Marcel Poll (SV Marum): Plezier in wat je doet moet altijd voorop staan

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

 In april wordt de centrale verdediger van SV Marum, Marcel Poll, drieëndertig jaar en is hij er zich van bewust dat de herfst van zijn carrière aan de horizon gloort.

In april wordt de centrale verdediger van SV Marum, Marcel Poll, drieëndertig jaar en is hij er zich van bewust dat de herfst van zijn carrière aan de horizon gloort.

 foto_sv_marum_027

 

 Marcel Poll, samen met Anne Joukje en de kinderen Elise en Marc, voor de entree van de club waar hij ooit hoofdtrainer hoopt te worden

De voor aanvang van het seizoen bij Marum teruggekeerde Marcel Poll staat dan ook in dubio of hij het volgend seizoen nog voor de hoofdmacht van Marum zal uitkomen of dat hij zich op zijn toekomstige trainersloopbaan zal gaan storten. Een loopbaan waarvan hij zeven jaar geleden al wist dat hij daar na zijn actieve loopbaan als voetballer een vervolg als trainer aan zou geven.

Knieblessure ‘Zeven jaar geleden liep ik een vervelende knieblessure op en kon ik zelf ruim anderhalf jaar niet voetballen. In die periode was ik verder als jeugdtrainer bij WTOC in Oudwoude actief wat mij uitstekend beviel. Eenmaal hersteld van mijn knieblessure heb ik, naast dat ik zelf weer ging voetballen, ook nog een jaar de A1-junioren van VEV’67 getraind waardoor het trainersvak voor mij geen onbekend terrein meer is en ik graag in verder ga.” Maar in het huidige seizoen is hij als centrale verdediger actief voor SV Marum hoewel hij ruim twee jaar geleden nog als een echte ‘nummer 10” naar VEV’67 vertrok. Een vertrek dat werd ingegeven door de ambitie dat de Marumer wel eens wilde zien waar zijn plafond als voetballer zou liggen.

Achter de spitsen Bij Marum speelde ik op het moment dat ik vertrok achter de spitsen maar bij VEV’67 kwam ik onder trainer Jaap Pranger  al snel als verdedigende middenvelder te spelen wat enkele wedstrijden later zelfs een plek in de achterste linie werd. Als centrale verdediger ben ik dan ook voor aanvang van het huidige seizoen teruggekomen naar Marum een positie die mij nu uitstekend bevalt hoewel ik in het begin wel heb moeten leren om verdedigend te denken.” De keuze om weer naar Marum terug te keren werd ingegeven door het feit dat de ervaren verdediger meer tijd aan zijn gezin wilde besteden.’ Daarmee bedoel ik niet dat ik al aan het afbouwen ben maar werden de lange reizen die ik met VEV’67 op zaterdag moest maken steeds meer het probleem. Vaak vertrokken we al om half elf als we een verre uitwedstrijd hadden en waren dan s, avonds vaak niet voor zeven uur thuis. Dat is in combinatie met mijn drukke baan en een gezin met twee kleine kinderen, Elise 4.5 jaar en Marc van bijna 2, geen ideale situatie dat mij dan ook deed besluiten om terug te keren naar Marum.” Hoewel hij er maar twee jaar heeft gevoetbald beschouwd de technisch begaafde verdediger zijn periode in Leek er een als waar hij met heel veel plezier op terugkijkt.

Hoogtepunt ‘Als ik bijvoorbeeld nog terugdenk aan de wedstrijd die we in het seizoen 2008-2009 in en tegen Grijpskerk speelden die we met 2-0 wonnen, is dat zeker een van mijn hoogtepunten in de periode bij VEV’67 geweest. We speelden daar voor misschien wel 500 toeschouwers in een echt geweldige ambiance en dat zijn toch dingen die je bijblijven.” Maar dit seizoen terug op het oude nest waar de routinier nog geen seconde spijt van heeft hoewel er nog wel enkele verbeterpunten rond het eerste elftal ziet zoals hij het zo mooi zegt. ‘Door mijn eigen eerder opgedane ervaringen als trainer praat ik natuurlijk geregeld met onze trainer Gerard van der Ploeg over hoe we tactisch spelen. Voor de winterstop speelden we bijvoorbeeld het 4-4-2 systeem waar ik mij als centrale verdediger prima in thuis voel en we ook als team uitstekende resultaten mee hebben behaald. Na de winter zijn we echter overgestapt op 3-4-3, en misschien is het toeval, zijn de resultaten wat minder. Dat systeem vind ik wat minder bij ons passen en praat daar dan met de trainer over die voor dat soort gesprekken zeker open staat.”

