Alex Huisinga ; Een levenlang GVAV Rapiditas

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Alex Huisinga is sinds januari 2008 voorzitter van GVAV Rapitas en voetbalt op 61 jarige leeftijd nog steeds zijn partijtje mee in het 7e elftal en beantwoord daarmee de eerste stelling in de rubriek Voorzittersvisie die als een rode draad door dit interview heen loopt, op een geheel eigen manier.

Alex Huisinga is sinds januari 2008 voorzitter van GVAV Rapitas en voetbalt op 61 jarige leeftijd nog steeds zijn partijtje mee in het 7e elftal en beantwoord daarmee de eerste stelling in de rubriek Voorzittersvisie die als een rode draad door dit interview heen loopt, op een geheel eigen manier

alex_huisinga

 

 

Ik vind het zelf spelen nog erg leuk en zolang ik het fysiek nog kan volhouden blijf ik dan ook voetballen. Maar inderdaad vind ik het een pré dat een voorzitter zelf gevoetbald heeft want op die manier kun je als voorzitter je toch wat makkelijker verplaatsen in een voetballer of trainer is mijn mening."

Geldstromen
Het voorzitterschap van een voetbalvereniging is trouwens tegenwoordig niet meer het erebaantje van wat het vroeger was weet de nog vier dagen in de week bij de belastingdienst werkende Alex Huisinga direct daarop aansluitend te vertellen.
'Dat geldt natuurlijk niet alleen voor ons als GVAV Rapiditas maar eigenlijk voor alle clubs en sportverenigingen. Je hebt tegenwoordig diverse geldstromen nodig om een vereniging gezond te houden. Sponsoring is daarbij uiteraard een belangrijk onderdeel maar wat tegenwoordig steeds moeilijker wordt. Veel bedrijven hebben door de economische crisis moeilijk gehad of hebben dat nog waardoor ze niet erg happig zijn om overal maar als sponsor in te stappen."

Vrijwilligers

De voorzitter roemt dan ook het groot aantal vrijwilligers als de kracht van de vereniging waardoor GVAV Rapiditas als een gezonde vereniging bekend staat. 'De vele vrijwilligers zijn onze kracht en vanuit dat oogpunt gezien is het dan ook ondenkbaar dat GVAV Rapiditas ooit spelers zal gaan betalen. Het betalen van spelers zou namelijk betekenen dat we de mensen die veel vrije in de club steken tekort zouden doen en dat is iets wat je als vereniging niet moet willen. Daarnaast vind ik het persoonlijk ook een korte termijn politiek doordat er dan vaak met een grote sponsor gewerkt wordt die er voor zorgt dat er her en der spelers gehaald worden. Na een paar jaar zie je vaak dat als de sponsor afhaakt de club binnen enkele jaren weer afzakt naar de lagere regionen van het amateurvoetbal zodat de vereniging er geen steek mee is opgeschoten." Alex Huisinga is er juist trots op dat GVAV Rapiditas geroemd wordt om zijn voortreffelijke jeugdopleiding waardoor er zestien talentvolle voetballers van de vereniging, dat samen met Oosterparkers en DIO Groningen op sportcomplex Kardinge speelt, voor de jeugdopleiding van FC Groningen/Cambuur actief is.'Dat er zoveel spelers van ons doorgestroomd zijn naar de jeugdopleiding van FC Groningen/Cambuur is natuurlijk een prima zaak. Een betere reclame kun je namelijk niet krijgen en het mes snijdt ook nog eens aan twee kanten.

Gedegen jeugdopleiding

Doordat er met grote regelmaat spelers doorstromen richting Corpus den Hoorn, waar de jeugdopleiding van FC Groningen de trainingen afwerkt, weten ook andere spelers en ouders ons te vinden omdat men weet dat de trainingen van de diverse jeugdteams bij onze trainers in goede handen zijn en er geregeld door de KNVB en BVO.s gescout wordt." Via de trainers van de jeugdafdeling komt het gesprek ook op de aan het eind van het seizoen noodgedwongen vertrokken hoofdtrainer, Jacob Bosman, die het slachtoffer werd van zijn eigen succes zo beaamd voorzitter Huizinga volmondig.
'Over die zaak is al veel gezegd en geschreven maar het feit deed zich voor dat Jacob Bosman een uitstekende prestatie neerzette met het eerste elftal door ons via een kampioenschap en het jaar daarop promotie weer terug te brengen van de derde naar de eerste klasse. Toen we naar de eerste klasse promoveerden kreeg Jacob een seizoen dispensatie en besloot zich in te schrijven voor de cursus oefenmeester1. Om een lang verhaal kort te maken kan ik melden dat de KNVB hem niet toeliet, en hoewel we nog van alles hebben geprobeerd om hem wel op de cursus te krijgen tot een kort geding aan toe, moesten we dus opzoek naar een andere trainer en uiteindelijk bij Robert Bos terecht kwamen. Waar bijvoorbeeld Jacob Bosman een man was die van een duidelijke discipline was legt Robert de verantwoording meer bij de spelersgroep en moet ik zeggen dat ook die werkwijze tot op heden prima werkt"

