Auke Birza (hoofdtrainer hoofdtrainer HFC'15): In het trainersvak ben je nooit uitgeleerd"

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Auke Birza is tot nu toe nog nooit als trainer in het Ommelander Courant gebied actief geweest. Maar toch ken ik de trainer van nu HFC’15-zondag al een aantal jaren. Als trainer van Nieuw Roden en ODV trof ik hem in duels met Kloosterburen en dit seizoen trof ik Auke als trainer van HFC’15 in het duel met Eenrum. Aan de als vestigingsmanager bij Rexel, technische groothandel,  Auke Birza vroeg ik daarom of hij wilde meewerken aan het  vraaggesprek voor Puurvoetbalonline wat hieronder te lezen is.

 
                      naamloos
Auke als hoofdtrainer ben je op dit moment hoofdtrainer bij HFC’15. Wat waren de clubs waar je eerder als hoofd of jeugdtrainer actief was: ‘Ik ben begonnen als jeugdtrainer bij de Vogels ( tegenwoordig SC Stadspark), Daar heb ik de jeugd van C tot A getraind. Daarna ben ik 5 jaar 2e trainer bij de Vogels geweest, waarvan 2 jaar als assistent van Joop Gall en drie jaar als assistent bij Bennie de Jong. Hierna ben ik begonnen als hoofdtrainer bij Siddeburen (drie jaar), Harkstede (drie jaar), Nieuwe Roden drie jaar), ODV ( een jaar) en nu dus voor het eerste seizoen bij HFC'15, waar ik inmiddels voor het komende jaar heb verlengd.”
Op dit moment doe je met HFC’15 mee bovenin zondag 4C. Waarom moet HFC’15 in het eerste jaar van de fusie direct promoveren: ‘Van moeten is natuurlijk geen sprake, ambiëren doen we dat natuurlijk wel! Een club als HFC’15, met een ledental van rond de 1000 leden, moet uiteindelijk op een hoger niveau acteren en dit ook in alles uit gaan stralen. Organisatorisch staat deze club na de fusie nog een hoop te doen, dat geldt dus ook voor de eerste selectie op zowel zaterdag als zondag,”
Velen vinden het niveau in de eredivisie niet om aan te gluren. Deel jij die mening: ‘Wanneer je de vergelijking meet landen als Duistland, Spanje, Engeland en ook Frankrijk maakt zou je zeggen dat dit inderdaad zo is. Wel ben ik van mening dat dit in de basis niet aan de kwaliteiten ligt maar zoek het meer in de commercie. Wij kunnen allang niet meer mee met dit financiële geweld. Spelers die drie goede wedstrijden hebben gespeeld gaan al voor een vermogen naar onbetekende clubs uit de eerder genoemde landen. Gevolg is dat de eredivisie steeds jonger en minder ervaren wordt. Spelers van 18 jaar zijn nog lang niet in hun kracht zodat de verschillen dus steeds groter worden. Andere kant van het verhaal is dat de eredivisie eigenlijk wel steeds leuker wordt, iedereen kan van iedereen winnen en er zijn dus regelmatig verrassingen. Stadions zitten aardig vol en de gemaakte fouten zorgen ook voor een vorm van vermaak.”
Vaak wordt gezegd dat de huidige generatie onvoldoende wil investeren als voetballer. Deel jij die mening: ‘Als ik dit betrek op het amateur voetbal weet ik het niet. Ik ging als voetballer vroeger ook gewoon uit en kwam dus ook wel eens in een mindere staat op zaterdagavond/zondagochtend weer thuis. Dan moet je er dus op zondagmiddag wel weer staan en dat lukte dan op karakter. Ik zal daar op dit niveau dan ook niets van zeggen als je er dus maar staat. Wel is het zo dat iedereen voor aanvang van het seizoen zijn ambities uitspreekt en er vol voor wil gaan. Dan moet je vaak iets voor doen en vaak iets voor laten. Hierbij doel ik vooral op trainingen. Ik heb wel eens het gevoel dat er te gemakkelijk afgezegd wordt voor een training terwijl je in de plannen die je maakt rekening kunt houden met de trainingsdagen. Moet overigens melden dat ik bij HFC'15 over het algemeen niet te klagen heb over de opkomst.”
Ben jij een trainer die vasthoudend is wat zijn spelsysteem betreft of pas jij je aan je tegenstander:Ik houd vast aan mijn spelsysteem. Dit systeem is uiteraard afgestemd op de kwaliteiten binnen de spelersgroep. Een systeem voor mij een kapstok om de spelers aan de basis houvast te geven. Uiteindelijk bepaalt de ploeg die het dominants is wat er op het veld gebeurd. Aanpassen aan de tegenstander doen we bij voorbaat niet, aan omstandigheden soms gedwongen wel.
Wie zou jij graag zien als trainer van FC Groningen en waarom: ‘Dat vind ik lastig. Van der Looi krijgt vaak het predicaat " saai”, Dit is wat mij betreft te kort door de bocht, Hij zal zijn team niet opdragen om "saai" te spelen. Resultaat heeft hij uiteindelijk wel geboekt en ook nu staan ze er gewoon weer bij. Wat er in ieder geval niet moet komen is een "branie" trainer al een Maaskant. Hier is de mentaliteit, doe maar gewoon. Zelf denk ik dat Jurgen Streppel van Willem II hier wel past. Heeft met bescheiden middelen goed gepresteerd bij Helmonds Sport en nu dus Willem II. En komt goed over in de pers etc. Een man als Gert Jan Verbeek zou ik ook wel willen zien, even als Erwin Koeman. Ook denk ik dat de huidige tweede trainer Dick Lukkien een serieuze optie moet zijn, staat al een aantal jaren in de groep en weet wat er speelt.
