Hans Top: Zonder ambitie bereik je niets in je leven

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Soms wacht je bewust even om een portret van iemand te plaatsen omdat het moment, in jouw ogen, nog niet daar is.

Soms wacht je bewust even om een portret van iemand te plaatsen omdat het moment, in jouw ogen, nog niet daar is.Daarbij hoop je soms op een beetje mazzel en eerlijk is eerlijk dat gebeurde zoals in het volgende portret/interview te lezen is

 top_PS_1448

 Hans Top tijdens zijn dagelijkse werkzaamheden als dakdekker

Dat had ik namelijk met het portret dat ik schreef over de hoofdsponsor van CSVH, Hans Top. De Hoogkerker is een sportman in hart en nieren want als langeafstandsloper was de thans 47-jarige Hans Top een grootheid in tal van loopcircuits en wedstrijden. Ik had, doordat ik ook enkele jaren recreatief in diverse loopwedstrijden mee heb gehobbeld, wel van de atleet gehoord maar hem in die periode nooit gesproken. Daar kwam door een toevallige omstandigheid verandering toen ik namens de Ommelander Courant aanwezig was bij de wedstrijd CORENOS- CSVH in het seizoen 2009-2010. Daar trof ik een zeer fanatiek meelevende supporter van CSVH waar ik samen met de ook aanwezige Hemmo Battjes mee in gesprek raakte.

Hij stelde zich voor als Hans Top en vertelde dat hij hoofdsponsor was van de zaterdagvereniging uit Hoogkerk en had een uitgesproken mening over het amateurvoetbal en CSVH in het bijzonder. Bevlogen vertelde hij over de club en was oprecht belangstellend naar de activiteiten van Hemmo in de voetbalwereld en ook mijn activiteiten genoten zijn oprechte aandacht. We spraken elkaar na afloop nog even en dat was het dan wel dacht ik want het zou wel toeval zijn dat ik nog een keer bij een wedstrijd van CSVH aanwezig zou zijn omdat Hoogkerk niet in het verspreidingsgebied van de Ommelander Courant ligt. Maar voor zaterdag 2 oktober van dit jaar stond de wedstrijd Middelstum-CSVH gepland en ik kreeg die wedstrijd door Hielko toegewezen. Geen verkeerd duel op voorhand en ik verheugde mij er dan ook op. Bij aankomst op het sportcomplex aan de Coendersweg zag ik Hans al staan en een hartelijke begroeting volgde. Namens het DvhN was Paul Zweverink ook aanwezig die Hans Top uiteraard ook kende en al gauw kregen beide mannen het over CSVH en de andere vereniging, zondagclub Hoogkerk.

Hans vertelde in duidelijke bewoordingen hoe hij over het beleid binnen CSVH dacht en daar was geen woord Frans bij. Duidelijke taal van de hoofdsponsor die ik belooft had om het verslag dat ik had geschreven aan hem toe te sturen. Door de aanwezigheid van Paul Zweverink bij het duel besloot ik die maandag een DvhN te kopen om te kijken wat Zweverink over het duel te vertellen had. Over het duel vertelde hij niet veel maar over zijn gesprek met de hoofdsponsor des te meer. In het artikel werd de vloer aangeveegd met het beleid en kwam het bestuur er niet goed af zo viel in het artikel duidelijk te lezen. Er was geen woord van gelogen, want ik hoorde het Hans letterlijk tegen Paul zeggen wat een week later door de oud-sporter werd bevestigd in zijn woning in Hoogkerk.

Want samen met het doorgestuurde artikel had ik ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om te vragen of hij aan een artikel voor Puurvoetbalonline wilde meewerken. Het antwoord was positief waardoor ik dus bij Hans, Xandra en Tobias Top in Hoogkerk terecht kwam. Ik had via het fenomeen ‘Google” al wat over de ‘hoofdpersoon” gevonden maar ging verder, doe ik trouwens altijd, blanco het gesprek in. Geen vragen op papier maar gewoon komt wat komt. Bij binnenkomst kregen we het direct over het artikel dat in het DvhN had gestaan en Hans nam er geen woord van terug.

Direct kwam weer de geestdrift terug dat kenmerkend voor de oud-langeafstandloper is. De Hoogkerker beleeft namelijk alles met passie maar merkt dat die beleving er niet bij iedereen is.’In alles wat ik doe of heb gedaan moet een visie achter zitten. Dat is je werk zo, Hans Top heeft een florerend dakbedekkingbedrijf, in de sport maar ook als sponsor. Sinds twee jaar ben ik hoofdsponsor van CSVH en dat ben ik niet alleen omdat ik de naamsbekendheid van bedrijf wil uitbreiden maar ook omdat ik, naast Hoogkerker, voetballiefhebber ben. Maar in dat bewuste artikel rond dat duel in Middelstum gaf ik aan dat CSVH en zondagclub Hoogkerk de koppen bijelkaar moeten steken om te kijken of ze kunnen fuseren. Als je kijkt wat er binnen ‘De Heldt” ( de jeugdafdeling van beide verenigingen die daar in samenwerken) aan talent rondloopt dan is dat doodzonde dat de jeugdteams aan het eind van de rit weer uit elkaar vallen en zich verspreiden over beide clubs, of nog erger, door andere clubs benaderd worden. Maar men kijkt niet vooruit en laat alles bij het oude waar ik mij vreselijk aan stoor. Dat is in mijn dagelijks werk ook zo, je moet altijd vooruit kijken. Je moet dat wel doen omdat de concurrentie ook niet stil zit want die willen ook graag een belegde boterham verdienen”