Als daarop de vraag gesteld wordt wat hij dan ook van de stelling vindt, en die veel clubs en trainers aanhouden, dat een trainer na drie jaar bij een vereniging moet vertrekken is het antwoord overduidelijk.
'Dat vind ik persoonlijk klinkklare onzin want als het van beide kanten goed bevalt dan zie ik geen enkele reden om een contract niet te verlengen." Zo komt er tijdens het gesprek met de voorzitter van het roemruchte GVAV Rapiditas, dat nog steeds als de voorloper van het huidige FC Groningen geldt, heel wat aan de orde zoals ook het gebruik van de velden op Kardinge. GVAV is duidelijk de grootste vereniging op Kardinge en mag dan ook blij zijn dat er enkele kunstgrasvelden op het complex zijn aangelegd weet de voorzitter te vertellen.
Kunstgrasvelden

'Er zijn velen die het kunstgras helemaal niets vinden maar voor ons als GVAV is het een uitkomst. Als je ziet dat er soms op een zaterdag 28(!) wedstrijden gespeeld moeten worden dan snapt iedereen wel dat je dan geen volledig programma kunt spelen bij regenachtig weer als je geen kunstgras velden tot je beschikking hebt. Als voetballiefhebber kies ik ook voor authentiek gras maar in de toekomst zullen we, zeker wat de stad betreft steeds meer richting kunstgras gaan." Als voorzitter is Alex Huisinga uiteraard veel op de club aanwezig maar daarbij is hij bepaald geen voorzitter die alle touwtjes zelf in handen wil hebben.
'Dat is iets wat ik zeker niet ambieer want als voorzitter moet je ook kunnen en willen delegeren want iedereen heeft specifieke kwaliteiten waar je dankbaar gebruik van moet willen maken. Want als je pretendeert het allemaal zelf te weten dan redt je het als voorzitter namelijk niet. Want of het nu om een trainer, jeugdleider of een kantinemedewerker gaat iedereen is belangrijk wat trouwens ook voor het thuisfront geldt. Dat laatste is, vind ik persoonlijk, nog het allerbelangrijkste trouwens want zoals ik eerder al aangaf, de tijden van dat je er als voorzitter van een voetbalvereniging maar een paar uurtjes per week in hoefde te steken zijn definitief voorbij." Zo komen we aan het einde van het interview waarbij Alex Huisinga aangeeft dat een eventueel WK in Nederland en België wel leuk zou zijn geweest maar de toeters en bellen erom heen met een aangepaste wetgeving ten faveure van de FIFA hem duidelijk een brug te ver gaat.

Vereniging Vrienden van GVAV Rapiditas

Vrienden_van_GVAV_Rapiditas


Dat alles aangepast zou worden om het de FIFA naar de zin te maken zou geen goede zaak zijn geweest." aldus de man die zich al sinds 1988 lid van de Vrienden van GVAV Rapiditas mag noemen. De vereniging, die in 1946 werd opgericht, stelde zich ten doel de behartiging van de ideële en materiële belangen van de in Groningen gevestigde verenigingen met de naam "G.V.A.V.-Rapiditas", alsmede het steunen van de leden van deze verenigingen en haar eigen leden. Om de gestelde doelen zo goed mogelijk te bereiken, wordt gestreefd naar regelmatig onderling contact, het bevorderen van vriendschappen, het aanleggen van een archief en het onderhouden van contacten met de in de doelstelling bedoelde verenigingen. Deze contacten kunnen ook een bemiddelend of adviserend karakter hebben. Deze doelstellingen zijn opgesteld in januari 1946, nog geen jaar na het einde van de tweede wereldoorlog en het is duidelijk, dat de omstandigheden en verhoudingen na zestig jaar drastisch gewijzigd zijn. In de Vriendenvereniging staan echter de goede bedoelingen van toen in de kern nog recht overeind zo verteld de speciale website van de Vrienden van GVAV Rapiditas. Alex Huisinga is er dan ook met recht trots op dat hij tot dit 100 leden tellende gezelschap behoort en mag dat ook zijn. Want als je de criteria leest waar je aan moet voldoen om toegelaten worden en je hebt dat al op 39 jarige leeftijd bereikt dan mag je stellen dat huidig voorzitter, en tevens bestuurslid van de Vrienden van GVAV Rapiditas, Alex Huisinga een GVAV Rapiditas-man in hart en nieren is. Iemand die al vele verdiensten voor de in 2011 negentig jaar bestaande vereniging heeft gehad en ook in de toekomst ongetwijfeld nog zal hebben."