Er zijn vaak trainers bij amateurclubs die puur voor het eerste elftal komen wat ik niet bij jou vind passen: ‘Het eerste elftal is het vlaggenschip van de vereniging, hier gaat meestal de meeste aandacht naar uit. Echter het eerste elftal is natuurlijk niet de vereniging. Ik vind het belangrijk wat er binnen een vereniging leeft en speelt, hoe we met elkaar omgaan en of dit bij mij past. Naast het voetbal wil ik mij gewoon thuis voelen. Wanneer we het puur bij het voetbal laten besteed ik ook in ruime mate aandacht aan de tweede selectie, wanneer het maar kan sta ik ook hier aan de lijn hebben we onderling met de leiding veel overleg. De trainer van de A-jeugd zit in mijn selectie en dat maakt overleg natuurlijk ook gemakkelijk.
Rest technische staf en begeleiding HFC’15 is: ‘Tweede trainer is Daniel de Wal, hij traint de tweede selectie en doet op zondagmorgen wedstrijdbegeleiding. Daarnaast assisteert hij waar mogelijk op zondagmiddag. Ik beschik over twee leiders te weten Ronnie Melessen en Rogier Bos, twee prima gasten die er zorg voordragen dat alles rondom de wedstrijden goed geregeld is. Vaste grensrechter is Erik Bjorn Meijer. Verzorger is Michel Mulder.
Er zijn geluiden, omdat er een tweede divisie bijkomt, dat trainers met het diploma TC2 ook eersteklassers mogen trainen. Weet je meer van dat gerucht en zo ja wat is jouw mening: ‘Ik heb hier niet echt een mening over. Wel vind ik het bijzonder dat een in het recente verleden bij het verdwijnen van de 6e klasse het TC3 diploma is opgewaardeerd en het TC2 diploma niet...........”
In mijn periode als jeugdtrainer waren er collega’s waar je meer dan gemiddeld goed meer overweg kon. Zijn er collega’s waar jij veel contact mee hebt of werkt dat niet zo in het seniorenvoetbal: ‘In de loop der jaren en naarmate je langer bezig bent kom je natuurlijk steeds meer collega's tegen. Daar komt ook nog eens bij dat ik in diverse regio's werkzaam ben geweest. Ik vind het bijvoorbeeld leuk dat ik nu collega's tegen kom die ik zeker acht jaar niet als tegenstander ben tegengekomen. Over het algemeen wil ik stellen dat ik denk met een ieder overweg te kunnen omdat het begint met respect. Net als in het gewone leven heb je met de een wat meer als met een ander.
Bij welke Nederlandse trainer zou jij graag een week in de keuken kijken en waarom: ‘Ik zou wel eens een dag mee willen lopen met Philip Cocu, hij werd in zijn eerste jaar behoorlijk kritisch benaderd maar bleef rustig. Als je ziet waar PSV nu staat en hoe hij zich opstelt boeit mij dat.”
Het trainersvak is een ervaringsvak wordt er vaak gezegd. Zo vertelde José Mourinho dat hij nooit is uitgeleerd. Deel jij zijn mening wel/niet: ‘Je bent nooit uitgeleerd, ik pak dingen op basis van ervaringen uit het verleden nu anders aan. Dat zal in de toekomst ook wel weer gebeuren. De wereld om je heen veranderd dus daar moet je als trainer ook in mee. Dus in die zin ben ik het wel eens met zijn uitspraak.”
In het duel tegen Eenrum ‘pakten’ een aantal spelers van HFC’15 een gele kaart wegens praten. Waar baalde jij meer van, het gelijk spel of de kaarten: ‘Uiteraard lag dit puntverlies niet in lijn der verwachting en valt dit rauw op ons dak. Het pakken van gele kaarten voor praten past niet in mijn straatje dit zie ik feitelijk als extra puntverlies. Deze domme kaarten gaan ons aan het einde van de rit misschien wel opbreken. Het zijn uitingen van frustratie waar we beter mee om moeten gaan. Ik herken dit overigens niet in mijn ploeg en zag dit dan ook niet aankomen. Ik baal dus meer van deze kaarten, dan van het puntverlies. Hier hebben we intern ook nog wel even de nodige woorden aan gewijd.”
De strijd om de titel in zondag 4C gaat tussen …. Omdat: ‘Ik verwacht dat de strijd gaat tussen SVZ, Nieuw Roden en HFC'15. Nieuw Roden en SVZ zijn in onze onderlinge wedstrijden de ploegen die op mij de meeste indruk hebben gemaakt op basis van voetbalkwaliteit. Ook moet ik zeggen dat Westerwolde mij positief verrast. Ik verwacht dat deze competitie tot het eind spannend blijft en de uiteindelijke beslissing dus op het laatst valt, we gaan allemaal nog wel punten morsen.”