Twee voetballende broertjes bij FC Groningen: deel 2

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

deel 2: Robin Mennega

Geregeld kom je ze tegen in het betaalde voetbal, voetballende broers. Erwin en Ronald Koeman, Frank en Ronald de Boer, Dominique en Gregoor van Dijk, Dennis en Gérard de Nooijer en Mark en Jeroen Veldmate zijn namen die de meeste voetballiefhebbers wel kennen waarbij de broertjes Koeman en ‘de Boertjes” wel de bekendste zijn.

 

Geregeld kom je ze tegen in het betaalde voetbal, voetballende broers. Erwin en Ronald Koeman, Frank en Ronald de Boer, Dominique en Gregoor van Dijk, Dennis en Gérard de Nooijer en Mark en Jeroen Veldmate zijn namen die de meeste voetballiefhebbers wel kennen waarbij de broertjes Koeman en ‘de Boertjes” wel de bekendste zijn

 

 kevin_en_robin_mennega

Robin ( links op de foto) samen met broer Kevin op weg naar hopelijk voor hun beide het betaalde voetbal

 

 

Binnen de jeugdafdeling van dit seizoen FC Groningen/Cambuur zijn er op dit moment ook twee broertjes actief, Kevin en Robin Mennega, die in twee delen aan het woord komen over zaken zoals: het voetballen voor FC Groningen, hoogtepunten tot nu toe, schoolopleiding, de rol van hun ouders, Eurovoetbal ( Kevin), en de keeperhandschoenen van Brian van Loo en Luciano( Robin). Kwam in het eerste deel van het dubbelinterview dat ik had met de broertjes Mennega aanvaller Kevin, die voor de B1 van FC Groningen/Cambuur uitkomt, aan het woord in deel twee is de aandacht gericht op zijn 14 jarige broer Robin die als doelman sinds 2007 voor de C1 van de jeugdopleiding van beide BVO, s uitkomt. Robin speelde daarvoor, evenals zijn broer Kevin, voor GVAV Rapiditas waar al snel bleek dat de jonge doelman over genoeg talent beschikte om op de regionale voetbalschool toe gelaten te worden. Daar werd de hij als doelman nog meer gevormd en ook ontdekt door de scouts van FC Groningen zodat hij zoals gezegd in 2007 overstapte naar FC Groningen. Daar kreeg hij direct te maken met trainer Henk Ritsema die hem verder begeleidde op weg naar een mogelijke carrière in het betaald voetbal al is de 14 jarige scholier daar zelf uiteraard zeer terughoudend over.

Lange dagen

‘Natuurlijk hoop ik het betaalde voetbal te bereiken maar besef daarbij heel goed dat ik nog een lange weg te gaan heb. Dat wordt ons door de trainers en begeleiders ook steeds voor gehouden dat het allemaal niet van zelf gaat.” Maar de jonge keeper, die net als zijn twee jaar oudere broer Kevin lange dagen maakt, heeft ook het voordeel dat hij op een lootschool zit waar de trainingen en wedstrijden uitstekend op het schoolprogramma kunnen worden aangepast.‘Inderdaad ben ik blij dat ik op die manier mijn studie, VWO, en het voetballen goed kan combineren want door de lange dagen die we door de trainingen en school maken, waarbij ik meestal rond half acht thuis ben, hoef ik dan geen huiswerk meer maken zodat ik dan ook echt even vrij ben.”

Daarmee klaagt de talentvolle doelman niet maar geeft hij duidelijk aan dat de arbeid/rust verhouding ook voor jeugdige voetballers erg belangrijk is. ‘Ik train naast de groepstrainingen natuurlijk ook apart met keeperstrainer Henk Ritsema waarbij het er soms pittig aan toegaat.” Als hij dit verteld beginnen zijn moeder en broer Kevin al te lachen want vooral de 100 ballen oefening en de shuttlerun zijn trainingen die Robin, hoewel zwaar, met veel enthousiasme uitvoert. Daarom vinden beide het grappig dat hij deze twee oefeningen eruit ligt als het gaat om de zwaarte van de oefenstof. De doelman die nu voor het vierde jaar actief is binnen de jeugdafdeling van de BVO uit Groningen speelt zoals gezegd in de C1 waar hij samen met Erwin Heidekamp moet concurreren als eerste doelman. Daardoor keept Robin niet ieder duel en begrijpt dat wel van uit het standpunt van de leiding gezien. ‘Eric moet natuurlijk ook zijn speelminuten maken want we zijn natuurlijk beide doelmannen in opleiding die nog een hoop moeten en kunnen leren waar het spelen van wedstrijden bij bijhoren.”

Dat Robin, net als Kevin trouwens, bescheiden van aard is blijkt uit het feit dat hij er pas na even door vragen verteld dat hij in de belangrijke duels het doel van de C1 mag verdedigen. Dat siert de jonge doelman die er ook zelf niet mee komt dat hij is uitgenodigd voor een testwedstrijd van Oranje onder de 15 jaar. Een selectie waarbij hij op het laatste moment voor afviel maar aangeeft dat Robin een doelman met de nodige aanleg is. Met twee voetballers en zusje Kaylin in huis beseft Robin dat de rol van zijn ouders, Wessel en Anita, van groot belang is.‘Ik ben het helemaal met Kevin eens dat we dit mede door onze ouders hebben bereikt want van hun krijgen we alle steun. Steun die niet alleen geldt voor het brengen naar de trainingen maar ook hun aanwezigheid bij wedstrijden vinden we prachtig. Daarnaast komt ook het financieel plaatje aan de orde want hoewel de jonge voetballers door FC Groningen uitstekend gekleed worden is het aanschaffen van voetbalschoenen, en in geval van Robin de keeperhandschoenen gedeeltelijk, voor eigen rekening zijn wat Robin heel normaal vind.

