Melle Kuipers: 'Voetbal hoort bij mijn leven.'

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

 Sommige voetballers worden al op zeer jonge leeftijd gescout door een BVO waar soms door een samenloop van omstandigheden geen vervolg aan gegeven wordt.


 

Sommige voetballers worden al op zeer jonge leeftijd gescout door een BVO waar soms door een samenloop van omstandigheden geen vervolg aan gegeven wordt.

marum_1

Melle Kuipers aanvallend in actie tegen Corenos  foto: Antje ten Harkel-Meijer

Dat overkwam ook  de huidige rechtsback van het eerste elftal van Marum, Melle Kuipers. De jonge voetballer woonde in zijn jeugdjaren eerst in Everdingen wat bij veel automobilisten bekend is als 'Knooppunt Everdingen' waar regelmatig  file, s staan die op de radio geregeld gemeld worden en bekend staat als een van de knelpunten in ons land. Het gezin Kuipers vertrok enkele jaren later naar het nabij gelegen Leerdam  waar Melle in de F-junioren ging voetballen voor voetbalvereniging LRC. Als snel bleek hij het nodige talent te hebben want vanuit de F3 werd hij al snel overgeheveld naar de F1 van de voetbalvereniging uit Leerdam. De talenten van de als spits fungeerde Melle Kuipers werden ontdekt door scouts van  betaalde clubs die gezien de enorme concurrentie van clubs in de regio rond Leerdam steeds eerder begonnen te scouten  weet Melle zich nog te herinneren. 'In mijn periode als F-junior werd ik gevolgd door FC Den Bosch wat natuurlijk heel bijzonder was. Nu moet ik ook zeggen dat ik in mijn twee jaar bij de F-junioren beide seizoenen tussen de vijftig en zestig doelpunten maakte zodat je al snel opviel natuurlijk.”

Hoewel hij al op jonge leeftijd gevolgd werd bleef het bij de belangstelling van de dit seizoen in de Jupiler League op de achtste plaats staande FC Den Bosch. De familie Kuipers verhuisde namelijk naar het hoge Noorden en belandde in Marum. Mede doordat Melle via zijn schoolopleiding diverse spelers van Leek Rodenburg leerde kennen kwam de talentvolle voetballer in de A1-junioren van bovengenoemde vereniging terecht. 'Bij Leek Rodenburg had ik het onder de huidige hoofdtrainer en toen trainer van de A1, Edward Schuiling, enorm naar mijn zin maar een akkefietje tussen ons als team en het bestuur deed het elftal uiteenvallen. Een voorval waar Melle geen woorden meer aan vuil wil maken omdat hij liever vooruit kijkt dan dat er oude koeien uit de sloot worden gehaald. Na dit voorval besloot hij zelf ook bij Leek Rodenburg te vertrekken en maakte hij de keuze om voor SV Marum te gaan voetballen. Zijn eerste seizoen in Marum werd er direct een dat een stevig impact op de jonge voetballer zou hebben. Het overlijden van teamgenoot Anne Eelze Bies en elftalleider Bernard Posthumus in het seizoen 2008-2009 maakte net als bij zijn teamgenoten veel emotie los bij de ondertussen tot verdediger omgeturnde Melle die tijdens dat voor Marum A1 zwaar seizoen steeds vaker tot een van de uitblinkers binnen de A-junioren zou gaan behoren. 'Los van het feit dat het emotioneel een zeer zwaar seizoen voor ons was door het overlijden van Anne Eelze en Bernard begon ik in het team steeds beter mijn draai te vinden waardoor trainer Gerard van der Ploeg mij bij aanvang van het seizoen 2009-2010 naar de eerste selectie overhevelde. Gerard was in de A-junioren mijn trainer en hij nam het hoofdtrainerschap over van Klaas Jan Moesker bij de zaterdagselectie die na een jaar alweer vertrok.”

