Rinke Dongstra: SV Marum gaat een mooie toekomst tegemoet

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Tafel Gereserveerd

 

Na ruim eenentwintig jaar komt er voor Rinke Dongstra een einde aan zijn bestuurlijke functies binnen de SV Marum en zal hij opgevolgd worden door Koert Biermann.

 

Na ruim eenentwintig jaar komt er voor Rinke Dongstra een einde aan zijn bestuurlijke functies binnen de SV Marum en zal hij opgevolgd worden door Koert Biermann.


1284904705Nvoorzitter

 

oud-voorzitter Rinke Dongstra: Marum gaat een mooie toekomst tegemoet

 

 

Hoewel er velen zijn die denken dat Rinke Dongstra de gehele periode van eenentwintig jaar voorzitter is geweest van de SV Marum ontkracht de oud-voorzitter dit verhaal direct. 'Naast dat het mij te veel eer zou geven is het niet waar. Ik werd in 1987 leider van de A-junioren waarna ik twee jaar later werd benaderd voor de functie van jeugdvoorzitter. Die taak heb ik gedurende een periode van zeven jaar op mij genomen tot ik de stap naar het hoofdbestuur maakte. Ook daar werd ik voorzitter voor een periode van zeven jaar. Door drukke werkzaamheden heb ik in 2003 de voorzittershamer overgedragen aan Johan van Wijk. Na twee jaar kwam men echter weer bij mij met het verzoek of ik weer als voorzitter beschikbaar was. Door daar positief op te reageren begon ik in 2005 aan mijn tweede periode waar nu dus aan einde aan gekomen is."

De laatste opmerking van de oud-voorzitter dekt niet helemaal de lading want toen hij in april aangaf dat hij stopte als voorzitter werd besloten dat Rinke zelf op zoek zou gaan naar een opvolger.
'Een opvolger vinden was natuurlijk geen gemakkelijke opgave in een tijd waarin we het allemaal druk hebben en, in onze ogen, over te weinig vrije tijd beschikken. Want ik weet nog wel toen ik veertien jaar geleden voor de eerste keer benaderd werd men mij vertelde dat het doordeweeks twee uur qua tijd in beslag zou nemen. Met dat fabeltje hoef je nu echter niet meer aan te komen want daar trapt niemand meer in."
De, toen nog, voorzitter vond echter in zijn ogen een zeer geschikte kandidaat in de persoon van Koert Biermann maar die een bezwaar maakte zo verteld Rinke. 'In Koert Biermann zag ik iemand die voor de SV Marum een uitstekende voorzitter zou zijn. Maar hij gaf direct aan dat de hele vereniging vanaf het begin leiden hem, mede door zijn drukke baan, zwaar zou vallen waardoor er een oplossing op dat punt moest komen. In goed overleg hebben we toen besloten dat ik hem gedurende het eerste jaar nog een aantal maanden zou ondersteunen. Die ondersteuning moet gezien worden dat taken die niet echt tot het voetbaltechnische gedeelte behoren nog door mij gedaan worden waardoor Koert rustig de tijd krijgt om zich in te werken als voorzitter."

Dat inwerken kan voor de kersverse voorzitter Koert Biermann zodoende in een betrekkelijke rust gebeuren. Want het grootste discussiepunt uit de historie van de net vijfenzestigjarig geworden vereniging werd nog in de ambtsperiode van Rinke Dongstra afgerond. Dat heikel probleem was de samenvoeging van de zaterdag en zondagafdeling als het om het prestatiegericht voetbal ging zo verteld de oud-preses. 'Over dit punt is de laatste jaren binnen de vereniging veelvuldig gesproken en aan het eind van het seizoen 2008-2009 hebben we via een zogenaamde G-9, waar personen inzaten die een gezonde kijk op de zaak hadden, het weer bekeken. Na alle voor en tegens tegen elkaar te hebben afgewogen werd er toch besloten om zowel op zaterdag als zondag prestatie gericht voetbal te houden. Hierdoor bleef het wel steeds een versnippering van talent want de ene jeugdspeler trok naar zaterdag waar de andere juist voor de zondag koos. Die bewuste keuze hebben we in een extra ledenvergadering vastgelegd en zo zijn we ook het seizoen 2009-2010 begonnen met op zaterdag een eerste elftal dat in de vierde klasse uitkwam en het eerste van de zondagafdeling dat als vijfdeklasser aan de competitie begon."

Tot grote vreugde van iedereen die Marum een warm hart toedroeg promoveerde het eerste zaterdagteam onder leiding van de in Marum woonachtige Gerard van der Ploeg na twee beslissingsduels tegen Glimmen naar de derde klasse. Het eerste zondagteam, met als hoofdtrainer Verry Moeggio, kon daar en tegen geen potten breken in de vijfde klasse. Toch was dit voor het hoofdbestuur geen aanleiding om de een jaar eerder ingezette koers te wijzigen aldus Rinke Dongstra.
'Die intentie lag er niet maar toen we richting het komende seizoen bezig waren om de teams goed in te delen bleken er bij het zondagteam door het vertrek van enkele spelers personele problemen te ontstaan. Toen het duidelijk werd dat we geen representatief zondagteam op de been konden brengen kwam alles in een stroomversnelling waardoor we niets anders konden dan beide selecties bijelkaar te voegen."