De voetballiefhebber zit nu op zijn praatstoel en we maken een vogelvlucht door zijn eigen sportcarrière waar al veel over gezegd en geschreven is en waarbij er tal van anekdotes uit de mond van de 47-jarige Hoogkerker over tafel rollen en gevolgd door zijn karakteristieke lach. Maar uiterst serieus wordt hij als verteld over de kinderen uit zijn eerste huwelijk waarvan marathonschaatster Mischa Top de bekendste is. De man die zelf tal van loopwedstrijden won heeft ook daar een duidelijke mening over door te stellen dat het niet uitmaakt of je heel goed bent maar dat wat je doet wel met een bepaalde gedrevenheid moet uitvoeren. ‘Mischa is natuurlijk ver gekomen in het schaatsen maar Tobias, de zoon die hij samen met Xandra heeft, speelt bijvoorbeeld in de E3 van Velocitas en wil graag een goede doelman worden. Als hij dat zo stelt dan vind ik het mijn taak om te zorgen dat hij dat kan proberen te realiseren. De tegenprestatie is wel dat hij te allen tijde zijn best moet doen. Daarom ga ik ook iedere zondagmorgen met hem naar voetbalschool Noord in Drachten van Henk en René de Jonge. Daar geniet ik iedere keer weer van hoe die kinderen spelenderwijs beter maken op een manier die helemaal de mijne is. Duidelijk naar de kinderen toe en wat de jeugd van tegenwoordig, net als wij vroeger, gewoon nodig heeft. Als voetballer had ik een trainer bij GCSV waar ik als voetballer begon, Klaas Haas, die dat ook uitstraalde.

 Als je niet trainde speelde je ook niet, wat voor excuus je ook had. Je kunt het er niet mee eens zijn dat hij zo redeneerde maar consequent was het wel.” Zo waaieren we door het leven van Hans Top en komt steeds het woord passie terug bij de man die zelf met volle teugen heeft genoten van zijn loopbaan als langeafstandsloper en er stiekem weleens aandenkt om een comeback te maken. Toen we daar die bewuste avond over in gesprek raakten zag ik een twinkeling in zijn ogen waardoor ik niet verbaasd zou zijn als het zou gebeuren. Maar het gesprek, wat allang niet meer het interview was wat we beide misschien voor ogen hadden sprong van de hak op de tak. Want we kregen het over de wedstrijd Ajax-Auxerre waar hij samen met Tobias en Xandra bij aanwezig was en waarvan ze alle drie met volle teugen van hadden genoten.

Zo komt zijn gedrevenheid terug in alles wat hij doet en kloppen de interviews die ik over hem had gelezen als een bus en besloot ik niet allerlei feiten te herhalen en te wachten met het portret tot het moment daar was. En dat moment kwam zo bleek achteraf op 20 november toen CSVH het topduel tegen Lycurgus met 1-4 won en de winter, zo bleek een week later, ons een vervroegde winterstop bezorgde. Want we kunnen, gezien de verwachtingen voor de komende dagen, gerust aannemen dat er in 2010 niet meer in competitieverband gevoetbald zal worden. Dat betekent ook dat de CSVH als koploper in zaterdag 3C het nieuwe jaar in zal gaan en dichterbij het doel komt wat Hans Top met de zaterdagclub in Hoogkerk voor ogen heeft. Ik weet zeker dat Hans Top, hoewel daar met volle teugen van genietend, nu niet achterover zal leunen.

Net als in zijn eigen carrière zal hij zo scherp als een mes blijven als supporter en sponsor en mensen op zijn geheel eigen wijze zal blijven stimuleren want ook hij weet dat aan de top blijven moeilijker is dan er te komen. ‘Dat is een cliché dat al zo oud is als de weg naar Jeruzalem maar is wel de waarheid. Je moet nu eenmaal je ambitie durven uitspreken want anders bereik je namelijk nooit wat in je leven en hoewel ik de eerste ben die zegt dat de weg naar een eventueel kampioenschap nog lang is moeten we er in mijn beleving als CSVH vol voorgaan en wat op termijn hopelijk tot een fusie zal lijden met v.v. Hoogkerk dat ons als Hoogkerk nog meer op de voetbalkaart zal zetten.”