Twee voetballende broertjes bij FC Groningen:

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

Twee voetballende broertjes bij FC Groningen:

Deel 1: Kevin Mennega

Geregeld kom je ze tegen in het betaalde voetbal, voetballende broers. Erwin en Ronald Koeman, Frank en Ronald de Boer, Dominique en Gregoor van Dijk, Dennis en Gérard de Nooijer en Mark en Jeroen Veldmate zijn namen die de meeste voetballiefhebbers wel kennen waarbij de broertjes Koeman en 'de Boertjes" wel de bekendste zijn.

Geregeld kom je ze tegen in het betaalde voetbal, voetballende broers. Erwin en Ronald Koeman, Frank en Ronald de Boer, Dominique en Gregoor van Dijk, Dennis en Gérard de Nooijer en Mark en Jeroen Veldmate zijn namen die de meeste voetballiefhebbers wel kennen waarbij de broertjes Koeman en 'de Boertjes" wel de bekendste zijn

kevin_en_robin_mennega

Binnen de jeugdafdeling van dit seizoen FC Groningen/Cambuur zijn er op dit moment ook twee broertjes actief, Kevin en Robin Mennega, die in twee delen aan het woord komen over zaken zoals: het voetballen voor FC Groningen, hoogtepunten tot nu toe, schoolopleiding, de rol van hun ouders, Eurovoetbal ( Kevin), en de keeperhandschoenen van Brian van Loo en Luciano( Robin).In deel 1 starten met de oudste van de twee broers, Kevin Mennega die in de B1 van FC Groningen/Cambuur speelt.

Kevin Mennega

Veel jonge voetballers dromen van een carrière in het betaalde voetbal waar de nu 16- jarige Kevin Mennega uiteraard geen uitzondering op is. Maar in 2006 zag het er echter naar uit dat een voortzetting van zijn voetballoopbaan bij een betaalde voetbalclubclub voor Kevin altijd een droom zou blijven. Vanuit de E1 was de jonge voetballer, in tegenstelling tot enkele van zijn teamgenootjes, niet in de regionale voetbalschool terecht gekomen waaruit een talentvolle voetballer regelmatig de overstap maakt naar de jeugdopleiding van FC Groningen. Vanuit de E1 kwam de toen 11 jarige Kevin dan ook in de D3-junioren van GVAV Rapiditas terecht en zagen de diverse scouts van de KNVB, die regelmatig wedstrijden van de talentvolle jeugd van GVAV Rapiditas bezochten, hem minder vaak spelen en had hij er zich al bij neergelegd dat bij GVAV Rapiditas zijn eindstation als voetballer zou liggen.

Talentendagen

'Toen ik in 2005 hoorde dat ik vanuit de E1 niet door zou stromen naar de Regionale voetbalschool begreep ik dat het een lastig verhaal zou worden om bij FC Groningen in beeld te komen. De regionale voetbalschool wordt namelijk duidelijk gezien als de voorloper van de jeugdopleiding van FC Groningen. Ik kwam bij aanvang van het seizoen 2005-2006 dan ook in de D3 van GVAV Rapiditas terecht wat ik op zich geen straf vond om daar in te voetballen."
Maar de talentvolle voetballer kreeg hulp uit onverwachtse hoek doordat FC Groningen al enkele jaren, en met groot succes, talentendagen organiseert bij amateurverenigingen in zowel de stad als in de regio. Toen enkele vriendjes besloten om aan een van die talentendagen deel te nemen besloot Kevin om ook de stoute schoenen aan te trekken en zich ook op te geven. Die dag viel hij door zijn prima optreden duidelijk in de smaak bij de aanwezige scouts van FC Groningen waardoor het aanbod kwam om in eerste instantie bij de D2-junioren van de 'Trots van het Noorden" mee te komen trainen om zich vervolgens bij aanvang van het seizoen 2006-2007 op Corpus den Hoorn te melden voor de eerste training met de D1-selectie van FC Groningen. De jonge voetballer kwam nu in een wereld terecht waarbij presteren op trainingen en in wedstrijden een zeer voorname rol zou gaan innemen wat uiteraard wel enige aanpassing vergde.
'Bij GVAV Rapiditas trainden we ook zeer gericht maar bij FC Groningen ging het er duidelijk steviger aan toe wat natuurlijk wel even wennen was. Daarom was ik ook blij dat ik al bij de D2 had meegetraind zodat ik een beetje wist wat me te wachten stond."

