Spits Wilco Elshof (SV Marum) is kritisch naar zichzelf

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Wilco Elshof is de 18 jarige spits van derde klasser SV Marum. De jonge Marumer is, samen met routinier Auke van der Vlugt, clubtopscoorder met tien treffers maar is over dat aantal duidelijk niet tevreden.

Wilco Elshof is de 18 jarige spits van derde klasser SV Marum. De jonge Marumer is, samen met routinier Auke van der Vlugt, clubtopscoorder van de Marumers met tien treffers maar is over dat aantal duidelijk niet tevreden.

 DSC08593_Medium

 Wilco Elshof in duel met Siert Brontsema tijdens het duel Corenos-Marum op 11-09-2010  foto: Antje ten Harkel-Meijer

 Kritisch

, Die tien doelpunten staan wel mooi maar ik had er in mijn beleving nog wel een paar meer kunnen maken. Er waren wedstrijden bij dat de kansen er wel lagen maar ik  niet scoorde zodat ik dan ook niet tevreden ben.” De jonge spits is daarmee duidelijk kritisch naar zichzelf wat een prima eigenschap is in een wereld waarin het kritisch naar jezelf kijken niet door iedereen als de normaalste zaak van de wereld gezien wordt. Een bijzondere voetballer Wilco Elshof, die in de periode dat ik als jeugdtrainer actief was bij SV Marum enkele keren als C-junior bij de B-juniorenteam, dat ik onder mijn hoede had, meespeelde en liet zien een echte spits te zijn.

Ondernemer

Sleurend van links naar rechts over het veld was de jonge Marumer toen al een plaag voor de verdedigers van de tegenstander en scoorde hij er lustig op los wat, zo verteld Wilco, vanaf het begin dat hij begon te voetballen al zo geweest is. ‘In F-pupillen kwam ik direct in de spits terecht en scoorde in de beginjaren tussen de dertig en veertig goals uit wat eigenlijk altijd wel zo gebleven is.” Een man van weinig woorden, Wilco Elshof, maar die mij verraste met zijn antwoord op de vraag wat hij in het dagelijks leven deed. De jonge Marumer is drie dagen in de week werkzaam in het verkoopteam van Moduulbouw B.V, het bedrijf dat betonproducten aanlevert voor varkenshouderijen. Daarnaast is de jonge Marumer eigenaar van een varkensboerderij waar maar liefst 1000 mestvarkens aanwezig zijn. Ik was redelijk verbaasd en had dat van een 18 jarige niet verwacht want veel van zijn leeftijdsgenoten zitten nog volledig in de schoolbanken of zijn naarstig op zoek naar een baan wat tegenwoordig niet meevalt. Wilco deed er echter redelijk laconiek over door de opmerking te plaatsen dat je wel een beetje actief moest zijn in het leven en hij zijn druk bestaan niet als storend ervaart. Een mooie uitspraak die ik goed bij hem vind passen want dat is ook de stijl van voetballen van de jonge Marumer die hij ondermeer ten toon spreidde in het duel tussen Corenos en Marum waar ik voor de Ommelander Courant aanwezig was.

Negentig minuten lang was hij een plaag voor de defensie van de Roodeschoolsters en was er met drie treffers medeverantwoordelijk voor dat Corenos tegen een verrassend sterk opererend Marum met 0-4 ten onder ging. Maar ook in andere duels zoals in het weekend van 12 februari in het uitduel tegen HS’88 was de spits een bron van onrust in de defensie van HS’88 en was met drie treffers en twee assist zeer belangrijk voor zijn team.

Marum

Een team trouwens waar hij bijna niet voor gespeeld had omdat hij min of meer had besloten om op de zondag te blijven spelen en er daardoor interesse bij andere verenigingen gewekt om de jonge spits in hun eerste selectie op te nemen.’Door mijn werkzaamheden was ik dat in eerste instantie wel van plan en ik ben ook door een paar verenigingen uit de buurt benaderd of ik daar wilde komen voetballen. Uiteindelijk heb ik besloten om toch op de zaterdag te gaan spelen waardoor het Marum bleef.” Een keuze waar hij nog geen seconde spijt van heeft omdat de gemakkelijk scorende spits het gevoel heeft dat er de komende jaren mooie dingen staan te gebeuren in Marum. ‘Op dit moment staan we op een vierde plaats wat een prima plaats is maar ons niets oplevert. We moeten proberen om via een periodetitel of een vervangende plaats de nacompetitie te bereiken zodat we misschien dit seizoen al richting de tweede klasse gaan wat op termijn ook de doelstelling van de vereniging is.

Eindstation

Maar dat is wat de jonge Marumer betreft echter niet het eindstation dat hij voor zijn club voor ogen heeft zo blijkt als de toekomst van vereniging en spits zelf tersprake komt. ‘De doelstelling van de club is om een stabiele tweede klasser te proberen te worden wat in eerste instantie prachtig zou zijn maar ik denk dat er wel meer inzit. Op dit moment hebben we een prima mix van jeugd aangevuld met nog steeds belangrijke routiniers als Arnoud Broekema, Johan Mulder, Floris Appelo, David Verweij en aanvoerder Auke van der Vlugt. Waarvan Johan Mulder aan het eind van dit seizoen stopt. Maar van de overige hoop ik dat ze zeker nog een jaar doorgaan en we zodoende onder de nieuwe trainer Bart van Veen komend seizoen met het geleidelijk inpassen van meer jonge spelers een stap voorwaarts kunnen maken.” Dat brengt ons automatisch bij de vraag of de spits er zelf weleens over na heeft gedacht wat zijn toekomst als voetballer betreft. Ook daar volgt een antwoord op dat typerend is voor Wilco Elshof. ‘Voor bijvoorbeeld een eerste klasser zou ik niet uit Marum vertrekken. Als een hoofdklasser mij zou benaderen werd zou ik het misschien overwegen maar dan nog met nadruk op misschien.

DSC08590_Medium

Wilco Elshof in een voor de spits karakteristieke actie tijdens de wedstrijd Corenos-Marum  foto: Antje ten Harkel-Meijer

 Scorend vermogen

 Want zoals ik al zei denk ik dat we in Marum op termijn hogerop kunnen maar we op dit moment te weinig scorende mensen hebben. Daar bedoel ik mee dat we niemand hebben die bijvoorbeeld zes of zeven goals achter zijn naam heeft staan. Samen met Auke heb ik van de eenendertig treffers er twintig gemaakt en daarna komt de volgende pas met twee treffers. Als dat nog verbeterd wordt dan verwacht ik nog een mooi slot van het seizoen waarbij mijn persoonlijke doelstelling is om tussen de vijftien en twintig goals uit te komen.” Zeer bewuste woorden van de jonge spits die echter alles behalve opschepperig over wil komen en dat ook zeker niet doet. Het zijn woorden van een zelfbewuste jonge voetballer die zowel in het dagelijks leven als in de voetbalwereld kritisch naar zichzelf kijkt en daarbij de lat op die hoogte legt waarvan hij denkt dat het haalbaar moet zijn en daar tot op heden uistekend in geslaagd is.