Emotie's

Dat dit tot emotionele reactie, s leidde binnen de gelederen van de voetbalvereniging weet Rinke als geen ander.
'Daar moet je en kan je alleen maar begrip voor opbrengen en heeft ons ook enkele leden gekost. Maar ik hoop uit het diepste van mijn hart dat als de scherpe randjes er een beetje af zijn we iedereen weer kunnen verwelkomen binnen Marum. Bij vooral sommige oudere leden zit zoiets nu eenmaal heel diep waar we met respect en begripvol mee om moeten gaan."
Naast een gevoelig onderwerp kwam er ook een ander probleem om de hoek kijken. In december was het bestuur met beide oefenmeesters, Gerard van der Ploeg en Verry Moeggio, overeengekomen dat het contract van beiden verlengd werd. Moeggio gaf echter al snel aan dat hij er geen problemen mee had om op zaterdag als trainer/coach van het tweede elftal op te treden. Een tweede team waar door de samenvoeging veel kwaliteit in terecht kwam en waarvoor de lat door oud-voorzitter Dongstra dan ook redelijk hoog wordt gelegd.
'Het tweede team moet in mijn ogen kampioen worden want er lopen daar nu spelers rond die ook in het eerste elftal moeiteloos mee zouden draaien."
Het eerste elftal dat onder Gerard van der Ploeg dit seizoen in de derde klasse uitkomt, voldoet aan de verwachtingen van de teruggetreden voorzitter
als het bij de eerste zeven zou eindigen. 'Dat zou, zoals ik er nu tegenaan kijk, een prima prestatie zijn in dit eerste jaar in de derde klasse. Maar ik hoop dat Marum in de toekomst minimaal richting de tweede klasse gaat maar nog liever naar de eerste klasse wat in mijn beleving mogelijk is."

Hoog niveau

Dat zoiets fantastisch is weet de zelf ook op hoog niveau gespeeld hebbende Rinke Dongstra uit zijn eigen ervaring bij DIO Oosterwolde waarmee hij vanuit de vierde klasse, in een tijdsbestek van vijf jaar, doorstootte naar de eerste klasse. Als dit tersprake komt tijdens het interview veranderd de oud-voorzitter bijna spontaan in de jonge voetballer van toen die hield van de felle duels die hij met fysieke sterke tegenstanders uitvocht.
'Prachtige tijden waren dat en ik was, al zeg ik het zelf superfanatiek. Ik bereidde mij uiterst serieus op een duel voor en zorgde ervoor fit aan de aftrap te verschijnen. Natuurlijk gingen wij ook op stap maar we beleefden het voetballen heel anders als nu. Met we bedoelt Rinke voetballers als de gebroeders Jan en Johan Pitstra en Sjouke van der Heide de doelman die in het betaalde voetbal ook voor SC Cambuur uitkwam. Als deze namen vallen dan maakt de als voorstopper bij DIO Oosterwolde furore gemaakt hebbende Rinke Dongstra de opmerking dat het prachtig zou zijn dat spelers uit Marum die nu elders spelen in de toekomst de kleuren van Marum weer komen verdedigen.
'Daar moeten we weer naar toe dat we hier in de regio weer de toonaangevende vereniging worden en ook blijven. Daar zijn alle ingrediënten, zoals de voetbalschool, voor aanwezig en waar we als vereniging trots op mogen zijn."

Dat mag de voetbalvereniging ook zijn op zijn nu oud-voorzitter die SV Marum keurig voor zijn opvolger heeft achtergelaten en daar de komende maanden nog een ondersteunende rol in zal vervullen. Dat tekent de betrokkenheid die Rinke Dongstra al die jaren had voor Marum maar ook in de toekomst zal houden. Een betrokkenheid die straks als supporter zal blijven bestaan want dat is iets waar hij zich nu al op kan verheugen.

'Als maar supporter langs de lijn is iets waar ik mij inderdaad p kan verheugen want als voorzitter ben je altijd een vraagbaak voor iedereen. Ik heb dat nooit erg gevonden, anders moet je geen bestuurslid worden, maar verheug me erop om eens ongestoord naar een wedstrijd te kunnen kijken."
Rinke Dongstra zal dan ook nog regelmatig zijn gezicht op sportpark 'de Holten laten zien maar ook zal hij zijn andere hobby, fietsen, nog meer gaan beoefenen. 'Doordat ik last heb van mijn achillespezen gaat het zelf voetballen niet meer wat ik erg jammer vind want anders had ik zeker nog gespeeld. Maar  aan alles komt een eind zoals nu ook aan het voorzitterschap van de SV Marum. Maar waar geen eind aan zal komen zijn de prachtige herinneringen die me altijd terug zullen laten denken aan een mooie periode die ik in diverse functies heb gehad binnen de voetbalvereniging die ik voor altijd bij mij zal dragen.