 Trainingen
Vier keer trainen in de week en het spelen van wedstrijden werd een hele normale zaak voor de toen 12-jarige voetballer die dat nooit als een belasting heeft gezien en ook nu het trainingsprogramma is uitgebreid niet zo ervaart.
'Dat je meer moet trainen weet je van te voren maar toen ik tijdens Pinksteren van dit jaar bij de selectie zat die aan het Eurovoetbaltoernooi deelnam en we op vrijdagavond de Euroborg binnenkwamen voelde dat al een beetje als datgene waar je het allemaal voor doet. Ik speelde dan wel niet maar de sfeer die er heerste is een stimulans om je best te blijven doen om het hoogste te bereiken."
Kevin is echter een nuchtere jongen die goed begrijpt dat er veel moet gebeuren voordat hij zijn doel, proberen te slagen in het betaalde voetbal, heeft bereikt.
'Als voetballer moet je er veel voorover hebben om je doel te bereiken maar dat geldt ook voor mijn ouders want mijn broertje Robin voetbalt sinds 2007 ook voor FC Groningen. Zo brengen ze mij voor schooltijd al naar Corpus den Hoorn waar we met de B-junioren ook in de ochtend trainen."

kevin__B1-sparta_B1

Kevin in actie in wedstrijd tegen Sparta B1

 

Lootschool

Deze ochtendtrainingen gebeuren in goed overleg met de Belcamposchool, wat een zogenaamde Lootschool is waarvan de aanvaller zelf verteld wat daar het voordeel van is.
'Een Lootschool betekend dat je schooltijden aangepast worden aan trainingen en wedstrijden. Op die manier kun je alle trainingen en wedstrijden volgen en komen doordat het rooster is aangepast je schoolprestaties ook niet in het gedrang. Ik begon op het Kamerlingh Onnes maar op advies van de leiding van FC Groningen ben ik in 2008 overgestapt naar de Belcampo-opleiding waar ik op dit moment Havo 4 doe en wat mij uitstekend bevalt hoewel het wel lange dagen zijn die we maken. Het voordeel is wel dat als je na een dag school en trainen ook echt klaar zijn en we onze rust kunnen en moeten pakken."
Naast het goed je rust pakken is het verder niet zo dat de aankomende talenten die in de jeugdopleiding van FC Groningen/Cambuur actief zijn maar wat aan kunnen modderen want niet goed presteren op school betekend dat er op voetbalgebied ook sancties volgen weet de jonge aanvaller van de B1.
'Onze schoolprestaties worden zeer nauwgezet in de gaten gehouden en zijn die in de ogen van zowel de schoolleiding als FC Groningen niet goed dan moet je op het matje komen."
Hier blijkt uit dat de beeldvorming die velen hebben dat aankomende voetballers het allemaal erg gemakkelijk hebben duidelijk niet op waarheid is gestoeld. FC Groningen-scout Bart Straatman verwoorde dat in een eerder interview dat ik voor Puurvoetbalonline met hem had ook door te stellen dat hij veel respect had voor de jeugdspelers van niet alleen FC Groningen maar van alle betaalde verenigingen. Bart gaf aan dat er veel van de jeugd gevraagd wordt qua trainingen en wedstrijden maar dat zoiets ook geldt voor het sociale leven en niet te vergeten de rest van het gezin. Als ik Kevin deze opmerking voorleg komt hij direct met een opmerking die zijn gedrevenheid typeert namelijk dat hij sinds hij voor FC Groningen speelt nog maar een keer op stap is geweest.
'Toen we dit jaar met de B1 het Eurovoetbaltoernooi wonnen zijn we met de hele selectie uit geweest en dat was wel leuk maar verder heb ik daar absoluut geen behoefte aan."

Handtekeningen

Als het Eurovoetbal tersprake komt noemt Kevin, ondanks dat hij niet speelde, het toermooi toch een hoogtepunt in zijn nog korte loopbaan.
'Ik was al blij dat ik door mijn trainer Peter Moltmaker gekozen werd in de selectie en had uiteraard graag willen spelen maar dat zat er nog niet in. Het mooie aan onze trainer is dat hij dat ook uitlegt waarom je niet speelt zodat je het ook makkelijker accepteert. Maar de komende editie hoop ik wel te spelen want het is toch een speciaal toernooi waar heel veel beroemd geworden voetballers zoals Arjen Robben en Wesley Sneijder hebben gespeeld."
Dat speciale zit hem verder ook in de vele handtekeningen die de jonge voetballers op verzoek van de aanwezige jongens en meisjes mogen zetten waar Kevin even aan moest wennen.
'Je handtekening op verzoek van iemand zetten is de eerste keer even raar omdat je dat niet gewend bent omdat zoiets verder niet veel voorkomt en duidelijk iets is wat bij Eurovoetbal hoort maar wennen is het wel."

Toch hoopt hij, en welke aankomend talent doet dat niet, in de toekomst vaak in het middelpunt van de belangstelling te staan door zijn prestaties in nu nog de B1 waarbij aan het einde van het seizoen zal blijken of die goed genoeg waren voor een stap richting A1. Een stap waar Kevin zelf alle vertrouwen in heeft waarbij hij beseft dat hoe dichter je bij de eerste selectie komt hoe scherper de criteria worden waaraan je moet voldoen.
'Als je ouder wordt dan wordt er ook meer van je gevraagd. De trainingen worden namelijk als je in een hogere leeftijdsgroep ook uitgebreid naar mimimaal zes keer per week en daarnaast heb je uiteraard ook je school. Maar ik klaag niet hoor want ik besef heel goed dat er wel heel veel jonge voetballers met mij willen ruilen."