Rosanne Datema heeft het prima naar haar zin bij SIOS.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Rosanne Datema voetbalt voor het damesteam van SIOS uit Sauwerd. De niet om een woordje verlegen zittende Rosanne speelt daar in de spits wat ook de positie is van de speler waar ze wel een avondje mee wil stappen. Dat, en nog veel meer kwam aan de orde in het vraaggesprek dat Puurvoetbalonline had met de 21 jarige voetbalster.

 Rosanne Datema
Rosanne, jij voetbalt voor het damesteam van SIOS. SIOS is jouw eerste club of heb je elders gevoetbald: ‘Ik heb nergens anders gevoetbald dan bij SIOS, en ik voetbal hier al 11 jaar met plezier. Toen ik 10 was begon ik bij de jongens. Van de E1 ben ik naar de D1 gegaan waarna het tijd werd om door te schuiven naar de MC1 en de dames.”
Jij vertelde dat je in de aanval speelt. Op welke positie is dat: ‘Ik speel over het algemeen in de spits.”
Jullie doen het goed in de competitie. Hoe reëel is de kans dat jullie terugkeren in de derde klasse: ‘Op dit moment staan wij ongeslagen bovenaan met 7 punten los van de nummer 2. Ik denk dat je dan wel kunt stellen dat de kans groot is dat wij kampioen gaan worden. Maar dan moeten we wel het koppie erbij houden, en lekker blijven voetballen zoals we de eerste helft van het seizoen hebben laten zien. Wij zijn een team dat al jaren met elkaar voetbalt waardoor we goed weten waar onze kwaliteiten liggen. Wij hebben nooit keuzes gehad uit meerder dames teams waardoor wij moeten roeien met de riemen die wij hebben. En dat vind ik het toch knap als we kampioen worden en weer uit mogen komen in de derde klasse als dorpsteam.”
Jullie huidige trainer, hoofdtrainer Erwin Molog, noemde de degradatie van vorig jaar een beetje sneu. Waarom was dat sneu: ‘Ja, dat klopt! Het was onze eerste keer in de derde klasse, wat natuurlijk al erg wennen was. Toch konden wij het niveau aardig bijbenen en deden wij het niet slecht. Maar door 3 punten aftrek stonden wij ineens onderaan, waardoor het heel moeilijk werd om uit de degradatiezone te blijven. Dat is ons dus ook niet gelukt waardoor wij na 1 jaar in de derde klasse weer moesten terug keren naar de vierde klasse.
Jij was een van de supporters bij het duel GRC Groningen-SIOS. Waar was jij in dat duel, naast de uitslag van 3-8, het meest verbaasd over: ‘Het goede samenspel van SIOS. Ik heb veel wedstrijden gezien afgelopen seizoen, en dat waren over het algemeen prima wedstrijden. Maar tegen GRC heb ik 90 minuten genoten van SIOS. Het team wat op het veld stond was een team met zelfvertrouwen en strijdlust.”
Zoals al even tersprake kwam, jullie worden getraind door hoofdtrainer Erwin Molog. Waarom is dat volgens jou een prima zaak: ‘Doordat Erwin, ook wel R genoemd, zowel het 1e als de dames traint, hebben wij het idee dat wij serieus worden genomen als enige vrouwenteam van SIOS. Erwin is een man die als het om voetbal gaat super fanatiek is en veel voor ons als team wil regelen. Naast dat hij elke zaterdag met het 1e elftal mee gaat, probeert hij ook bij onze wedstrijden aanwezig te zijn. Dan staat hij net zo fanatiek als onze eigen coach, tevens mijn vader, langs de lijn te schreeuwen. Daarnaast kunnen wij op de trainingen nog wel eens meer praten dan voetballen, ik bedoel wij blijven nou eenmaal vrouwen. En in de kleedkamers gaat het vaker over iedereen zijn wilde weekendplannen, dan dat er gesproken worden over hoe goed Ajax wel niet is (volgens R). Maar Erwin blijft daar altijd nuchter en rustig onder, waardoor hij de aangewezen persoon is om een damesteam te trainen.”
Wat doe je in het dagelijks leven Rosanne: ‘Ik studeer psychomotorische therapie op het Windesheim in Zwolle en werk bij het Martini ziekenhuis in Groningen.”
Jij noemde SIOS de beste club van het Noorden. Verklaar je nader: ‘Bij SIOS heb je het echte clubgevoel wat je wel eens kan missen bij de grotere clubs in de stad. Iedereen kent elkaar, wat een gezellige en open sfeer schept in zowel de kantine, als naast de zijlijn op zaterdag middag. SIOS is een kleine club waardoor het veel moet hebben van vrijwilligers uit het dorp. Je bouwt dan samen aan de toekomst van je club, en dat maakt SIOS zo bijzonder. Ik woon op kamers in Groningen, maar vind het geen probleem om drie keer in de week op en neer te gaan naar Sauwerd voor voetbal. Ik had er ook voor kunnen kiezen te gaan voetballen in de stad, maar ik wil gewoon nog niet weg bij SIOS. Ons damesteam is ook grotendeels een vriendenteam, wat het tof maakt om met elkaar te voetballen.”
Een ochtend of avondmens: ‘Als ik dan toch moet kiezen denk ik dat ik meer een avondmens ben. Ik heb namelijk altijd wel opstartproblemen in de ochtend, dan wil je mij liever niet tegenkomen.
Op je profielfoto op Facebook zag ik je met bril. In de wedstrijden met contactlenzen of: ‘Ik heb mijn bril niet altijd nodig, alleen bij langdurige tv kijken of auto rijden. Dus met voetbal heb ik geen contactlenzen nodig om het doel te vinden, haha.”
Met welke voetballer zou Rosanne Datema wel een avondje uit willen en waarom: ‘Cristian Santos van NEC, omdat ik vind dat hij goed kan voetballen en er ook nog aaaardig goed uitziet.”
Het kan in Sauwerd aan het einde van het seizoen een mooi feestje worden met twee teams, het 1e elftal en het damesteam, die kunnen promoveren. Waarom gaat dat lukken: ‘Ik vind dat wij als team genoeg kwaliteit en wilskracht in huis hebben om kampioen te worden. Wij hebben nog een paar belangrijke wedstrijden in deze competitie die we moeten winnen om ongeslagen bovenaan te blijven staan. Maar ik ben er van overtuigd dat wij die kunnen winnen, dus dat feestje gaat er zeker komen. En het is dan natuurlijk helemaal mooi als de heren ook gaan promoveren. Ik hoop en denk dat wanneer ze zo blijven spelen als tegen GRC, ze het ver kunnen schoppen!!”