Siemen en Christian Mulder zorgen voor leerzame avond scheidsrechters Noordpool.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Op woensdag 20 januari organiseerde de voetbalvereniging Noordpool UFC een informatieavond voor zijn clubscheidsrechters. De broers Siemen en Christian Mulder, beide actief als scheidsrechter in het betaald voetbal, verzorgden deze avond die in het teken stond van veel leermomenten die omlijst werden met anekdotes die beide tot nu toe in hun carriere hadden beleefd.
Foto error
 Bron Ommelander Courant Foto www.svdeheracliden.nl

Ondanks de verraderlijke weersomstandigheden, die voor de nodige gladheid op de wegen zorgde, waren er in de kantine van Noordpool toch dertig personen aanwezig voor een, zoals jeugdbestuurslid Hans Hendriks het noemde, informatieve bijeenkomst. Een bijeenkomst bedoeld om de clubscheidsrechters binnen Noordpool nog beter te kunnen laten functioneren bij wedstrijden van jeugd en seniorenteams. Nadat de 32 jarige Siemen, vanaf zijn debuut in het betaald voetbal 74 keer actief in het betaald voetbal en de 25 jarige Christian Mulder, voor wie de teller na zijn debuut op 3 november 2015 in het duel tussen Helmond Sport- Jong PSV op vijf staat, zich kort hadden voorgesteld gingen de broers vlot van start met het eerste onderdeel van de avond. Die bestond uit een vijftal stellingen waarbij de aanwezigen om hun mening werd gevraagd. Stellingen over het maken van afspraken met de assistenten, het gedrag van de scheidsrechter naar spelers, en houding en gedrag van ouders langs de lijn passeerden de revue en zorgde direct al voor aardige discussies. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk kwam naar voren dat men het soms lastig vond om een goede bekende te bestraffen. Verder wilde men niet graag als thuisfluiter betiteld worden zodat de balans weleens een beetje doorsloeg richting de gasten i.p.v. dat men echt neutraal bleef. De stelling, schreeuwende ouders langs de lijn, zorgde ook voor voldoende gesprekstof waar men bij Noordpool bezig is om daar paal en perk aan te stellen. Ouders en begeleiders worden op ongeoorloofd gedrag aangesproken en ook binnen de clubscheidsrechters waren er signalen dat men daar graag een actieve rol in wilde spelen.
Het tweede onderdeel bestond uit in groepsvorm discussiëren over de te maken afspraken met de assistent-scheidsrechters. Er werden vijf groepen gevormd die, nadat men een vijftal minuten had gediscussieerd, bijna allemaal tot dezelfde conclusie kwamen. Het werd vaak als lastig ervaren om duidelijke afspraken te maken met assistent-scheidsrechters. Dat was voor Siemen Mulder direct aanleiding om dieper op dat onderwerp in te gaan. De wat meer ervaren scheidsrechter vertelde dat afspraken een belangrijk onderdeel zijn in hoe als arbiter te functioneren. ,,Het voordeel van het betaald voetbal is dat, naast de afspraken die we maken, we met een headset werken. Dat verbetert de samenwerking. Als scheidsrechter in de lagere regionen moet je het zonder headset doen en daarom moet je afspraken maken. Waar let de assistent op en wat neem je als scheidsrechter voor je rekening. Doe je dat niet dan loop je kans dat het een janboel wordt.” aldus Siemen Mulder die direct antwoord gaf op de vraag hoe het nu zit met de proef van een videoscheidsrechter. ,,Dat is een project waar hard aan wordt gewerkt. Ik maak zelf onderdeel uit van een commissie die daar nadrukkelijk mee bezig is. Zoals het er nu uitziet vind er op korte termijn een eerste pilot plaats. Dat zal direct nog geen duel op hoog niveau zijn zoals een Ajax- Feyenoord maar het zit er aan te komen. En ik ben heel eerlijk, het toevoegen van een videoscheidsrechter aan de arbitrage juich ik van harte toe.”

Stevige discussies

Deel drie van de avond bestond uit een aantal fragmenten waarbij de positie van de scheidsrechter in het veld werd besproken. Het waar en hoe een arbiter moest staan bij spelsituaties zorgde voor stevige discussies. Maar zowel Siemen als Christian Mulder zorgde voor een heldere uitleg. De beelden spraken in veel gevallen voor zich maar soms was enige toelichting echt nodig. Dit omdat de FIFA op dat gebied andere regels hanteert dan de UEFA die in Europa de uitvoerende macht is. Na de pauze nam Christian Mulder het volgende onderdeel, de spelregeltoets, voor zijn rekening. De broers hadden tien vragen bedacht die de aanwezigen individueel moesten beantwoorden. Een klus die voor de nodige hilariteit en gefronste wenkbrauwen zorgde. Nadat iedereen de vragen keurig had beantwoord was er als slotonderdeel nog een rode en gele kaartenspel. Iedereen kreeg een gele en rode kaart en moest aan de hand van beelden beslissen of de overtreding die gemaakt werd een gele, rode of geen kaart was. Dit onderdeel liet overduidelijk zien dat het vak van scheidsrechter als lastig werd ervaren. De verschillen in het beoordelen van de situaties was namelijk groot. Waar de een de overtreding rijp voor rood vond was een ander van mening dat geen kaart de juiste straf was. Waar de scheidsrechters in een wedstrijd direct moet beslissen waren de meningen in Uithuizen soms na vier keer de beelden te hebben teruggezien nog niet eensluidend. Dit onderdeel zorgde daarom ook voor stevige discussies waarbij een mening soms werd teruggedraaid en een kaart soms helemaal van het toneel verdween. Dit laatste onderdeel maakte echter duidelijk wat los bij de aanwezigen die opeens heel anders tegen hun collega’s in het betaald voetbal aankeken. Maar ook beseften ze zich dat geconcentreerd fluiten op lagere niveaus absoluut een vereiste is. Dat gaven zowel Christian als Siemen Mulder woensdagavond namelijk duidelijk aan. Op welk niveau je ook actief bent, beide ploegen verdienen een scheidsrechter die zijn taak serieus neemt. Eigenlijk was dat een mooie afsluiter van een zeer leerzame avond maar iedereen was uiteraard nog benieuwd naar zijn of haar resultaten in de spelregeltoets. Duidelijk werd dat veel van de aanwezigen, waar uw verslaggever er een van was, nog wel wat extra kennis konden gebruiken. Het merendeel scoorde namelijk een onvoldoende op de spelregeltoets. Bert Dries en Mike Bos waren uiteindelijk de winnaars van de avond. Beide hadden acht van de tien vragen goed weten te beantwoorden. Hans Hendriks sloot vervolgens de avond af door Siemen en Christian Mulder te bedanken voor hun meer dan voortreffelijke invulling van een boeiende avond die de club scheidsrechters van Noordpool een schat aan nuttige informatie bezorgd had.