Dankzij zijn doorzettingsvermogen werd 2010 een fantastisch jaar voor Onno van Dijk

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

In 2009 veranderde er veel in het leven van de dit jaar 35 jaar wordende Onno van Dijk. Aan het einde van het seizoen 2008-2009 vertrok hij na drie seizoenen als trainer bij de voetbalvereniging Ezinge actief te zijn geweest naar zaterdag vijfde klasser FC Grootegast uit het gelijknamige dorp in het Westerkwartier.

In 2009 veranderde er veel in het leven van de dit jaar 35 jaar wordende Onno van Dijk. Aan het einde van het seizoen 2008-2009 vertrok hij na drie seizoenen als trainer bij de voetbalvereniging Ezinge actief te zijn geweest naar zaterdag vijfde klasser FC Grootegast uit het gelijknamige dorp in het Westerkwartier.

onnovandijkgrootegast

 

 Onno van Dijk trainer FC Grootegast

Naast deze verandering was er nog een zeer vervelende ontwikkeling in het leven van de jonge oefenmeester zo vertelde hij in de rubriek ‘de 15 vragen aan” die hij rond de kerst van 2009 voor Puurvoetbalonline invulde en waar hij nu op terugkijkt.

‘Ik kwam in 2009 zonder werk te zitten want door de recessie die ons land in die periode teisterde kwam het bedrijf waar ik werkte, Verzinkerij Schippers ook in de problemen en kwam ik op straat te staan.” Daarmee brak er een onzekere periode van solliciteren aan voor Onno van Dijk dat niet direct het gewenste resultaat opleverde. Een periode waar hij dan ook niet graag op terug kijkt.

‘Voorop gesteld je gunt het niemand dat hij of zij ontslagen wordt want het betekend een heel onzekere periode waarbij ik veel steun had van mijn partner Dorien want het viel niet altijd mee als ik weer ergens had gesolliciteerd maar er een afwijzing op de deurmat viel.” Na talloze sollicitaties die niets opleverden besloot Onno om het over een andere boeg te gooien en voorzichtig aan omscholen te gaan denken.

‘Ik had thuis ondertussen, omdat ik alle tijd had, alle klusjes die moesten gebeuren afgerond en had ik naast mijn activiteiten voor FC Grootegast niets meer waar ik mij op kon richten. Via het U.W.V. werd het plan geopperd om mij om te laten scholen tot Sociaal Pedagogisch Werker waar ik mij prima in kon vinden omdat dat mij altijd al wel had getrokken.”

Erg enthousiast over dat plan ging Onno van Dijk aan de slag maar kreeg hij al snel een volgende teleurstelling te verwerken toen bleek dat ook het U.W.V de tol moest betalen van de nog steeds heersende recessie en de geldkraan ook daar dicht ging. Dat was een behoorlijke dreun voor de oefenmeester uit Harkema die zijn hoop op het U.W.V. gevestigd had wat echter totaal anders uitpakte.

‘Die klap kwam inderdaad hard aan en ik moet heel eerlijk bekennen dat ik de wereld even niet echt rooskleurig bekeek. Maar de kentering kwam voor de jonge trainer in 2010 toen hij via Jannes de Boer van FC Grootegast geattendeerd werd op het feit dat via de NOVO een studie in de gezondheidzorg te volgen was met baangarantie. De op dat moment zijn werkloze periode al spuugzat zijnde Onno van Dijk trok dan ook de stoute schoenen aan en besloot direct naar het informatienummer te bellen.

‘Dat bleek achteraf een hele slimme zet te zijn geweest want met de mevrouw had ik een zeer openhartig gesprek dat ruim drie kwartier duurde. Zij adviseerde mij om te gaan solliciteren maar vertelde er direct bij dat er veel belangstelling voor de studie met baangarantie was. Maar ik had niets te verliezen en besloot nadat ik had gesolliciteerd had ook de open dag van de NOVO te bezoeken waar ik dezelfde mevrouw weer tegenkwam. Ook toen hadden we weer een zeer vruchtbaar gesprek waarbij er enkele dagen een brief binnenkwam waar in stond dat ik samen met nog negenendertig sollicitanten uitgenodigd werd voor een gesprek. Uit die veertig kandidaten zouden uiteindelijk tien personen overblijven die de studie met baangarantie zouden mogen gaan volgen.”

Een spannende periode brak toen aan voor de rasechte Fries die enkele dagen na de gesprekken een gat in de lucht sprong toen bekend werd dat hij bij het overgebleven tiental hoorde en zijn werkeloosheidsstatus vaarwel kon zeggen en er een einde kwam aan de periode van onzekerheid die uiteraard aan hem knaagde.

‘Er viel echt een last van mij af en ik was dan ook blij dat in die vervelende periode mij via mijn werkzaamheden voor FC Grootegast ook op andere dingen kon richten hoewel dat ook anders liep dan hij zich had voorgesteld.

1e_grootegast

Eerste selectie FC Grootegast

‘Het seizoen 2009-2010 stond voor heel veel verenigingen, waaronder ook FC Grootegast, in het teken van de versterkte promotie. We deden dan ook lang mee om de bovenste plaatsen maar kwamen uiteindelijk toch te kort om door te stoten naar de vierde klasse. Dat kwam mede omdat we een jonge groep hebben waarbij het hinken op twee gedachten werd. Aan de ene kant wilden we prestaties neer zetten maar was er ook de optie om het team meer op te voeden richting het meer prestatie gericht voetbal. Zo kon het dit seizoen nog gebeuren dat in een cruciaal duel drie belangrijke spelers een weekend afwezig waren. Dat is lastig werken maar ik troost mij met de gedachte dat zoiets bij andere verenigingen ook voorkomt.”

De zaterdagvereniging uit Grootegast en de trainer spraken aan het einde van het seizoen 2009-2010 veelvuldig met elkaar en ook in de gesprekken die vorige maand, december 2010 volgden en waar tot een verdere samenwerking richting seizoen 2011-2012 werd besloten om de koers die men samen had afgesproken te blijven volgen wat op dit moment heeft geleidt tot een klassering in de top vier van de vijfde klasse C waarbij FC Grootegast met zestien punten uit acht wedstrijden in theorie op vier punten achterstand van koploper Blue Boys staat dat uit tien wedstrijden zesentwintig punten wist te behalen. Kansen dus nog voor de sympathieke oefenmeester om in de tweede helft van het seizoen samen met zijn team van zich te laten spreken iets wat ook geldt voor zijn nieuwe baan dat hem na enkele maanden al verleidt tot een opvallende uitspraak.

‘Ik durf nu al te stellen dat ik deze keuze tien jaar geleden had moeten maken want ik merk dat ik als trainer veel baat heb bij mijn huidige baan maar andersom is dat ook zo. Ik doe op deze manier een schat aan ervaring op die mij hopelijk in mijn baan maar ook als trainer, ongetwijfeld beter maken.”

Zo werd ondanks de in eerste instantie sobere vooruitzichten 2010 een fantastisch jaar voor Onno van Dijk want als klap op de vuurpijl trouwde hij op 9 juni 2010 met Dorien, de vrouw die hij in de ’15 vragen aan”

zijn ideale levenspartner noemde. Kortom door zijn eigen instelling om niet bij de pakken neer te gaan zitten kreeg hij het geluk aan zijn zijde en werd 2010 uiteindelijk een fantastisch jaar voor de ook in het komend seizoen hoofdtrainer van FC Grootegast zijnde Onno van Dijk waarbij eens te meer blijkt dat iedereen met een gezond stuk doorzettingsvermogen veel kan bereiken.