De jonge verdediger baarde ook binnen het eerste elftal opzien door zijn uitstekende prestaties en dat was niet verwonderlijk want de 19-jarige voetballer investeerde, en doet dat nog steeds, veel in zichzelf. 'Ik ben eigenlijk alle dagen wel met het voetballen bezig want naast dat ik bij Marum twee keer per week train en zaterdags mijn wedstrijden speel, ben ik ook nog in de zaal actief voor Marum Futsal1 en ligt er bij ons thuis altijd wel ergens een bal waar ik mee aan het oefenen ben.” Verder trapt hij ook stiekem nog wel eens een balletje voor een ander team binnen SV Marum hoewel trainer Gerard van der Ploeg dat liever niet heeft. ‘Mijn vader is een tijdje geleden weer gaan voetballen en speelt op zondag in het derde team van Marum. Ik ga regelmatig even kijken bij het derde en soms hebben ze een mannetje te kort en dan speel ik weleens mee. De trainer is daar niet blij mee natuurlijk maar ik mag nu eenmaal dolgraag voetballen en vind het daarbij ook nog ontzettend leuk om samen met mijn vader samen te spelen.” Voetbal daar draait dus veel om in het leven van Melle Kuipers die op dit moment even alle tijd heeft om zich met zijn geliefde hobby bezig te houden want hij is, nadat het Havodiploma werd behaald, op dit moment werkzoekende. ‘Ik zoek inderdaad werk wat echter niet wil zeggen dat ik niet verder wil studeren maar welke richting dat wordt weet ik op dit moment nog niet. Qua keuze ben ik er nog niet uit en ik moet eerlijk bekennen dat ik dat ook lastig vind. Ik heb namelijk geen zin om aan een studie te beginnen waarbij je er uiteindelijk achter komt dat je een verkeerde keuze hebt gemaakt en je op een gegeven moment een of twee verloren jaren achter je hebt liggen\. Daarom wil ik eerst een baantje zoeken en vanuit die situatie, waarbij ik eventueel op kamers wil gaan wonen, richting een  leven als student te gaan.” Een leven dat niet zal betekenen dat hij zijn ambitie als voetballer op een laag pitje zal zetten want dat is wel het laatste wat zal gebeuren. ‘Ik ben als voetballer zeker ambitieus waarbij ik hoop dat we met Marum in de nabije toekomst eventueel richting de tweede klasse door zullen stoten want ik zou best hogerop willen voetballen.”  Als dit onderwerp aan de orde komt blijkt Melle duidelijk geen jongen te zijn  die iets  met veel bravoure van de daken afschreeuwt want ook hij heeft de geruchten gehoord dat er in de amateurvoetbalwereld positief over de jonge rechtsback van Marum gesproken wordt. Dat heb ik inderdaad wel eens gehoord dat er een club voor mij was wezen kijken maar echt benaderd ben ik nog nooit wat dat betreft want ik ben geen opschepper die allerlei onzin roept.. Maar je weet het maar nooit want er zijn  ook in het amateurvoetbal veel clubs die rondkijken om hun selectie te versterken.”

actie

Melle Kuipers in een fel duel verwikkeld in het promotieduel tegen Glimmen dat Marum met 3-2 won

 

Ik zou mij trouwens wel  kunnen voorstellen dat de jonge verdediger bij sommige clubs weleens onderwerp van gesprek is want ik heb Melle nu  een drietal wedstrijden zien voetballen als verdediger in het eerste elftal van Marum en iedere keer weer was ik onder de indruk van zijn spel. Een lange dunne verdediger die me een beetje deed denken aan de ’Spijker”. De 'spijker' was de bijnaam van Adri van Tiggelen, de Rotterdammer die ondermeer voor FC Groningen uitkwam en zo hard als graniet was maar kon ook een potje voetballen. Dezelfde kwaliteiten, uiteraard iets minder dan van Tiggelen, heeft Melle namelijk ook, stevig in het duel maar ook oog voor de bal. Daarom hoop ik voor Marum dat Melle bij de club zal blijven om samen richting tweede, of wie weet wat de toekomst brengt, nog hogere regionen door te stromen maar waarbij een gezegde in de voetballerij zegt dat zoiets niet zeker is. Want ook in de amateurvoetbalwereld wordt er aan spelers getrokken als ze in de ogen van belangstellende clubs de kwaliteiten hebben om hun selectie te versterken zo zoals gebeurde met een van Melle zijn vrienden, Marc Boonstra, die nu voor eerste klasser Grijpskerk uitkomt, en waar hij graag nog eens mee zou willen samenspelen. ‘ Vooropgesteld, ik heb het prima naar mijn zin bij Marum maar ik zou best op het niveau van Marc willen spelen die bij Grijpskerk regelmatig in de basis staat als rechtsback. Ik vind hem meer overigens meer een middenvelder waarmee ik nog graag een keer in een team zou willen spelen wat overigens ook bij Marum mag zijn. Want als we hier alle krachten zouden bundelen en de spelers die zijn vertrokken weer op het oude nest terug zouden keren dan ben ik er voor 100% van overtuigd dat hier in de toekomst prachtige dingen gaan gebeuren.”