sv_marum_1

Marcel Poll hier in duel SV Marum-HS'88 dat door Marum met 5-2 gewonnen werd

SV Marum De evenals Marcel Poll in Marum woonachtige Gerard van der Ploeg wordt door de verdediger verder gezien als de trainer die precies op het juiste moment bij zijn eigen vereniging als hoofdtrainer voor de groep kwam te staan. ‘Gerard vertrekt, wat een verstandige beslissing is, aan het einde van dit seizoen en je kunt niet anders zeggen dat hij het voortreffelijk heeft gedaan. Nadat hij met het eerste zaterdagelftal naar de derde klasse was gepromoveerd heeft hij toen zaterdag en zondag samen gevoegd werd een zeer belangrijke rol vervuld om het eerste team van de nodige teamspirit te voorzien. Dat was geen gemakkelijke opgave om de zaterdag en zondagcultuur samen te laten spelen maar daar is hij uitstekend in geslaagd gezien de resultaten tot nu toe in de derde klasse.” Zo heeft Marcel Poll over alles wat zich in en rond de SV Marum afspeelt een mening en komen ook de ambitieuze toekomstplannen van de vereniging aan de orde. ‘Doordat Marum voor aanvang van dit seizoen het prestatievoetbal samengevoegd heeft werd daar natuurlijk ook een bepaalde doelstelling aan gekoppeld. In de toekomst een stabiele tweede klasser worden heeft het bestuur zich ten doel heeft gesteld. Daar is niets mis mee maar persoonlijk vind ik wel dat het eerste elftal op dit moment nog behoorlijk afhankelijk is van spelers die de dertig al gepasseerd zijn. Auke van der Vlugt, Floris Appelo, David Verweij, Klaas Tjalsma en doelman Johan Mulder zijn de dertig al gepasseerd en als ik eerlijk ben dan is de jeugd nog niet zover dat Marum op korte termijn een stabiele tweede klasser zal zijn. Wel denk ik dat de club op de goede weg is en een mooie toekomst tegemoet gaat maar we moeten niet te snel willen want dat werkt vaak averechts.”

Toekomst Een toekomst waar Marcel Poll trouwens zelf op termijn ook een rol in hoopt te spelen want de voetballer die op 18 jarige al deel uitmaakte van de eerste selectie van de Leekster Eagles hoopt over een aantal jaren als hoofdtrainer bij Marum aan de slag te gaan. ‘Ik zie mijzelf als ik mijn TC2 niet direct in Marum als trainer voor een groep staan omdat ik nog met een groot aantal spelers gevoetbald heb. In mijn beleving werkt zoiets en zal ik eerst bij andere clubs ervaring op gaan doen. Daar komt bij dat Marum niet hoger dan de tweede klasse moet spelen want naast mijn gezin heb ik ook een drukke baan. Ik werk namelijk als teamleider bij RBO Groningen waarbij wij als team mensen helpen bij het omscholen. Het UWV, Gemeenten en bijvoorbeeld Zorginstellingen zijn onze opdrachtgevers in een in een tijd dat het economisch allemaal wat minder gaat en veel mensen zich noodgedwongen moeten laten omscholen.” Zo is Marcel Poll dus vakmatig bezig met dat wat hij in de nabije toekomst als trainer ook zal meemaken, Namelijk het omscholen van bijvoorbeeld een iets mindere aanvaller tot een prima verdediger waar de routinier zich nu al op kan verheugen.

‘Dat soort processen zijn mooi om mee te maken dat een voetballer als aanvaller richting het tweede team dreigt terug te vallen maar zich op bijvoorbeeld de backpositie weer in de basis weet te spelen. Op die manier heb ik ook het voordeel van mijn baan waar het precies eender werkt en mensen via ons weer deelnemen aan het arbeidsproces wat mij veel voldoening geeft.” Een voldoening die hij ook heeft over zijn loopbaan als speler die bijna ten einde is en in de nabije toekomst vervangen zal worden door een trainerscarrière waar hij ook veel plezier aan hoopt te beleven. ’Dat is het belangrijkste, in alles wat je doet moet het plezier voorop staan want anders kun je er beter niet aan beginnen heb ik tot nu toe ervaren en ik hoop ook dat het op mijn toekomstige trainersloopbaan van toepassing zal zijn.”