‘We krijgen best veel als je kijkt naar onze trainingskleren en andere kleding dat nodig is om ons namens FC Groningen/Cambuur goed te presenteren. Maar keeperhandschoenen slijten bijvoorbeeld sneller doordat we veel op kunstgrasvelden spelen. Daar is echter het voordeel van dat ze minder vies worden en je een betere grip op de bal houdt. Daarom ben ik mijn ouders dan ook dankbaar dat ik steeds met prima materiaal kan keepen want ook de voetbalschoenen Kevin en mij slijten natuurlijk sneller dan bijvoorbeeld een speler die maar twee keer in de week traint. ” Als we nog even over het onderwerp, kunstgras doorgaan blijkt dat beide broers een afwijkende mening over de lengte van het gras hebben want waar Kevin zijn voorkeur uitging naar kort is Robin een voorstander van iets langer gras. ‘Persoonlijk vind ik dat je op iets langer gras de bal qua snelheid beter kan inschatten dan op kort gras maar je weet nu eenmaal dat de velden niet allemaal gelijk zijn. Ook hebben we het er over dat veel trainers binnen de jeugdopleiding actief zijn geweest als betaald voetballer zoals Pieter Huistra, Erwin van der Looi,Hugo, Peter Hoekstra, Ruud Hesp en Robin zijn trainer bij de C1, Grafton Holband, die enkele jaren voor de A-selectie van FC Groningen uitkwam. Maar toch vind Robin dat niet bijzonder dat er zoveel ex-betaald voetballers op het sportcomplex op Corpus den Hoorn rondlopen hoewel hij met veel respect over zijn trainer en uiteraard de andere trainers praat.

Keeperhandschoenen

‘Ik vind het heel leuk dat we Grafton Holband als trainer hebben want hij kan ons door zijn eigen ervaringen als betaald voetballer toch veel nuttige tips geven om ons verder te ontwikkelen binnen de opleiding van FC Groningen/Cambuur. Naast Holband als trainer heeft hij verder weleens contact met de beide doelmannen van de A-selectie Luciano en Brian van Loo. De jonge doelman vindt het namelijk prachtig dat de jeugdteams in exact dezelfde wedstrijdtenue, s spelen als de hoofdmacht van de Groningers zodat hij dezelfde kleuren draagt dan de beide doelmannen in de officiële wedstrijden van FC Groningen. Maar het contact met de beide keepers van de hoofdmacht van de ‘Trots van het Noorden” gaat nog iets verder want hij heeft al een keer keeperhandschoenen van beide gekregen en dankzij dezelfde schoenmaat ook een paar voetbalschoenen van de Braziliaanse doelman wat door de jonge keeper zeer werd gewaardeerd. ‘Ik vond dat erg leuk van zowel Luciano als Brian wat aangeeft dat keepers onder elkaar toch een band hebben.”

 

1290678363Nrobin_mennega

Robin Mennega in actie in het competitieduel tegen Ajax 

Een band dat Robin ook met trainer Henk Ritsema heeft opgebouwd die, als alles volgens plan verloopt en de jonge doelman naar de B1zal doorstromen, opgevolgd zal worden door de trainer die ook Luciano en Brian van Loo onder handen neemt, Ruud Hesp. De oud-doelman die onder andere voor het grote Barcelona uitkwam en naast zijn activiteiten voor FC Groningen ook tot de trainersstaf van het Nederlands Elftal behoord verzorgt namelijk ook bij de oudste jeugdteams binnen de jeugdopleiding van FC Groningen/Cambuur de specifieke keeperstrainingen. Een samenwerking waar veel doelmannen jaloers op zullen zijn om door de keeperstrainer die de twee topkeepers, Edwin van der Sar en Maarten Stekelenburg, onder zijn hoede had, of in het geval van Stekelenburg heeft, getraind te worden.

Schoolprestaties

Maar Robin weet als geen andere dat Ruud Hesp de lat weer een stukje hoger zal leggen voor de jeugdige keeper die al enkele keren uitverkoren werd tot beste doelman van het toernooi waar hij met voor FC Groningen/Cambuur in actie kwam . Daarmee werd door de aanwezige jury aangegeven dat het jeugdig talent op de goede weg is maar geeft hij zelf aan dat er nog heel wat moet gebeuren om het uiteindelijke doel te bereiken waarbij de schoolresultaten een belangrijke rol spelen.

‘Daar wordt bij de club goed opgelet want je schoolprestaties wegen bij FC Groningen, en dat zal bij andere betaalde clubs niet anders zijn, uiteraard zwaar want bij niet presteren op school volgt er eerst een waarschuwing maar bij een slecht vervolg volgen er duidelijk andere sancties. Sancties die er bijvoorbeeld uit bestaan dat je in een duel niet bij de selectie zou kunnen zitten.”

Zo hebben we door middel van dit interview in twee delen een blik mogen werpen in het leven van twee jonge voetballers die hopen ooit in de Euroborg te spelen maar allebei weten dat daar het nodige voor aan de kant gezet moet worden. Maar ze hebben het er, samen met hun ouders, allemaal graag voor over want laten we eerlijk zijn welke jonge voetballer droomt er niet van om ooit te mogen schitteren in het betaalde voetbal. Kevin en Robin Mennega zijn daar twee van waarbij ik hoop dat we nog veel beide voetballers mogen horen……