van de grond te krijgen. Door het enthousiasme van Sjack  Kuipers en zijn dochter Anita leidde dat er toe dat Warffum al snel over zesentwintig speelsters beschikte. Na het eerste jaar waarin alles nieuw was  werden de resultaten steeds beter en volgende een jaar later het eerste succes. Het tweede jaar dat het damesvoetbal in Warffum bestond werd namelijk het eerste kampioenschap behaald  waarbij de rol van haar vader erg belangrijk was vereld Anita

 Mentaliteit  

 ‘Mijn vader was zeer gedreven en hij stelde dan ook zonder pardon de beste speelsters op. Hij ging namelijk van het principe uit dat je altijd voor het hoogste moest gaan. Die eigenschap heb ik duidelijk van hem meegekregen want nu ik zelf trainster ben merk ik dat tegenwoordig de mentaliteit heel anders is dan toen ik zelf nog actief was a. Voor het afzeggen van een training moest je een gegronde reden hebben maar eigenlijk deed je dat niet want je wilde wel spelen zaterdags. Die mentaliteit mis ik nu een beetje, dat men er echt alles voor over heeft om een bepaald doel te bereiken. Ik ben er bijvoorbeeld erg trots op dat ik op 18 jarige leeftijd bij de Groninger Selectie zat maar tegenwoordig zijn er vaak te weinig spelers/sters die de drive hebben om voor het hoogste te gaan.” De gedreven voetballiefhebster komt echt los als het onderwerp tersprake komt waarin ze vindt dat het een goede zaak dat je als vereniging een speler de overstap naar club die hoger voetbalt moet gunnen. ‘Ik vind dat als een speler het bij grotere club wil proberen je dat moet stimuleren en, wat helaas te vaak gebeurt, dat niet negatief moet benaderen door van te voren de keuze van de speler of speelster al te veroordelen. Ik wens ze dan ook altijd veel succes en hoop dat ze na een hopelijk succesvolle periode weer bij ons terugkeren in welke functie dan ook. Dat zou ook met haar neefje Roy Kuipers kunnen gebeuren die op dit moment bij de RVT (Regionale Voetbal Talentenopleiding) traint. Deze opleiding onder auspiciën van de KNVB in samenwerking met FC Groningen wordt gegeven aan E-junior om ze via extra trainingen de kans te geven om in eerste instantie de selectieteams van de voetbalbond te bereiken .

'Roy is erg gedreven voetballer en waar ik veel van zijn zijn opa en ouders, Sander en Ellen , in terug zie. Hij gaat er helemaal voor en dat vind ik prachtig om te zien. Natuurlijk weet iedereen dat het maar voor weinigen weggelegd is om door te breken maar dat hij de kans krijgt om het te proberen vind ik ik al geweldig. Maar een voorbeeld hoe het ook met je loopbaan als voetballer kan aflopen is die van onze nieuwe trainer Marnix Bakker. Marnix nam enkele jaren geleden de stap om het hogerop te proberen maar door blessureleed heeft hij vroegtijdig een punt achter zijn carrière moeten zetten . Maar na zijn terugkeer bij ons is hij dit seizoen aan de slag gegaan als trainer van de B1 en volgend seizoen zal hij als hoofdtrainer voor de groep staan . Marnix is door de groep voorgedragen als trainer en dat is natuurlijk zeer positief te noemen waarbij de rol van elftalleider Kees Maring niet onderschat mag worden.”

Clubicoon

 Als de naam van de clubicoon van de voetbalvereniging Warffum valt moeten we beide even terugdenken aan de avond van donderdag 3 Maart toen Kees voorafgaand aan de wedstrijd Warffum-SVMH weer eens in ‘topvorm” was. De anekdotes vlogen door de bestuurskamer van de v.v.Warffum  als ijsjes over de toonbank tijdens een warme zomerdag waarbij scheidsrechter de Graaf uit het drieënnegentig kilometer verderop gelegen Elsloo hem soms met gefronste wenkbrauwen aan zat te kijken. Want de elftalleider van Warffum maakte ook die avond van zijn hart geen moordkuil en vertelde op een manier zoals alleen hij dat kan hoe het er in zijn ogen voorstond met het arbitragecorps in het lagere amateurvoetbal. Terugkijkend op die avond moesten we er samen nog om lachen ‘Dat is Kees ten voeten uit want hoewel hij bepaald geen blad voor zijn mond neemt is hij mede door zijn staat van dienst voor Warffum zeer gezien binnen de club en zal hij ook volgend seizoen als elftalleider van het eerste elftal fungeren waar we als bestuur erg blij mee zijn. Marnix is met zijn vijfentwintig jaar een zeer jonge trainer en Kees is met al zijn ervaring als elftalleider dan ook de aangewezen persoon om hem te ondersteunen als beginnend hoofdtrainer.” aldus Anita

Maatschappelijk probleem

Zo passeren allerlei onderwerpen de revue maar komen we nog even terug bij haar opmerking dat het er vroeger anders, en in haar ogen fanatieker, aan toeging dan tegenwoordig waar ze nog graag wat aan toe wil voegen. ‘We moeten natuurlijk niet vergeten dat de tijden steeds meer veranderen. Ik besef mij dat het nooit meer wordt zoals in mijn tijd als voetbalster waar we met meer dan tien auto,s naar uitwedstrijden vertrokken. Het is echter een steeds groter wordend maatschappelijk probleem dat ouders zich tegenwoordig steeds minder om hun sportende kinderen bekommeren. Het resultaat daarvan is dat de kinderen sneller het plezier in hun sport verliezen en soms op jonge leeftijd afhaken. Ik voel mij wat dat betreft dan ook zeer bevoorrecht dat ik mijn vader als trainer heb gehad en mijn moeder als vrijwilligster bij de verenigingen waar wij voetbalden  betrokken was. Dat zie ik nu ook terug bij neefje Roy die uitverkoren is om  via de RVT(de Regionale Voetbal Talenten opleiding) dat door FC Groningen en de KNVB is opgezet   Op die manier deelde je samen het plezier dat je aan je hobby beleefde wat tegenwoordig voor veel kinderen niet meer geldt en dat is iets wat ouders zich onvoldoende beseffen.”